За какво помага магнезиев гел. Странични ефекти и ползи от магнезиево олио

Ползи от магнезиево олио. За какво помага магнезиев гел и странични ефекти. Мнения. Как се използва, приложение. По колко се маже? Става ли за отслабване?

Само 1% от нашия магнезий е в кръвта (затова кръвните изследвания не са показателни). На 60% минералът е отложен в зъбите и костната тъкан. Останалият процент е вътре в клетките и тъканите. Даже в мозъка концентрацията му е по-голяма, отколкото в кръвта.

Съществуват повече от 10 форми на магнезий, а се появяват и нови. Те са с известна специализация. Например магнезиев треонат се приема за здраве на мозъка – повишава концентрацията и паметта. Той не е предназначен за възстановяване на дефицита от този минерал, защото съдържанието на елементарен магнезий в него е недостатъчно.

Основни форми на магнезий в добавките – какви са те и в какви случаи се използват.

Форми на магнезий в добавките
Форма на магнезийВлияние и предназначение
Цитратнамалява образуването на камъни в бъбреците, алкализира урината, ползва се в цикъл на Кребс, подобрява съня
Билглицинатпопулярна хелатна форма с добро усвояване. Успокоява нервна с-ма, подобрява съня. Има най-високо ниво на абсорбция, няма слабително д-вие
Оротатза здрава сърдечна и съдова с-ми, фиксира магнезия в клетката. В аптеките се продава под името Магнерот
Аспартатхелатна форма, която се използва при синдром на хронифицирала умора
Малатдейства при фибромиалгии, сваля мускулни болки, за здраво сърце и нормализация на сърд. ритъм. Понякога заменя цитрата в добавките. Дава енергия, но може и излишно да стимулира
Тауратподобрява функцията на сърцето, чувствителността към инсулина, нормализира захарта и налягането на кръвта, влияе на психиката, премахва тревожността
Треонатповлиява функциите на мозъка, паметта, способността за внимаване, работи на ниво митохондрии
Хлоридизползва се за локално нанасяне върху кожата. Това е течен магнезий като олио, масло, гел, спрей. При ранички и драскотини може да щипе
Сулфатизвестен като английска сол, той доставя магнезий през кожата. Силно слабително при вътрешен прием
Карбонатпотиска изработката на солна к-на, добър при изгаряния и като слабително – работи при запек
Оксидформата, която най-малко и зле се усвоява, при това дразни чревните стени. В малки количества изравнява pH за чувствителния стомах за забавено всмукване на магнезий

Популярните форми, използвани по-често, са глицинат и цитрат. В последно време се повишава значението на малат и треонат, макар че последният е недостатъчен за възстановяването на силен дефицит.

Магнезиев хлорид и магнезиев сулфат са двете форми, които подават магнезий през кожата. Казва се трансдермален магнезий – нов механизъм за поддържане на здравето.

Ползи от магнезиев гел

Недостигът на магнезий е основна причина за патологични изменения при днешния човек, както недостигът на йод и други елементи. Разликата е, че на нас ни трябват около 1000 мг магнезий на ден просто за да стоим сме в крак с нашите физиологични нужди.

За тялото магнезият е като маслото за автомобилния двигател, казва изследователят на тези дефицити д-р Марк Сиркус. Ако не е достатъчен, бързо възникват проблеми.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

На езика на физиологията това се изразява в сърдечно-съдови и неврологични дисфункции и заболявания, инсулти и рак.

магнезиев оксид, за какво служи

Магнезиев оксид се използва за помощ на стомашно-чревната (храносмилателна) система

Работата е там, че нашият свят стана по-токсичен, поради което потребността от магнезий рязко нарасна. В същото време рязко е съкратена палитрата на храните, които го допълват. Днешните храни губят хранителна ценност заради съвременните методи на отглеждане и преработка. Друг проблем е, че използваме прекалено много калций. Пещерният човек е приемал поравно калций и магнезий, а днес това съотношение е от 5:01 до 15:1.

Повечето хора, които осъзнават необходимостта от прием на магнезий, взимат добавка в орална форма. Но съществуват затруднения при поглъщането на магнезий от червата – поради бързото му преминаване през него, болести на храносмилането, прием на други добавки и лекарства. В най-добрият случай се усвоява от 1/3 до ½ от подавания магнезий.

Ето защо днес се предпочита трансдермалната форма – подаване през кожата като олио, масло, гел или спрей.

Основна кожна форма за прием на магнезий е хлоридът. Това е универсален елексир. Използва се за спешна помощ и в широк диапазон от здрави проблеми. Хидратира и спира стареенето, той е невероятен борец срещу инфекции. Пряко повлиява мускулни болки, отпуска и успокоява.

Магнезиев хлорид е най-полезната и най-малко токсичната форма за базова поддръжка. Магнезиевият гел подава магнезий през кожата, като директно насища тъканите. Този препарат обезпечава високо количество от минерала и най-важното – там, където той е необходим. Магнезиевият гел бързо достига своята цел – магнезият попада непосредствено в кръвообращението.

Хубав течен магнезий може да се вземе онлайн на съвсем прилична цена ТУК: Магнезий на ампули Допелхерц (става и за пиене)!

За какво помага магнезиев гел

Ползи от трансдермалния магнезиев хлодид:

 • Помощ при хипертония;
 • При артрити: втриване в ставите дава мигновено облекчение на болката;
 • Отпуска мускулите и обоганява клетките при синдрома на уморените крака;
 • Профилактира инсулти и възстановява след тежки заболявания;
 • Повлиява съня, премахва неспособността за почивка;
 • Допринася за сърдечното здраве;
 • Повишава общия обем на производство на енергия;
 • Поддържа функцията на паметта;
 • Магнезий е ключов елемент за извеждане на токсините и тежките метали;
 • Помага в строежа на костите и производството на протеини;
 • Разглажда бръчките;
 • Успокоява нервите;
 • Повишава секрецията на инсулин, въздейства на метаболизма на захарта;
 • При дефицит на магнезий нараства производството на хистамин и честотата на прояви на астма и бронхиален спазъм;
 • Цистит и спазми на пикочния мехур се обострят при липса на магнезий;
 • Предотвратява ПМС и разрушаване на зъбите;
 • Релаксира спастичните кръвоносни съдове, които причиняват болка и изтръпване на крайниците;
 • Мускулни спазми и болки, драскане в очите, фибромиалгии – успокоява и премахва;
 • Контрол на хормоните при тревога и панически атаки;
 • Повишава нивото на DHEA  – биомаркер за стареене. Когато DHEA е достатъчно, в тялото се създават достатъчно хормони.

Странични ефекти от магнезиево олио

магнезиево олио и магнезиев гел, кога се употребяват

Макар прословутото магнезиево олио да се различава от страхотния магнезиев гел, приложението им е доста сходно

Магнезият на олио, гел, спрей (прием през кожата) дава по-малко странични явления в сравнение с оралните добавки. Негативи се получават при рязко започване с високи дози. Възможни са появата на запек, диария, гадене, изменени вкусови усещания. Тези негативи са редки.

По колко се маже

Магнезиев гел и магнезиево олио са продукти с уникален състав, направен с цел да се съхрани влагата на кожата. Нанесете нужното количество и добре го втрийте. Не го измивайте, нито се бършете. Когато гелът започне да засъхва, прекарайте влажна ръка по кожата, за да рехидратиране.

Трансдермалните форми се използват интензивно в течение на първите 3-4 месеца, за да се запълни вътреклетъчният магнезий. Първите няколко дни се приемат по-ниски дози, които впоследствие се повишават. След изтичане на 4 месеца дозата отново може да се намали – да се намазва еднократно в седмицата.

Дозата зависи от съдържанието на магнезий в гела (олиото). FACN препоръчва 500 – 750 мг магнезий ежедневно и 500 – 1000 мг за тези, които страдат от стенокардия и остеопороза.

Общо правило: дневната доза се разчита като 7-8 мг на 1 кг от нашето тегло. За мъж 90 кг това ще бъде 600 – 800 мг на ден.

Мнения: Вижте и оставете и вие!

По-голямата част от отзивите са за използването на магнезиев сулфат като слабително средство и за отслабване.  По мнение на използвалите го, той работи перфектно. Слабителното му действие задължитлно се проявява. Мнозина отбелязват, че магнезият увеличава перисталтиката твърде много, като се появяват силни болки в корема и чувството сякаш вътрешностите ти излизат навън.

Голям брой жени, употребили магнезий с цел отслабване, не могат да се похвалят с положителен ефект. Точно обратното. Най-безобидният резултат в подобни ситуации била силна диария. В най-лошите случаи настъпвало обезводняване.

Потребителите предпочитат магнезиев гел за възстановяване и укрепване на ноктите и косата, за отпускане мускулни болки и за оздравяване на кожата. Това са предпочитаните приложения, ако съдим по публикуваните в социалните мрежи коментари.

Гелът интензивно се прилага в спорта и в масажа, за сгряване, за изчистване на лицето. Мнозина са забелязали ефекта му на антидепресант и го приемат за сваляне на тревожност. Като цяло отзивите за магнезиев гел и магнезиево олио са подчертано положителни – хората усещат ползи и споделят за тях.

Вижте мнения за видовете магнезиев ТУК и не забравяйте и вие да оставите своето мнение или да препоръчате любимата си марка в нашия форум за магнезиевото олио по-долу в коментарите!

Става ли за отслабване и как?

Правилната форма на магнезий за изчистване на червата и за отслабване е магнезиев сулфат. Знаем го като английска сол – силно очистително. При перорален прием ускорява прилива на течности, разрежда застоялите изпражнения и ги извежда навън.

Магнезиевият сулфат се употребява главно за изчистване на храносмилателния тракт при запек, проблеми със стомаха, отравяне, холецистит. Помага при диети и спорт с цел отслабване. Създава чиста среда за провеждането им.

Още информация и източници на английски: Ползи от магнезиев гел; * Странични ефекти от магнезиево олио; * Приложение на магнезиев гел и по колко се маже?

Днес диетолозите препоръчват преди започването на диета да се направи прочистване на червата. Магнезиевият сулфат действа достатъчно меко, значително ще улесни лечебното гладуване, отстранявайки натрупаните в организма токсини, като по този начин прави по-поносими неприятните симптоми през първите дни без храна.

Трябва обаче да се помни, че използването на магнезиевия сулфат като очистително е оправдано само преди започването на диета, а не в период на непосредствено ограничаване на количеството и качеството на консумираната храна.

Като изключение препаратът може да се приеме и в първия ден на диетата, но не по-късно. Тогава човек, след като е взел слабителното, не само че не бива да яде през този ден, но и трябва да изпие не по-малко от 2 литра вода.

Магнезиево олио: как да си го приготвим сами

Да се купи спрей с магнезий е възможно, но да си го направим сами е далеч по-евтино.

Подробна статия по темата ТУК: Каква е разликата между магнезиево олио и магнезиев гел и как да действаме с тях?!

Съставки за направата на магнезиево олио у дома:

 1. половин водна чаша магнезиев хлорид (люспи или кристали, може да се купи и като Bishofit или хранителен магнезиев хлорид E511).
 2. половин водна чаша дестилирана вода (желателно)
 3. Тенджера (неръждаема или емайл) за разтвора
 4. Бутилка с пулверизатор (пластмасова или стъклена – без значение)

Купете магнезиев хлорид – може да купите хранителен магнезиев хлорид, евтин е. По-скъпият вариант е т.н. магнезий на люспи. Дестилирана вода продават във всяка аптека, но може да използвате и филтрирана.

Кипнете водата, в кипящата вода сипете магнезия, свалете от огъня. Бъркайте докато напълно се разтвори. Изчакайте да изстине. Прелейте в предварително приготвената бутилка. Използвайте всеки ден.

Вижте едно добро видео за майсторски клас по приготвяне на магнезиево олио (текстът продължава и след видеото).

Как да използваме магнезиевото олио?

Започнете с две впръсквания (намазване) на стъпалата преди сън, обуйте къси чорапи. Ще усетите затопляне и боцкание. Колкото по-голям е дефицитът на магнезий в организма, толкова по-силни са тези усещания. Постепенно преминавате към впръскване по корема, краката, ръцете.

Средно по 10-20 впръсквания на ден. Боцканията и затоплянето с времето изчезват. Добре е да ползвате спрея след душ, а 5-10 минути по-късно може да използвате и овлажняващи средства.

Фактически това не е олио, но при използването му усещате кожата си мазна. Спреят може да се използва и като дезодорант. Помага и за отслабване, отстранява болките в мускулите и гърба. Освен това олиото от магнезий може да се използва като се нанася на определени точки при счупвания и травми.

Наблюдава се удивителен ефект при остеопороза, ревматоиден артрит, менструални болки и сърдечни пристъпи. Можем да обобщим: магнезиевото олио действа по същия начин както хранителната добавка с магнезий, но се усвоява по-бързо.

Как се приема магнезиев сулфат?

За да се прочисти организмът преди гладуване или диета с цел отслабване, магнезиевият сулфат може да бъде използван по два начина.

 • В първия случай: 30 г прах се разтваря в половин чаша топла вода и се изпива преди лягане или по всяко друго време половин час преди хранене.
 • Във втория случай: 30 г прах се разтваря в половин чаша топла вода и се изпива сутрин, един час след закуска.

Слабителното започва да действа 4-6 часа след като бъде изпито.

За разхлабване и при запек

За слабително се използва магнезиев сулфат на прах. Взема се преди лягане или сутрин на гладно. Прахът се разтваря във вода и се изпива.

 • За възрастни: 10 – 30 г в половин чаша вода.
 • За деца: дозата се изчислява така – на всяка една година от възрастта на детето по 1 грам прах. Например ако детето е на 7 години, неговото слабително ще е 7 г магнезиев сулфат на прах. Когато детето навърши 15 години, му се дават дози слабително като за възрастен човек.

Разхлабващото действие на магнезиевия сулфат може да се ускори, като се изпие голямо количество топла вода. В такъв случай магнезият започва да действа от 1 до 3 часа след приема му.

Магнезиевият сулфат не бива да се пие няколко дни последователно, защото солта започва да дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт. Препаратът обикновено се използва еднократно – при остър запек, при необходимост бързо да се изчистят червата или заедно с противоглистни средства.

При хроничен запек се правят клизми с магнезиев сулфат. За целта 20-30 г прах се разтваря в 100 мл вода; този разтвор се влива в правото черво. Клизмата може да се прави по всяко удобно за вас време.

Прочистване на тялото и червата

Има очистителна процедура с магнезиев сулфат за черния дроб и жлъчния мехур. Преди нея трябва да се изпие една таблетка но-шпа и да се приготви разтвор в съотношение 30 г магнезиев сулфат на прах на 100 мл преварена топла вода. Ще е необходим половин-един литър от този разтвор.

Това количество се изпива в рамките на 20 мин. След което човек трябва да легне на дясната си страна и да сложи термофор (грейка) в областта на черния дроб. В тази поза остава 2 часа.

За компреси

Магнезиевият сулфат се използва за загряващи компреси, които ще засилят кръвообращението на кожата и подкожните тъкани. Те служат за обезболяване и по-бързо разнасяне на различни подкожни уплътнения. Загряващ компрес с магнезиев сулфат често се прилага на деца на мястото на ваксинацията им.

магнезиев гел - има разлики с магнезиево олио, но като цяло е сходен.

А така изглеждат шишенцата с магнезиев гел

Ето как се прави това:

 1. Сгънете 6-8 слоя марля.
 2. Натопете марлята в 25-процентов разтвор магнезиев сулфат.
 3. Поставете марлята на мястото на инжекцията.
 4. Върху нея – плътна хартия за компрес.
 5. Покрийте хартията с памук.
 6. Превържете мястото, за да се закрепи компресът.

Такъв компрес престоява 6-8 часа; след свалянето му кожата се измива с топла вода, подсушава се и се намазва с мазен крем.

Вана с английска сол

Вана с магнезий сваля емоционалното и физическото напрежение, облекчава болката, умората и нервността особено след полети, стрес и отрицателни преживявания. В период на възстановяване на баланса в организма вани с английска сол се правят веднъж дневно, най-добре – преди сън.

Ето как се приготвя ваната:

 • налива се гореща вода (37-39 градуса),
 • сипват се 100 г магнезиев сулфат,
 • 500 г морска сол
 • и 500 г готварска сол.
 • Потапяте се във ваната и престоявате в покой 20-30 минути.

След ваната е необходимо да полежите около половин час, тъй като процедурата предизвиква силно разширяване на кръвоносните съдове, водещо до понижаване на кръвното налягане.

Има ли вреда?

Предозиране с магнезиевия сулфат е възможно както при инжектирането му венозно или мускулно, така и при поглъщане. Разбира се от следните симптоми: липсва коленен рефлекс, появява се гадене, повръщане, налягането драстично спада, има брадикардия (забавен сърдечен ритъм), депресивно дишане, потисната централната нервна система.

Предозирането на магнезиевия сулфат при вътрешен прием предизвиква силна и неудържима диария. Ако това ви се случи, използвайте средства, спиращи засилената перисталтика на червата, а също така и препарати, възстанвяващи водния и електролитен баланс в организма.

Противопоказания

Инжектиран, магнезиевият сулфат е противопоказен при: повишена чувствителност към магнезий, повишена концентрация на магнезий в кръвта, ниско кръвно налягане, депресия на дихателния център, силно забавяне на сърдечния ритъм, атриовентрикуларен блок, бъбречна недостатъчност с КК по-малко от 20 мл / мин.,и 2 часа преди очаквано раждане.

Вътрешният прием на магнезиев сулфат е противопоказен при: апендицит, кървене в ректума, запушване на червата, дехидратация.

Внимателно и в ограничени дози препаратът следва да се използва ппри състояния на: миастения, заболявания на дихателните пътища, бъбречна недостатъчност, възпаление на стомашно-чревния тракт.

Странични ефекти

При инжектирането му, магнезиевият сулфат може да предизвика забавяне на сърдечния ритъм; темпертура; изпотяване; намаляване на налягането; тревожност; слабост; главоболие; забавени рефлекси; задушаване; гадене; повръщане.

Магнезиев цитрат, магнезий

Магнезиев цитрат – още едно от невероятно добрите проявления на магнезия!

Страничните ефекти при прием на магнезий през устата са значително по-малко и по-леки: може да предизвика само повръщане, гадене и остро възпаление на храносмилателния тракт.

Храни, богати на магнезий

Елдата и булгурът са достъпни за всички и магнезият в тях е предостатъчно. Фасулът, грахът и някои други бобови растения, динята, лешниците, сухото мляко, тахановата халва, покълналата пшеница, пшеничените трици, соевото брашно и спанакът са основни негови източници.

Дневната доза от магнезий можем да си осигурим, ако изяждаме по няколко филии ръжен хляб. В пшеничения хляб, царевицата, морковите, марулите и другите листни зеленчуци, картофите, бялото зеле, цвеклото, доматите, стария и пресния лук също има магнезий, но в по-малки количества. В сливите и ябълките магнезият е още по-малко.

От месните продукти най-много магнезий се съдържа в дроба и шунката, следват заешкото, телешкото, свинското месо и колбасите, ако се произвеждат по определените стандарти. Магнезий има в шоколада и сирената, рибата и морските продукти, сметаната, изварата, киселото мляко и яйцата.

Съдържание на магнезий в мг на 100 г от продукта:

 • Диня – 224;
 • Спанак – 83
 • Несмляна елда – 200
 • Едрозърнест пшеничен хляб – 74
 • Лешник – 191
 • Кашкавал – 50
 • Сухо обезмаслено мляко – 160
 • Оризови ядки – 48
 • Ръжен хляб – 47
 • Овесени ядки – 119
 • Стафиди – 42
 • Сухо пълномаслено мляко – 119
 • Брюкселско зеле – 42
 • Рибени продукти – 116
 • Марули / Салати – 40
 • Грах – 90
 • Моркови – 38
 • Пшеничени ядки – 88
 • Кондензирано мляко – 34

Липса или недостиг на магнезий: симптоми

 • безсъние, умора сутрин (даже след продължителен сън)
 • раздразнителност, повишена чувствителност към шум, негативизъм
 • виене на свят, загуба на равновесие
 • поява на плаващи точки пред очите
 • промени в кръвното налягане, нарушено сърцебиене
 • мускулни спазми, гърчове, тремори
 • спастични болки в стомаха, съпроводени с диария
 • косопад, чупливи нокти
 • често главоболие

Задължително вижте и ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ: До какви здравни проблеми води недостигът или липсата на магнезий?

Признаци за излишък от магнезий

 • сънливост, загуба на координация
 • блокиране
 • забавен пулс
 • гадене, повръщане, диария
 • сухи лигавици (особено на устата)

До по-високо съдържание на магнезий в кръвта се стига след прекомерно приемане на магнезиеви препарати, без да се добавя калций (Са) за компенсация.

магнезиев оксид, за какво служи

Магнезиев оксид се използва за помощ на стомашно-чревната (храносмилателна) система

Състояния, свързани с недостиг на магнезий
 1. Кардиология: високо кръвно налягане, учестена или неритмична сърдечна дейност, висок холестерол и атеросклероза (и, като следствие, коронарна болест на сърцето, със своето страшно усложнение – инфаркт), склонност към тромбоза, болки в областта на сърцето, пролапс на митралната клапа
 2. Психоневрология: висока раздразнителност, лош сън, увреждане на умствените способности, депресия, умора, дистония (включително пристъпи на паника и синдром на хипервентилация), крампи и мускулни спазми (включително крампи на краката при жените нощем), риск от инсулт при пациенти с атеросклероза на съдовете на мозъка.
 3. Пулмология: бронхоспазъм (затруднено издишване)
 4. Гастроентрология: запек или диария, гадене, болки в корема поради нарушена моторика на стомашно-чревния тракт
 5. Урология: оксалатни камъни в бъбреците или тенденция към образуване на камъни
 6. Акушерство и гинекология: предменструален синдром, спонтанен аборт, повишено налягане по време на бременност
 7. Ендокринология: хипералдостеронизъм (задържане на течности организма)
 8. Ревматология, козметология: Заболяване на съединителната тъкан и стареене на кожата поради проблеми с обмяната на колагена
 9. Онкология: (въпреки че засега информацията е недостатъчна и недобре проверена) недостигът на магнезий води до увеличаване на онкозаболяванията
 10. Наркомания: много важна част от състоянието „махмурлук“ се дължи на факта, че алкохолът изхвърля магнезия от организма. Оттук и ползата на магнезиевите препарати за профилактика и лечение на абстинентния синдром.

Необходимостта от магнезий съществено се увеличава при физически и емоционлни натоварвания, злоупотреба с алкохол, бременност и кърмене, при синдром на хронична умора, при употреба на някои храни и напитки (кафе) и прием на лекарства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “За какво помага магнезиев гел. Странични ефекти и ползи от магнезиево олио

 1. Няма странични ефекти от магнезиево олио, слагам го повече от година. Това е най-безопасният начин и се усвоява прекрасно. За магнезиев гел не бях чувала, благодаря за информацията.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *