Магнезий, магнезиево олио и гел: Наръчник за правилно ползване (подробен)

За какво помагат магнезият, магнезиевото олио и гел. Ползи и приложения. Храни с магнезий. На таблетки. Липса или недостиг – до какво водят. Комбинацията калций, магнезий, цинк.

Съдържание:

При 70% от пациентите, преминалите през кардиореанимацията, и при 90% от пациентите с остър коронарен синдром (диагностициран от Бърза помощ със съмнение за инфаркт) се забелязва понижено ниво на магнезий в кръвта.

Магнезият е един от най-търсените метали в живата природа.

Магнезиев атом е център на молекулата на хлорофила (зеленият пигмент на растенията). Хлорофилът храни растенията (треви, дървета, водорасли), с които се хранят тревопасните животни, които на свой ред биват изядени от хищници или от хората. Оказва се в крайна сметка, че магнезият храни почти цялата жива природа. Магнезиевият атом притежава специфични свойства, благодарение на които участва в изграждането на минимум 300 фермента в човешкия организъм, ферменти с огромни полезни функции.

Действие на магнезия върху организма. Приложението му.

Магнезият ни предпазва от атеросклероза, стрес, камъни в бъбреците и хемороиди. При липсата на магнезий се появяват конвулсии (крампи) на мускулите и клепачите, изтръпване на крайниците, пристъпи на отчаяние; може да се появи аритмия, болка в гърдите.

Магнезият се абсорбира главно в дванадесетопръстника и малко в дебелото черво. Но добре се усвояват само органичните съединения на магнезия, например органични съединения на магнезий в съчетание с аминокиселини, органични киселини (магнезиев лактат, магнезиев цитрат) и др. Неорганичните соли (магнезиев сулфат) се абсорбират зле.

Лабораторно е установено, че дори малък стрес изразходва 80% от дневната доза магнезий. А при хроничен, системен стрес хората чувстват тежест в сърцето, което сигнализира за появата на проблеми в сърдечно-съдовата система, тоест – настъпил е рязък спад на стратегическите запаси от микроелементи.

В екстремални условия освен магнезий се изчерпват калий, цинк, хром и други жизнено важни вещества. Затова в проблемния период трябва да се погрижим да набавим ценните за организма вещества.

Магнезиев цитрат, магнезий

Магнезиев цитрат – още едно от невероятно добрите проявления на магнезия!

Магнезиевият цитрат – магнезиевата сол на лимоновата киселина (C6H6O7Mg), е лекарствено средство, източник на магнезий, един от най-важните вътреклетъчни микроелементи в организма.

Действието на магнезия в организма е толкова голямо, че дори елементарното изброяване на функциите му ще отнеме много време.

“Демир

Магнезият е важен за всичко в организма:

за здравината на костите – без него калцият не може да бъде усвоен. Здравината на костите и стабилността на скелета се обезпечават само при оптимално съотношение на калций и магнезий – при това нивото на единия елемент зависи от нивото на другия.

За нервната система магнезият е онзи елемент, който поддържа цялостната й нормална функция. При стресови състояния магнезият се изразходва в най-големи количества – та нали на организма му е нужно да приведе всичко в норма: след нервно напрежение, тежки натоварвания, разтърсващи преживявания, и да се изхитри да издържи в състояние на постоянна депресия и невроза – а това днес се случва често. След стрес и преумора клетките буквално изяждат магнезия, останал в организма, но по време на самия стрес той активно се разпада.

Магнезият ни е необходим още в майчината утроба: заедно с витамин В5 и фолиевата киселина той предупреждава за различни вродени аномалии, аборти; нормализира процеса на раждането и кърменето.

При достатъчно наличие на магнезий доста по-рядко се срещат сърдечни заболявани: той нормализира сърдечния ритъм, снабдява тъканите с кислород, разширява кръвоносните съдове, намалява високото кръвно лягане, предотвратява появата на тромби и есхимична болест.

Ендокринната система функционира значително по-добре при наличие на магнезий, който заедно със селена, хрома и цинка, поддържа оптималното ниво на бета-клетките в задстомашната жлеза, защитавайки ни от диабет и панкреатит. Когато магнезият в организма е достатъчен, нашето храносмилане е нормално – стомахът, черният дроб и червата работят прекрасно; пикочната система също не създава проблеми, не се образуват и камъни в бъбреците.

Магнезият нормализира дишането, състоянието на мускалите и ставите, функциите на главния мозък и хормоналната система, осигурява здрави зъби; извлича от организма токсините и тежките метали.

Магнезиево олио. Как да си го приготвим сами .

магнезиево олио и магнезиев гел, кога се употребяват

Макар прословутото магнезиево олио да се различава от страхотния магнезиев гел, приложението им е доста сходно.

Магнезият се усвоява отлично чрез кожата. Доста често се случва червата да не всмукват добре хранителните вещества и в такъв случай да се приема магнезий чрез кожата е добър вариант. Да се купи спрей с магнезий е възможно, но да си го направим сами е далеч по-евтино.

Подробна статия по темата ТУК: Каква е разликата между магнезиево олио и магнезиев гел и как да действаме с тях?!

Съставки за направата на магнезиево олио у дома:

 1. половин водна чаша магнезиев хлорид (люспи или кристали, може да се купи и като Bishofit или хранителен магнезиев хлорид E511).
 2. половин водна чаша дестилирана вода (желателно)
 3. Тенджера (неръждаема или емайл) за разтвора
 4. Бутилка с пулверизатор (пластмасова или стъклена – без значение)

Купете магнезиев хлорид – може да купите хранителен магнезиев хлорид, евтин е. По-скъпият вариант е т.н. магнезий на люспи.

Дестилирана вода продават във всяка аптека, но може да използвате и филтрирана.

Кипнете водата, в кипящата вода сипете магнезия, свалете от огъня. Бъркайте докато напълно се разтвори. Изчакайте да изстине. Прелейте в предварително приготвената бутилка. Използвайте всеки ден.

Вижте едно добро видео за майсторски клас по приготвяне на магнезиево олио (текстът продължава и след видеото).

Как да използваме магнезиевото олио?

магнезиев гел - има разлики с магнезиево олио, но като цяло е сходен.

А така изглеждат шишенцата с магнезиев гел.

Започнете използването на олиото с две впръсквания на стъпалата преди сън, обуйте къси чорапи. Ще усетите затопляне и неголеми боцкания. Колкото по-голям е дефицитът на магнезий в организма, толкова по-силни са тези усещания. Постепенно преминавате към впръскване по корема, краката, ръцете.

Още нещо важно ТУК: Как да използваме магнезиев гел за лечение на шипове и при кожни проблеми и неприятности!

Средно по 10-20 впръсквания на ден. Боцканията и затоплянето с времето изчезват. Добре е да ползвате спрея след душ, а 5-10 минути по-късно може да използвате и овлажняващи средства.

Магнезиево олио с идентичен състав се продава. Струва 30$ за 200 мл.

Фактически това не е олио, но при използването му усещате кожата си мазна. Освен всичко друго олиото от магнезий отлично лекува мигрена. Спреят може да се използва и като дезодорант. Помага и за постепенно отслабване, отстранява болките в мускулите и гърба. Освен това олиото от магнезий може да се използва като се нанася на определени точки при счупвания и травми.

Наблюдава се удивителен ефект при остеопороза, ревматоиден артрит, менструални болки и сърдечни пристъпи. Можем да обобщим: магнезиевото олио действа по същия начин както хранителната добавка с магнезий, но се усвоява по-бързо.

Магнезиев сулфат (английска сол). Действие върху организма и приложение.

магнезиев сулфат, английска сол, епсом

Магнезиев сулфат или английска сол е вещество, познато и на бабите. Ползват го като разхлабително, но има още 1000 приложения!

Магнезиевият сулфат е лекарствено средство, което съдържа като активни компоненти магнезиеви йони и йони от сулфатната група. Това химическо вещество има широк спектър на действие върху организма. Магнезиевият сулфат се използва в медицината отдавна, така че неговите ефекти са добре проучени и потвърдени – както емпирично, така и научно.

Поради наличието на многобройни ефекти веществото се използва като симптоматичен лекарствен препарат за голям брой разнообразни патологични състояния.

Магнезиевият сулфат има антиконвулсивни, антиаритмични, съдоразширяващи, хипотензивни, спазмолитични, седативни, слабителни, противожлъчни и токолитични свойства. Ето защо, при появата на някакво болестно състояние, което магнезиевият сулфат може да отстрани, той се използва за облекчаване на съответните симптоми.

Така например магнезиевият сулфат ще премахне спазмите, ще отпусне мускулите на матката при заплаха от прекъсване на бременност, ще понижи налягането и т.н.

За отслабване, диета.

Днес диетолозите препоръчват преди започването на диета да се направи прочистване на червата. Тази процедура ще помогне човек по-лесно да се избави от цялото съдържание на червата и по-леко да пристъпи към диетата или лечебно-оздравителното гладуване.

Чудесно средство за постигането на тази цел е магнезиевият сулфат на прах или магнезий в качеството си на физиологично (солево) слабително.

Магнезиевият сулфат действа достатъчно меко, увеличава притока на вода в червата, разрежда изпражненията и ги изкарва навън. Магнезиевият сулфат значително ще улесни лечебното гладуване, отстранявайки натрупаните в организма токсини, като по този начин прави по-поносими неприятните симптоми през първите дни без храна.

Трябва, обаче, да се помни, че използването на магнезиевият сулфат като очистително е оправдано само преди започването на диета, а не в период на непосредствено ограничаване на количеството и качеството на консумираната храна. Като изключение, препаратът може да се приеме и в първия ден на диетата, но не по-късно. Тогава човек, след като е взел слабителното, не само че не бива да яде този ден, но и трябва да изпие не по-малко от 2 литра вода.

Използването на очистителното по време на диетата или лечебното гладуване може да предизвика диария и виене на свят, както и да доведе до умора, повръщане, загуба на съзнание и др.

Трябва да се помни: магнезиевият сулфат не бива да се ползва постоянно, последствията от такава употреба са нарушен водно-електролитен баланс и чревна дисбиоза.

Как се приема магнезиевият сулфат?

За да се прочисти организмът преди гладуване или диета с цел отслабване, магнезиевият сулфат може да бъде използван по два начина. В първия случай: 30 г прах се разтваря в половин чаша топла вода и се изпива преди лягане или по всяко друго време половин час преди хранене. Във втория случай: 30 г прах се разтваря в половин чаша топла вода и се изпива сутрин, един час след закуска. Слабителното започва да действа 4-6 часа след като бъде изпито.

За разхлабване и при запек. Прием. Как се пие?

За слабително се използва магнезиев сулфат на прах. Взема се преди лягане или сутрин на гладно. Прахът се разтваря във вода и се изпива. За възрастни: 10 – 30 г в половин чаша вода. За деца: дозата се изчислява така – на всяка една година от възрастта на детето по 1 грам прах. Например, ако детето е на 7 години, неговото слабително ще е 7 г магнезиев сулфат на прах. Когато детето навърши 15 години, му се дават дози слабително като за възрастен човек.

Разхлабващото действие на магнезиевия сулфат може да се ускори, като се изпие голямо количество топла вода. В такъв случай магнезият започва да действа от 1 до 3 часа след приема му.

Магнезиевият сулфат не бива да се пие няколко дни последователно, защото солта започва да дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Препаратът обикновено се използва еднократно – при остър запек, при необходимост бързо да се изчистят червата или заедно с противоглистни средства.

При хроничен запек се правят клизми с магнезиев сулфат. За целта 20-30 г прах се разтваря в 100 мл вода; този разтвор се влива в правото черво. Клизмата може да се прави по всяко удобно за вас време.

Прочистване на тялото и червата.

Специална очистителна процедура с магнезиев сулфат за черния дроб и жлъчния мехур. (В народната медицина на Русия е популярна като тюбаж, което няма нищо общо с интубацията.)

Между 18 и 20 часа е най-подходящото време за процедурата. Преди да се пристъпи към нея трябва да се изпие една таблетка но-шпа и да се приготви разтвор в съотношение 30 г магнезиев сулфат на прах на 100 мл преварена топла вода. Ще е необходим половин-един литър от този разтвор. Това количество се изпива в рамките на 20 мин. След което човек трябва да легне на дясната си страна и да сложи термофор (грейка) в областта на черния дроб.

В тази поза остава 2 часа. След процедурата може да ви загорчи в устата, но това ще мине от само себе си. Такова специално прочистване се извършва 1-2 пъти в седмицата, а курсът включва общо 10-16 процедури. Не се препоръчва при остър холецистит и наличие на ерозии или язви в органите на стомашно-чревния тракт.

Магнезиев сулфат за компреси.

Магнезиевият сулфат може да се използва за загряващи компреси, които ще засилят кръвообращението на кожата и подкожните тъкани. Те служат за обезболяване и по-бързо разнасяне на различни подкожни уплътнения. Загряващ компрес с магнезиев сулфат често се прилага на деца на мястото на ваксинацията им.

Ето как се прави това:

 1. Сгънете 6-8 слоя марля.
 2. Натопете марлята в 25-процентов разтвор магнезиев сулфат.
 3. Поставете марлята на мястото на инжекцията.
 4. Върху нея – плътна хартия за компрес. 5. Покрийте хартията с памук.
 5. Превържете мястото, за да се закрепи компресът.

Такъв компрес престоява 6-8 часа; след свалянето му кожата се измива с топла вода, подсушава се и се намазва с мазен крем.

Вана с английска сол (магнезиев сулфат).

Ваните с магнезиев сулфат са отдавна използван метод във физиотерапията. Вана с магнезий сваля емоционалното и физическото напрежение, облекчава болката, умората и нервността особено след полети, стрес и отрицателни преживявания. В период на възстановяване на баланса в организма вани с английска сол се правят веднъж дневно, най-добре – преди сън.

Добре е да се знаят и следните терапевтични ефекти на ваните с магнезиев сулфат: премахват спазмите на малките кръвоносни съдове, засилват микроциркулацията, повишават притока на кръв към матката и бъбреците, снижават налягането, намаляват образуването на кръвни съсиреци (тромби), облекчават бронхиални спазми, предотвратяват конвулсии при бременни и хипертоници, премахват целулит, намаляват мускулния тонус, засилват обменните процеси, подпомагат бързото възстановяване след травми, счупвания и тежки заболявания.

Профилактично ваните с английска сол могат да се правят 1-2 пъти в седмицата или като курс от 15 вани през ден.

Ето как се приготвя ваната: налива се гореща вода (37-39 градуса), сипват се 100 г магнезиев сулфат, 500 г морска сол и 500 г готварска сол. Потапяте се във ваната и престоявате в покой 20-30 минути. След ваната е необходимо да полежите около половин час, тъй като процедурата предизвиква силно разширяване на кръвоносните съдове, водещо до понижаване на кръвното налягане.

Има ли вреда?

Предозиране с магнезиевия сулфат е възможно както при инжектирането му венозно или мускулно, така и при поглъщането му. Предозирането при инжектиране се разбира от следните симптоми: липсва коленен рефлекс, появява се гадене, повръщане, налягането драстично спада, има брадикардия (забавен сърдечен ритъм), депресивно дишане, потисната централната нервна система.

Предозирането на магнезиевия сулфат при вътрешен прием предизвиква силна и неудържима диария. Ако това ви се случи, използвайте средства, спиращи засилената перисталтика на червата, а също така и препарати, възстанвяващи водния и електролитен баланс в организма.

Противопоказания.

Инжектиран, магнезиевият сулфат, е противопоказен при: повишена чувствителност към магнезий, повишена концентрация на магнезий в кръвта, ниско кръвно налягане, депресия на дихателния център, силно забавяне на сърдечния ритъм, атриовентрикуларен блок, бъбречна недостатъчност с КК по-малко от 20 мл / мин.,и 2 часа преди очаквано раждане.

Вътрешният прием на магнезиев сулфат е противопоказен при: апендицит, кървене в ректума, запушване на червата, дехидратация.
Внимателно и в ограничени дози препаратът следва да се използва ппри състояния на: миастения, заболявания на дихателните пътища, бъбречна недостатъчност, възпаление на стомашно-чревния тракт.

Странични ефекти.

При инжектирането му венозно или мускулно, магнезиевият сулфат може да предизвика следните нежелани реакции: забавяне на сърдечния ритъм; сърдечен блок; диплопия; темпертура; изпотяване; намаляване на налягането; тревожност; слабост; главоболие; силен успокояващ ефект; забавени рефлекси; задушаване; гадене; повръщане; засилено уриниране.

Страничните ефекти при прием на магнезий през устата са значитлно по-малко и по-леки: може да предизвика само повръщане, гадене и остро възпаление на храносмилателния тракт.

Отзиви.

По-голямата част от отзивите за магнезиевия сулфат в различни сайтове и форуми са за използването му като слабително средство или за отслабване. Магнезият като слабително, според мненията на хора, които са използвали препарата, работи перфектно. Слабителното му действие задължитлно се проявява.

Но много хора отбелязват, че магнезият увеличава перисталтиката толкова много, че се появяват силни болки в корема и чувството сякаш вътрешностите ти излизат навън.Така че пациентите смятат магнезиевият сулфат за ефикасно слабително, което трябва да се използва само в особено тежки ситуации, при които се налага силно слабително въздействие.

Много са отзивите и за използването на препарата за отслабвне. Като правило, отзивите са за използването на магнезия за отслабвне. Но! Голям брой жени, употребили магнезия за тази цел, не могат да се похвалят с положителен ефект. Точно обратното. Най-безобидният резултат в подобни ситуации била силна диария. В най-лошите случаи настъпвало обезводняване с опасност за смъртен изход.

Предупреждението е логично: Тъй като магнезиевият сулфат е силен препарат с много и разнообразни ефекти, не бива да се използва като модерно средство за разкрасяване.

Храни, богати на магнезий.

Магнезий има в много хранителни продукти, но количеството му в тях е различно: в някои е прекалено много, в други съвсем малко. Например: елдата и булгурът са продукти, достъпни за всички, и магнезият в тях е предостатъчно.

Фасулът, грахът и някои други бобови растения, динята, лешниците, сухото мляко, тахановата халва, покълналата пшеница, пшеничените трици, соевото брашно и спанакът са едни от основните негови източници.

ИНТЕРЕСНО:

Магнезиево мляко помага при акне и запек

Дневната доза от магнезий можем да си осигурим, ако изяждаме по няколко филии ръжен хляб всеки ден, но да се храним с такова количество хляб едва ли е разумно.

В пшеничения хляб, царевицата, морковите, марулите и другите листни зеленчуци, картофите, бялото зеле, цвеклото, доматите, стария и пресния лук също има магнезий, но вече в по-малки количества. В сливите и ябълките магнезият е още по-малко.

От месните продукти най-много магнезий се съдържа в дроба и шунката, следват заешкото, телешкото, свинското месо и колбасите, ако се произвеждат по определените стандарти.

Магнезий има в шоколада и сирената, рибата и морските продукти, сметаната, изварата, киселото мляко и яйцата.

Както се вижда, не е сложно да си набавим магнезий чрез храната. Но недостигът и дефицитът на магнезий се срещат твърде често, особено при хора, живеещи в хроничен стрес. В наше време, за съжаление, постоянният стрес е често явление, особено за хората от големите градове.

Освен това на практика всеки търси лекарска помощ, и това се случва все по-често. За заболяванията лекарите предписват различни медикаменти, а повечето от тях сериозно затрудняват усвояването на магнезия в организма. В такива случаи следва магнезият в дневния порцион да се увеличи двойно, да се ядат повече натурални белтъчини, а също и продукти, богати на калций в смилаема форма.

Въпреки това продължаваме най-често да се храним с това, което е по-лесно да купим и по-бързо да приготвим, или въобще с готови храни, специално обработени за дългосрочното им съхранение. А в тях магнезий въобще няма.

Магнезият в организма не трябва да е по-малко от 20-30 мг. Почти 70% от него е в костите, останалата част – в мускулите, жлезите с вътрешна секреция и кръвта.

Храни – Съдържание на магнезий в мг на 100 г от продукта:

 • Диня – 224;
 • Спанак – 83
 • Несмляна елда – 200
 • Едрозърнест пшеничен хляб – 74
 • Лешник – 191
 • Кашкавал – 50
 • Сухо обезмаслено мляко – 160
 • Оризови ядки – 48
 • Ръжен хляб – 47
 • Овесени ядки – 119
 • Стафиди – 42
 • Сухо пълномаслено мляко – 119
 • Брюкселско зеле – 42
 • Рибени продукти – 116
 • Марули / Салати – 40
 • Грах – 90
 • Моркови – 38
 • Пшеничени ядки – 88
 • Кондензирано мляко – 34

Фактори, които влияят върху съдържанието на магнезия в храната.

Съвременните метод за обработка на хранителните продукти намаляват съдържанието на магнезий. Той се губи дори в богати на магнезий храни, ако те се киснат във вода, вместо да се използват отвари и настойки.

Поради обилната употреба на химикали в селското стопанство, магнезият не се абсорбира добре от растенията, особено от варовикови почви.

И ОЩЕ:

Ето как да си набавим нужния магнезий

Липса или недостиг на магнезий: До какво води? Симптоми.

Признаците за недостиг на магнезий:

 • безсъние, умора сутрин (даже след продължителен сън)
 • раздразнителност, повишена чувствителност към шум, негативизъм
 • виене на свят, загуба на равновесие
 • поява на плаващи точки пред очите
 • промени в кръвното налягане, нарушено сърцебиене
 • мускулни спазми, гърчове, тремори
 • спастични болки в стомаха, съпроводени с диария
 • косопад, чупливи нокти
 • често главоболие

Задължително вижте и ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ: До какви здравни проблеми води недостигът или липсата на магнезий?

Признаци за излишък от магнезий

 • сънливост, загуба на координация
 • блокиране
 • забавен пулс
 • гадене, повръщане, диария
 • сухи лигавици (особено на устата)

До по-високо съдържание на магнезий в кръвта се стига след прекомерно приемане на магнезиеви препарати, без да се добавя калций (Са) за компенсация.

Свързана публикация ТУК: Магнезиев глицинат и по-добрите добавки с магнезий!

По-добрите хранителни добавки с магнезий – 2 част

Състояния, свързани с недостига на магнезий

В медицината има ситуации, когато създадените за лечение лекарства не действат. Или причината за състоянието на пациента не се разбира напълно.

Вече е научно доказано, че един твърде широк кръг от патологични състояния се дължи на дефицита на магнезий в организма.

Да очертаем този кръг.

 1. Кардиология: високо кръвно налягане, учестена или неритмична сърдечна дейност, висок холестерол и атеросклероза (и, като следствие, коронарна болест на сърцето, със своето страшно усложнение – инфаркт), склонност към тромбоза, болки в областта на сърцето, пролапс на митралната клапа
 2. Психоневрология: висока раздразнителност, лош сън, увреждане на умствените способности, депресия, умора, дистония (включително пристъпи на паника и синдром на хипервентилация), крампи и мускулни спазми (включително крампи на краката при жените нощем), риск от инсулт при пациенти с атеросклероза на съдовете на мозъка.
 3. Пулмология: бронхоспазъм (затруднено издишване)
 4. Гастроентрология: запек или диария, гадене, болки в корема поради нарушена моторика на стомашно-чревния тракт
 5. Урология: оксалатни камъни в бъбреците или тенденция към образуване на камъни
 6. Акушерство и гинекология: предменструален синдром, спонтанен аборт, повишено налягане по време на бременност
 7. Ендокринология: хипералдостеронизъм (задържане на течности организма)
 8. Ревматология, козметология: Заболяване на съединителната тъкан и стареене на кожата поради проблеми с обмяната на колагена
 9. Онкология: (въпреки че засега информацията е недостатъчна и недобре проверена) недостигът на магнезий води до увеличаване на онкозаболяванията
 10. Наркомания: много важна част от състоянието „махмурлук“ се дължи на факта, че алкохолът изхвърля магнезия от организма. Оттук и ползата на магнезиевите препарати за профилактика и лечение на абстинентния синдром.

В тази връзка – всички изброени състояния могат да бъдат коригирани (разбира се, в различна степен и за различен период), като се насити организмът с магнезий.

Необходимостта от магнезий съществено се увеличава при физически и емоционлни натоварвания, злоупотреба с алкохол, бременност и кърмене, при синдром на хронична умора, при употреба на някои храни и напитки (кафе) и прием на лекарства.

Какво представлява магнезий В6? Магнезий с Витамин В комплекс.

Магнезият заедно с Витамин В6 предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Ако не достига само магнезий, камъните в бъбреците са най-често фосфатни (съединение на калций с фосфор), а ако липсва само Витамин В6 – се появяват оксалатни камъни (съединения на калция (СА) с оксалова киселина).

Магнезият е известен като антистрес агент. Допълнителното количество магнезий повишава устойчивостта към стрес. Магнезиевите соли възпрепятстват растежа на злокачествени образувания.

Също така магнезият помага в борбата с умората. При хронична умора се препоръчва да се използват добавки, съдържащи магнезий.

А само магнезий и калций?

Уважавани автори, занимаващи се с усвояването на магнезия от организма, отбелязват, че калцият съществено възпрепятства усвояването на магнезия, затова те не бива да се пият като комплект в един препарат.

Освен това различните соли се усвояват по различен начин: най-добре – цитратите, по-малко – органичните соли (лактати, пидолати, аспартати), минимално – неорганичните съединения (оксиди, сулфати). Описано е също така, че препаратите във вид на таблетки се абсорбират, в най-добрия случай, 60 процента.

магнезиев хлорид приложения

Магнезиев хлорид – използва се не само за размразяване, но и за пиене!

Затова ето малко информация за „течните“ лекарства, които се усвояват много по-цялостно. Има само три (без калций): Магнезий Плюс, Магнезий В6 – ампули, Натурал Калм.

Магнезий Плюс – с четири таблетки, разтворени в чаша вода, по принцип, получавате почти цялата дневна доза. Магнезий B6 – може да не ви хареса заради натрапчивия сладък карамелен вкус и необходимостта да се пият четири ампули на ден. Едната доза се приема във вид на горещ разтвор (сутрин и вечер по половин чаша) – по този начин се ускорява и подобрява абсорбацията.

Налага се изводът, че за по-цялостното обогатяване на организма с магнезий са подходящи препаратите Натурал Калм и Магнезий В6 Форте. В средна степен насищане и с минимални средства – препаратите на Допелхерц актив: Магнезий + витамини от групата В и Магнезий + Калий. Всичко останало се определя като “не съвсем”.

Препоръчително е единичната доза магнезий да се приема вечер – подобрява съня.

С калий. С калций. С други минерали. Магнезий с витамини

Магнезият заедно с натрия (Na) и фосфора (P) участва в мускулната и нервната активност на организма. Витамин D регулира обмена на магнезия с витамините, засилвайки по този начин неговата ефективност. Витамин E, витамин B6 и калий (K) също подобряват обмена на магния. Когато липсва калий магнезият не може да се задържи в клетките.

Взаимодействието между калция и магнезия е оптимално, ако съотношението им в организма 1:0.7. В противен случай калцият също пречи за усвояването на магнезия. Магнезият – заедно с алуминий и желязо – пък може да намали абсорбирането на фосфора.

Дневна доза, прием и предозиране. Колко време се пие?

Според специализираната литература необходимата дневна доза магнезий за жените е 350 мг, а за мъжете – 450 мг. В Интернет могат да се открият многобройни таблици, показващи какво е съдържането на магнезия в храните. Проблемът е в това, че далеч не целият магнезий, наличен в храната, се усвоява от организма. По общо мнение на лекарите, специалисти в тази област, на практика е невъзможно да “се нахраниш” с нормално количество магнезий.

Изводът: необходимо е да зареждаме организма си с магнезий, който добре се усвоява и е в нужните количества.

Колко дълго да приемаме магнезий

Ако сте усетили ефекта от употребата на препарата и той не предизвиква у вас странични реакции, можете (и трябва) да го пиете цял живот. Припомняме, че излишъкът от изпития магнезий много бързо се отделя и засищане с нормална концентрация магнезий практически е невъзможно. Изборът е ваш: на коя фармацевтична компания ще се доверите, за да подобрите състоянието си.

Може ли да се отровим с магнезий?

магнезиев оксид, за какво служи

Магнезиев оксид се използва за помощ на стомашно-чревната (храносмилателна) система.

Възможно е, ако на пациент с тежка бъбречна недостатъчност, който е на хемодиализа, венозно се влее допълнително магнезий. В други случаи погълнатият излишен магнезий ще бъде изхвърлен от червата (чрез изпражненията).

Специалистите в отрезвителите или в специалните клиники за алкохолизъм практикуват стандартната процедува: вливат на пациентите венозно един грам магнезий, а което е в повече се отделя чрез урината през деня.Така че нашите опити да отровим тялото си, като погълнем максимум петстотин милиграма магнезий, няма как да са успешни.

Или иначе казано, ако ядете многократно и големи количества храна, богати на магнезий, не ви заплашва отравяне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *