Фасети за красива усмивка

Какво представляват и кога прибягваме до тяхното поставяне

Всеки мечтае за съвършена усмивка с правилно наредени и чисто бели зъби. Но не винаги природата е благосклонна. Не бива обаче да се лишаваме от този стремеж. В днешната напреднала стоматология с изключително достъпни и иновативни методи за лечение, има редица варианти за постигане на съвършенство.

Фасети

Фасетите са един от начините, по които можем да постигнем красива усмивка, без да се прибягва до сериозна инвазивна намеса, като по – дълбоко изпиляване на зъба и поставянето на керамична коронка.

Фасетите представляват тънки порцеланови люспички, които коригират дефекти на зъбите от различно естество. Дори могат да попълнят липсваща част. Те са изключително подходящи за трайно решаване на естетически несъвършенства на един или повече фронтални зъба.

Чрез тяхна помощ също така, би могъл да се промени драстично цветът или размерът на зъбите. По този начин успешно могат да се коригират разстояния между предните зъби.

Най – често до естетическата намеса се стига при корекция на витални, т.е. неумъртвени зъби. Изпиляването за целта е не повече от 30%, което го прави предпочитан метод за подобряване на естетическия вид. При поставянето на коронка изпиляването е далеч по – дълбоко. Премахва се до 70% от зъба.

Поставянето на фасети е лесна и щадяща процедура, която освен, че е дълготрайна във времето, не нарушава нормалния начин на хранене. Може да повлияе на живота само в положителните аспекти за по–добрия външен вид. Те няма до доведат до разваляне на зъбите. Задължително си остава обаче поддържането на добра хигиена. Важно е редовното почистване на зъбите, успешното отстраняване на плаката и зъбния камък. За съжаление е невъзможно поставянето им върху коронки или при липса на зъб.

Видове

Видовете фасети биват керамични и фотополимерни, като първите от своя страна могат да бъдат изработени от различни видове керамика.

Поставянето им не е болезнено, за щастие на тези, които имат непоносимост към зъболекарските кабинети. Могат да се изработят отделно след взимане на отпечатък от естествените зъби и да се монтират върху тях. Директните фасети носят впечатляващото име бондинг. Изработени са от фотополимер и макар и по – евтини от другите видове, също биха могли да издържат дълги години. Единственият недостатък тук е рискът от промяна на цвета им. С времето биха могли да потъмнеят и да се изгуби ефектът на искрящата усмивка.

Ако се стремите да увеличите вашето самочувствие и да сте по уверени в усмивката си, не се колебайте да се консултирате със специалисти и да вземете най – доброто решение за корекция на съществуващите несъвършенства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *