Плодове и зеленчуци при хипертония – кои натурални храни помагат?

Преди да отговорим на въпроса – „кои плодове и зеленчуци да приемаме при хипертония?“, нека видим какви са причините за нея и как се развива.

С напредването на възрастта високото кръвно налягане се проявява спорадично и внезапно. При определени ситуации налягането просто рязко повишава своите стойности и може да предизвика главоболие и сърцебиене. В последно време обаче, високото кръвно все по-често се появява и при по-млади хора, което го характеризира като всеобщ здравословен проблем. Негативното въздействие на външни фактори като нездравословна храна, пушене и редовна консумация на алкохол също повишава риска от промяна на нормалното налягане в кръвта. Наднорменото тегло и липсата на физическа активност са други основополагащи предпоставки за поява на хипертония.

Как да понижим високото кръвно?

Има ли храни, които балансират пристъпите на хипертония? Можем ли да се предпазим от проблеми с кръвното? Кои са най-полезните плодове и зеленчуци?

Когато става дума за моментни повишения на кръвното налягане, не е задължително да има сериозни притеснения. Много често обаче това може лесно да прерасне в хронично състояние, наречено хипертония. В този контекст е необходимо регулярно следене на кръвното налягане, както и започването на лечение, което трайно и ефективно да нормализира неговите показатели. За щастие има натурални средства, които също могат да окажат голяма помощ в тази насока. В случая това са определени зеленчуци и плодове, чието богато съдържание на полезни микроелементи ефикасно повлиява симптомите на хипертонията. За повече разяснения и конкретни примери на плодове и зеленчуци, нормализиращи кръвното налягане прочетете статията в линка.

Хипертония, високо кръвно 01

Превенцията намалява риска от проблеми – стъпки за поддържане на здравословни граници на кръвното!

Както вече споменахме, проявите на хипертонията често са отзвук от определени вредни навици и решения, които взимаме в ежедневието. Затова има и ясни правила, чието следване може да осигури някаква превенция срещу хипертония. Основните положения тук са обвързани с конкретни промени, които не трябва да имат краен характер. Това означава, че не е необходимо да се налагат драстични изменения в начина на живот, а по-скоро да се асимилират специфични полезни практики. По такъв начин едновременно можем да се радваме на нормални нива на кръвното налягане, без да усещаме тежестта на правилата, към които се придържаме.

“Демир

Ето най-широкоразпространените съвети, които споделят кардиолозите, по отношение на превенцията срещу хипертония:

  • движете се редовно, при различни удобно случаи. Опитвайте се плавно да увеличавате времето за разходка на седмична база;
  • увеличете консумацията на полезни зеленчуци, плодове и храни, богати на фибри и протеини;
  • намалете нивата на стрес в ежедневието и работата си;
  • периодично изследвайте състоянието си и следете кръвното си налягане.

Плодове и зеленчуци срещу хипертония – на кои натурални храни да наблегнем?

Дойде моментът да споделим и малко информация относно конкретните плодови и зеленчукови храни, които благоприятно балансират показателите на налягането в кръвта. Консумирайте ги редовно и според сезона, за да усетите здравословния ефект от натуралните им свойства.

  • диня – този вкусен и сочен плод има богато съдържание на цитрулин. Това е аминокиселина, която ефективно понижава високото кръвно. Специфичното свойство идва от способността на цитрулина да стимулира производството на азотен оксид в тялото. Той подобрява притока на кръв в съдовете и ги отпуска. Динята е полезна и за нивата на холестерол, тъй като ги намалява;
  • банани – плодът съдържа калий, а това е минерал с много силни здравословни ползи по отношение на хипертонията. Калият елиминира напрежението в кръвоносните съдове и така контролира налягането на кръвта в организма;
  • цвекло – зеленчукът съдържа натурален азотек оксид и така съдейства за разширяването на кръвоносните съдове. Този процес съвсем естествено води и до редуциране на налягането. Според специалистите можете да консумирате цвекло и под формата на сок. Друг вариант е да го добавите като основен елемент в някое вкусно ястие.

Гореизброените плодове и зеленчуци са само част от полезните храни при повишено налягане на кръвта. Ако се нуждаете от повече детайли по темата, можете да разгледате и други статии в блога на Zdravednes.com.

Поддържайте доброто си здраве ежедневно!

Поддържането на добро здраве не означава налагане на крайни и тежки промени в бита и ежедневието. Достатъчно е да извършвате дребни, но редовни стъпки в тази посока, за да усетите положително изменение в състоянието си. Наблягайте на натурални храни и опитвайте да се движите редовно, за да се предпазите от хронични заболявания и внезапни пристъпи на хипертония. Съвсем скоро полезните практики ще станат неизменна част от рутината ви и сами ще изпитвате нужда от тях, за да се чувствате и да изглеждате добре.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *