Ябълков пектин – топ приложения на чудодейния лек

Приготвяне на ябълков пектин в домашни условия, топ приложения, полезни свойства и уникална рецепта предложена от Мермерски

Съдържание на статията: Ябълков пектин. Полезни свойства. Храни съдържащи пектин. Ябълков пектин действие. Приготвяне на ябълков пектин у дома. Ябълков пектин приложение. Ябълков пектин таблетки. Ябълков пектин на прах. Ябълков пектин цена. Ябълков пектин за отслабване. Ябълков оцет и пектин. Диета с ябълков пектин. Инулин. Рецепти с ябълков пектин.

Ябълков пектин.

Пектинът е вещество известно още от древни времена. Той представлява разтворими фибри съдържащи се в много плодове и зеленчуци. В превод от гръцки „пектин“ се превежда като „замразена глазура.“ Това е неговата характеристика на функционалното му вещество. На тази особеност се основава и неговото приложение. Чудодейният ябълков пектин намира широко приложение в домакинството за приготвяне на различни ястия и има редица полезни свойства.

Ябълков пектин – има много ползи за здравето.

Ябълков пектин – има много ползи за здравето.

Пектинът присъства в храната на всеки човек, дори и ние да не знаем за него. Преди около 200 години, това съединение представляващо полизахариден комплекс е изолирано от плодов сок от учения Анри Бракон. В същото време са описани всички свойства и идентифицирани първите негови качества. Тогава пектинът бил наречен „санитаря на човешкото тяло.“ Съдържа се в хранителните продукти за консумация и действа като гъба, която попива всичката шлака и отломки, позволявайки на човешките органи да работят ефективно. В началото на 20-те години на миналия век в Европа са били построени първите фабрики за производство на пектин от естествени суровини.

И така макар че е известен от древни времена, светът преди 200 години за първи път научи за съществуването на веществото пектин, но не всеки знае за неговите чудодейни ефекти върху тялото. Той е широко използван в хранителната промишленост като сгъстител, стабилизатор, желиращ агент и за образуване на гел.

Специално него домакините добавят при подготовката на желета, мармалади и конфитюри, за да получат желаната консистенция. Пектин се съдържа в доста изгодно количество в пресните зеленчуци и плодове. В състава на продуктите за неговото присъствие може да се разбере, ако е изписан акронима E 440.

Полезни свойства.

Полезните свойства на лековития пектин за тялото не са малко. Той е особено необходим да се използва за хора, които искат да намалят теглото си. Това се дължи на факта, че когато попадне в тялото, той абсорбира мазнините, токсините и други отпадъци, подобрява състоянието на червата, намалява холестерола, глюкозата и липидите, премахва радиоактивни вещества и тежки метали. Храните богати на пектин се намират лесно по пазарите и магазините.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Ябълков пектин.

Ябълков пектин.

Пектинът нежно почиства тялото, без това да повлияе на обменните процеси. Неговото действие е важно за всеки човек. Пектинът не се усвоява в организма и поради този факт се явява най-добрия ентеросорбент. Това създава благоприятни условия за растежа на необходимата полезна флора в червата.

Изследователска група от Института по хранителните изследвания в Норич, Великобритания, са открили, че чудодейният ябълков пектин блокира активността на ензим, фермента галактин 3, който позволява на раковите клетки да се откъснат от тумора и да се развиват другаде (да образува метастази). Той е един от основните фактори в разпространението на рака.

Ето и още някои от ползите от популярния ябълков пектин:

Подобрява се храносмилането, чревната среда и се предотвратяват запек, колит, синдром на дразнимото черво и диария.

Забавя усвояването на захари и мазнини в организма, което води до намаляване на нивото на кръвната захар.

Той намалява риска от сърдечносъдови заболявания чрез намаляване на нивата на проблемния лош холестерол в нашата кръв. Той регулира кръвното налягане.

Намалява риска от рак на дебелото черво.

Насърчава загубата на тегло, като забавя придвижването на смляната храна в дебелото черво, тъй като увеличава вискозитета.

Свързва и извежда от тялото токсини и тежки метали (живак, олово, алуминий, и т.н.).

Намалява въздействието на радиацията.

Естествено почиства кожата, възстановявайки естествената й чистота и приятен цвят. Можете да изчистите брадавици, папиломи, акне, пъпки, всички подобни образувания върху кожата, които показват, че в тялото си имате много шлаки.

Кога се препоръчва да вземате ябълков пекин?

За намаляване на теглото и предотвратяване на затлъстяването.yabalkov pectin 2.

За да се предотвратят: запек, хемороиди, анални фисури, разширени вени.

За превенция на рак на дебелото черво, простатата, тумори на гърдата и други тумори на органи и тъкани.

За профилактика на стомашна и дуоденална язва, невротична диспепсия, метеоризъм.

За лечението на дисбактериоза.

За превенция на заболявания на сърдечносъдовата система (атеросклероза, инфаркт на миокарда, инсулт, високо кръвно налягане).

За профилактика и лечение на холецистит и холелитиаза.

За превенция на диабет

При намален имунитет и друга етиология.

Храни съдържащи пектин.

От какво се получава пектин? Естествени източници на пектин са ябълките, цитрусовите кори и плодове, пулпата от захарно цвекло, банани, круши, дюли, райска ябълка, боровинки, вишни, кайсии, ананаси, сливи, смокини, сушени смокини, праскови, нектарини, череши, грозде, ягоди, къпини, малини, фурми и кошничките на слънчогледовите пити.

Храни съдържащи пектин.

Храни съдържащи пектин.

Освен в хранително-вкусовата промишленост, той се използва в медицината за производството на хапчета, в козметологията за приготвяне на гелове и маски, в производството на пури – за лепене на откъснатите тютюневи листа.

Различни количества пектин присъства във всички плодове, зеленчуци, плодове и дори водорасли. Препоръчително е да се използват продукти, които са богати на пектин, но не е желателно за такива с веществото произведено по промишлени методи.

Sadarjanie na pektin

Най-голямо е количеството на пектина в цитрусовите плодове, ябълките и крушите. Между другото в печените продукти съдържанието на ябълков пектин е по-високо от прясното.

От зеленчуците в големи количества се намира в цвеклото, младите моркови, зелето, чушките, граха, репичките, тиквата, патладжаните и тиквичките.

 

Ябълков пектин действие.

Най-разпространен и използван е познатият ни ябълков пектин. Пектинът се среща в две форми: разтворими и неразтворими (целулоза плюс пектин). Неразтворимият протопектин се намира в незрелите плодове, зеленчуци, кореноплодни. По време на узряване или готвене той се превръща в известния пектин, който предоставя универсално въздействие върху организма:

Антимикробно и противовъзпалително действие – създава разрушителен среда за патогенни организми в храносмилателния тракт, той защитава лигавицата.
Комплексообразуващ – играе ролята на превантивен агент за предпазване от интоксикация, когато хората живеят в райони с висока радиация.
Проявява защитно действие – предпазва лигавицата от агресивните действия на стомашния сок и на жлъчката. yabalkov pectin 5

Той забавя придвижването на храната в червата, помага за абсорбцията на мазнините и глюкозата.
Детоксикиращо действие – извежда от тялото алергени, токсини, възпалителни елементи.
Позволява да се прилага върху кожата и лигавиците, защото не причинява охлаждане върху тях.
Кръвоспиращо действие – използва се като кръвоспиращо средство в гинекологията, стоматологията и хирургията.

Неразтворимите фибри са порести като гъба, те не се усвояват и не се абсорбират в тялото. Но ако то влязат в нашето тяло, те започват активно да поглъщат всички натрупани токсини и обработените продукти на нашите клетки, и след това да ги изваждат от нашето тяло. Това е един вид детоксикация!

Също така тези неразтворими влакна набъбват в нашия храносмилателен тракт и подпомагат доброто храносмилане, те ускоряват и не позволяват на токсичните маси да се задържат за дълго време вътре в нас (ако говорим на разбираем език, това е отлична профилактика на запек).

Пектинът както казахме представлява разтворими фибри, при контакт с вода, тя се превръщат в гел, който е любимо местообитание на нашите полезни бактерии. Те използват това качество на пробиотичен източник, и започват да абсорбират и произвеждат хранителни вещества, които остават в нашата кръв и имат много полезни ефекти. Например по-нисък холестерол.

Как повлиява на холестерола?

Пектинът е естествено средство за понижаване на нивата на холестерола. След като попадне в организма с храната, той образува желеобразна субстанция, която се движи през червата и събира вредни вещества, токсини и шлаки.

Следователно налице е естествено леко почистване на тялото от действието му, което допринася за нормализиране на метаболизма.

Пектинът не се абсорбира, но е сорбент, който извежда холестерола и глюкозата от тялото. Кръвоносните съдове, освободени от плаките се изчистват и с това се предотвратяват сърдечносъдовите заболявания.

Съдържание на калории в ябълковия пектин.
Като продукт коментираният ябълков пектин е най-привлекателен за хората, занимаващи се с отслабване на загуба. 100 грама пектин съдържа само 52 калории.

Странични ефекти.

Въпреки това водоразтворимите полизахариди не са безвредни. Има ограничения за използването на пектина, защото той може да навреди на организма в по-големи количества.

Има два основни показатели, когато веществото може да предизвика истинска вреда: алергична реакция и предозиране на синтетично произведения ябълков пектин.

В тези два случая веществото е вредно при следните обстаоятелства:

Ферментационни процеси в червата.

Смущения в усвояването на хранителните вещества: цинк, магнезий, желязо и калций.

Нарушение на функциите на извеждането на фекалните маси.

Проявление на силен метеоризъм с болезнени усещания.

Намалена усвояемост на протеин и мазнини.

Следователно, използването на пектин в синтетичен вид следва да бъде ограничен, за да се избегнат негативните ефекти и да не причиняват вреда на организма.

Използването на храни с високо съдържание на пектин никога не е причинявало вреда на човека. Ползата от използването му в храненето се усеща страхотно.

Пектинът има леко увреждане на тялото само когато се стигне до голяма предозиране. И това може да бъде постигнато чрез прекомерна консумация на промишлен пектин или използването на плодове в неограничени доста големи количества. Както първият така и вторият вариант се случват толкова рядко, че това е почти невъзможно.

Приготвяне на ябълков пектин у дома.

Най-бързият и най-лесният начин за получаване на пектин у дома е да се използват ябълки.
Рецепта:  необходими са 1 кг плодове, 1 лимон, 120 мл вода.

Начин на приготвяне: Ябълките и лимона се изплакват и нарязват на малки парченца, поставени в тава и се пекат във фурната за около половин час. Получената смес се поставя в тензух и виси над пота. Когато сокът се оттича, по желание можете да поставите върху тензуха нещо тежко, за да се изстискат остатъците.

Полученият сок може да се използва и той съдържа пектин. Въпреки това, за да се получи чисто вещество, е необходимо да продължите топлинния процес. Полученият сок се излива в тава или друг удобен съд и се поставя във фурна за 5-6 часа на слаб огън, докато се получи кафяв прах. Съхраняването на добития ябълков пектин може да става за около една година, но винаги на сухо и тъмно място в съд здраво затворен с капак.yabalkov pectin 6

Голямо количество пектин е намерено в плодовете, така че на всеки, който се грижи за своето благосъстояние, трябва да яде повече храни, богати на тези полизахариди. Между другото в плодовете, лишени от влага, има максималното количество от това вещество.

Приготвяне на ябълков пектин може да се направи и по втори метод.

За приготвянето му вземете един килограм незрели зелени ябълки като изберете по-добрите. Нарежете ги на парчета, добавете малко лимонов сок и вода и сложете получената смес на водна баня, в която да престоят около 2 часа и добавете вода, ако е необходимо. Остава да се охлади и да се прецеди през тензух. Получената желеобразна течност е ябълков пектин.

Възползвайте се и от още един мързелив метод за домашно приготвяне на ябълков пектин.

В една голяма стъклена кана се сипват нарязани ябълки, лимон и определеното количество вода приблизително както е в горното описание и се слага в предварително загрята фурна или емайлиран тиган без пукнатини. След това отделете в марля съдържанието и го оставете да се изцежда както се прави това със сиренето, когато си го правите у дома. Така постепенно то се желира и полученото е ябълков пектин. С две ръкавици от найлон изстискайте още съдържанието, но ако искате. Изстискайте до последна капка съдържанието е някаква тежест върху него. Прецеденото отново се вари, но някои и така го оставят и го бутилират и стерилизират в буркани.

Ябълков пектин приложение.

Той намира приложение в хранително-вкусовата промишленост и в съставките на продуктите се използва като сгъстител. По този начин, най-голямата употреба на веществото е при подготовката на сладкиши като целувки, мармалад, желета, пасти, сладко, рахат-локум, мармалад, майонеза и кетчуп.

Дневната норма за консумация от човек е 20 грама пектин. Тъй като той се съдържа в много плодове и зеленчуци, е необходимо да попълните вашата диета с тези продукти. Все пак, имайте предвид, че в 500 грама плодове се съдържат средно по 5 грама от веществото.

Това не означава, че трябва да се предпочитат полизахаридите получени по промишлени методи, просто трябва да се промени дневното меню в полза на пектина получен от плодове и зеленчуци, защото в него се намират и най-ценните ефекти на пектина – понижаване на нивата на холестерола и глюкозата, и превенция на рака.

Произвеждат се и лекарства на базата на ябълков пектин.
Пектин-базираните продукти имат сходни показания за: В случай на отравяне, чревни разстройства, дисбактериоза, токсикоза.
Пекто – в праха в допълнение към пектина се включва пудра захар и лимонена киселина. Дневната доза е 4 г пектин. Едно саше съдържа 2 грама.
Цитрус и пектин  – предлага се в капсули. 1 капсула, съдържаща 650 мл пектин. Използването на възрастни е 2 капсули от 1 до 3 пъти на ден.
Течни въглища – прах за разтвор при дехидратация и отравяне. Съставът включва пектин, таурин, инулин, янтарна киселина.
Пепидол – изобретен преди повече от 20 години и успешно се справя с отравяне, гуша и нормализиране на обмяната на веществата.
Карбопект – активен въглен с пектин.
Каопектил – Таблетки за диария, съдържаща пектин. Смила се в подходяща мелница.
Това са само няколко продукти, които съдържат пектин, но пълният им списък и обхват е много по-широк. За отслабване по-добре е да се приготвя течен пектин в дома, защото това е единственият начин, при който можете да бъдете уверени в неговия състав. В продължение на 30 минути преди хранене изпийте половин чаша сок, няма да отнеме много време.

Ябълков пектин таблетки.

Ябълковият пектин се предлага на таблетки както и на прах. Например таблетките на канадската компания Natural Factors, съдържа прах от ябълки 500 мг, от които 300 мг фибри. Той е стандартизиран до 16% ябълков пектин, като всеки 5 таблетки или 2,5 г се равняват на съдържанието на веществото в една ябълка.

Друг производител е българската „Химакс Фарма“ ЕООД, която също предлага таблетки в кутийка с 60 броя, но по 445 мг от полезния ябълков пектин. Такива количества пектин се приемат по 1-3 таблетки дневно.

Ябълков пектин на прах.

Един от производителите на нашия пазар е Pektowin – SA, Полша. Той съдържа 40 г и се ползва по лъжица пектин смесена с лъжичка мед и лъжичка кисело мляко.

Ябълков пектин цена.

Цената на канадската компания Natural Factors предлаган онлайн е 27.23лв. за 90 капсули.

На българската „Химакс Фарма“ ЕООД е 5,10 лв. За 60 таблетки.

Ябълков пектин на прах на Pektowin – SA, Полша, струва 3 лв. предлаган онлайн и на таблетки по 60 броя по 500 мг от аптека Фрамар е 5,10 лв. Друг полски ябълков пектин на прах от 80 г опаковката струва също 3 лева.

Ябълков пектин за отслабване.

Една много популярна рецепта на известния Мермерски е ябълков пектин с канела, кисело мляко и мед.

С този лек той твърди, че не само ще отслабнете лесно, но и е полезен за здравето. Препоръчва го и като цяр за рак.

Необходими са:

кофичка кисело мляко,

ябълков пектин лъжица,

мед – също толкова като пектина,

орехови ядки нарязани – около 40-50 г, което се получава от десет ореха,

половин лъжичка канела,

прополис само 30 капки.

Първо се разтваря пектинът в млякото и бъркате в началото няколко пъти и престоява вечер в хладилника. Това се прави, за да не чакате сутринта няколко минути да се разтвори веществото в млякото, а направо продължавате с другите продукти.

Останалите съставки се добавят сутринта и се разбъркват енергично. Съставките в според доктора на този лек са идеалното средство изчистване от токсини, за отслабване, нормализиране на кръвното, забавяне на стареенето, на сърдечната дейност.

Ябълков оцет и пектин.

В популярния ябълков оцет има също пектин в не малки количества. Ако се ползват заедно с ябълков пектин, двата продукта ще се допълват взаимно и се получава по-добро действие от комбинацията. Добавени към диетичния режим ябълков оцет и пелин сместа ще се бори освен с високото кръвно, с килограмите и с холестерола, мо и с болките в ставите и когато е възпалено гърлото.

Диета с ябълков пектин.

Приложената и изконсумирана описаната по-горе рецепта на Мермерски за отслабване сутрин на гладно е част от диетата с ябълков пектин. Тя представлява няколко дни само с посочената рецепта като в случай, ако изпитвате силен глад да похапвате и пресни плодове по ваше желание. След първите няколко дни може да добавите ориз варен и печено или варено бяло месо. Според инструкцията се отслабва с 8 до 10 кг за месец. След като приложите диетата за няколко дни, следва известна почивка и се повтаря.

Ябълков пектин диета.

Ябълков пектин диета.

Когато не сте на диета може да добавите в закуската към овесените ядки по лъжица ябълков пектин, а мед и ½ лъжичка канела.

Пектинът за отслабване действа и със свойствата си за изчистване на тялото, които позволяват използването му като част от храната за намаляване на теглото. Човек, който консумира препоръчителната доза ябълков пектин на ден, което се приравнява на около 500 г сурови плодове и зеленчуци за ден, се нуждае от по-малко продукти, за да се отърве от глада. Използването на невероятния ябълков пектин се основава на неговата способност да се свързва с „лошите“ въглехидрати и с това, че не допуска да се абсорбират напълно в стомашно-чревния тракт.

Пектинът е много ефективен за отслабване в случай на „остарели“ мазнини, когато теглото се е трупало с много години. Натуралните влакна нежно почистват тялото от холестерол и токсини, което ви позволява да се справите не само с мастните натрупвания, но също така и за подобряване състоянието на тялото. Лекарите диетолози са на мнение, че с използването на 25 г ябълков пектин, ще се освободите от излишните килограми или на ден това е около 300 грама.

Примерна диета с ябълков пектин, с която ще намалите теглото си с 3-4 кг за седмица:

1 ден. Закуската е салата от 3 ябълки настъргани с орехи, които са овкусени с лимонов сок. Обяд – салата с ябълка и варено яйце, смесена с магданоз и зелен лук. На вечеря – само 5 ябълки.

2 ден. Закуска – салата от цели 3 ябълки с добавен варен ориз 100 грама. Обяд – 100 г варен ориз обезсолен с 3 варени ябълки с лимонов сок. Вечеря – още веднъж 100 грама варен ориз отново без сол.

3 ден. Закуска – салата от настъргани 3 ябълки, 100 грама нискомаслено сирене. Обяд – два ореха, подсладени с две лъжици мед и салата от три ябълки. Вечеря – извара 100 грама.

4 ден. Салата от три моркова и ябълки. Обяд – нарязани ябълки, три моркова с лимонов сок и лъжичка мед. Вечеря – 4 печени ябълки.

5 ден. Салата от цвекло и един настърган морков. Обяд – 3 лъжици овесени ядки, едно варено цвекло и две варени яйца. Вечеря – моркови, с добавен за подслаждане лъжичка мед.

Ден 6. Повтаря се менюто от диетата на първия ден.

Ден 7. Повтаря се менюто от втория ден от диетата.

Използването на пектиновата диета не допуска консумацията на кафе, алкохол и тютюн. Пектиновата диета трябва да бъде придружена от обилно пиене на чиста вода, билкови отвари без захар или зелен чай.

Диетата с ябълков пектин е показана за хора, с проблеми като заболявания на черния дроб и жлъчния мехур и на стомашно-чревния тракт. Въпреки добрите предимства на ябълковия пектин за разните храносмилателни заболявания с различна степен, особено при хронични заболявания (язва на стомаха, гастрит, ентероколит) е по-добре цялата дневна норма на ябълките, да се готви или пече във фурната.

Инулин.

За компенсация на недостига в тялото на растителни фибри, се препоръчва приема на пектин плюс инулин. Тази добавка е ефективно средство за обща детоксикация и е подходяща за сърдечносъдови проблеми, гастрит, чернодробни заболявания и атеросклероза,

Рецепти с ябълков пектин.

Рецепта 1: Кекс с тестени изделия и  ореховки.

Кекс с тестени изделия и ореховки с ябълков пектин.

Кекс с тестени изделия и ореховки с ябълков пектин.

Продукти:

350 грама захар,

сок от 4 мл цвекло,

бадемово брашно 250 гр,

ягоди пюре 250 грама,

пудра захар 250 грама,

лимонов сок 20 гр,

соев прах 10 гр,

5 грама пектин.

Приготвяне:

Ябълковото пюре се нагрява до 40 градуса, добавете пектинът и 25 грама захар. Оставя се да ври и се изсипва още 110 грама захар и се вари в продължение на 7 минути. Към получената смес се добавя лимонов сок, покрийте и поставете в хладилника. Загрейте 130 мл вода, добавете соев прах и 80 грама захар, разбийте я на пяна.
Добавете останалата захар и варете бавно като се изсипва в пяна, все още бие в 60 мл вода. Смесете брашното, захарта и сока от цвекло, разбъркайте соевия прах, който е на пяна и внимателно се разбърква тестото. Напълнете определените форми за сладкиши и ги правете с размер на 10 см в диаметър. Печете на 140 градуса за около половин час. Формите се охлаждат и намазват с ягодов сироп.

Рецепта 2:  Желе с шампанско.

Продукти:

Желе от ябълков пектин с шампанско.

Желе от ябълков пектин с шампанско.

4 чаши захар.

2 супени лъжици оцет.

шампанско сухо 750 мл.

Пектинът 60 гр.

Приготвяне: Смесете шампанското, оцета и захарта, и ги варете до кипене. Разбъркайте пектина и варете още 3 минути. Получената смес се изсипва в чаши и се оставя да се охлади.

Рецепта 3: Желе с чесън.

Продукти :

Чесън 2 глави,

400 мл оцет,

5 чаши захар,

течен пектин 90 грама.

Приготвяне : Обелете чесъна и го смелете в блендер. Добавете половин чаша оцет и смесете в миксера отново. Към получената смес добавете останалите оцет, захар, и варете до кипене. Разбъркайте пектина и варете 2 минути. Изсипва се в купички или в друг съд и се оставя да се охлади.

Зефир с пектин.
Продукти:

Зефир от ябълков пектин.

Зефир от ябълков пектин.

700 грама захар,

ябълка 4 бр.,

1 яйце,

ванилова захар 50 гр,

8 грама пектин,

пудра захар,

вода 160 мл.

Приготвяне: Пектинът се накисва във вода. Ябълките трябва да предварително да се пекат до меко състояние. Възможно е допълнително да се смели в блендер. Към ябълковото пюре добавете 250 г захар и ванилова захар. Оставя се да изстине докато стане на пюре.

Разтвореният пектин се загрява на огъня, добавете захарта и оставете да заври и още да ври няколко минути. Вземете белтък от яйце, (жълтъкът не е необходим), и го добавете към ябълковата смес и с другите продукти. Вземете голям съд и смелете ябълковото пюре и пектина. Получената смес се бие до гъста маса, която трябва да се постави в торба за сладкиши. Предварително се постила облицована хартия за печене и в нея се слагат формите във форма на зефир. Получените сладкиши трябва да се оставят за един ден, за да замръзнат и да се покрият с коричка. И Ви пожелаваме добър апетит!

Кисел с пектин.

Приготвяне на кисел с ябълков пектин.

Приготвяне на кисел с ябълков пектин.

Традиционна плътност на кисела дава картофеното нишесте, което след като попадне в тялото довежда до силно чувство на глад, така че за диета се препоръчва да го замените с пектин.
Продукти:

1 литър сок от червена боровинка,

Пектин 10 гр,

лимонена киселина 20 гр.

Ето как да направите киселият сок: всички съставки да се смесят и да све варят до кипене. Охлажда се и се съхранява в хладилник. Напитката е готова!

Мармалад с пектин.

Подгответе мармалад с пектин в дома на мига!

Пригответе мармалад от ябълков пектин у дома на мига!

Пригответе мармалад от ябълков пектин у дома на мига!

Продукти:

500 мл плодов сок по ваш избор,

50 грама пудра захар,

50 грама захар,

пектин – 3 лъжици.

Приготвяне: 250 мл от сока варете и добавете пудра захар и пектин. Охладете сместа. В друг съд, излейте останалия сок, добавете захарта и ги варете 10 минути. Охладената смес се излива от първия съд и продължава, докато заври. Важно е – трябва да се разбърква непрекъснато! Течността се изсипва в калъпи, охлажда се и се съхранява в хладилник, за да се втвърди.

Рецепта пектин с витамин C.

Най-високата стойност на витамин С се съдържа в цитрусовия пектин, от който лесно се приготвят домашни сладка.

Рецепта за ябълков пектин с витамин C.

Рецепта за ябълков пектин с витамин C.

Продукти:

ябълки и круши – по 4 бройки,

6,5 чаши захар,

канела – половин лъжичка,

лимонов сок 50 грама.

течен пектин 200 мл.

Начин на приготвяне: плодовете се смачкват като предварително се маха сърцевината. Добавят се всички съставки без пектин. Варят се до кипене и в този момент се изсипва цитрусовия пектин. Вари се още 2 минути. Полученият конфитюр се налива в буркани или в други съдове или се охлажда и изпива. Да се съхранява в хладилник.

Рецепта с пектин и цвекло.

С ябълков пектин и цвекло се получена отлично сладко, от сливи например.
Сливово сладко:

Рецепта с ябълков пектин от цвекло и сладко от сливи.

Рецепта с ябълков пектин от цвекло и сладко от сливи.

Продукти:

1 кг плодове,

1,8 кг захар,

200 г вода,

лимонов сок 100 гр,

Пектин 12 грама.

Приготвяне:  сливите се очистват и варят, добавете захар, вода и лимонов сок. Довежда се до кипене и се добавя пектинът. Оставя се да ври още 5 минути. Изсипва се в стерилизирани буркани за сладко и се запечатват.

Рецепта с пектин и ябълки.

Бърз и лесен начин да се подготви желе с пектин и ябълки.
Продукти:

100 г плод, каквито се намират в хладилника,

300 г вода,

10 г ябълков пектин.

Приготвяне: половината от водата да се загрява и се изсипва пектинът. Във втората част от водата, добавете плодовете и варете, докато кипне. Прецедете и изсипете пектина. Изсипва се в калъпи, за да се охлади и да се насладите на полученото желе.

Цитрусов пектин.

Ябълков пектин – топ приложения на чудодейния пектин и уникална рецепта.

Ябълков пектин – топ приложения на чудодейния пектин и уникална рецепта.

За пектин от цитрусови кори, можете да използвате лимон, портокал и грейпфрут.

Рецепта: изпозлват се или корите или целите плодове, нарязани на малки парченца и се варят, докато се получи сос. След това прецедете.

Полученият сок е естествен пектин, приготвена в домашни условия! Той може да се прилага веднага или да се съхранява докато е горещ в буркани, или да се замрази.

Пектин от райска ябълка.

Пектин от райски ябълки.

Пектин от райски ябълки.

Райската ябълка е отличен източник не само на белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, но и на пектин. Благодарение на него райската ябълка е сорбент, която събира и отстранява излишните телесни вещества.

Плодовото месо е сладко. Райската ябълка не дразни, не се усвоява напълно, позволявайки на тялото да се почиства внимателно, колкото е възможно. Микроелементите на плода имат превантивен ефект върху сърдечния мускул, за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *