Мукоплант: Кога и как да го приемаме? (Дозировка, видове, аналози, противопоказания и странични ефекти)

Действие на теснолист живовляк в мукоплант – сироп, спрей, Mucoplant “Анисол” при кашлица (бронхит), инхалации за нос, за бебета и деца. Аналози, заместители, цени

Още в текста: Видове мукоплант на “Д-р Тайс”. Действие на “Лека нощ”, таблетки, пастили и капсули. “Бръшлян” (експекторант). Евкалиптов балсам (крем). Сравнение с геломиртол. С проспан. С флудитек. Със синекод.

За какво помага мукоплант?

Популярният мукоплант е задължителен за семейната аптечка. Известният като лечебно средство за кашлица сироп е пръв помощник при настинка, която протича с кашлица и други респираторни проблеми.
Обикновената настинка може да започне с кашлица или хрема. Със или без температура. Мукоплант е препаратът, към който трябва да посегнем незабавно. Той „пресича“ първоначалната симптоматика и често ни помага да избегнем по-сериозни усложнения.
Препоръчително е да се приема и като допълнение към назначената вече терапия заради способността му да втечнява секретите. Лекарството, което е изцяло на билкова основа, помага за отбъбването на дразнещата секреция.

Той е ефективен, дори когато отхрачването е затруднено. На всички ни е познато онова мъчително чувство в гърлото и гърдите, свързано с раздираща кашлица и липса на секреция.

При всякакви заболявания, свързани с възпаление на дихателните пътища – остър ринит, синузит и бронхит, мукоплант е подходящо средство.

Ефективен е при бронхиална астма и тежка пневмония. Незаменим лекарство е и при заболявания на сливиците и гърло ларингит, фарингит.  Показан е за лечение на туберкулоза на белите дробове, кистозна фиброза.

Облекчава възпалението при отит, както и при специфични стоматични проблеми.

Но не винаги само мукоплант е достатъчен. Не забравяйте това, особено при по-сериозни състояния.

Действие на билката теснолист живовляк

Съставката на мукоплант, на която се обръща най-голямо внимание, е екстрактът от билката теснолист живовляк. Известният още като Plantago Lanceolata теснолист живовляк има преди всичко антимикробно действие.

Активните вещества в него съдействат за „отлепване“ на слузта от лигавиците. Билката е предпочитана от народните лечители за справяне със суха кашлица, която протича без отделянето на секрет. От това свойство на безценния теснолист живовляк се е възползвал и „Д-р Тайс“.

Билката прочиства белия дроб и го укрепва. Съдейства за прочистване на кръвта и подсилване на имунната защита. Помага при пресипнал глас. Положително действа и при жлъчни възпаления, както и при проблеми с простатата.

“Фигурин

Заздравява венците, съдейства за спиране на кървенето при хемороиди и спомага за изцелението на пъпки и наранявания по кожата.

Противовъзпалителното и антиоксидантното действие на билката е обусловено от резервите витамин С, А и К в нея.

За влажна кашлица и отхрачване
rsz_муко_ж-152x300

Мукоплант съдържа теснолист живовлек.

Мукоплант е подходящ не само при непродуктивна, но и при влажна кашлица. В този случай екстрактът от живовляк проявява своето успокояващо действие.

Влажната кашлица също е мъчителна за пациентите. Характерно за нея е, че белият дроб е силно раздразнен. Нуждае се от успокояващо средство, което да облекчи спазмите и да улесни процеса по отделяне на храчките. Такова средство е именно незаменимият мукоплант.

Дори и ако кашлицата е влажна, приемайки сиропа ще си помогнете. Ще почувствате облекчение. Отделянето на храчките става по-лесно с помощта на лека на „Д-р Тайс“.

Вижте и ТУК още подбрани топ средства за справяне с тежката кашлица – билки, други народни средства и лекарства! Прочетете този материал задължително.

При суха кашлица. При бронхит

Универсалният мукоплант е решение и при суха кашлица и дори при бронхит. Когато кашлицата буквално раздира гърлото Ви и усещате, че нещо е заседнало в бронхите, мукоплант е правилното решение.

Формулата на препарата е с действие, насочено към разреждането на слузта.

Когато кашляме и в резултат от кашлицата не се отделя нищо, това означава, че секретът е жилав. В този случай облекчение се постига единствено след втечняване на секрета и неговото отбъбване от бронхите.

Но за да се „отлепи“ по-лесно от тях, той трябва първо да се втечни. Оставете за това да се погрижи формулата на „Д-р Тайс“, която е заложена в Mucoplant.

Както и името му показва той има муколитично действие. Ако се питате какво означава това, ще поясним същността на муколитичния ефект на сиропа. Това е способността му да намалява вискозитета на бронхиалния секрет. Само така той може да се отдели от бронхите.

кашлица-300x189

Мукоплант облекчава кашлица и пресипнал глас.

Дори когато обикновената кашлица е поразила бронхите и диагнозата е бронхит, мукоплант също е ефективен. Паралелно с назначеното лечение се използва и билковия сироп и по този начин се ускорява значително оздравителния процес.

В резултат от облекчения процес, свързан с изхвърляне на секрета от бронхите, пациентът се чувства значително по-добре.

За нос и за инхалации

Мукоплант предлага и спрей за нос, но върху лигавицата на носа и синусите положителен ефект оказва и сиропа.

Често причина за кашлицата става така наречения заден ринит. От него са застрашени най-вече малките деца.

Носът е запушен, секретът не се оттича правилно. И вместо навън, той придвижва навътре. Стига до гърлото. А резултатът след това е ясен – мъчителна кашлица, която често протича без отделянето на слуз.

За инхалации се използва мехлема на „Д-р Тайс“ с евкалипт. На него ще се спрем по-долу.

На ден е необходимо да се правят по 1-2 инхалации. Използвайте две лъжички от мехлема. Разтворете ги в литър кипяща вода. В продължение на 5-10 минутки вдишвайте парите, които се отделят.

На момента ще усетите, че дишането се подобрява. Носът се отпушва и дразненето в гърлото намалява.

Други приложения

Мукоплант освен при респираторни проблеми може да се използва и локално. Прилага се директно върху кожата за лечение на дерматит, незарастващи рани и дълбоки порязвания. Ефективен е при натъртвания и синини, изгаряния и дори подсичане и изпотяване.

Видове сироп, действие, инструкция, листовка, цена

Продуктовата гама на „Д-р Тайс“ включва три вида сироп Mucoplant. Ще се спрем на техните действия, състав и инструкция за прием според листовката.

rsz_анисол

Мукоплант съдържа теснолист живовлек.

В избора на подходящи за Вас продукт ще помогне специалист. Въпреки, че те разновидностите на мукоплант са със свободен достъп в аптечната мрежа, препоръчително е да се консултирате с лекар и да не се отлага назначаването на лечение.

Във всички продукти от гамата съставките са прецизно подбрани, съгласно концепцията на производителя – без вреда за пациента и природата. Използват се суровини от собствени плантации или такива от доказали се и надеждни външни доставчици.

Стандартен сироп за кашлица, 250 мл

Стандартният сироп мукоплант се предлага опаковки от 100 и 250 мл. Естеството на продукта налага използването на бутилчица от тъмно стъкло, която предпазва билковите екстракти от окисление.

Цената на шишенце мукоплант от 250 мл е 16 лв. По-малката разфасовка е на цена от 7 лв.

Съставът на стандартния сироп включва течен екстракт от стръкове теснолист живовляк, мед, ментово масло. Алкохолното съдържание възлиза на 20%.

Въпреки, че досега не са регистрирани специфични нежелани реакции след приема на сиропа, такива не са изключени.

Препоръчително е да не прекалявате с него и да се придържате към точните разписания за прием.

Възрастните пациенти могат да приемат от него по супена лъжица на всеки два или три часа.

Заради съдържанието на калиев сорбат пациентите, придържащи се към редуциран прием на калий, трябва да внимават с препарата. При тях е възможна появата на стомашно дразнене.

Съдържанието на захароза в сиропа налага необходимостта от повишено внимание в случаите на диабет. Както и при провеждането на хипокалорична диета.

Не се препоръчва паралелен прием с лекарства против кашлица, затрудняващи експекторация на слюнка, както и лекарства, които намаляват образуването на слуз.

Без опасения мукоплант могат да приемат бъдещите майки и кърмачките.

Възможно е при някои пациенти да се наблюдава алергия към някоя от съставките.

Дава ли се на бебе и на деца и как?

Приемът на мукоплант от бебе под две годинки е непрепоръчителен. На деца над тази възраст и до шест години, може да се дава в следната дозировка – по половин чаена лъжичка на всеки два или три часа.

Пациентите в училищна възраст трябва да приемат по чаена лъжичка за същия времеви интервал.

Мукоплант “Лека нощ” с маточина, лайка и мащерка
муко-л-143x300

Мукоплант „Лека нощ“ гарантира спокоен сън.

Мукоплант предлага и вариант „Лека нощ“, който е идеално допълнение към терапията със стандартния сироп от същата серия. Кашлицата е изключително мъчителна и през нощта. Тя е виновник за безсънните нощи на болния.

Състоянието е изключително мъчително, особено ако е съпроводено с течащ или запушен нос.

Мукоплант „Лека нощ“ предлага решение за всички тези проблем. Освен живовляк, който е подчертан успокояващ ефект върху бронхите, сиропът съдържа още и три допълнителни съставки.

Екстрактите от лайка, маточина и мащерка се грижат за спокойния сън на пациента.

Този препарат има още едно съществено предимство – в него липсва захар. Това означава, че употребата не нанася вреда на зъбите. Това е още една причина да се предписва най-вече на пациенти в детска възраст.

За разлика от стандартния мукоплант, този се предписва и на бебета над годинка. За тях и за всички пациенти до шест години, дозата е по половин лъжичка.

По чаена лъжичка се дава на децата между 6 и 12 години. За възрастни дозата е същата – по супена лъжица. Най-добре е да се приеме преди сън.

Възможно е да се приема и по три пъти на ден. Не е необходимо след това да се мият зъбите, тъй като в сиропа не се съдържа захар.

Бутилчица от сто мл се предлага на цена от 8 лв в аптечната мрежа и онлайн магазините.

За каква кашлица е? Срок на годност

Вариантът „Лека нощ“ се предписва предимно при суха кашлица, която е непродуктивна. Той облекчава дразненето и благодарение на допълнителните екстракти осигурява здрав сън на пациента.

Стандартно срока на годност на препарата е 5 години след датата на производство. Условието е да се съхранява при температура под 25 градуса.

След отварянето на бутилчицата съдържимото в нея трябва да се изразходи в рамките на месец. Останалото количество трябва да се изхвърли.

Мненията за този мукоплант

Ето какво споделят пациентите за този мукоплант.

Димитрова пише във форума на Фрамар, че той е просто вълшебен. Изпила две опаковки флавамед, но за съжаление състоянието й се влошило. Излекувала се благодарени на мукопланта.

Предимно положителни мнения има и от руските потребители. Калела споделя, че този сироп е дори по-добър от повечето скъпи лекарствени препарати. Макар, че тя започнала лечение на третия ден, след като кашлицата станала по-остро изразена, подобрението не закъсняло.

муко-сп-203x300

Спрей мукоплант предпазва лигавицата от изсушаване.

Анна споделя, че това е най-доброто средство. Започва да го приема при първи симптоми и обикновено до седмица бронхите й се изчистват напълно. Тя споделя още, че с мукоплант „Лека нощ“ спи спокойно и не се събужда от пристъпи на кашлица.

Весталка е категорична, че никога повече няма да си купи този сироп. Тя го определя като неефективен при бронхит. И твърди, че се е лекувала с него, но въпреки това е развила бронхит.

За Настя това е един напълно безполезен продукт.

Мукоплант “Бръшлян” (експекторант)

Когато кашлицата е продуктивна, Мукоплант „Бръшлян“ е препоръчваният продукт от продуктовата гама на Д-р Тайс. Eкспекторантът се препоръчва за лечение на пациенти над 2 годишна възраст.

Ако след седмия ден от старта на лечението с мукопланта със сух екстракт от бръшлян не настъпи подобрение, консултацията със специалист не бива да се отлага.

Този растителен компонент налага и някои специални мерки при лечението със сиропа.

Недопустимо е препаратът да се дава на пациенти под горепосочената възраст (две години). Възможно е при тях да доведе до усложняване на състоянието.

Бръшляновият екстракт в конкретни случаи повлиява негативно на дихателната система и в този смисъл води до влошаване на респираторните проблеми.

Ако Вашето дете е под 4 години и често страда от респираторни заболявания, задължително е да се консултирате с педиатър преди прием на бръшляновия мукоплант.

Ако приемате препарати, потискащи кашлицата, приемът на този продукт на „Д-р Тайс“ може да не е най-доброто решение за Вас. Единствено специалист може да прецени това.

С повишено внимание се подхожда и в случаите на чернодробни и бъбречни увреждания. Както и при гастрит.

Липсват достатъчно данни за безопасността от прием на препарата от бременни и кърмещи пациентки.

Дозата за най-малките пациенти, които е допустимо да се лекуват с мукоплант бръшлян (2-5 години) е 7,5 мл. Двойна е дозата за пациентите между 6 и 12 години – 15 мл. А 20 мл е за по-големите деца и за възрастните.

За всички възрастови групи се препоръчват по общо три приема дневно.

Цената на 100 мл от този сироп е 7 лв.

Спрей “Мукоплант”

Успешната серия на Мукоплант предлага и няколко продукта за назална хигиена. И при тях е заложено на вече познатата формула. С тази разлика, че е добавена морска вода – съставката, която е с доказан положителен ефект върху назалната лигавица.

Със салвия
тайс-б-268x300

Мукоплант балсам с евкалипт се използва за разтривки.

Един от вариантите е мукоплант за нос е спрей със салвия. Медицинското изделие съдържа и морска вода.

Действието на екстракта от салвия е двустранно. Тя предотвратява изсушаването на лигавицата. Отпушва носа и облекчава отбъбването на проблемния секрет и неговото безпроблемно отделяне.

Екстрактът от салвия е и със изразен подсушаващ ефект. Съдейства за спиране на обилната назална секреция. Освен тези свои двуаспектни ефекти, билковият компонент повишава защитната функция на деликатната назална лигавица.

Използва се с успех за профилактика на обостряния на заболявания, свързани със синусите. При ринит, риносинузит и обилна хрема спреят не само цери, но и предотвратява сериозни усложнения.

Препоръчително е във всяка ноздра да се осъществява по едно впръскване три или четири пъти на ден.

Цената на този спрей е около 6 лв за опаковка с вместимост от 20 мл. Използван веднъж спреят е годен за приложение до 6 седмици след това.

При бременност, кърмене и за бебе

Мукоплант спрей за нос се предлага и във вариант без растителни добавки. Това е спреят за назална хигиена, който съдържа единствено морска вода. Съдържанието му е изцяло освободено от фреони.

Той е добра алтернатива за бременни и кърмещи жени, за които повечето растителни екстракти са забранени.

Медицинското изделие може да се използва за поддържане на ежедневна назална хигиена. Не вреди дори и ако го използваме ежедневно.

Употребата му е препоръчителна особено при продължителен престой в помещения със сух въздух. Както и при продължително излагане на силно замърсен въздух и престой в прашна среда.

Спреят е подходящ за употреба дори от алергични пациенти. Предпазва от образуването на крусти. Благоприятен е ефекта от употребата му при ринит и други заболявания на синусите.

Цената му също е съществено предимство пред много други аналогични продукти. Опаковка от 20 мл струва само 5 лв.

Въпреки множеството предимство и факта, че не са известни противопоказания на този продукт, той не се препоръчва за бебета. Според указанията на производителя може да се прилага при деца над 3 години.

Прилага се по стандартния начин, както и другите подобни продукти от серията.

Спрей за нос с евкалипт и ехинацея (с морска вода)

Формулата с евкалипт и ехинацея е предпочитана от много пациенти. Добавката на изотоничен разтвор на морска вода към този спрей го превръща в изключително надежден и ефективен продукт за почистване на носа и облекчаване на синусите.

Продуктът се препоръчва на пациенти, които се оплакват от суха носна лигавица и имат проблем с дишането през носа.

муко-б-216x300

Мукоплант се предлага и във вариант експекторант с бръшлян.

Спреят спомага за овлажняването на лигавицата. Пази от изсушаване. Втечнява секретите, които блокират нормалната дихателна дейност.

Екстрактите от ценната ехинацея и освежаващия евкалипт допълнително освежават и подпомагат отпушването на носа.

Друго съществено предимство на спрея мукоплант с ехинацея и евкалипт е, че не съдържа фреони. Препоръчва се на ден да се правят по няколко впръсквания в двете ноздри. Достатъчно е да впръсквате по веднъж три и четири пъти в деня.

До шест седмици след първата употребата съдържимото във флакона е годно за потребление. Опаковка от спрея (20 мл) струва около 6 лв.

Мукоплант за смучене на таблетки (капсули и пастили)

Още една разновидност на познатия ни мукоплант са таблетките. И двете им разновидности им представляват продукти с изцяло растителен произход. Ето и какви са вариантите.

Мукоплант “Анисол” на меки капсули (пастили) с масло от анасон

Меките капсули „Анисол“ на мукоплант са предпочитан вариант от много потребители. Характерно за тях е подчертаното отхрачващо действие. Предписват се при респираторни проблеми. Настинка, кашлица и хрема са състоянията, които препаратът повлиява бързо и ефективно.

Облекчава заради съдържанието на масло от анасон, което е известно със силното си успокояващо действие.

Помагат за отхрачване, когато кашлицата протича с жилав и трудноотделящ се секрет.

Капсулите се приемат през устата с обилно количество вода. Препоръчва се за деня да се приемат общо три таблетки. По една във всеки от общо трите препоръчвани приема.

Все още не са проведени изследвания относно безопасността от приема на този продукт от деца. Във връзка с това производителят препоръчва Анисол да се приема само от пациенти над 12 години.

Ако третия ден след първоначалния прием на пастилите не е налично подобрение, консултацията с лекар трябва да се осъществи незабавно. Знак, че това трябва да се случи е и отделянето на гнойни и кървави секрети.

Заради силния аромат на анасон анисол не се препоръчва по време на бременност и кърмене.

Опаковка с 30 броя от меките капсули струва малко над 9 лв.

На пастили със салвия и витамин С

Ценната салвия присъства като компонент в още един препарат на мукоплант – пастили с витамин Ц. Тази хранителна добавка е с подчертан благоприятен ефект върху гърлото и устната кухина.

Съдържа не само екстракт, но и масло от салвия. Сред активните компоненти е и аскорбинова киселина (витамин С). Този компонент съдейства не само за по-бързо справяне с възпалението, но и подсилва имунната защита.

При възпалителни процеси ефектът се изразява в потушаване на възпалението и редуциране на дразненето.

Ако кашляте и гласът Ви е пресипнал, пастилите на мукоплант са добра алтернатива. Пастилите не се поглъщат. Задържат се в устата до пълната им резорбция.

Дневната доза възлиза на 3-4 пастила. Препоръчително е тя да не се превишава. Според указанията в листовката пастилите могат да се дават и на деца над 3 години. Дозата за тях е по една-две таблетки на ден.

Опаковка, съдържаща 12 броя от тези пастили, струва 3 лв.

Евкалиптов балсам (крем) “Мукоплант на д-р Тайс” срещу простуда – S

Продуктовата гама “Мукоплант на д-р Тайс” предлага и още един продукт, ефективен срещу простуда. Това е евкалиптовият балсам. Той е предназначен единствено за външно приложение.

Тънък слой от него се нанася в областта на гърлото, гърдите и гърба. Мазта се използва за разтривки. Може да ги правите по няколко пъти на ден. Задължително е нанасянето на мехлема преди сън.

Върху мястото на апликация поставете парче плат и след това облечете подходяща дреха. Не прилагайте в областта на лицето, както и върху разранена кожа.

Следва да се обърне специално внимание в случаите на астма и магарешка кашлица. Възможно е евкалиптовият балсам “Мукоплант на д-р Тайс” срещу простуда – S да се окаже неподходящ.

флудитек-176x300

Флудитек е със същия принцип на действие, както и мукоплант.

Освен евкалиптово масло този крем съдържа масло от борови иглички и камфор. Последната съставка налага повишено внимание при употребата на мазилото.

Поради риска от гърчове в резултат от употребата на камфор, балсамът не се препоръчва за употреба при деца под 2 години. Както и при пациенти със специфична алергия към този компонент.

При продължителна употреба е възможно кашлицата да се усили, да се появи обрив или дори контактен дерматит в зоната на третиране с мазилото. Не е изключено усилване на кашличния рефлекс и проявата на силни бронхоспазми.

Опаковка от мазилото (20 грама) струва 6 лв. По-големите опаковки от 50 грама са на цена 10 лв.

Мукоплант Solution на капки при кашлица

Мукоплант се предлага и в разновидност капки. Продуктът Solution е подходящ за лечение на кашлица и остри инфекциозни заболявания, засягащи дихателните пътища.

Формулата, на която производителят е заложил в този продукт, включва масло от лековитите семенца анасон и екстракт от мащерка.

Ограничението за прием на капките засяга само пациентите под годинка. Бебетата над тази възраст е възможно да бъдат лекувани с мукоплант на капки. На тях се предписва трикратен прием по десет капки. Тази дозировка се отнася за пациентите до 6 години.

Децата над тази възраст трябва да приемат трикратно в двойно количество от препарата, т.е. по 20 капки. Същата е дозировката и за възрастни.

Освен разтворени във вода, капките могат да се приемат и с бучка захар. Просто поставете върху нея предписаното количество от препарата.

Аналози и заместители

Сред многообразието от препарати ще откриете и такива, с които може да заместите мукоплант. Ще се спрем на тях, разглеждайки техните особености – предимства и недостатъци спрямо коментирания в тази статия препарат.

Изчерпателен и систематизиран материал за избор на правилния сироп за кашлица, четете ТУК!

Геломиртол

Геломиртол, подобно на мукоплант, разчита на растителна съставка. В първия препарат се съдържа масло от мирта, което е доказано положително действие върху бронхите и синусите при наличието на инфекция.

Това медицинско изделие също като мукоплант втечнява секрета и улеснява отделянето му. За разлика от продукта на Д-р Тайс, който се предлага и в разновидност за най-малките пациенти, геломиртолът е подходящ за лица над 10-годишна възраст.

Не са установени ефектите на този препарат върху организма на бременната и кърмещата жена. Затова употребата му от пациентки в това положение следва да се осъществява единствено след лекарска препоръка.

В ценово отношение, геломиртол е малко по-скъп препарат. Опаковка с 20 таблетки, която стига за 5-6 дни, струва 10 лв.

Подробно за геломиртол и мирта (приложения и рецепти), четете ТУК!

Ен ти тус

Ен ти тус е друг подобен продукт, който спада към хранителните добавки. Формулата му включва 7 прецизно подбрани аюрведични билки, които успокояват гърлото и бронхите при кашлица от различен произход.

Предлага се във вариант на пастили и сироп. За Ен ти тус спокойно може да се каже, че е достоен заместител на мукоплант.

Сиропът се предписва на бебета над годинка. За тях и за децата до 6 години дозата е по 2,5 мл. Количеството се приема трикратно. Възрастните трябва да приемат сиропа трикратно по 10 мл.

За разлика от стандартния мукоплант, сиропът Ен ти тус е с нулев процент съдържание на алкохол.

Продуктът е достъпен в ценово отношение. Шишенце от сиропа (100 мл) се предлага на цена от 8 лв.

Проспан

Проспан е друг аналог на познатия ни мукоплант с бръшлян, който се предписва при бронхиални инфекции (включително и хронични). И двата препарата съдържат екстракт от растението. И в двата продукта е използван сух извлек от лековитата билка.

Проспан е препарат, в който е добавен сорбитол. Възможно е тази съставка да причини дерматит при някои пациенти.

В течната форма препарата може да се приема и от пациенти под годинка, за разлика от мукоплант.

За най-малките дозата е два пъти по 2,5 мл. За бебета на годинка и децата до пет години, количество е същото, но приемите са с един повече.

На пациентите между 6 и 9 години се предписва доза от 5 мл, която се приема трикратно. Дозата е същата и за възрастни. При по-сериозни състояния тя може да бъде увеличена до 7,5 мл.

Цената за опаковка от сиропа и разтворимите таблетки на проспан е съответно по 10 лв за опаковка.

Втората разновидност на медицинското изделие се препоръчва за прием само от пациенти, навършили 12 години.

За разлика от някои разновидности на мукоплант, за проспан не е ясно дефинирано дали може да се приема от бременни и кърмачки.

Стодал

Стодал спада към групата на комбинираните хомеопатични изделия. Също като коментирания продукт на Д-р Тайс, така и този хомеопатичен лек на Боарон се препоръчва като средство за лечение на кашлица. Без значение от нейния произход.

В сравнение с мукоплант, който е непрепоръчителен за деца под годинка, този продукт може да се дава и на най-малките. За най-малките еднократната доза е 5 мл. За едно денонощие е допустимо да приемат между три и пет дози.

За по-големите деца дозата е 10 мл, а за възрастните – 15 мл.

Етанолът в стодал го прави продукт, неподходящ за пациенти с чернодробни проблеми. Това ограничение е в сила и за пациенти, страдащи от акохолизъм. С него трябва да внимават хората с диабет, както и тези с непоносимост към захароза и фруктоза.

Както и мукоплант, така и стодал е достъпен за клиентите продукт. Достъпът до него е свободен, без рецепта, на цена от 9 лв за опаковка от 200 мл.

Тусавит

Сред полулярните разновидности на мукоплант е познатият ни тусавит. Този сироп също се доближава до формулата на продукта, разработен от „Д-р Тайс“.

Сред съставките на растителния лекарствен продукт тусавит са екстрактите от мащерка и познатия ни вече живовлек. Препоръчва се за прием от пациенти с катари и фарингитни инфекции.

Не е необходимо да разполагате с рецепта, за да си набавите тусавит. Наличен е във всяка аптека на цена от 7 лв за бутилчица от 125 мл.

Ако до 5 дни след старта на провежданото лечение с него не настъпи облекчение и/или симптомите се влошат, посещението при специалист е напълно задължително.

Както мукоплант, така и този препарат съдържа етанол. Това го прави неподходящ за прием от пациенти, ненавършили две години.

Не е известно дали продуктът би навредил, приеман по време на бременност и кърмене.

Задължително е преди да погълнете предписаната доза да я задържите възможно по-дълго в устата си. Не разреждайте сиропа с други течности. Най-добре е дозите да бъдат поглъщани между отделните хранения.

Ето и какви са те са отделните възрастови групи. По пет мл, приемани между 3 и 5 пъти дневно, се препоръчва на децата между 2 и 4 годинки.

За пациентите над тази възраст и тези по 10 години дозата става двойна. Броят на приемите остава непроменен.

Възрастните и децата над 12 години могат да приемат по 20 мл. При тях се увеличават и приемите – за ден може да са най-много 6 на брой.

Флудитек

Флудитек спада към лекарствените продукти с муколитичен ефект. Общото между него и мукоплант е единствено симптоматиката, при която се прилага.

Сиропът се предлага в две разновидности, съответно концентрация на активното вещество карбоцистеин по 2% и 5%.

По-силният вариант се предписва на възрастни и по-големи деца. Вкусът на флудитек е благоприятен – с дъх и аромат на банан и карамел.

Въпреки, че той е изцяло лекарствен продукт, не липсват случаи, в които пациентите постигат по-добър терапевтичен ефект с мукоплант, отколкото с флудитек.

Този сироп може да се приема само от деца, навършили 2 години. За тях дозата е 5 мл. Препоръчват се два приема на ден. Пациенти над 5 години пият три пъти в същото количество.

Децата над 15 години и възрастните се лекуват с доза от 15 мл, приемана по три пъти на ден. И двата варианта за на достъпна цена – по 8 лв за шишенце от 125 мл.

Синекод и мукоплант
синекод-182x300

Действието на синекод е противоположно на това на мукоплант.

Като комбинация мукоплант и синекод е несъвместима. Обяснението е, че единият препарат (синекод) потиска отделянето на секрета. Докато мукоплант прави точно обратното.

В практиката не липсват случаи, в които пациентите се лекуват първо с единия, а после с другия препарат. Но всичко е строго индивидуално и зависи от състоянието на пациента.

Синекод се предлага в три разновидности – сол, сироп и таблетки. Продуктите са на базата на активен компонент бутамиратов цитрат. Той е с изразено потискащо действие върху бронхиалната секреция.

Сиропът не  се препоръчва за прием от деца под 3 години. По-големите (д0 6 години) приемат 3х5 мл. Над тази възраст и до 10 години – 3х10 мл.

Юношите пият 3х15 мл, а възрастните 4х15 мл.

За бебета се предписва варианта синекод на капки. От солта дозировките са съответно – 4х25 капки (над 3 години), 4х10 капки (от два месеца до годинка), 4 пъти х 15 капки (от 1 до 3 години).

Цената за опаковка синекод в отделните разновидности е между 8 и 10 лв.

Вентолин и мукоплант
проспан-175x300

Проспан също съдържа екстракт от бръшлян.

Вентолин е препарат на основата на салбутамол, съдействащ за релаксиране на мускулатурата на белите дробове. Това съдейства за намаляване на неприятното стягащо усещане.

За разлика от мукоплант, към вентолин трябва да посягаме след препоръка на лекар. Той се предписва за облекчаване на пристъпите на бронхиална астма. Лекува ефизем и хронични заболявания, смущаващи дихателната дейност.

Възможно е да се приема и с цел профилактика от пациентите с астма. На тях се препоръчва преди физическо натоварване. Освен под формата на сироп, вентолин се предлага и във вариант за инхалации.

Дозите и приемите за пациентите от отделните възрастови групи изглеждат по следния начин – между 2,5 и 5 мл по 3-4 пъти (пациенти 2-6 години), 3-4 пъти х 5 мл (от 6 до 12 години), 5-10 мл х 3-4 приема (над 12 г.). За възрастни единичната доза е между 5 и 20 мл.

(Още за приложението му ТУК: Вентолин: Прием, противопоказания, странични ефекти)

Мукосолван

Мукосолван е друг популярен препарат с муколитичен ефект. Действието му е същото като това на мукоплант. Препоръчва се в случаи на нарушен транспорт на секрета в бронхите. Улеснява отделянето и придвижването му гърлото, където се отделя.

Препоръчителната доза е по 10 мл. Приема се двукратно и се препоръчва на пациенти над 12 години. Амброксоливият препарат се предлага и в таблетна форма. Цените на продуктите са между 8 и 10 лв.(Подробно за лечението с мукосолван)

Хустагил

Хустагил е продукт, подобен на мукоплант. Във формулата е заложен екстракт от мащерка, който улеснява отделянето на храчките и тяхното транспортиране.

Показанията за прием на хустагил са същите като тези за прием на мукоплант.

В състава на първия препарат отсъства захар. И за разлика от втория, първият е подходящ за пациенти с диабет.

За разлика от препарата на Д-р Тайс този се препоръчва за прием от бебета над годинка. Децата от тази възраст до 6 годинки могат да приемат по 2,5 мл. Количеството се поглъща на всеки три часа.

По-големите деца могат да приемат двойна доза през същия времеви интервал. Дозата за възрастни е 10 мл. При тях приемите са 5 на брой.

Както и мукоплант, хустагил също предлага балсам за разтривки, но с тази разлика, че вторият продукт е подходящ за лица над годинка.

Балсамът се отличава с меко действие, обусловено от съдържащите се в него етерични екстракти от евкалипт, мащерка и лавандула.

Другата съществена разлика между мазилата на хустагил и мукоплант е отново в полза на първия препарат. Той не причинява дразнене на кожата, дори и при по-продължителна употреба.

Прилага се като с върха на пръстите се нанесе малко количество в областта на гърдите и гърба. При по-големите деца и възрастни пациенти може да се приложи и по-голямо количество.

Цената на тубичка от 30 мл от това мазило е 4.9 лв, а на сиропа (150 мл) – 5.95 лв.

Противопоказания на мукоплант и странични ефекти

Въпреки, че е на билкова основа мукоплант има странични ефекти. Макар и рядко са възможни някои нежелани реакции. При някои пациенти са възможни киселини. Не е изключена появата на гадене в резултата от негативна реакция на храносмилателната система към препарата.

Противопоказание за приема на препарата на Д-р Тайс има за пациентите с индивидуална непоносимост към някоя от съставките.

Наличието на алкохол в течната форма на препарата го прави неподходящ за прием от пациенти с чернодробни заболявания и зависимост към алкохола.

Алергия към живовляк

За съжаление все повече са пациенти с алергична реакция дори и към продукти на растителна основа. Именно растителните екстракти често стават провокатори на алергични реакции.

Алергия към живовляк не е изключена. Наблюдава се и една неблагоприятна тенденция – пациентите с това оплакване стават все повече. Алергичните прояви се изразяват във вид на сърбеж, обрив. Възможна е уртикария, най-вече при при деца.

Предозиране

За сега не са установени случаи на предозиране с препарата. Но все пак е добре да се приема според предписанията и да не се злоупотребява с него.

Надяваме се, че сме били максимално полезни за Вас, предоставяйки Ви тази информация на мукоплант. Разпространете я и сред приятелите си, споделяйки материала в социалните мрежи. Не забравяйте и да гласувате за него, използвайки бутоните по-долу. Предварително Ви благодарим!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.