Коя шведска горчивка е най-добра? Ползи, мнения, противопоказания

За какво помага приемът на шведска горчивка? Коя е най-добра и оригинална? Какви мнения съществуват? Какви ползи има от нея? Какви противопоказания? Има ли я като гел? На каква цена се продава малка шведска горчивка на Мария Требен?

Приложение, действие.

Лековитата билкова комбинация наречена шведска горчивка може да Ви освободи от редица здравословни проблеми. Тя е лек за много болести и макар че се носят много мнения, които могат да Ви изглеждат преувеличени, все пак тя наистина е лек за много болести. Полезна е за женските болести, независимо от възрастта, за ставни болести, ревматизъм, артрит, кожни болести, епилепсия, безсъние, синузит, дискова херния, високо кръвно, при рак, глаукома, за болен черен дроб и други..

Оригиналната шведска горчивка

Оригиналната шведска горчивка

Тя действа имуностимулиращо, диуретично, стимулира дишането, върху гладката мускулатура действа спазмолитично, върху лигавиците действа противовъзпалително и антисептично, подобрява функциите на черния дроб и на храносмилателния тракт. Не се препоръчва с мляко ползването на тинктурата.

Състав, дозировка.

В състава на лековитата шведска горчивка влизат 32 билки и 43% етилов алкохол. Дозировката за деня е по една чаена лъжичка взета на 3 пъти 15-20 минути преди или след ядене в чаша чай или вода, но не и мляко. Може да се употребява без прекъсване до 6 и дори до 9 месеца. След това може да се направи почивка от един месец и пак да се продължи. Освен вътрешно, тя се използва и за външно приложение върху кожата с мазане.

“Демир

Според листовката от агенцията към лекарствата в нейния състав в 1 литър влизат по 5 г от билките териак, манна, корен от куркума и корен от ангелика; по 2,5 г мира и корен от карлина; цвят от шафран 0,1 г, камфор 0,5 г. освен тях има и други вещества в по-малки количества: плод от кориандър, анасон, ким, лавр, бахар, звездовиден анасон, кардамон; корен от галанга, от джинджифил, от тинтява и от перуника; пъпки от топола, червен кантарион, лимонова кора, портокалова кора, майорана, цвят от карамфил и лайка; пелин, лист от размарин, кора от бяла канела и китайска канела, стрък от пресечка.

Странични ефекти.

За деца под 6 години не трябва да се дава, също и на бременни жени, на болни с чернодробни и мозъчни болести. Не е подходяща при шофиране и друга работа с изискване за бързи реакции при работа с машини, защото поради действието на етиловия спирт може да забави реакциите. Ако пиете други лекарства заедно с шведска горчивка, възможно е тя да повлияе на техните действия. Възможно е да се появи свръхчувствителност към спирта и другите съставки.

Коя е оригиналната.

Оригинална е тази шведска горчивка, която е с марка МАУРЕРС. Освен тази с 32 билки, има и друга наречена малка шведска горчивка с 11 билки.

Мария Требен

Мария Требен

Мария Требен.

Създател на рецептата на прочутата шведска горчивка е Мария Требен, която се е водила от трудовете и съветите на пастор Кнайп. Според него, болестите произхождат от изменената среда на живот далеч от природата и ако човек се върне в естествената си среда, ще си възвърне здравето. За това помагат билките и здравословното хранене.

Въпреки големите нападки срещу нея от различни места, Мария Требен решава да издаде книга със своите трудове върху билките. В нея тя пише за билките, за здравето, но и за един много важен проблем за всички хора. Мария Требен пише, че се е стремяла да обърне вниманието на читателите не само върху лековитите билки и силата им, а преди всичко върху нашия Създател, в Който е нашият живот. Ние търсим благоговейно билки от Неговата аптека, а пропускаме да осъзнаем, че Той ръководи нашия живот, по Собствената си воля и в Него се намира мъдростта за вечния живот, описан в Библията.

Рак.

В трудовете на лечителката се споменава за хора излекувани от рак, но и за такива, които не са успели да оздравеят. Така например на едно болно момиче от рак, тя удължила живота като й давала билкова рецепта, но след няколко месеца, когато родителите й помислили, че е оздравяла, те спрели да й дават рецептата и тя внезапно починала. Други също са я пили без да оздравеят, но за това трябва да знаем, че билките лекуват бавно с натрупване, поне месец редовна употреба е необходима. Важно е и да се вземат и в начален стадий на болестта.

На друго място в книгата си Мария Требен пише, че ботаникът Рихард Вилфорт от Австрия в една своя книга е изказал мнение, че еньовчето лекува рак, а д-р Хайнрих Нойталер в негова книга отрича това твърдение и го нарича глупост. По този повод тя споделя, как един зъболекар се разболял от рак на езика и му предстояла терапия с облъчване, но само след една седмица гаргара с отвара от еньовче по нейна препоръка, тя станало излишно. Затова не можем да кажем твърдо, че нейните рецепти за лечение с билки могат да лекуват рак или че не могат.

За тежко болните от рак, а и за здравите тя е обърнала внимание с препоръката си да се вярва в Бога, от билките, на Когото търсим изцеление. В книгата си тя е записала и някои рецепти, които са помогнали на болни от различни видове рак.

Мария Требен създала еликсира шведска горчивка по старинни рецепти

Мария Требен създала еликсира шведска горчивка по старинни рецепти

Синузит.

Приложението на шведска горчивка се препоръчва и за при синузит. Областта на синусите се намазва със зехтин или друг плътен крем, а върху намазаното се слагат напоени с шведска горчивка памуци. Прави се компрес отгоре като се покрият с найлон и се превържат с кърпа или някакъв плат. Компресът може да държите докато усетите парене и тогава ще трябва да го махнете и да се измиете. С този компрес могат да се отпушат проходите към синусите от събраните в тях секрети и гной. С това се овладява инфекцията, с което се прекратяват сълзенето на очите и главоболието.

Разширени вени.

Читатели в нета споделят, че за 4-5 месеца някои от тях са се излекували от разширени вени с компреси от шведска горчивка. Те се правят всяка вечер като болните вени се покриват с памуци напоени с горчивката. Това е главното изискване за нейното приложение. През деня може да се правят втривания по кожата.

Има и друг начин за правене на компреси с лека. Ще ви трябват листа от билката зарастличе. С тях направете каша и заедно с шведската горчивка ги нанесете върху болното място и отгоре превържете завийте да стане компрес. Топлите компреси с кашичка от тази билка се прилагат за много други болести.

Отслабване.

За отслабване може да ползвате тинктурата като за редовната й употреба – 1 чаена лъжичка в чаша вода или чай половин час преди ядене 2 или 3 пъти дневно. Има и друга тинктура специално за отслабване със 17 билки, които са сходни с тези на малката шведска горчивка с 11 билки. Добре е да ползвате горчивка в чайове с билки, които помагат за отслабване като царевична коса, цикория, гръмотрън и други по ваш избор.

Хемороиди.

Капките от шведска горчивка се използват вътрешно и външно при хемороиди. Вътрешно се вземат както писахме досега – във вода или чай. Външно се прилагат като се напои памуче с нея и се налага върху болните от хемороиди места. Засегнатите вени трябва да се омекотят по този начин.

Акне.

За премахване на белези от акне и на самото акне може да си помогнете с шведска горчивка по същия начин с вътрешно и външно приложение. С външното приложение просто намажете белезите от акне с памук напоен с капки от шведска горчивка.

Артрит.

Капките от тинктурата са полезни за ревматични и артритни болки, също и в ставите и в коленете, и за други места като дискова херния. Наложете върху памук или ленен плат капки от шведска горчивка и с него направете компрес. С него постойте от 2 до почти 4 часа. Преди да го направите обаче трябва да намажете мястото със свинска мас. Препоръчва се и да се взема вътрешно половин час след ядене трикратна за ден, с течност, но за предпочитане е да бъде с чай от билки.

Брадавици.

Много читатели в интернет споделят за своите положителни резултати от прилагането на шведска горчивка върху брадавиците, от които са се избавили. Методът е лесен и не представлява никакво затруднение, за да се изпълни. Вечер преди лягане сложете парче памук напоено с шведска горчивка върху брадавицата и отгоре прикрепете с лепенка.

Пренощувайте с него и повторете процедурата няколко пъти. Обикновено лечението се състои в изгаряне н брадавиците, което не е никак безболезнено и приятно. Те се появяват на различни места по тялото и представляват неприятна гледка. За разлика от изгарянето с течен азот, терапията с шведска горчивка дава добри резултати според изказванията на читатели избавили с е от този проблем.

Книгата на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ”

Книгата на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ”

Белези.

Белезите могат да бъдат от убождания, травми, порезни и всякакви рани, но на помощ срещу тях ни идва шведската горчивка. Тя лекува рани и белези от тях, независимо дали са стари или нови. За да я употребите за това, трябва да намокрите едно парче плат или от лен или памук с нея и да го наложите върху белезите.

Предварително намажете кожата с крем от билката невен или със свинска мас. Това помага да я предпазите от спирта в тинктурата от травмиране. Дръжте компреса от 2 до максимум 4 часа и го махнете. След това напудрете кожата. Правете компреса 2 пъти дневно. Достатъчно е да използвате и дори само малка шведска горчивка за премахване на белезите. Вместо компрес можете да мажете 2 пъти дневно белезите с еликсира, напоен върху памук. Не се безпокойте за белезите, ето това е един лек за тях.

Бъбреци.

За болни бъбреци и специално за камъни и песъчинки в тях, Мария Требен препоръчва да се правят компреси с лековития хвощ и бани, същевременно да се и пие чай от тази лековита билка. За една баня с хвощ са нужни 100 г от билката, които се държат да престоят в малко студена вода за цяла една нощ. На следващия ден се слагат да се затоплят и се слагат във ваната към другата вода, така че да покрият напълно бъбреците. Във ваната с хвощ се стои 20 минути.

Можете да сложете водата от настойката от ваната обратно при билките и така да я ползвате 3 пъти. През нощта се слагат топли компреси с хвощ на бъбреците, а през деня компреси с шведска горчивка, който се държи 4 часа и се сваля. Освен от хвощ, може да се пие чай и от еньовче, коприва, горски енчец, мечо грозде и други.

Бяло течение.

Едно от приложенията на билковия екстракт шведска горчивка е за женското здраве. Тя намира приложение за неприятните проблеми на жените във всяка възраст. Полезна е за проблеми с менструацията, смущения в хормоните, за болки в яйчниците, за бяло течение. Ако страдате от бяло течение може да си помогнете с капки от екстракта взет по описания начин, но вместо 1 чаена лъжица да бъде 1 супена. Пийте шведските билки 3 дни подред в тази доза с малко вода или чай или директно без разреждане. Можете да повторите тази доза 20 пъти докато получите облекчение и нормализиране на състоянието Ви. narodnirecepti.blogspot.com

Високо кръвно.

Лековитата шведска горчивка се ползва с успех и за високо кръвно. Всеки, който страда от този проблем може да я ползва 3 пъти всеки ден. Читатели, които са я прилагали пишат, че са имали полза от нея. Многобройни са ползите от тази билкова комбинация.

Венци.

При кървящи венци си направете дренчета с вълшебната шведска горчивка. Забийте ги между основата на двата зъба, във венците на които имате кървене. Можете да ги държите един час и да ги извадете. От кървящите венци ще излезе мръсна кръв и слуз. Друга процедура, която се използва за венците е жабурене с нерафинирано олио или зехтин. Освен това можете и да я пиете по указания начин.

Витилиго.

Препоръчва се по една голяма лъжица за супа в чаша билков чай, след всяко ядене. Витилигото състояние с поява на  бели петна по кожата, заради намаленото съдържание на меланин, който е пигмент определящ цвета на очите и кожата. Учените са на мнение, че то се отключва и при стрес или някакво друго силно преживяване. Не са ясни точните причини за него, но наследствените фактори играят важна роля и нарушенията  в имунната система. zdravnitza.com

Оригиналната шведска горчивка на Мария Требен и нейната книга „Здраве от аптеката на Господ”

Оригиналната шведска горчивка на Мария Требен и нейната книга „Здраве от аптеката на Господ”

Гърло, кашлица, настинка, хрема.

За кашлица можете да направите следната рецепта: Сложете по равни части мед, сода и шведска горчивка. Разбъркайте добре и вземайте по малко от сместа. За болно гърло, настинка и хрема също се взема билковият екстракт 3 пъти дневно. Шведската горчивка действа полезно за всички органи, за имунната система и помага за пречистването на тялото от токсини.

Гъбички.

За гъбички по ноктите на краката също се прилагат и билковия екстракт шведска горчивка. Достатъчно е да ги намажете и да пиете за вътрешно подпомагане на лечението, макар че е достатъчно и само външно да се ползват. Правете процедурата по-дълго време. В интернет има добри отзиви на страдащи от този проблем.

Дискова херния.

При дискова херния можете да ползвате шведска горчивка за премахване на болките. Тя действа и обезболяващо в такива случаи. Прилага се на компрес както писахме по-горе за ревматизъм.

Депресия.

За депресия и нервност билковата комбинация шведска горчивка се препоръчва да се взема по същата схема, но и преди и след ядене по една чаена лъжица в половин чаша чай. Препоръчва се да се ползва малката шведска горчивка, вместо голямата за такива случаи. Може да я ползвате и за безсъние, но само преди лягане. praktichnajena.eu

Диабет.

Мария Требен пише за билковия екстракт, че влияе добре и на панкреаса и затова може да се използва и за диабет. Освен редовния вътрешен прием 3 пъти по една чаена лъжица в чаша чай, тя препоръчва и да се прави компрес на панкреаса веднъж в месеца за 4 часа. Това не е напълно достатъчно за да имате ефект и добър резултат, и затова трябва да наблягате на диетата и на другите билки, полезни за диабет.

Черен дроб.

Ако страдате от нарушен черен дроб, билките от прехвалената шведска горчивка могат да Ви помогнат той да се нормализира. Черния дроб оказва влияние върху белите дробове и сърцето, когато е увеличен и също влияе на щитовидната жлеза. За такива случаи се препоръчва компреси с шведска горчивка за 4 часа, а вечер се правят компреси с хвощ, с които се преспива. На водна пара държите шепа хвощ и след като омекне се слага върху ленен плат и се прави компрес на черния дроб. Лечителката препоръчва сутрин да се пие чай от плавун.

Стрии.

Напръскайте памучен тампон с малката шведска горчивка и намажете стриите с него и масажирайте. Правете това 2 пъти на ден, сутрин и вечер и те ще изчезнат след време. Ако се получи травмиране на кожата след терапията  с малката шведска горчивка, намажете я с крем от невен.

Киста на яйчника.

Жени страдащи от киста на яйчника споделят в нета, че имат полза от шведската шведските билки за своя проблем. За това заболяване се прилага 3 пъти за деня след ядене по 1 супена лъжица в чаша чай. За целта отново се използва малката шведска горчивка като и за стриите. Освен това се препоръчва и за кратко време компреси на болното място или разтриване с елексира.

Миома.  

Във форумите се споделя, че шведската горчивка влияе положително при миоми и кисти, въпреки, че не е писано в упътването. Тя въздейства на вътрешните органи положително и също действа пречистващо, затова е полезна по непряк начини и за миомите. bg-mamma.com 

Шведска горчивка Ривиера

Шведска горчивка Ривиера

Цена.

Цената на оригиналния билков екстракт 500 мл от apteka.framar.bg е 25,30 лв., за нейния вариант на Ривиера е 20,10 лв. от друг сайт за онлайн търговия я предлагат за 18,01 лв. – на bilki.bg. В аптеките можете да срещнете подобни цени с лекото им повишение или понижение.

Мнения.

Мненията за екстракта са повече положителни, отколкото други. Във форумите се коментира от ползвалите я, че са доволни и имат добри отзиви за нея. Дори се пише от една госпожа, че е вземала по 3 пъти по 2 супени лъжици дневно и е много доволна. За разлика от нея друга госпожа пише, че не е почувствала полза от нея. Повече полза от билките и от еликсира шведска горчивка бихме имали, ако живеем здравословно и се храним така. bg-mamma.com.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Коя шведска горчивка е най-добра? Ползи, мнения, противопоказания

  1. Господа Здравейте
    Моля кажете от къде мога да купя оригинална Шведската горчивка на Мария Требен благодаря ви

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *