Виене на свят при менопауза, гадене и др. симптоми. Как да действам?

Какво се прави при виене на свят при менопауза? Гадене при менопауза и още симптоми на тежка критическа възраст в нашия форум. Топли вълни.

Приливи, потене, сърцебиене, безсъние, умора… Менопаузата има 20+ прояви, само някои от които бихме нарекли дискомфортни. Останалите приличат на болест и са разбиващи.

Как да се справим с всички симптоми? Има ли общо лекарство за тях или сме обречени да гълтаме хапчета с шепи?

Гадене при менопауза

Спомнете си за гаденето при бременност. При менопауза причината е същата – хормонална. Хормоните играят и всичко в тялото се разбърква. Дори буквално.

klimaks-01

Понякога обяснението е съвсем просто: климакс!

За жалост гаденето през климакса не е нито единична проява, нито идва сама. По-често е в компанията на изобилно изпотяване, сърцебиене, главоболие и световъртеж. За тревожността няма да споменяваме.

Гаденето в този период се поражда от недостига на естроген. Дефицитът му причинява резки спадове в съдовото налягане. Нерядко хормоналната промяна съвпада с възрастови изменения в сърцето и съдовете, например по съдовите стени вече се отлага холестерол.

Има и други провокатори, които се присъединяват – стомашни болестни изменения, непоносимост към силни аромати, горещи напитки, физическа умора, стрес. Ако менопаузата е започнала в по-ранна възраст, то и климактеричните прояви като гаденето се понасят по-тежко. Доброто е, че организмът на младата жена по-бързо и лесно се нагажда към хормоналните изменения. При своевременно лечение гаденето бързо отстъпва.

Как се лекува гадене при менопауза?

“Фигурин

За изненада, на първо място не стоят таблетките, а правилното хранене и билките. Гаденето рязко намалява, ако се консумират немазни меса и риба, както и млечни продукти. Мазното е доста вредящо в този случай. Както и пърженото.

Гаденето се лекува успешно с витаминно-минерални комплекси и с фитотерапия. Помагат всички билки с фитоестрогени, както и успокояващите от рода на мента и маточина. Билковите композиции са най-успешни, но трябва да се приемат продължително време, оптимално – 3 месеца.

Мнение №1: Моят опит с гадене при менопауза

Румяна гадене при менопауза

Румяна Тошева от Стара Загора

Моята менопауза започна странно. Вместо очакваните вълни и понете, получих гадене. Все едно съм отново на 20, в очакване на първото си дете. Беше дотолкова ужасно, че веднага послушах лекарите и започнах Церукал. Хапченцата изключиха гаденето направо от мозъка. Супер, само че за кратко. Трябваше да ги пия постоянно или да търпя ужасното повдигане.

Отказах се от Церукал и от още няколко подобни лекарства, през които минах. Подходих по друг начин. Спрях кафето и любимото ми мляко с какао, спрях пържените пилешки хапки и топените сиренца с боровинки. Състоянието ми искаше жертви и започнах от най-свидните – станах вегетарианка, минах на готвене на пара и включих витаминна терапия. Веднага получих подобрение и разбрах, че съм на прав път.

Следващото бяха билките. Женско биле – най-големият „доставчик“ на растителен естроген. По-късно го допълних с хмел и риган, също фитоестрогенни билки. Търсейки жълт кантарион (тогава имах и депресия), попаднах на Фигурин. Съставът му фиксира вниманието ми. В него открих и фитоестрогенните билки, които приемам, и антидепресивните и успокоителни билки, които търсех. Спрях всичко, оставих само витамините и Фигурин. Улучих десятката. Към момента вече нямам гадене и вече не се боя, че ще се върна. Потушиха се и другите симптоми на менопаузата. Оказа се, че простите решения са най-правилни.

Румяна Тошева от Стара Загора

Можете да видите още мнения за „Фигурин“ и да го поръчате за 49 лева ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Виене на свят при менопауза

Загубването на опорна точка е типично усещане за менопаузата. Но от психологическа гледна точка – усещане на прага на старостта, както се тълкува това състояние. Но в случая говорим за реална и буквална загуба на центъра – постоянният световъртеж, който измъчва не малък процент от дамите в менопауза.

Да, менопаузата причинява виене на свят. За главен виновник се сочи естрогенът и косвената му връзка със състоянието на съдовете, резките промени в налягането, увеличеното натоварване на сърцето. Тези фактори вторично водят до кислороден глад в органите, вкл. в мозъка. Откъдето следва и виенето на свят.

Световъртежът през менопаузата се проявява в три варианта:

 1. Вертигоподобен – усещане за въртене на околния свят, съпроводени със замъглено зрение, пристъпи на гадене и непоносимост към ярка светлина и интензивен шум;
 2. Вестибуларен – разстройство на двигателната координация, залитаща походка;
 3. Състояние пред припадък – най-опасното при климакса. То се появява внезапно с причерняване, тахикардия и гадене. В такъв момент всяко рязко движение може да доведе до припадък.

Понякога присъпът на световъртеж се предшества от главоболие и депресивно настроение. Когато състоянието е физиологично, то не се нуждае от медикаментозна корекция, но билките видимо подобряват понасянето на този епизод. Подходящи са мента, невен, глог, маточина, копър, салвия, корен валариана и много други растения и комбинации. Освен това те нормализират съня и успокояват нервната система.

Много помага контрастният душ, студените компреси и др. процедури, които тонизират сърцето и съдовете.

Главоболие при менопауза

Главоболието е най-досадният симптом на климакса, от който не се спасява почти никоя жена. Хормоналният дефицит е пряк причинител на болката, съчетана с вълни, прекомерно изпотяване, тремор, раздразнителност и др.

Главоболието има много причини, но е факт, че то се появява при менопауза. Има свои характерни особености. Ще я отличим по:

 • Внезапно възникване;
 • Обхващане на челото и високите зони на главата;
 • Комбиниране на болка с причерняване, тежест, потиснатост;
 • Често се съчетава с гадене, чувствителност към светлина;
 • Често се съчетава със зачервяване на шия/ деколте + потене;
 • Възниква немотивирана лабилност на нервната система в двете крайности – от гняв и агресия до сълзливост.

Защо боли глава всеки ден? Защото се нарушава кръвообращението, а това е постоянен проблем. Ниската концентрация на естрогени води до нарушен венозен отток, задържане на натрий, повишен обем на циркулиращата кръв.

Тогава какво да правим? Мнозина специалисти изписват хормонална терапия и почти винаги тя помага. Но не всички жени се нуждаят от „тежката артилерия“. Обикновено се започва от таблетки с растителни естрогени и обезболяващи. При голям процент от дамите тези средства са достатъчни, за да се овладеят проявите на менопаузата.

Сърбеж при менопауза

Естрогеновият дефицит променя значително кожата. На този хормон до момента кожата и лигавиците са дължали редовното си хидратиране и еластичност. Те са били поддържани от натурални масла и колаген. В един момент естрогенът спада, а с него и производството на колаген и хидратанти. Кожата изсъхва, изтънява. Става чувствителна и ранима.

klimaks-02

Сърбене, парене, сухота и раздразнение – и то в най-нежната зона!

Това е ключовата промяна. Вие може би търсите причината в химикалите? Или подозирате гъбична/ бактериална инфекция? Предполагате, че нещо се е случило. Всъщност всичко си е както преди, само кожата е станала по-ранима. Тя започва да реагира на досегашната козметика, сапун, перилен или почистващ препарат. Ето как се обясняват зачервяването, сърбежът, излющването. Нищо отвън не се е изменило. Ние сме се променили, отвътре.

Какво друго да очакваме от липсата на естрогени: обриви по кожата (отново без патологична причина) и неголеми пъпчици по повърхността.

Къде се появяват проблемите? Обикновено на най-нежното място – в гениталната зона. Влагалището става чувствително. Неясно от какво се зачервява наоколо, напипват се малки пъпчици.

Сухото влагалище е разпространен проблем през климакса. Тъканите се изтъняват, което се нарича вагинална атрофия или атрофичен вагинит. Не е рядкост да възникват не само сърбежи, но и болка. Ситуацията се влошава от сапуна и препаратите, както и от възникналите възпаления.

Как да се справим? Хидратирането на кожата е главната цел – през климакса е необходима постоянна грижа. Помагат минаването на щадяща диета и предпазването от дразнители. Помагат студените и мокри компреси, които успешно успокояват раздразнението. Поставянето на компреси или мазането с крем преди сън подобрява нощната почивка.

Най-голяма помощ срещу сърбежите предоставят билките с фитоестрогени – натурално или на хапчета.

Мнение №2: Как победих гадното виене на свят

Соня виене на свят при менопауза

Соня Коцева от Благоевград

Световъртежът при мен започна малко след 50-я ми рожден ден. Първите пъти ме свари неподготвена и за малко да си го отнеса – едно „почти“ падане от трамвая в София, една „почти“ катастрофа в моя, уж познат квартал… Веднага реших, че имам тумор в мозъка, което ми струваше куп пари за скъпа диагностика. Не се сетих за очевидното – менопауза. Годините не ми личат, поради което подсъзнателно игнорирах проблема. Но той ми се стовари с пълна сила.

Виенето на свят е супер гадно нещо, мацки! Приятелките ми реват от изпотяването, но какво да кажа аз с моите залитания по мръсните огради! Както и да е, не съм човек, който се изоставя. Веднага започнах таблетки за вертиго и хормонални такива. Нещата се успокоиха, но се сетих, че не може цял живот на лекарства.

Започнах да търся нормален заместител и избрах хомеопатия. Включително вербалната на Силва Дончева. Супер е, между другото! Но не е моето. Моето са билките – лесно, безопасно, пий ги 100 години, ако трябва.
Минах през две билкарски формули и се спрях на Фигурин. Мързелива съм, затова. Всичко ми е събрано, приготвено и поднесено на тепсия – на пакетчета за моментална запарка. И ефект имам. Приключих със световъртежа, нямам и други симптоми. Казах на приятелките, че Фигурин ще им оправи потенето. Сега са поръчали и го чакат. Ще дойде догодина, защото по празниците много го поръчват за отслабване. Успех с менопаузата и на вас!

Соня Коцева от Благоевград

Можете да видите още мнения за „Фигурин“ и да го поръчате за 49 лева ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Нощно изпотяване при менопауза

Стигнахме до баналната проява на климакса – нощното потене, свързано с горещите вълни. И тук вината е в колебанието на хормоните и в работата на хипоталамуса, който регулира телесната температура. Когато човешкият термостат се развали, можем да очакваме много неприятни моменти. Хипоталамусът се опитва да ни охлади. Той разширява съдовете, за да освободи топлина. Тази топлина се усеща като вълна и започва интензивно потене.

Изпотяването често идва в компанията на сърцебиене и безпокойство. Засечено е, че тези преживявания са присъщи на 80% от жените в менопауза. 15 до 20% от тях са толкова зле, че се налага да извикат линейка или да отидат до спешен кабинет.

Топли вълни, горещи вълни

Топлината се отделя на вълни и тези приливи са визитната картичка на менопаузата. Те засягат главно горната половина на тялото, основно деколте, шия и глава. Видимо жената се зачервява, кожата е гореща на пипане, потните жлези се активират, за да „изкарат“ прекомерната и опасна топлина.

 • Какво да очакваме с вълните? Нервозност, плачливост, гадене, главоболие и прималяване – това са обичайни прояви, които вървят в пакет. Възможно е реално вдигане на температура. По-рядко за щастие е сърдечната болка, придружена или не със сърцебиене.

Продължителността на горещата вълна е една 1-2 минути, но последствията от нея се усещат с часове, особено на психическо ниво. На това се дължи и обичайното за климакса безсъние.

Тежестта на климактер. синдром се измерва по броя на вълните. До 10 броя на денонощие се водят за лека степен. Средната се бележи от 10-20 епизода, а тежката – от над 20 горещи прилива на ден.

Странни симптоми на менопауза

Дискомфортните прояви на менопаузата за доволно разнообразни. Освен 5-6 типични симптома, могат да се проявят още 15+ други. Всички те си приличат по провокатора – изменението на хормоналния фон.

Не всички симптоми са физиологични. Някои от тях представляват болестни изменения на база хормонален дисбаланс.

Ето какво може да изпитате  по време на хормоналното пренастройване на организма:

 1. Сърцебиене, сърдечна болка – понякога тя не е безобидна, а идва от поражения върху кръвоносните съдове. Ако сърцето страда от недостиг на кислород, то резултатът ще е фатален при липсата на лечение;
 2. Играене на кръвното – климаксът се съпътства от резки промени в налягането в съдовете. То скача без видима причина, рязко и неочаквано. Известно предупреждение дават главоболието, гаденето и виенето на свят;
 3. Мравучкане, изтръпване или тремор на крайниците – по-често се засягат пръстите на ръцете, главно втори, трети и четвърти пръст. Сутрин става сложно да се раздвижат ръцете, появява се болка при разгъване. Възможно е да се усетят още сърбежи, парене или иглички;
 4. Мускулни и ставни болки, болки в кръста и гърба, съпроводени с намаляване на ръста и вероятно остеопороза. Очаквани са още дистрофични изменения по гръбнака и свръзките;
 5. Буца в гърлото – сякаш в хранопровода е заседнал залък, но усиленото преглъщане не води до облекчение. Нощем това усещане пречи на съня. Чисто функционално нищо не се е случило. Жената се храни и пие, както обикновено. Понякога проблемът идва от щитовидната, иначе е една от странните прояви на менопаузата;
 6. Сухота в очите и устата, съпроводени с отоци или посиняване на околните тъкани. Това се дължи на загубата на естествени мазнини и влага. Кожата около очите е по-слабо еластична и по-бързо се уврежда при вяло кръвообращение. Затова се образуват отоци, торбички и сини кръгове. Неприятните усещания засягат и устата, където лигавиците се изсушават. Възниква парене и се променя вкусът.

Тук също има нещо любопитно: Кои са добрите рецепти на Ванга при менопауза.

Мнение №3: В търсене на най-доброто лекарство при менопауза

Десислава топли горещи вълни менопауза

Десислава Тодорова от Шумен

Моята менопауза започна с безсъние и силни кръвоизливи. Естествено дойдоха недоспиването, умората и раздразнителността. Една приятелка беше на хормонална терапия и настоя и аз да започна. Обясняваше ми как все едно се подмладяваш и напълно забравяш за старостта. АЗ такива работи не обичам, изнасилени. Мислих, мислих, не се реших. Наречете ме луда, но не искам да си бъркам в хормоните. За мен най-доброто лекарство е на първо място безопасно. Принципът ми е да не се вреди, а после да се помогне.

Друга моя приятелка пиеше Климафит и ми даде да го пробвам. Растителен препарат – глог, валериан, естрогени от соя и много витамини. Пих го, даже си купих своя опаковка, но не видях особен резултат. Гинекологът се възползва да ми говори за хормони, но и той не ме убеди. Имам си проблеми с щитов. жлеза и въобще не мисля да се товаря с още изкуствени хормони.

Докато търсех най-доброто лекарство за мен, си оправих храненето. Спрях хляба и всичко що е тестено, спрях мазните неща и намалих рязко месото. Теглото ми обаче продължи да се покачва и бях се отчаяла. Купих си чай Фигурин, заради напълняването. Билков микс за отслабване, нали. Не ме е страх от билки, даже напълно им се доверявам, защото напълно покриват критериите ми за безопасност.

Дотук съм на Фигурин 2 Х 3 месеца. Първият курс свалих 6 кг, вторият – 5 кг. Горе долу овладях тоя проблем с напълняването. Билките добре ми се отразиха и на менопаузата. Определено спя добре, не се будя. Нямам вълни и изпотяване. Кръвоизливите спряха почти веднага. Е, цикълът ли също, но това е нормално. Искам да мина през този период максимално нормално, безопасно и природосъобразно. Менопаузата не е болест и билките не са лекарство. Те само ми помагат да бъда добре и да се радвам на живота.

Десислава Тодорова от Шумен

Можете да видите още мнения за „Фигурин“ и да го поръчате за 49 лева ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Традиционно лечение при менопауза

 1. Хормонално – назначава се след изследване на съдържанието на хормоните в кръвта. При необходимост се изписват препарати като Прогинова, Естрогел, препарати с естриол;
 2. Лекарства и билкови продукти с успокояващо действие – нерядко хормоналното лечение не е необходимо, а помагат обичайните отпускащи и седиращи препарати като Седуксен;
 3. При силно гадене помагат препарати като Церукал, МЕТОКЛОПРАМИД, ментови таблетки;
 4. Витаминна терапия – тя помага при световъртеж през климакса, а също и в комбинация с анемия, недостатъчно хранене и слаб имунитет. Особено ефикасни се считат комплекси с калций и витамин Д, които профилактират остеопороза и нормализират нервната и мускулната с-ми;
 5. Хранителни добавки с В-витамини, магнезий, токоферол + полезни растителни компоненти. Антивъзрастови комплекси от типа на 50+ като Центрум силвър;
 6. Растителни препарати като Мирифемин, Феминорм, Фемовита и билкови композиции като Фигурин, които съдържат растителни естрогени и активни вещества срещу проявите на климакса.
Форум

Пишете и вие в коментарите, в нашия своеобразен форум за симптомите на менопауза. Какви симптоми имате? Как се справяте с тях. Пишете ни директно ТУК!

Още информация и източници на английски: Какво се прави против гадене при менопауза. * Справяне с коварното виене на свят при менопауза. * Как да действаме срещу главоболие при менопауза.

Погледнете и ТОВА, сигурно ще ви е интересно:

Помогнете си с масло от вечерна иглика – кралският лек срещу много болести

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Виене на свят при менопауза, гадене и др. симптоми. Как да действам?

 1. Минах през менопаузата леко – без нерви, без безсъние. Даже и горещи вълни не съм имала, обаче се измъчих от запек. Какво ли не пробвах, какво ли не пих – не и не! Получих и 3-4 фисури, от всички страни. Пих Фенолакс, Бизалакс. Помогнаха, но бих предпочела да мога да се оправям с билки. Препоръчайте състав за менопауза с приоритетен проблем запек и храносмилане, благодаря!

 2. Първите месеци не разбрах, че съм започнала менопауза. В главата ми дойде рак на матката. Така се израдвах, когато разбрах истината, че цяла година нищо не направих. Сега пия Мирефемин и Фигурин, но ми се иска да бях започнала по-рано. Не се мотайте, това ми е съветът! Започнете отрано с фитоестрогените, за да има полза от тях.

 3. На мен ми изписаха Климаксан чай, но той е главно за нервните състояния и безсънието. Съдържа глог, къпина и такива неща. Решена съм да взимам само билки, но ще пробвам някои с по-широко действие. Най-много ме мъчи изтръпването на ръцете, направо ме плаши, а аз работя с ръцете си и трябва да съм сръчна.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *