Излекувах се от шум в ушите. Народна медицина, рецепти

Отзиви „Излекувах се от шум в ушите“. Какво означава в легнало положение? Народна медицина, рецепти на Ванга, бабини рецепти за свистене. Лечение с прополис

Шум в ушите

Обезпокояващият шум в ушите, когато без външни слухови дразнители се усещат всякакви звуци в ушите и главата, е много труден за диагностика и е предизвикателство за лекаря. Това не е болест, не е диагноза, а по-скоро симптом и състояние. За да се разберат причините и патофизиологичните механизми, трябва да се проведат много усилия за извършване на редица изследвания и внимателно от пациента да се събере медицинската му история.

Шум в ушите и главата – нормално ли е или е патология?

Шумът или звъненето в ушите се нарича с медицинския термин тинитус, от латински. Той бива както двустранен, така и едностранен, ако това се случи при пълна тишина – това означава, че е физиологичен шум, и той може да бъде причинен от самото движение на кръвта в малките плавателни съдове във вътрешното ухо.

При различни заболявания като такива на слуховия нерв, на вътрешното или средното ухо, отравяния, токсини, някои лекарства – това са патологични причини. По естеството си това може да прилича на звън в ушите, свистене, шептене, да бъде слабо, или обратното, интензивно, всичко това е без значение за лечението на патологията и целите на диагностиката.

В много случаи този симптом показва кои са болестите причинители, но за 10-16% от страдащите, причините за състоянието шум в ушите и главата, са мозъчно-съдови проблеми, случващи се например, когато младите хора получат нервни претоварвания или/и свързани с възрастта промени, след нараняване или високо кръвно или вътречерепно налягане. Често самата причина може да се превърне и синдром на гръбначната артерия, развиващ се при остеохондроза на шийните прешлени.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

При почти 90% от възрастните, които имат различни видове бучене и шум в ушите, считащи се за нормални и които се дължат на възприемането на органа на слуха, е трудно да се определи честотата и интензивността на шума в ушите на пациента въз основа на описани оплаквания и чувства.

В много изследвания се докладва, че 30% от хората по света периодично чувстват звънене в ушите, от които 20% считат такъв шум за ясно изразен и доста интензивен. Дори в повечето случаи, половината от всички пациенти имат оплаквания само от шум в дясното ухо или в лявото, а другата половина от двустранни звуци.

Постоянен шум в ушите и в главата – това е един от основните симптоми при 80% от хората с увреден слух. Този синдром е с много висока честота в средна възраст и при възрастните хора от 40-80 години. Освен това, при мъжете случаите на откриване на проблема със загуба на слуха и развитието на други подобни симптоми като описаните по-горе е по-голяма, тъй като те повече са податливи на битов и промишлен шум. Когато е налице неприятният шум в ушите и главата, имаме налице увреждане на слуха и по-често се среща това в напреднала възраст.

Нещо повече, симптомът обикновено се придружава от неприятно усещане като стрес, тревожност, страх, стига се до безсъние, умората се увеличава и се намалява работоспособността, смущава се концентрацията, пречи се да се чуват други звуци. От продължително безпокойство, тези страдащи често получават депресия и са установили, че появата и интензивността на симптомите на повечето от тях стават усложнени и от допълнителните психични симптоми.

Мнение №1: Как се излекувах от шум в ушите

Шум в ушите спря с лекарства и билки
Яна Анкова за шум в ушите

Яна Анкова

Имах шум в ушите и писъци, които се появяваха заради увредени клетки на слуховия нерв и на вътрешното ухо. Постепенно слухът ми намаляваше и бях напът да го загубя напълно. УНГ лекар ми направи аудиограма и ми изписа съдоразширяващи лекарства, кортикостероиди и ми направи вливания във вените. Заедно с това лекарят препоръча да вземам и чая „Демир бозан“ за ускоряване на лечебния процес. Така за 2 месеца успях да се оправя и вече нямам странични шумове, а слухът ми е ок.

Яна Анкова, Велинград

[ms_promo_box style=“boxed“ border_color=“#0007ef“ border_width=“2″ border_position=“left“ background_color=“#66ccff“ button_color=“#ffff66″ button_link=“https://www.lechitel.net/demirbozan-shum-v-ushite/“ button_icon=“fa-glass“ button_text=“Поръчай Демир бозан ТУК!“ button_text_color=“#660099″ class=““ id=““]Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====>[/ms_promo_box]
Какъв може да бъде шумът в ушите?

Когато пациентът отиде на лекар, трябва ясно да обясни какъв шум го безпокои:

 • монотонен звук – като хрипове, свистене, бръмчене, съскане, звън в ушите;
 • сложен звук – звън като на камбана, гласове, музика – звуци от този тип е възможно да са причинени от слухови психопатология, халюцинации, лекарствена интоксикация.
 • Освен това досадният шум в ушите може да бъде разделен на:
 • обективен – който чува пациента и лекаря, случва се рядко;
 • субективен – само пациентът го чува.

Също така, шумът следва да се раздели на:

вибрационен – механичните звуци, които се получават от органа на слуха и структурата му, по-скоро нервно-мускулната и формираните съдови, това са звуците, които могат да се чуят и от лекаря и от пациента;

невибрационен – чувство на разнообразни звуци в ушите, за което причината е стимулиране на окончанията на нервите на слуховите централни пътища на слуховия нерв на вътрешното ухо, като в този случай звънтенето или шумът се чува единствено от самия пациент.

В повечето случаи в различни шумове в ушите в клиничната практика, или са невибрационни със субективен характер и са резултат от необичайна стимулация, или възбуждане на периферните или централните слухови пътища. Ето защо, важната задача на диагностичното предизвикателство е изключването или потвърждаването на по-тежките заболявания на слуховите пътища.

Причини за шум в ушите.

Ухото, като орган състоящ се от три основни части (външна, вътрешна и средна), се инервира от определени нерви и се обезпечават с кръвта от системата на мозъчните артерии. Всяка една от споменатите структури може да получи увреждане и това да доведе до шум в ушите.

Блокиране на слуховия канал

Най-честата причина за тинитус е частичното затваряне на слуховия канал. Страда, често само едното ухо. Пациентските притеснения са за постоянното натрапване на шума, което е съпроводено с чувство на „задръствания“, болка и възможна загуба на слуха.

Ушният канал може да попадне: прах; малки насекоми; вода; децата понякога могат да си бутат в ухото някакви предмети (малки играчки, хартия, дори шишове, с което могат да се наранят и да си пукнат тъпанчето и други).

Една от наблюдаваните причини е образуването на ушна кал, което би могло да доведе до задръстване. Това може да се случи, вследствие на няколко фактора: голямото количество отделена ушна сяра, тесните размери на слуховия канал, нередовна хигиена на ушите и други.

Дори и да не е лесно или дори възможно да се намери причината за задръстването, това не означава, че нея я няма в ушния канал. Понякога чуждо тяло може да се доближи близо до тъпанчето. При такива слуаи, пациентът ще трябва да отиде на лекар и той да го прегледа с помощта на отоскоп – инструмент за наблюдаване на ушния канал.

Заглъхване и шум в ушите

Това състояние може да се предизвика при заболявания от отит в детството, остри хреми и хронични, изкривяване на носната преграда, полипи, трета сливица и други, когато се комбинират с някоя допълнителна причина от изброените за шум в ушите. Причина за заглъхването може да бъде и изравняване на налягането от страните на тъпанчето.

Силен шум в ушите

Една от основните причини за усилване на силата на шума в ушите е умората, която е на фона и на останалите причинители.

Нарушения на външното ухо

Този отдел се състои от ушна мида и ушния канал. Основната функция на външното ухо – да улови и задържи на звука. Шумът може да се случи в присъствието на препятствия в една от тези структури. Причините свързани със слуховата оклузия меатус (запушване с ушна сяра) обсъдихме по-горе. Има и други болести на външното ухо, ето и тяхното описание:

Външен отит

Това е възпаление на кожата, което може да настъпи поради инфекция от различни микроби в ухото (Streptococcus, Pseudomonas, Staphylococcus Aureus). Често шумът в ушите е придружен от силна болка, гной от канала на ухото, зачервяване на кожата. Тъй като развитието на болестта може да стигне до средното ухо чрез мембраната на тъпанчето. Ето защо, когато се появят първите признаци, пациентът трябва да се свърже най-скоро с лекар по възможност.

Микоза на външното ухо

Това заболяване се среща най-често при хора с понижен имунитет (HIV-инфектирани пациенти, приемащи цитостатици и стероидни хормони, живеещи често в постоянен стрес и т.н.). В областта на отвора на външното ухо има гъбична инфекция обикновено кандидоза. В допълнение към шума в ушите и болките, страдащите могат да се оплакват и от чести отделяния от ухото на секрети с млечно бял цвят и усещане за „задръстване“.

Цирей

Ако в ушната мида се формира цирей (фурункул) – това е повод да потърсите спешна медицинска помощ. Лекарите го наричат ​​“злокачествен“, защото това малко гнойно огнище може да доведе бързо до обща инфекция с повишена температура и тежки симптоми на интоксикация (загуба на апетит, слабост, дехидратация).

Мнение №2: Без шум в ушите след прием на ценни билки

излекувах се от шум в ушите

Вили Драганова от Самоков

Имах шум в ушите, който е предизвикан от високо кръвно, като това се съчетаваше и с нервност и тревожност. Личният лекар ме прати на изследвания и ми назначи първо Бетасерк, после и Кавинтон. В интерес на истината ми помагаха, но малко и за кратко. Затова той се принуди да ми препоръча и билки, които трайно да облекчат ситуацията и по възможност да ме излекуват напълно. Става дума за Демир бозан (от хубавия), който струва 43 лева. Пих го заедно с хапчетата по 3 пъти дневно и се оправих. Поне през последните 11 месеца не е имало никакъв шум в ушите. Докторът каза, че и на други хора го е препоръчвал и те също са успели да спрат шума и да се излекуват, независимо от това, какви причини са го били причинили.

Вили Драганова, Самоков

[ms_promo_box style=“boxed“ border_color=“#0007ef“ border_width=“2″ border_position=“left“ background_color=“#66ccff“ button_color=“#ffff66″ button_link=“https://www.lechitel.net/demirbozan-shum-v-ushite/“ button_icon=“fa-glass“ button_text=“Поръчай Демир бозан ТУК!“ button_text_color=“#660099″ class=““ id=““]Можете да видите мнения за „Демир бозан“ и да го поръчате за 43 лева ТУК =====>[/ms_promo_box]

Ошипяване

Това е рядко заболяване, при което има свръхрастеж на костната тъкан в началната част на ушния канал. Поради това, той може да възпрепятства преминаването на звукови вълни, което води до шум. Обикновено, болка и други симптоми като при описаните по-горе не се появяват.

Увреждания на средното ухо

Средното ухо е уязвимо към инфекции – сред всички лезии в слуховия апарат те заемат първото място. Лошата статистика се дължи на структурата на отдела. Средното ухо е отделено от тънката външна част на тъпанчето, което може да се възпали с прогресирането на отит на външното ухо. Има и друг важен елемент – отделът комуникира с устната кухина чрез Евстахиевата тръба, през която бактерии и вируси могат да се размножат в органа на слуха.

Към шума в ушите водят и следващите възпалителни заболявания на средното ухо:

Остър отит – причинени от бактерии и вируси, които влизат, както от устата и от ушната мида. Често се случва, след като възникне възпаление на сливиците, ларингит, назофарингит. Придружен от „стрелкаща“ болка, отслабване или загуба на слуха и общи симптоми (повишаване на температурата до 37-38 ° С, слабост). Пулсиращ шум в ушите – обикновено той не е с постоянен характер, но периодичен.

Лечението на това заболяване е много трудно, тъй като пациентите са склонни да вземат повечето от антибиотиците, за които бактерии са развили резистентност. Важно е да изберете правилната антимикробна схема и я наблюдавайте внимателно.

Мастоидит – зад кухината на средното ухо се намира мастоиден израстък (част от слепоочната кост), в който се намират клетки с въздух. Именно те се възпаляват при мастоидит, при което се проявява не само шум, но също така и болка зад ухото, висока температура (над 38 °С) и симптоми на интоксикация.

Евстахит – възпаление на Евстахиевата тръба, свързваща средното ухо с устната кухина. Няма специфични симптоми и особености на лечението. Той се проявява като остър отит на средното ухо.

Мирингит – това е инфекция на тъпанчето. Като правило, е комбинирана с една от формите на отит на средното ухо. Допълнителните функции, които могат да засичат мирингита са увеличената болка, при нормално ниво на звука и изхвърляне на гной от ухото.

Освен инфекциозни причини, към патологиите нас средното ухо се отнасят тимпаносклероза на средното ухо и увреждане на тъпанчевата мембрана (разкъсвания, наранявания). При първия път на заболяването, постепенно се появяват белези на слуховия орган, при което се проявява с шум в ушите и тежка загуба на слуха. Болка и температура като правило няма.

Нараняване на тъпанчето може да се случи по време на големи разлики в кръвното налягане (по време на излитане или при бързо потапяне под вода), със своите преки увреждания. Основните симптоми са тежка непоносима болка, както и изразена загуба на слуха в повредената страна. Шумът в ушите с наранявания на мембраната влиза в третия план.

Болести на вътрешното ухо

Увреждането на тази част от органа на слуха е най-опасно, защото е изключително трудно да се излекува. Това са двете най-важни устройства – вестибуларният апарат, който е отговорен за равновесието и слуховият, който директно преобразува звуковите вълни в нервни импулси.

Обикновено загубата на слуха и периодичното възникване на шум в ушите се придружава от страна на пациента през целия му живот след заболяването. Най-често заболяванията на вътрешното ухо включват:

Описание на болестите на вътрешното ухо

Отосклероза

Особеността на това заболяване – това почти винаги засяга и двете уши. В отосклероза настъпва неконтролирани области на растеж на костна лабиринта. Тези тумори могат да компресиране на стремето и ушната мида (малка костна от вътрешната страна на тъпанчето). Шум в ушите е придружен от прогресивна загуба на слуха. Отосклероза има наследствен характер, следователно, голяма вероятност като болестта на близките на пациента. Това е от голямо диагностична стойност.

Лабиринтит

Инфекциозен процес, който се установява във вътрешното ухо. Често се случва, след остро възпаление на средното ухо. В допълнение към загубата на слуха, пациентите получават: замаяност, липса на координация, постоянно гадене. Към тях могат да се добавят и появата на повишена температура, и признаци на интоксикация. Замаяност и шум в ушите са характерни за този процес.

Травма на ушния охлюв (костния лабиринт)

Светкавичната промяна в налягането между външната среда и вътрешната кухина на ухото причинява увреждане на кохлеарния апарат. По този начин средното ухо по-малко се поврежда, тъй като присъствието на Евстахиевата тръба я предпазва от баротравма.

При травма на ушния охлюв (костния лабиринт) може да се наблюдава не само шум, но също така и рязък спад на слуха (често временно), виене на свят, гадене и болки в ухото.

Болест на Мениер

Това заболяване причинява подуване на почти всички структури на вътрешното ухо, поради високото съдържание на ендолимфатическа течност. Най-често следните симптоми се появят при болестта на Мениер: шум в ушите; дисбаланс в равновесието; загуба или отслабване на слуха; виене на свят. За болестта е характерно да има шум в ушите и световъртеж.

Патология на слуховия нерв

В баше време са сутановени следните причини за поражение на слуховия нерв: сензорна загуба на слуха (синоним – неврит на слуховия нерв), тумори и невросифилис. Първата болест може да възникне както остро, така и постепенно. Когато тя засяга главните рецептори – специфичните нервни клетки, които превръщат вибрациите на звуковите вълни в импулси. Разновидностите на сензорна загуба на слуха са:

трудова загуба на слуха – заболяване, дължащо се на работа в опасна среда;

свързана с възрастта загуба на слуха – постепенно разрушаване на рецепторите поради забавяне на метаболитните процеси в организма.

Заболяването се лекува трудно, тъй като увреждането на рецепторите често е необратимо.

Невросифилис почти винаги настъпва остро, и влияе не само на слуховия нерв, но и на мозъчната кора, корените на гръбначните нервни. Това води до голям брой неврологични заболявания (дистрофия на кожата на гърба, пареза, десенсибилизация предимно на тялото и т.н.), един от които – постоянен шум в ушите.

Тумор на слуховия нерв – един от най-често срещаните ракови процеси в нервната тъкан. Първите симптоми на невромите (така са наречени тези тумори, обхващащи швановите клетки на периферните, гръбначните и черепните нерви) са:

постоянен шум в ушите;

изкривено възприемане на звуците (по-силно или по-тихо от обективния звук, възприемане на звуци, които не съществуват).

Трябва да сте предпазливи и от гледна точка на онкологията, ако подозираър неврома – трябва да минете на необходимия преглед при лекаря.

Хронични нарушения на мозъчния кръвен поток (ХНМК)

Недостигът на кръвния поток често се дължи на растежа на плаки в лумена на големите артерии (атеросклероза) или артериална хипертония. При откриване на тези болести е важно да се лекуват своевременно и да се профилактират усложненията, такива като инсулт или исхемични атаки.

Шум в ушите при остеохондроза

Липса на притока на кръв може да се получи не само поради лезии на церебралните артерии, но също и на съдовете на шийката на матката. В този случай, лекарят поставя диагноза не ХНМК, а вертебро-базиларна недостатъчност (ВБН). Въпреки факта, че симптомите на тези патологии са почти идентични, подходите за лечението им имат някои различия.

Шум в ушите при остеохондроза възниква поради компресия на гръбначната артерия и развитието на ВБН. Отличителна черта на остеохондрозата, която позволява да се разграничи от други заболявания е повтаряща се болка в областта на шията, както и постоянното напрежение на мускулите на врата.

Една от причините е приемане на лекарства

Вестибо или Бетасерк? Мнения, заместители, аналог от билките. Странични ефекти

В допълнение към различните лекарства, други провокиращи фактори, усилващи неприятните симптоми са тютюнопушенето, злоупотребата с кафе, травми на главата, умора, стрес, продължителен силен външен шум, старост. Причина може да бъде и недостигът на витамини от В групата, А, Е и цинк.

Списък на лекарства, които имат ефект на ототоксични действия с различна тежест:

 • Лекарствата и веществата, които имат вредно въздействие върху централната нервна система са халоперидол, антидепресанти, тютюн, аминофилин, марихуана, литий, кофеин, Леводопа.
 • Противовъзпалителни средства – Мефевамова киселина, преднизолон, хинин, индометацин, толметин, напроксен, салицилати, Замепирак.
 • Диуретици – фуроземид, етакринова киселина
 • Сърдечно-съдови лекарства – В-Адреноблокатори, Дигиталис.
 • Антибиотици – Метронидазол, Вибрамицин, Клиндамицин, Дапсон, Аминогликозиди, Сулфаниламиди, Тетрациклини.
 • Органични разтворители – бензол и метилов алкохол.
 • Прочетете също така за въздействието на мобилния телефон върху човешкото здраве. То е вредно за мозъка и може да е непряка причина за тинитус, а също и слушането на музика със слушалки.
 • Основни заболявания, при които се появяват шум в ушите и звънене Метаболитни заболявания – заболяване на щитовидната жлеза, хипогликемия, диабет.
 • Възпалителни заболявания – остри, гнойни, хроничен отит на външното и средното ухо, SARS, ексудативен отит на средното ухо, хепатит, грип, кохлеарен неврит, лабиринтит, неврит на слуховия нерв.
 • Съдовите патологии – атеросклероза, аневризма на сънната (каротидна) артерия, високата сърдечна емисия, недостатъчност на аортната клапа, венозен шум, треска, анемия, артериовенозни малформации.
 • Неопластични заболявания – менингиома, тумор на темпоралния лоб или на мозъчния ствол, тумор на малкия мозък, епидермоиден тумор и тумор на тъпанчето.

Шипове на врата и шум в ушите – ошипяването също става причина за коментираното състояние.

Диагностика

За да разберете причината за шума трябва да направите цялостен преглед, който трябва да започне с посещение на отоларинголог. Той ще направи преглед на вашата медицинска история и жалби, ще разгледа външното ухо и тъпанчето, извършване на аудиометрия и да се направят изводи за състоянието на органа на слуха.

Отоскопия

Това е мащабно проучване, което помага да се идентифицират:

запушване на слуховия канал (от ушна сяра или от чуждо тяло);

отит на средното и/или на външното ухо;

фурункул в кухината на слуховия канал;

мирингит;

ошипяване.

С помощта на специално устройство (отоскоп) лекарят може да види всички структури на слуховия апарат, до тъпанчевата мембрана. Ако причината за шума в ушите, е свързана с патологията на отдела за ухото, диагнозата обикновено не е трудна.

Шум в ушите - причини и терапии

Шум в ушите – причини и терапии

Тонален праг – аудиометрия

Това изследване се основава на способността на мозъка да възприема избирателно най-високия звук. Амплитудата на шума, която чува пациентът се измерва на базата на възпроизвеждане на различни шумове в честотата и силата на звука и на пациента се изисква да се уточни какво е чул. С формиране на аудиограма по този начин е възможно да се определи праг на слуха на пациента.

Върху него влияят заболяванията, с намален праг на чуваемост и заболявания с повишен праг на чуваемост.

Такива са възпалителни заболявания на средното ухо; лабиринтит; патология на слуховия нерв; тимпаносклероза; отосклероза; сътресение на лабиринта; болест на Мениер; травма на тимпанната мембрана; нарушения във външното ухо.

Аускултация на темпоралната област

За да се диагностицира наличието на шум, трябва да се проведе аускултация със стетоскоп на череп:

Допълнителни методи за диагностика

Ако използвате по-горните методи, лекарят няма да е в състояние да намери причината за шума в ушите, ще трябва да използвате други методи за диагностика. Необходимо е да се изключат вертебробазиларната-базиларната недостатъчност, ХНМК и мастоидитът.

Как се провеждат и какво може да се открие?

Рентгенография на слепоочния дял

Извършва се рентгенова снимка в две проекции – отпред и отстрани.

При мастоидит картината ще бъде белязана от откъслечни потъмнявания.

Рентгенография на шийните прешлени

Рентгенография и МРТ се извършва в седнало положение, с право на главата, в две проекции.

МРТ – магнитно-резонансна томография. Тя е по-точна и тестовете са по-скъпи. Това се извършва в легнало положение, без предварителна подготовка.

Остеохондроза – междупрешленните дискове за деформация или изместване на шийните прешлени показва възможно наличие на ВБН (заболявания мозъчно-съдови).

Проучване за проходимостта на слуховата тръба

Чрез слуховата тръба (която се отваря в устата) се инжектира въздух в кухината на средното ухо. За норма се приема наличието на издуто тъпанче когато се гледа с отоскоп.

Евстахиит – поради набъбване от отока на Евстахиевата (слуховата) тръба, въздухът не може да премине в кухината на средното ухо и да се премести към тъпанчето.

Ангиография на мозъчните артерии и вертебро-базиларния басейн.

През субклавиалната артерия се въвежда специален инструмент (катетър), който се движи към определено място на гръбначната артерия под рентгенов контрол. Чрез катетъра се вкарва контрастен агент и се визуализира вертебробазиларната-артерия и базиларните церебрални басейни.

Чрез ангиография на ХНМК и ВБН – се маркират стеснения на някои области на артериите.

Изследване на вестибуларната функция

С помощта на прости тестове се оценяват координационните функции на пациента:

Проба с докосване на носа с пръст – пациентът със затворени очи трябва да докосне върха на носа с втория пръст на лявата и дясната ръка.

Тест на Ромберг – пациентът допира краката се, затваря очите си и се опитва да запази равновесие.

Тест усложнена поза на Ромберт – пациентът кръстосва краката си, затваря очите си и се опитва да стои на едно място.

Увреждане на вътрешното ухо или слуховия нерв – в тази част от ухото работят заедно вестибуларния и слуховия апарат. Нарушаването на вестибуларната функция заедно с тинитус, показва патология на вътрешното ухо или вътрешния нерв.

Лечение на шум в ушите

Основното нещо при лечението е свеждането до минимум на въздействието върху тялото или, ако е възможно, напълно премахване на причината, която е довела до състоянието. Лекува се основното заболяване. При остеохондроза за лечение на болка се предписват ненаркотични аналгетици – кададолон. Задължителните нестероидни противовъзпалителни средства са мелоксикам, немизулид. За освобождаването на мускулното напрежение помагат мускулните релаксанти – сирдалут, мидокалм. Понякога са показани антиконвулсанти – карбамазепин, габапентин.

Лекарство за шум в ушите

Ако причиняващ фактор е ушната сяра, тя успешно се елиминира чрез промиване с физиологичен разтвор или Фурацилин, доставен чрез спринцовка Жанет. Комплексната терапия на патологията на мозъчните съдове се състои от ноотропилите – Кортиксин, Церебрамин, Цербролизин; лекарства, които подобряват метаболизма и циркулацията на мозъка – Кавинтон, Цинаризин, Бетасерк, Ксантинол никотинат и други. Те помагат и за шум в ушите.

Появата на звънене в ушите и леко понижаване на слуха, причинено от употребата на лекарства, които неблагоприятно засягат слуха, са основание за премахването на тези препарати. Те се заменят с други, които не причиняват тинитус. В повечето случаи след това проблемите се решават, но рядко е възможно да се върне нормалната острота на слуха.

При лечение на тинитус се назначават трициклични антидепресанти, например Амитриптилин. Медицинската терапия се допълва от физиотерапия. По отношение на етиологията, се предписва ендуурална електрофонофореза, апаратно лечение, лазерна и магнитна терапия, пневмомасаж на тимпаничната мембрана също се предписва. Освен тях ефективни са акупунктура, рефлексология или електростимулация.

При шум или други видове наранявания на тимпаничната (на тъпанчето) мембрана или свързаните с възрастта промени в структурите на ушите, загубата на слуха е необратима. Човекът трябва само да се приспособи към проблема. В такива случаи лекарят препоръчва слухови апарати. Слуховият апарат се приема или при по-изразена степен на загуба на слуха се установява кохлеарна имплантация.

За овладяване на тинитуса, се вземат и витамини от В групата, включително и В12, А, Е, магнезий, цинк, пие се гинко билоба на таблетки или на чай, прилага се магнитна терапия, акупунктура, хипербарна кислородотерапия и т. н..

Кавинтон и шум в ушите.

Кавинтон е предназначен за намаляване на действието на симптомите при проблеми с мозъчното кръвообращение и мозъка. При нарушения в слуха и зрението, с произход от съдови смущения, също се препоръчва. Действа добре при психо- и неврологични затруднения, като с оросяването на мозъка. По-горе писахме вече, че понякога причините за тинитус се свързват с тези болестни прояви.

Хомеопатия при шум в ушите.

Д-р Атанас Михайлов, хомеопат и фитотерапевт, препоръчва при тинитус Phosphorus 15 CH, всяка вечер по 5 зрънца. Той казва обаче, че заедно с медикамента, трябва да се взема и настойка от гинко билоба.

Народна медицина при шум в ушите.

Можете да използвате и народната медицина като помощно средство, с одобрението на лекар.

Лечение на шума в ушите с ягоди

Една от най-честите причини за шум в ушите е атеросклерозата. Ако причината е такава, препоръчително е да се откаже от традиционните чай и кафе и да преминете на чай от листата на ягоди.   Пиенето му ​​е по-добре с мед, без ограничения и поне 2 пъти на ден. Скоро ще бъдете приятно изненадани, че освен изчезването на шума, ще има и яснота на съзнанието.

Тампони с прополис за шум в ушите

Прополисът е много активно вещество и лекува различни заболявания. Например алкохолната тинктура с прополис се използва за: настинки, бронхити, пневмония, гастрит, колити, метеоризъм, цистит, простатит, нефрит, заболявания на очите и ушите, зъбни проблеми, гъбични инфекции, обриви по кожата. Прополисът е ефективен и за шумове в ушите.

Първи вариант (ако няма готово разтворено алкохолно решение)

В 100 грама алкохол, сложете 15 грама прополис за 10 дни на тъмно място. След 10-те дни смесете 40 грама слънчогледово рафинирано масло с 10 грама готова тинктура.

Преди употреба разклатете сместа, нанесете върху памучен тампон и я поставете в ушите (ушите) за 24 часа. Правим почивка за 12 часа и отново прилагаме за 24 часа. В идеалния случай трябва да направите 20 такива процедури. Шумът в ушите ще намалее, чуваемостта трябва да се подобри.

Втори вариант

Вземаме 30-40 процента алкохолен разтвор на прополис и смесваме:

Супена лъжица от разтвора се смесва с 4 лъжици зехтин. Преди употреба разклатете сместа, потопете памучен тампон в нея, и го поставете в ушите си. Поддържаме тампона в ухото за 36 часа, след което го отстраняваме и повтаряме процедурата след един ден. Курсът се състои от 10 процедури.

Лечение на шум в ушите с калина

Растението калина се използва за различни здравословни проблеми. В нашият случай, тя е полезна, защото премахва съдовите спазми и лекува атеросклерозата и така лекува шума в ушите.

Правим смазка от мед и калина. Завиваме я в ленен парцал и го завързваме на възел. Слагаме този малък парцал в ухото, с възела навън и го оставяме цяла нощ. Тази смес подобрява и слуха.

Детелина за шум в ушите

Детелината се използва за лечение на атеросклероза, болест на Мениер с главоболие, шум в ушите. Но това не са всички добродетели на детелината.

Сварете чай от сушени цветове от детелина и вземайте по чаша двукратно през деня.

Копър за шум в ушите

Направете инфузия – чаша семена от копър в 2 литра гореща вода, изсипва се в емайлирана тенджера, обвиваме я с кърпи и я оставяме за една нощ. Термос не може да се използва. Пийте по 2 лъжици, трикратно през деня, докато инфузията свърши. Успоредно с това се препоръчва използването на 30 грама (не повече) водка на ден.

Бадемово масло за шум в ушите

Потопете 2-3 капки в ухото от топло бадемово масло, двукратно през деня.

Отвара от ориз. 

Добър ефект при лечението на това заболяване е и оризовото отвара. За приготвянето й са нужни 3 супени лъжици. Лъжиците ориз трябва да се изсипят вечер в две чаши вода и да се оставят за една нощ. Сутринта източете течността и добавете чиста вода в същото количество ориз. След това сварете сместа без сол за 2-3 минути, като махнете пяната. В готовата каша добавете 3 големи скилидки чесън и яжте ориза горещ. Ако такова лечение се извършва всеки ден, постепенно шумът ще изчезне.

Още народни рецепти при шум в ушите

Лекувайте тинитус със сок от лук

Лук при шум в ушите

Лук при шум в ушите

Лукът идеално помага при болка в ушите (изпечени с кимион), помага и при отит.

Вариант 1

Нека изстискаме няколко капки сок от лук и да ги намокрим с памучен тампон. Слагаме тампона в ухото. По същия начин и за второто ухо. Задръжте за 2-3 часа, след което сменете тампоните.

Вариант 2

Капнете в ушите за 3-4 капки сок. Прилагайте този метод и при намаляване на слуха. Ефектът обикновено се отразява незабавно.

Вариант 3

За да приготвите продукта, трябва да изпечете лука, след което да се изстиска, за да се получи сок. Два пъти на ден се капват в ушния канал по 3 капки.

Една от причините за шума в ушите е синузитът. И той може да се третира и с лук.

Взимаме: половин чаша гореща вода, половин чаена лъжичка мед, сок от един лук. Всичко това се смесва и престоява 5-6 часа. Филтрирайте инфузията и изплакнете носа няколко пъти на ден.

Цвекло

За да подготвите лечебното средство, вареното цвекло трябва да се смила с ренде, за да се получи сок. Капнете в ушите си сутрин и вечер. Една доза – 3 капки.

Картофи 

Трябва да се опече картоф, да се настържи с ренде, и да се добави малко количество мед. След това можете да формирате тампони, в които да поставите картофената маса. Поставете полученото средство в ушите преди сън и го оставете за през цялата нощ.

Лавров лист

10 г от суровината трябва да се раздроби и да се добавят 50 мл нерафинирано масло. Седмица по-късно капките могат да се използват. Средството трябва да се капне в ушите преди лягане. Една доза – 3 капки.

Бял равнец

Сокът от бял равнец ще ви помогне да се справите с шума. За да направите това, просто капнете сутрин и вечер по 2 капки от него.

Лук и кимион

Капки при шум в ушите

Капки при шум в ушите

Доста ефективно средство за лечение на нарушения на слуха (бръмчене, звънене, съскане в ухото) е печеният лук поръсен с кимион. След охлаждане изцедете сока от лука и го капнете двукратно за деня, по 2-3 капки във всяко ухо. След изчезването на шума не спирайте впръскването, поне 2-3 дни, за да закрепите резултата.

Компреси

За да се справите с неприятните усещания, можете да използвате следните видове компреси:

 1. Нишадър. Лъжица от този продукт трябва да се смеси с 200 мл вода. Навлажнете плат в получения разтвор и го нанесете върху челото за 40 минути. Процедурата се провежда веднъж на ден. След 5 дни шумът трябва да отстъпи.
 2. Алкохол. Всяка вечер преди лягане е необходимо да навлажните кърпа със спирт и да я приложите върху засегнатото ухо. След приключване на процедурата, трябва да вмъкнете лист хартия навит на тръбичка, в слуховия отвор.
 3. Камфор и чесън. За да направите препарата, смелете скилидка чесън и я смесете с 3 капки камфор. Вземете малко парче марля, обвийте я в получената смес и я поставете в ухото си. След възникване на парене, компресът трябва да се отстрани.
 4. Калина. Няколко пресни плодове трябва да се стрият и да се сложи капка мед. Опаковайте композицията с марля, поставете я в ушите си и я оставете до сутринта. Използвайте това средство за няколко седмици.

Още информация и източници на английски: Какво учат в Харвард за шума в ушите? * Причини за звън в ушите и тяхното определяне. * Научно издържаното лечение на шум в ушите.

Билки при шум в ушите.

Билкови комбинации за шум в ушите

Правим следната смес:

25 гр. ръж, 25 гр. имел, 20 гр. глог, 20 гр. полски хвощ, 10 гр. овчарска торбичка

1 супена лъжица от сместа се сипва в чаша завряла вода и престоява 10-15 минути.

Пием от този чай ​​двукратно през деня по чаша.

Сок от черна топола за шум в ушите

Тополата се използва за лечение на различни заболявания и дори рак. В нашия случай, тя е полезна с това, че помага да се лекува шум в ушите.

Капнете по 2-3 капки сок от черна тополов във всяко ухо, всяка вечер, докато шумът изчезне.

Кучешки дрян при шум в ушите

Кучешки дрян при шум в ушите

Кучешки дрян за шум в ушите

100 грама кучешки дрян се заливат с ½ литър вода и се вари на слаб огън за 30 минути, след което се охлажда. Пийте с добавяне на мед 3 пъти дневно по чаша.

Смята се, че е полезен и конфитюра от кучешки дрян.

Той сам по себе си е много полезен и широко използван в медицината. Сушените му плодове от дърветата, запазват своите лечебни свойства.

Маточина за шум в ушите

Маточина при шум в ушите

Маточина при шум в ушите

Изсипете 20 грама маточина (нарича се и лимонов балсам) в литър завряла вода и да престои един час.

Взимаме 250 мг инфузия, трикратно през деня в топла форма, с добавяне на мед.

Йод и мляко за шум в ушите

Ако имате хипертиреоидизъм, винаги се консултирайте с емдокринолог!

Един курс е 20 дни.

Вземете 5% разтвор на йод и мляко. На първия ден в непълна чаша мляко капнете 1 капка йод и ги изпийте. С всеки ден добавете по капка йод към непълната чаша с мляко и пийте 10 дни. От 11 до 20 дни продължете, като намаляте с по капка на ден. Прави се почивка за две седмици и се повтаря курса. Общо се провеждат три курса.

Това предписание е ефективно в случай на шум в ушите при йоден дефицит и проблеми с щитовидната жлеза.

Лимонова кора при тинитус

Ако шумът в ушите е придружен от намаляване на слуха, не се отчайвайте и опитайте колкото е възможно по-често да дъвчете лимонова кора.

Шум в ушите – причини, лечение и народна медицина.

Шум в ушите – причини, лечение и народна медицина.

Хрян при шум в ушите.

Също както в рецептата с ягодите, ако имате шум в ушите от атеросклерозата, препоръчително е да вземете парченце хрян. Това се прави по следния начин:

Почистваме хряна от кората и го накисваме за няколко часа. След това го рендосваме върху малко ренде и добавяме чаша заквасена сметана на лъжица хрян.

В резултат на това ще получим чаша с миризлива заквасена сметана, която може да се напълни със салати, цвекло, картофи и т.н., или най-малкото, яжте по супена лъжица от тази „миризлива заквасена сметана“, по време на всяко хранене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *