Лечение на задна хрема (заден ринит) с антибиотик, хомеопатия, сироп, капки и др. Рецепти

Хронична задна хрема при възрастни и при деца. Рецепта за задна хрема и кашлица на д-р Михайлов. Капки, антибиотик, хомеопатия, сироп. Инфлуназал, Виброцил, Гентазон, Макситрол, Тобрадекс. Клеева тинктура и инхалации при заден ринит

Задна хрема е възпалителен процес, който едновременно засяга носа и гърлото. Терминът е ринофарингит. Заболяването възниква предимно в преходните сезони, нерядко като усложнение от вирусна инфекция по горния дихателен път. Такова усложнение се благоприятства от срив в имунитета поради слабост на организма, възрастови изменения, предишно боледуване, прекаляване с антибиотици и др.

Разновидности на хремата
Според показателВидове
Възникванепървичен (остър) и повтарящ се (хроничен)
Вид на секретас бистър или с гноен секрет
Степен на засягане на лигавицитеизсъхване (субатрофична форма) и разрушаване на лигавицата (атрофия) и тежко изменение на хрущялни и костни тъкани
Причинителпатогенен микроорганизъм (инфекция) или дразнещ агент (алергия)

Хронична задна хрема при възрастни и при деца

В 90% от случаите задната хрема се отключва от преохлаждане. В останалите 10% за причина служи бактериална инфекция – стафило- или стрептококи, хламидии и микоплазми.

Симптомите съчетават в себе си прояви на простуда с дискомфортни усещания в гърлото. Заболяването започва със запушване на носа, недостатъчно носово дишане, хрема, кихане, сълзене, несилна болка в гърлото, която се отдава към ушите при преглъщане. В носоглътката се усещат сухота, парене, повишена чувствителност. Обикновено телесната Т° не се повишава или се повишава слабо до невисоки стойности.

 • Особености: падане на гласа, заглъхване на ушите (после може да се присъедини отит). Заради стичане на слуз по задната стена на гърлото се явява кашлица, която се усилва вечерно време и в първата половина на нощта. Заради раздразване на гърлото нерядко болните повръщат, основно след приемане на лекарства и храна или по време на кашляне.

Хроничен заден ринит се развива при лошо лечение, имунодефицит, висока запрашеност на въздуха, наличие на травми и др. неблагоприятни фактори. Възможно е развитието на усложнения като отит, бронхит, тонзилит, синузит, пневмония. Хронични болести на бронхиалното дърво и астма се обострят.

zadna-hrema-01

Задната хрема е мъчителна – тя има две огнища на болка и дискомфорт

Пролекуването на задна хрема отнема 5 – 10 дни. В острия период се предписва режим на легло, прием на обилно к-во течности, изключване на гореща, студена, кисела и люта храна. Всички лечебни действия са насочени към възстановяване на нормалното носово дишане и отстраняване на дискомфорта в гърлото.

Лечение на задна хрема и кашлица по д-р Михайлов

Природният лечител и хомеопат е давал няколко рецепти при хрема и кашлица, свързани с вирусни причинители. Те се изпълняват с достъпни и нескъпи средства.

 • Рецепти с лук. Почиства се и се настъргва до състояние на каша малка глава лук. Добавя й се двоен на нейния обем мед. Една доза е 1 ч.л., за деня са разрешени до 10 лъжици. Лученото пюре втечнява жилавата секреция от бронхите и изчиства дробовете. Заедно с това в носа се слага сок от лук, дозата е 3 капки за един път. Лучените капки ограничават течната хрема, която дразни гърлото и провокира кашляне;
 • Рецепти с пчелни продукти. Ако намерим силно захаросан мед, той е отличен мехлем за носа и спира стичането на „сополите“. Завиваме топче и го поместваме в носа, оставяме да се стопи и изтече самостоятелно. Топчетата мед се редуват с клеева тинктура, слагана като капки за нос. Предварително се разрежда, защото е силна и гори лигавиците. В 5 мл вода (отмерва се със спринцовка) се накапват 5 капки от тинктурата и след разбъркване – 5 капки от разводнената тинктура в носа. Разрешено е до 5 пъти.;
 • Рецепти с масла. Най-добро е бадемовото вместо капки за нос – втечнява се и се накапва 6 Х 4 капки. Това е добро средство при хрема, провокирана от алерген. Друга рецепта е капки от свинска мас, която е безсолна и предварително преварена. В течно състояние се накапва, в твърдо се слага на топче в ноздрите;
 • Рецепти с лайка. 1 с.л. суха билка се сварява в 100 мл вода, докато се преполови. Билката се оцежда добре и се изхвърля, а в настойката се слага 1 ч.л. мед. Това са лайкови капки за нос, които се дозират така: 6 Х 4 капки.

Това е добро средство при хрема от простиване и за бебенца.

Още по темата ТУК: Рецепти за лечение на задна хрема и кашлица. На д-р Атанас Михайлов. Капки за хронична задна хрема и при дете. Сироп против стичане на секрет назад в гърлото.

Основни лекарства

Има три лечебни схеми за задна хрема. Едната се прилага при бактериален причинител и се базира на антибиотици. Втората е за вирусни провокатори. При нея се подсилва имунната с-ма и се облекчават симптомите. Третата е за алергична хрема. В нея се разчита на антихистамини, които овладяват реакцията на тялото, проявяваща се като възпаление, секреция, кашляне и др.

Правилно е да се установи причината. Тогава лекуването ще е бързо и ефикасно.

Демир бозан билки за бъбреци

Антибиотик за задна хрема

Антибактериални средства се назначават само при инфектиране на носните проходи в патогени.

zadna-hrema-02

Симптоматиката напомня тази на алергичния отговор

УНГ-специалистът използва антибиотици за лечение на ринит в следните случаи:

 1. Вероятност от прехвърляне на инфекцията към синусите и други части на респираторната с-ма;
 2. Ринитът се обостря от студ;
 3. Ринитът е усложнение от друга инфекция в главата;
 4. Ринитът е в дълбок стадий на възпаление и се придружава от усложнения.

Системни антибиотици се назначават само при поддържане на телесна температура около 39°С, секрецията е с гнойни примеси или с неприятен мирис, при подсмърчане възниква болка в челото и очите, има риск от преминаване към хроничен стадий.

Антибиотик на таблетки се ползва рядко – само при сериозни усложнения на хрема и разпространение на бактериите по дихателни път. В такъв случай терапията започва с пеницилини (Аугментин, Амоксиклав). При непонасяне или недостатъчен ефект лекарят назначава макролиди като Еритромицин и Кларитромицин или цефалоспорини като Цефуроксим и препарати с цефподоксим.

Обичайното антибиотично лечение се провежда с капки за нос. Сред тях изпъква Биопарокс. Той съдържа силен антибиотик точно за инфекции в носа и гърлото – фузафунгин, а същото време се продава без рецепта. Други възможности са капките с тобрамицин (Тобрамицин, Тобрекс), гентамицин (Гентазон, Гаразон), неомицин и полимиксин В (Макситрол). Антибиотиците за локално прилагане са подходящи над 36-мес. възраст.

За най-малките се предпочитат антисептични капки без антибиотичен елемент. Такива са Коларгол с колоидно сребро и Пиносол с етерични масла.

Гентазон, Тобрадекс или Тобрин?

Тобрекс, Тобрадекс и Тобрин са капки, които си приличат. Те се състоят от антибиотика тобрадекс, който е ефикасен за нос и очи. Някои от препаратите официално са предназначени за офталмологични заболявания, но спокойно се капят и в носа. Антибиотикът е аминогликозидите, които са много добре при дихателни инфектирания. Капките са сред евтините, силно предпочитани и се ползват с добро име. Непрекъснато пациенти си ги препоръчват помежду си, когато възникне проблем.

Гентазон също е антибиотик, но от друг вид – гентамицин. С тобрамицин са подобни, но не еднакви. Гентамицин не е така активен спрямо Pseudomonas aeruginosa, както тобрамицина. Последният пази повече бъбреците.

Гентазон има едно сериозно преимущество пред Тобрекс и Тобрин. Той съдържа и втора съставка – силният стероид бетаметазон. Това прави препарата бърз и ефикасен – почти веднага повлиява болка, сърбеж и др. възпалителни прояви.

Повечето капки за нос и очи, които комбинират антибиотик с кортикостероид (това са най-силните от цялото семейство на капките) използват дексаметазон. Такъв е сложен в капките Сперсадекс и Тобрадекс.

Дексаметазон и бетаметазон си приличат по сила и продължителност на действието си. Все пак бетаметазон с малко превъзхожда по глюкокортикостероидна активност. Това значи, че за приза най-бързите и силни капки за нос се конкурират Гентазон и Тобрадекс.

Но внимание! Тези капки се прилагат само при бактериален причинител на задната хрема.

А Макситрол?

Макситрол е сравним по ефикасност с Гентазон, защото също е комбинация от антибиотик и кортикостероид. Той дори превъзхожда по широк обхват на действие спрямо причинителите, защото е комбинация от два антибиотика.

Цилоксан

Това е чист антибиотик – ципрофлоксацин, във форма, удобна за лекуване на очи и уши. Самият антибиотик е показан и при носни и гърлени инфектирания, но препаратът е направен за отити и вътрешни инфекции в ухото, синусите и очите. Смята се, че ципрофлоксацин е твърде силен антибактериален препарат за хрема, дори и в тежки форми.

Въобще използването на антибиотични капки при хрема трябва да бъде последна възможност.

Хвърлете един поглед и ТУК: Антибиотични капки за нос. Видове безвредни капки. Правени капки с Гентамицин. Адреналинови (с адреналин). Домашни, натурални. Виброцил или Ксилометазолин.

Хомеопатия за задна хрема

В началната фаза на ринит се започва лечение с Аконит. Ако секрецията е прекалено силна, придружена с втрисане, треперене и зачервяване на лицето, подходящ е Гелсемиум. Нукс Вомика се предпочита при хрема през деня и запушване на носа през нощта. Други ефикасни препарати са Камфор, Пулсатила (гъсти сополи), Алиум Цепа (воднисти сополи), Антимониум Карбоникум (кихане и сърбеж в носа). Съвсем други са препаратите за алергичен причинител.

zadna-hrema-03

Някои хомеопатични препарати

В случай на хрема не е задължително да се отнесем до хомеопат. Създадени са достатъчно готови лекарства, смес от хомеопатични препарати.

Цинабсин

Започваме с него, защото той е категоричен при хронична ф-ма на възпаляване, обхванало носните пътища и кухини. Лекарството се адресира към синузит, но се изписва и при стичане на секрети в гърлото. Негово преимущество е добавката от ехинацея в състава, която подкрепя защитната с-ма.

Цинaбcин усъвършенства локалния имунитет в носа и респираторния тракт. Под негово въздействие секретът се извежда ускорено, а реакциите на дразнителя се потискат- Резултат настъпва бързо облекчение. Някои от съставките в Цинабсин са включени с цел пряко отбъбване на лигавиците и освобождаване на пътя на въздуха.

Лимфомиозот

Това е сложна комбинация от 17 препарата на хомеопатията, съчетани с една цел – да се ликвидира отичане от всякакъв характер и на всякакво място в тялото. Лимфомиозот е подходящ, ако подуването в носа и гърлото е толкова силно, че пречи на дишането и храненето. Дава се и на бебета, но с намалена доза от половин таблетка.

Лимфомиозот спомага по три начина – премахва подпухване и отичане, очиства тялото и подкрепя имунната с-ма. Това е лекарство, което помага по свой начин при задна хрема.

 • Хидрастис канаденсис. Той е монопрепарат, специалист по дихателния път от устата до белия дроб. Доказал се е при патологии като хрема със слузни и гнойни секрети, които се оттичат не през носа, а в гърлото. В резултат лигавицата там се зачервява и отича. Възниква болезненост.
 • Инфлуназал или Еуфорбиум? Инфлуназал е хомеопатичен спрей с една съставка – Luffa operculata. Впръсква се с цел отпушване на носа и възможност за пълноценно дишане. Безопасен и за най-малките бебета.
 • Еуфорбиум композитум също се базира на Луфа оперкулата, но този компонент е подкрепен от още 7 хомеопатични препарати. Това прави Еуфорбиум много по-ефикасен от Инфлуназал. Той работи при всички случаи на хрема, без значение от вида й или провокатора. Еднакво полезен е и при инфекции, и при алергии.
 • Коризалия. Хомеопатичните таблетки се състоят от шест компонента. Те подкрепят дихателната с-ма като цяло. Показани са при простуди и хрема. Стават и за бебета.
 • Синупрет. Точното му предназначение е синузит. Целта му е да изчисти синусите и носа от секрети, да отбъбне лигавиците, да свали възпаляването. Заедно с това работи като антисептик с умерена сила спрямо вируси и бактерии, предпазва от усложнения.
 • Грип хил. Хомеопатичната комбинация се използва при високи стойности на телесната Т°С.
Шуслер соли
 1. При първи стадий на ринит (сърбеж в носа, кихане, „сополи“) – Сол №3 Ferrum phosphoricum;
 2. При втори стадий на ринит (запушен нос, подпухване, затруднено дишане) – Сол №4 Kalium chloratum;
 3. При трети стадий на ринит (хремата  е излекувана, има остатъчно апушване и се издухва гъста жълтеникава слуз) – Сол №6 Kalium sulfuricum.

Непременно погледнете и ТОВА: Хронична задна хрема при възрастни. Лечение на заден ринит с Гентазон, Еуфорбиум, Инфлуназал и др. капки. Кой антибиотик е ок?

Капки за нос за заден ринит

Капки с ксилометазолин и оксиметазолин

Това са лекарства, които свиват кр. съдове в носа, от което отичането на тъканите отминава, лигавиците се стягат и освобождават пътя за въздуха. Намаляват и обема на отделяния секрет. Този тип капки са отлични при задна хрема, защото спират изливането на секрети в гърлото и по-нататъшното му дразнене. Дават се и при алергичен ринит.

zadna-hrema-04

Съдосвиващи капки с ксилометазолин

Капките с окси- и ксилометазолин се слагат до 7 дни. Те не са съвсем безвредни, защото активните в-ва попадат и в кръвния поток, повлиявайки на цялото тяло.

Капки с oxymetazoline са Назопас, още няколко продукта са направени под формата на спрей. Продуктите с ксилометазолин са повече – Ксилофарм, Риностоп, Септаназал, Ксилометазолин, Отривин.

Виброцил или Коларгол

Визираме две от известните наименования капки. Те са достатъчно различни и не се заменят. Виброцил е представител на лекарствата, които свиват кр. съдове в носа, а Коларгол е антисептик, заместител на антибиотика.

При задна хрема подходящият препарат е Виброцил. Той отбъбва лигавиците и намалява секретирането им. Безопасен е при мъници от 1-год. възраст. Работи с фенилефрин и антихистамин. Това го прави бърз и ефективен.

Коларгол се предпочита за промивки и за обеззаразяване, когато се предполага бактериално инфектиране. Съставен е от колоидно сребро. Препаратът е с минимална трайност, затова се приготвя по рецепта в аптеките за използване в момента. Може да се вземе на прах и да се разтвори у дома.

Вижте и ТОВА: Хомеопатия за лечение на задна хрема и кашлица. Сиропи и инхалации, лекарства против кашлица от сополи.

Спрей за задна хрема

Днес спрей формите стават все по-популярни и почти изместват капките от пазара на средства при хрема. Някои разновидности се правят изключително на спрей. Например кортикостероидите за нос са приоритетно аерозоли. Те се дозират и поставят лесно, пациентът лесно се самообслужва. Аерозолът е по-бърз в действието си и прониква в по-голям процент, отколкото течната форма.

Кортикостероидните препарати са приоритетно под формата на спрей. Те бързо повлияват симптомите на възпаление и алергични реакции като сърбене, кихане, отичане, дразнене, изтичане на секрети. Отпушват носа. Много са ефикасни, но са а кратко ползване. Локалните антибиотици грозят с атрофия на лигавиците при прекаляване.

Спрей с кортикостероид са Назонекс, Авамис, Фликсоназе. Те са отлични при заден тип хрема, особено на алергична база. Отбъбват и облекчават. Тези спрейове са сравнително скъпи препарати – струват между 16 и 22 лв за малка опаковка от 120 – 160 дози. Различават се по минималната разрешена възраст за използване. Например Авамис е от 6-год. възраст, а Фликсоназе – от 4-год.

В спрей форма са и някои съдосвиващи продукти с оксиметазолин (АФРИН, АФРИН ND, Викс Синекс). Оксиметазолин приоритетно се прави на аерозол, докато ксилометазолин – на капки.

Спрейове с натурален състав

На пазара има десетки продукти с естествени съставки, които облекчават сърбежа и секрецията от носа, действат като антисептици и облекчават парене и подуване. Някои от тях промиват срещу микроорганизми, други приоритетно оросяват лигавиците и подпомагат заздравянатето им. Някои имат и аналгетична съставка.

Такива спрей препарати са Назориг с патентованата композиция OZOILE®, Йалоклийн с хиалурон, Зим с лизозим, Голдисепт с наночастици от благородни метали, ГрипВис с карагенани, Маример и много други с изотоничен р-р на морска вода.

Мупироназал маз за нос

Да споменем и тази форма на лекарство за ринит – мехлемите, които се поставят в началото на ноздрите. Те подават лекарствено вещество не по-малко ефикасно от капките и спрейовете. Например МупироНазал е маз с антибиотик. Той лекува бактериално инфектиране в носа.

Кой сироп е добър

Някои сиропи за кашлица допринасят за лекуване на задна хрема като успокояват гърлото, овладяват раздразнението, причинено от стичащите се секрети, зачервяването и отичането на лигавиците. Не всички сиропи са приложими в този случай, а само успокояващите и тези за суха кашлица. Отхрачващите и муколитиците не са способни да помогнат.

Добри сиропи при задна хрема са успокояващият Лихенсед, Мариамед с корен от ружа, Мелу при болки, Джуниър-Ангин с билки и др.

При задна хрема доста помагат антихистаминовите сиропи, които също премахват отичане и дразнене. Пример за това е Кларитин, който е създаден за пациенти с алергичен ринит. Кларитин успокоява кихане, сърбежи и секретиране. В него има лоритидин.

Отделен клас подходящи сиропи са имуностимулиращите като Септилин. Те подпомагат тялото да се справи с болестния процес.

Домашно лечение и рецепти

Обичайните похвати на народните целители имат подкрепяща и подпомагаща функция при задна хрема. Състоянието на болните бързо се подобрява след разтриване с ракия, напарване на краката в гореща вода със сол, налагане на компреси или прием на природните антибиотици лук и чесън. Ако се започнат навреме, те имат капацитета рязко да скъсят срока за боледуване. Но при ярко възпаляване в носа и обилна секреция ще трябва нещо по-целенасочено.

 • Промиване на носа със солен р-р – на 1 л вода слагаме 9 г сол и получаваме физиологичен р-р. С него промиваме носа – той оказва лечебно въздействие върху лигавиците;
 • Компреси и разтривки с ракия – за по-висока ефективност в спирта се разтварят 1-2 аспирина, а за предпазване на кожата от изгаряне се слага и олио. В течността се напоява кърпа и се полага на гърдите. Ако се разтрива, то нека бъде с дълбоки, мощни движения върху горната половина на торса;
 • Лучени капки за нос – изстисква се сок от малко почистен и настърган лук и се смесва с качествен зехтин. Сместа престоява без светлина 12 часа и е готова за слагане. Дозата е 2 капки на ноздра.

И още интересно по темата ТУК:

Кислородна вода в носа при хрема. Спрей, капки за нос и др. средства за запушен нос

Клеева тинктура

Спиртният разтвор на прополис е дезинфектант с голяма сила. За да не изгори нежните ноздри, той се смесва с мас, олио или вазелин. После със сместа се маже в носа. Може да се сложи тампон, напоен с направената домашна смес.

Друга рецепта препоръчва смесване на тинктурата със сребърна вода. Количеството клеева тинктура е според възрастта на пациента, по 1 капка за година се разтваря в 50 мл вода и се добавя 1 с.л. сребърна вода. Получават се ефикасни капки, които се слагат по 3 пъти дневно. Тази рецепта активно се споделя във форумите като авторска на д-р Атанас Михайлов.

Видео: д-р Атанас Михайлов за кашлицата.

Инхалации

Инхалациите с билки, сода и етерични масла допринасят за спадане на лигавиците в носа и освобождават дишането. За целта купуваме инхалатор или ползваме бабешкият метод – с леген и кърпа. Водата не е твърде гореща – в диапазона на 39 – 42 градуса.

 • Какво да сложим във водата: противовъзпалителни билки или масла от тях. Подходящи са салвия, мащерка, подбел, маточина и др. Всички те подобряват състоянието на носа и дишането, ограничават развитието на патогени, хидратират и успокояват.

Инхалации се правят и с пчелни продукти. Разтопяваме прополис на водна баня и дишаме над парите от него. Те действат като антибиотик и отлично оросяват носа. Друг вариант е да се стопи мед и да се действа по същият начин.

Инхалации с лайка и сода

Завършваме с прекрасна облекчаваща рецепта.

Сваряваме лайка по указанията върху кутията, да стане около 1 литър. Добавяме 2 с.л. сода и 1 с.л. сол. Бъркаме да се стопят, завиваме главата с кърпа и се навеждаме да вдишваме парите. Пълним дробовете докрай или колкото е възможно. Солта и содата прекрасно обеззаразяват целия дихателен път, лайката успокоява и лекува

Още информация и източници на английски: Заден ринит (задна хрема). Симптоми, лечение и домашни средства. Причини; * Как да се справим със задна хрема при възрастни; * Лечение на заден ринит при деца.

И едно видео на известния д-р Дренски:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Лечение на задна хрема (заден ринит) с антибиотик, хомеопатия, сироп, капки и др. Рецепти

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Тобрадекс са супер, слагала съм ги дори на котка, което показва колко са безопасни. Много бързо спира всякакво стичане в гърлото и от носа. Най-хубавото е, че са 3 лв.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.