Черен бъз – Sambucus nigra, уникална билка за много болести

Известният лечител Петър Димков преди години нарече растението черен бъз най-силната българска билка, и я препоръчва повече и от тревистия бъз

Съдържание на статията:

Черен бъз. Лечебни свойства. Лечение с черен бъз. Чай от черен бъз. Екстракт. Сироп от черен бъз. Сок от черен бъз. Черен бъз за деца. Рецепти. Капсули черен бъз. Плод от черен бъз. Вино от черен бъз. Сладко от черен бъз. За отслабване. Цена.

Черен бъз.

Растението черен бъз с научно име Sambucus nigra се използва от човека за лечебни и хранителни цели  от незапомнени времена. То е от семейство Бъзови  Caprifoliaceae и род Бъз Sambucus. Sambucus nigra е вид бъз, листопаден храст с бели цветове, пепеляво-сива кора и може да достигне височина до около 7- 8 метра. Листата са противоположни, продълговати. Заради белите си цветове, черният бъз се нарича още и бял бъз. От тях се прави лимонада.

Има 30 вида бъз – Sambucus, 3 от тях виреят у нас:

 • дървовиден, черен, свирчовина – Nigra;
 • тревист, нарича се бъзак – Ebulus;
 • червен бъз – Racemosa.

В зоната извън чернозема бъзът разцъфтява през юни. Плодовете се берат в периода на абсолютна зрялост (обикновено в края на август – началото на септември), когато придобият черно-виолетов цвят и станат сочни, кисело сладки. Плодовете са кръгли, с диаметър 0,4 cm, тегло по-малко от един грам, разрязаните плодове са тъмночервени. От един плодоносен храст от култивирано дърво като полезния черен бъз е възможно да се съберат 1-3 кг плодове.

Той е разпространен край храсталаци, гори и населени места. Бъбрекът е устойчива и здрава растителност, може да се намери на практика в цялото Северно полукълбо и тук и там на юг. Единствените области, които мистериозният храст не заемат, са Централна и Южна Африка. Известен е и с имената свирчовина, бъзуняк, селешник, драмбъз, мимер.

Съществува мнение, че латинското име на растението „sambucus“ е пряко свързано със sambuk – ориенталски музикален инструмент, изработен от дървесината му. Затова си е спечелил у нас името свирчовина.

Културата е устойчива на сянка, топлолюбива и изисква плодородни почви. Корените са разположени близо до повърхността на земята, те са нежни и крехки.

Демир бозан билки за бъбреци

Плодовете на това растение се ползват за приготвяне на мармалади, конфитюри, желета, тестени изделия, вина, тъй като те за разлика от другите членове на това семейство, са годни за консумация. Въпреки това, употребата им е ограничена и към храната се добавят само зрели плодове. Зрелите плодове са безопасни, но освен това трябва да знаете и дозата.

Черен бъз - Sambucus nigra и тревист бъз - Sambucus Ebulus

Черен бъз – Sambucus nigra и тревист бъз – Sambucus Ebulus

Листата и съцветията могат да се използват при варене на чай. Клоните и листата се заливат с марината и се затварят в буркани, а след това се използват като самостоятелно ястие.

Методи за възпроизводство

Размножава се със семена, стъбла, коренища, кълнове, слоеве, с помощта на присадка, кафявите, сплескани семена дават разсад една година след сеитбата. За пролетната сеитба се изисква стратификация за 2-4 месеца при температура 2-30 ° С.

Най-ефективният начин за разпространение на растението черен бъз е с присадка на зелените му части. През юни горните части на стъблата и листата се окастрят. Листата на върха се запазват, долните се отрязват, отстраняват се дръжките. Корените се поръсват с пясък и торф. Последните са взети в равни пропорции. Образуването на корените в зелените резници на черния бъз при влажност от 80% отнема от 20 до 30 дни. Грижата за резниците е обичайна: разхлабване, плевене, поливане, хранене. Той е много деликатно растение, когато коренът се извлича от почвата, съцветието бързо избледнява. По-добре е да се избере разсад с лигнокален стрък и свеж корен, да се пусне в глинеста каша или да се засади в торф (през есента) и със зелени пъпки (през пролетта).

Когато плодовете на коментирания черен бъз узрее, те имат богат лилав цвят. Това означава, че можете да започнете да ги събирате, след което те се сушат при температура до 65 градуса. Сухите плодове се съхраняват не повече от 6 месеца, в торбички, като периодично ги разклащат.

Исторически сведения

От незапомнени времена, хората са започнали да използват пъпките от полезния черен бъз заедно с други билки, като копривата за храна. Тези части от растението имат диуретичен и антидиспептичен  ефект. Очевидно последното прави възможно използването на тези свойства в интерес на медицината.

Набраните плодове на бъза престоявал няколко месеца. Полученият сок служил като суровина за производството на силни алкохолни напитки (вино, водка). Тогава в производството на вино и водка започнали да се използват и други части на растението. Сокът на плодовете се използвал за оцветяване и естествен ароматизатор.

Пигментите за оцветяване на черния бъз са били прилагани в текстилната промишленост. Със смес от плодовете на бъз с мед, са оцветявани тъкани от памук и продукти от коприна. Тази комбинация придавала на тъканите черен цвят. Той станал добър материал за мастило (към него се добавяли стипца). Дълбочината на очите, овалът на лицето, били подчертана чрез оцветяване на веждите с бъз.

Също така бъзът е бил използван за производството на безалкохолни напитки (чай, компот), които не са загубили своята стойност в наше време. В някои страни, селските стари кореняци все още пият чай с бъз, когато се появят простудни симптоми.

Плодовете на растението черен бъз са били използвани за борба с насекомите – вредители в селското стопанство. Хората са ги поставяли в мазето, като защита от „неканени гости“.

Поверия и легенди

Гърците и римляните го отглеждали и използвали за медицинска употреба, освен това са го смятали за свещено растение, което защитава тяхната къща.

През Средновековието, той вече се е използвал за медицински цели, в допълнение и като боя за тъкани и коса. Славяните вярвали, че не трябва да бъде внасян в къщата или да се изгаря, защото светкавицата можело да я удари. В същото време в Германия са имали свое мнение за това, какво е черен бъз. Те вярвали, че това растение е полезно за вещиците. Всеки, който го отрежел, щял да попадне в тяхната власт. Поради това се вярва, че човек, на който близо до къщата му расте това растение, може да му се случат различни неприятности.

Според легенда в Англия и Дания, в ствола и клоните на дървото живеела горска нимфа, която превръщала плодовете и другите дарове на дървото в целебни. Тя можела да защитава, но и да причинява злини. Добра поличба било, ако дървото израснело близо до дома. Когато човек искал от нейните плодове, трябвало да с емоли на нимфата и да ѝ обещае, че ще се превърне в дърво като умре и тогава ще ѝ даде от своите плодове.

Който не изговаря думи на благодарност към нимфата, когато бере от плодовете на дървото, бива измъчван и преследван от нея. Има различни поверия и легенди за бъза.

Лечебни свойства.

Отдавна са известни фитонцидните свойства на черния бъз. Когато той расте в близост до плодни дървета, ягодоплодни растения и храсти, няма много вредители в градината (влакнеста водорасли, някои пеперуди, гъгрици, гъсеници на пеперуди, листни въшки, акари и т.н.), специфичната миризма на бъза отблъсква насекомите.

Черен бъз Sambucus nigra – това е уникално растение, склад за хранителни вещества, мощен източник на лечебни свойства. Съцветията и пъпките му са богати на етерични масла, киселини (съставът включва валериан, оцет и ябълка). Зелените части от растенията и кората съдържат катран, последният предизвиква слабително действие. Поради това те се използват за хронична обструкция (запек).

Плодовете – полезни са в състава на противовъзпалителните инфузии и отвари. Това растение е подходящ за лечение на главоболие, простуди и инфекциозни заболявания, заболявания на ставите, астма, някои респираторни заболявания и на стомашно-чревния тракт, има потогонен, слабителен ефект и против повръщане. Често се използва за превантивни цели.

В някои страни от древни времена с помощта на водна тинктура хората са се избавяли от пигментация, малки белези, повърхностни дефекти на кожата. С отвара от цветовете се промиват очите при възпаление от конюнктивит.

Веществата съдържащи се в черния бъз, укрепват имунитета, увеличават защитата на организма. Положителен ефект имат върху кожата, подобрява тъканта (еластичност), придава здрав тон, което е индикатор за хармония и баланс на тялото.

Основни вещества, присъстващи в лековития черен бъз

Всичките му характеристики са свързани с богатото съдържание на хранителни вещества в плодовете, необходими за нормална жизнена дейност. Те включват:

 • сапонини;
 • витамин С;
 • витамин А;
 • лимонена киселина;
 • оцетна киселина;
 • глюкоза;
 • танини;
 • рутин;
 • етерични масла;
 • холин.

Най-полезните от горните компоненти са:

 • В корените – сапонини, които имат отхрачващо действие (втечняват слузта и улесняват изваждането ѝ от белите дробове), диуретични (увеличават уринирането), тонизиращи (повишават нивото на активната работен на организма) седативни (подобряват работата на мозъчната функция) свойства.
 • В съцветията – терпени, те отделят приятен аромат. Също каротин, който придава жълт цвят на цветовете и е кофактор А. Витамин А (ретинол) участва в работата на визуалния анализатор, детоксифицира активните форми на кислорода – антиоксидант.
 • В плодовете – антоцианините осигуряват устойчивост към възпалителни процеси, нормализират работата на червата. Тирозинът стимулира производството на меланин, необходим за работата на жлезите с вътрешна секреция, които произвеждат хормони и други секрети.
 • Корени, плодове, кора – те са богати на дъбилни вещества, надарени с ефекти против иария и хемороиди.
 • Положителното влияние на описаните веществата, се осъществява в комплекс, т.е. за проявата на по-ефективно действие на витамин А е от съществено значение прекурсор на витамин А, за участие на холина в реакциите насочени към предаването на нервни импулси е необходим тирозин.
 • Цветовете в растението съдържат гликозиди, холин; етерно полутвърдо масло, конин и алкалоиди сангвинарин; флавоноиди (кверцетин, рутин), етил изобутил, каротин, органични киселини: оцетна, валерианова, аскорбинова, кафеинова, ябълчена, хлорогенна; парафинови, танинови и лигави вещества, амини (етиламин, изобутиламин, изоамиламин), пентозани, захари, смоли, минерални соли.
 • Плодовете съдържат аскорбинова и ябълчена киселина, каротин, рутин, витамини В, хризантемин (цианид 3 гликозид), захари (глюкоза, фруктоза), самубуцин, танини, органични киселини, аминокиселини, смоли, антоцианинови багрила, пектини, следи от етерични масла. В неузрелите листа и плодове се съдържа гликозидът самунигрин, разлагащ се на глюкоза, бензалдехид и циановодородна киселина.

Противопоказания

Черен бъз - Sambucus nigra, чудодейна разпространена и в България

Черен бъз – Sambucus nigra, чудодейна разпространена и в България

Прилагането на черния бъз трябва да се осъществи внимателно, тъй като използването на нискокачествени суровини може да доведе до сериозни последствия и дори до смърт. Незрелите растителни форми съдържат самунигрин – силно токсично съединение, чието разграждане отделя цианид, който потиска работата на централната нервна система.

Лекарствените от черен бъз са неприемливи за доброкачествени туморни заболявания (например за доброкачествена простатна хиперплазия). Плодовете, съцветията и по-рядко корените и листата полезни за други болести, но са безсилни за туморите. Не трябва да използвате растението и ако подозирате, че имате рак, тъй като токсичният ефект върху централната нервна система може да се увеличи. Пресният сок обаче има антиоксидантни свойства, а Петър Димков го препоръчва против рак.

Използването на черен бъз е оправдано само като допълнителна терапия към основното заболяване (напр. възпаление на космения фоликул – фурункулит и т.н.) и предотвратяване на простуди. Независимото, неконтролирано използване на съставните части на дадено растение е свързано с негативни ефекти като:

 • гадене, повръщане;
 • повишени нива на захар в кръвта;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • вероятно развитие на недостиг на въздух, промяна в картината на кръвта като цяло и биохимичните анализи.

Абсолютно противопоказано  е използването на екстракти, съдържащи плодове от черен бъз  черни, при диабет, всяка форма на хронични заболявания. Когато използвате черен бъз, важно е експертното консултиране.

Внимание! Отравянето с черен бъз е придружено от развитие на диспептичен синдром. Незрелите, нетретирани издънки обикновено са отровни и не са годни за употреба. Кърмещи жени, деца до шестнадесетгодишна възраст, хора с нарушения на стомашно-чревния тракт (ентероколит, синдром на малабсорбция, всички видове гастрити и т.н.) – използването на средства въз основа на цветове, корени, филизи на растението, е строго противопоказано.

Лечение с черен бъз.

Влиянието на черния бъз върху тялото е сравнимо с ефектите на парасимпатичната система:

 • Стимулиране на жлезите на стомаха;
 • Понижава възбудимостта, на миокардна проводимост (сърдечен мускул);
 • Отрицателен инотропен ефект (намаляване на силата на свиване на сърцето).

Черният бъз има много полезни лечебни свойства, които се използват в медицината. Той има противовъзпалителен, възстановителен, успокояващ, антиоксидантен ефект.

Като противовъзпалително средство е предписан е за бъбречни патологии, заболявания на пикочния мехур, ишиас, радикулит. Отварата му може да се използва за кашлица, грип, бронхиална астма, стоматит.

В гинекологичната практика, отварата може да се използва локално във вани и за промивки. При лечението на артроза съединенията могат да се използват под формата на апликации.

Инфузиите и отварите се използват широко в терапията на началните етапи на туморите. Те също се използват като лаксативи (слабителни средства). В състава на чайове се добавят плодове от черен бъз, за тези, които искат да се отърват от излишните килограми.

Може да се използва профилактично при захарен диабет. Помага да се нормализира нивото на захарта и инсулина в кръвта на пациента.

Отварите и пюретата са широко използвани в козметологията, при появата на акне, както и за елиминиране на лунички и пигментационни петна.

Може да се използва при запек и хемороиди.

Традиционно в допълнение към полезните медицински свойства на бъза и ползите, които притежава лекарственото растение, то има и противопоказания. Потенциални вреди могат да бъдат причинени от некомпетентно използване на неговите плодове и съцветия.

Какво е уникалното за кората и листата на черния бъз?

Кората и листата на древния храст – техните полезни свойства също се използват активно в домашната медицина.

Младите листа от черен бъз са добро средство обезболяващо и успокояващо нервите, използва се за главоболие, нарушения на съня, простуди. Ако не се безпокоите от миризмата, оценете и външния лечебен ефект: листата му лекуват изгаряния, обриви на деца от памперса, циреи, и дори – хемороиди.

Кората и корените на бъза са отлична основа за медицински бани при ревматизъм и подагра. Класическа рецепта: 2 големи лъжици от сместа от корените, листата и кората се заливат с литър кипяща вода. 2 часа престояват и се изсипват във ваната. Курсът на лечение е 12-14 дни по 15 минути.

Чай от черен бъз.

Чай от цветове на черен бъз

Лечебните свойства на бъза са много разнообразни. От него се приготвя лечебна инфузия. За да я направите, лъжица цветове се заливат с чаша гореща вода. Оставете да се запраят захлупени за 20 минути в захлупена тенджера, прецедете, пийте горещ чай като стягащо, диафоретично, противовъзпалително, холеретично, отхрачващо, диуретично средство при различни простуди (кашлица, хрема, тонзилит и ларингит) и грип, както и за пикочен мехур, подагра, оток, бъбреци, невралгия и ревматизъм, хемороиди и кожни обриви.

Чай от плодовете на черен бъз

Вземете изсушени плодове 10 гр. Добавете ги към чаша с охладена преварена вода за 2 часа. Да пиеш веднъж на ден по чаша.

Инфузия от кората

6 грама кора се запарват в 500 мл завряла вода за 5 часа в термос. Използвайте 5 пъти дневно при оток, проблеми с пикочен мехур, бъбреци, диабет, оток.

Екстракт.

За лечение е подходящ и екстрактът от черен бъз. 20 грама цветовее залейте 200 мл вряща вода в продължение на 10 минути. Преди употреба добавете мед. И така, по 100 мл два пъти на ден.

Сироп от черен бъз.

Ако сте си набрали пресни плодове черен бъз, тогава може да си направите една рецепта за сироп. Тъй като тя е със захар и може да бъде съхранявана за повече време.

Продукти:

 • пресни плодове от черен бъз 1кг;
 • вода 1 литър;
 • захар 500 гр;
 • сокът от 1 лимон.

Приготвяне:

За да отстраните плодовете от клонките използвайте вилица и ги сипете в тенджера с водата и на котлона ги варете и оставете на слаб огън докато омекнат за около 15-20 минути.

Извадете плодовете ги смачкайте с вилица или ги смелете с домашна преса. Прецедите ги през фина цедка.

Сипете сока обратно в тенджерата, добавя се захарта и се вари на умерен огън за четвърт час, докато се сгъсти. Сипете изцедения лимонов сок и охладете. Налива се в буркани или бутилки и се съхраняват в хладилник.

На празен стомах първо се изпива чаша преварена студена вода. След нея се взема десертна лъжица от приготвения сироп. Това средство помага добре на жените за мастопатията. Сладкият сироп се употребява два пъти през деня в точно определено време. Пийте до изчерпване на бъзовият сироп в буркана. Лечението се препоръчва да продължи един месец и половина, след известно време още един месец. Да се проведат три такива курса през годината ще е от полза.

Сок от черен бъз.

Сок от черен бъз

Сок от черен бъз

Ще са ви необходими зрели плодове от черен бъз. Използването на сока му е показан за онкологични заболявания. Плодовете се подреждат на слоеве в трилитров буркан и се редуват с еднаква дебелина на захарта. Попълнете го до върха. Оставя се да престои един месец. Ползвайте сока три пъти на ден по лъжица. По време на лечението, пийте преди хранене 150 мл дестилирана вода.

По-полезен е пресният сок без захар, но не може да се съхрани за дълго време. Захарта може да се замени с мед.

Черен бъз за деца.

Сиропи с черен бъз за деца

Сиропи с черен бъз за деца

Лекарствените средства от бъза трябва да се дават в по-малки дози – два пъти по-малки от тези на възрастните. Според специалистите те са противопоказани за деца на възраст под 12 години, става въпрос за домашните сиропи. Приготвят се и се продават готови лекарствени средства и за децата разрешени от МЗ с определените дози.

Сиропите за деца могат да се добавят в чай и да се подслаждат с мед.

Рецепти.

Отвара от цветовете на черен бъз

Сухи цветчета в количество една супена лъжица се добавят в 300 мл вода, слагат се на парна баня под капак за 15 минути и се прецеждат. Допълва се до обема до първоначалното количество като се добавя варена вода. Използвайте го топъл преди хранене по 1/3 чаша двукратно през деня при артрит и подагра, артикуларен ревматизъм, простуди и бронхиална астма. Отварата може да се запази в хладилник до 2 дни. Прилага се и под формата на лапи или лосиони при изгаряния, обрив от пелени, и също така за изплакване при възпаление на гърлото и устата.

Отвара от листата

Лъжица листа се сипва в чаша завряла вода, вари се 5 минути и изчаква, докато отварата напълно се охлади. Консумират се по лъжица три пъти дневно за диабет, ревматизъм, асцит, подагра, отоци и други.

Отвара от плодовете

1 супена лъжица плодове се вари 5 минути в чаша вода на парна баня. Още 5 минути престояват и след това филтрирайте. Пийте като диуретик, аналгетик и за регулиране на метаболизма.

Отвара от корените

Смлени корени, една супена лъжица се сипват в чаша вода и се нагряват на парна баня за половин час. След охлаждането им следва да се прецеди и да се добави топла вода за допълване на първоначалния обем. Пие се при диабет.

В домашните медицински рецепти обикновено се използват сушени плодове, отвари и чай от цветове и плодове от черен бъз. Известният чай против черен бъз се приготвя, както следва:

Една супена лъжица ароматни сухи цветове се заливат с чаша завряла вода, престоява 20 минути, филтрува се. Пие се една четвърт чаша половин час, преди да ядем през деня.

Можете да приготвите по-богат витаминозна плодова отвара:

Вземете равен брой сушени плодове от бъз и шипка и два пъти повече листа на касис и горски ягоди. Допълнете със завряла вода. Престоява 10 минути.

Друга интересна рецепта

Вземаме 250 мл черен сок от черен бъз и вода, сок от половин лимон, канела и 2-3 пръчици от подправката карамфил, захар на вкус. Сварете, изсипете в чаши и поставете по парче лимон.

 1. Лекарствените средства базирани на Sambucus nigra, са ефективни при остри респираторни вирусни инфекции, тъй като повишават потенето, имат антипиретичен ефект. За борба с простуда у дома използвайте 20 грама от съцветието. То се добавя към 200 мл гореща вода, загрява се. Вари се за 25 минути при ниска темпаратура. След като се свали отварата от котлона, тя се охлажда, филтрува се. Използвайте два пъти дневно десет минути преди хранене.
 2. Сушени съставки (издънки и плодове) се смилат, запарват се в 200 мл вода за 20 минути. Прецеждат се и се взема по 40 мл (предварително загрята), на всеки четири часа, малко преди да ядете. Инфузията има холеретичен ефект.
 3. Залейте 5 грама сушени плодове черен бъз със 150 мл вода (предварително кипната и охладена), престоява цял ден или цяла нощ, филтрирайте. Получената инфузия преди употреба се нагрява. Вземете веднъж дневно. Екстрактът от плодове от бъз е със слабително действие.
 4. При възпалителни заболявания на кожата и подкожната тъкан (хемороиди, циреи, обрив от пелени, изгаряния – етап I) се използват лапи от листата на черен бъз. За да направите това, младите листа (40 грама) се варят в млякото. Получената маса се поставя в салфетка и се налага на мястото на лезията. При подагрен артрит и ревматизъм, лечението може да бъде допълнено с отвари от цветове от бъз.
 5. 20 грама сушени цветове се изсипват в чаша вода, варят се до кипене, запарват се за около 25 минути, охлаждат се 45 минути. След това филтрирайте, изстискайте и долейте със студена преварена вода до обема на чашата. Пийте 60-120 мл от съдържанието 2-3 пъти дневно преди хранене.
 6. Ревматизъм, уролитиаза може да се лекува с вана с инфузия на корените на черен бъз. Листа му и смлените корени (10 грама изсушени) се запарват в литър завряла вода, престояват за 100-120 минути, прелива се течната част в отделен съд. Добавете съдържанието към вана с температура на водата близка до нормалната температура на човешкото тяло. Вземанете такава баня трябва да става всеки ден, преди да си легнете. Продължителността на процедурата е 15 минути. Курсът на лечението е 10-14 дни.
 7. Отварите от черен бъз подобряват функцията на пикочните органи. Приготвени от сухи съцветия бъз, жълт кантарион, също добавете лайка, като цяло количеството на всеки компонент е 7 грама. След това сместа от сушените растения се комбинира с 200 мл вряща вода и се кипва във водна баня за четвърт час. Получената отвара трябва да се охлади, филтрира и преварена вода при стайна температура, така че обемът на разтвора да е една пета от литър. Изпийте цялото съдържание, преди да си легнете.

Капсули черен бъз.

Капсули черен бъз на аптеки Фрамар

Капсули черен бъз на аптеки Фрамар

Плод от черен бъз.

Бъзът цъфти през май-юни, по това време има букети от съцветия. Листата на бъза се изсушават на открито, по-рядко във фурната, при температура от 30-35 градуса.

Плодовете се появяват през август-септември, обикновено се сушат на въздуха, в сушилня или във фурна, по-рядко – те се замразяват.

Обработените плодове и цветове се подреждат отделно в ленени торбички или контейнери и се съхраняват на тъмно място. Изсушеният бъз не губи лечебната си сила за 6 месеца. Сладката  конфитюрите  от черен бъз могат да се съхраняват за 2-3 години.

Вино от черен бъз.

Големият български лечител Петър Димков нарече растението черен бъз най-силната българска билка

Големият български лечител Петър Димков нарече растението черен бъз най-силната българска билка

В по-голям стъклен съд се изсипва прецеденият от сиропа плод (от рецептата със захар), добавя се вода – 3 литра вода на килограм плод. След 2-3 седмици от тази смес се получава вино. Предложената доза е по винена чаша преди хранене на обяд и вечер. Действието му е като на сиропа, но има алкохол в него, което не е добре. Рецептата е на прочутия български лечител Петър Димков, както и тази за сиропа със захар независимо дали е с бъзак или черен бъз.

Сладко от черен бъз.

Процедурата е подобна на тази за сок от бъз – обилно се промиват плодовете, отделят се излишните части и се сипват в тенджера за варене. Добавя се захар равни количества 1:1. Изчаква се да се появи сок и се намалява огънят, а общо се вари 30 мин като непрекъснато се бърка. Докато е горещо, сладкото се пресипва е буркани и се затваря. Остава да се стерилизира. Използва се умерено върху мекици, палачинки и други.

Рецепта за мармалад от черен бъз

Рецепта за мармалад от черен бъз

За отслабване.

За отслабване се използват главно плодовете, сушени или замразени, пресни. Най-добър ефект има от консумацията на пресни плодове. Те притежават добро диуретично действие и са богати на витамини. Допълнително с употребата на сироп, мармалад или сок, можете да си набавите пектин и фибри. Те също помагат за пречистване на организма и за отслабването.

Цена.

Продукти с уникалния черен бъз се продават в аптеките и магазините за здравословни храни, също и по интернет.

Аптеки Фрамар продават сироп от черен бъз без захар АМБРОЗИЯ, 410 г за 7,80 лева. apteka.framar.bg

Магазин Здравница в София предлага също сироп от черен бъз без захар 350 г за 6,20 лева. shop.zdravnitza.com

От Ревита бг предлагат Самбукус Night Time билкова комбинация за сън с черен бъз, 120 мл 21,60 лева. Те предлагат също и сироп Самбукус Original за подържане на имунитета и жизнения тонус – 120 мл за 26,16 лева. revita.bg

Сиропи с черен бъз

Сиропи с черен бъз

Черен бъз на капсули НЕЙЧЪР УЕЙ предлагат от аптеки Фрамар 575 мг за 25,60 лева. Също предлагат и капсули на БУРОВ производител е „Ренифарма оперейшън“ ООД – 30 капсули за 10,40 лева. Капсули на GNC, САЩ, за 59,50 лева за 100 броя по 550 мг.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *