Валерианата – ценена и от конвенционалната, и от народната медицина

Ползите, които валерианата носи за човешкия организъм са познати отдавна.

Безспорно доказани са седативното й действие върху централната нервна система, благотворното й влияние върху сърдечната дейност, противогърчовото и спазмолитично действие.

По тези и други причини, тя е много тачена и предписвана и от народната, и от конвенционалната медицина. За лечние се употребяват корените и коренищата на билката, които са познати с името валерианови корени. Те имат горчив вкус, остра, характерна и силна миризма.

Ето как се препоръчва да се ползва растението в:

Народната медицина

  • Воден извлек от валериана – вземете една супена лъжица ситно нарязани валерианови корени и ги накиснете в чаена чаша вода за 24 часа. Прецедете ги. Сгорещете вода на котлона, добавете извлека и направете инхалация – тя е чудесна за облекчаване на нервни разстройства. Може да добавите маточина и мента за по-голям ефект.
  • При стомашно-чревни спазми е препоръчително да си направите масаж с етерично масло от валериана.
  • При невроза и безсъние вземете вана с отвара от валерианови корени.
  • Тинктура от валериана облекчава синдрома на неспокойните крака – това неврологично заболяване кара човек да извършва неконтролируеми движения с краката си, които се засилват нощем, а валерианата разрежда и намалява силата на симптомите.
  • Ако кожата ви е свръхчувствителна на нервна почва, използвайте валерианово масло, което може да си направите като вземете корен от валериана, нарязвате го на ситно, слагате го в бутилка от 150-200млл така, че да я напълните догоре, заливате със зехтин и запушвате. Бутилката престоява две седмици на слънце, след което можете да мажете кожата с получения извлек.

Конвенционалната медицина

Валерианата влиза в състава на много лекарства и хранителни добавки:Валериана - 05 - Ваминтол

  • Таблетки и капки от валериана или комбинация от мента, глог и валериана – изписват се за успокоение на нервно напрежение, редуциране на стресови състояния и за подобряване качествата на съня.
  • Таблетки от валериана и маточина – комбинацията от двете седативни билки предотвратява неврогенните последици от стреса, успокоява и регулира съня.
  • Ваминтол – ново поколение валидол с добър седативен ефект и доказан ефект за понижаване на кръвното налягане. Лекарството не съдържа захар и може да се ползва и от диабетици. Препоръчва се да се приема като таблетката се постави под езика и се задъжи там до пълното й разтваряне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *