Бъбречна криза – изпитани природни лекове, рецепти, билки, компреси

Какво точно да правим при симптоми на бъбречна криза. Първа помощ, билки, лечение.

Съдържание на статията: ♣ Симптоми на бъбречна криза. ♣ Причини. ♣ Диагностика. ♣ Лечение на бъбречна криза. ♣ Кога е необходима спешна помощ? ♣ Лечение на бъбречна криза в домашни условия. ♣ Диета при бъбречна криза. ♣ Бъбречна криза при бременност. ♣ Народно лечение и билки. ♣ Рецепти на Ванга. ♣ Отвари. ♣ Компреси и нагревки. ♣ Първа помощ при бъбречна криза. ♣ Медицинско лечение, лекарства.

Какво представлява състоянието бъбречна криза.

Бъбречната криза е най-често срещана при бъбречно-каменна болест. Тя представлява моментът, в който бъбрекът, чрез силни и болезнени спазми се опитва да изхвърли чуждо тяло ,което се намира или вътре в него или е тръгнало по пикочните пътища.

Такова тяло може да бъде една или повече песъчинки или бъбречен камък (конкремент).

Бъбречният камък обикновено се намира в бъбречното легенче или в бъбречните чашки.

Когато е там, той не боли, защото в тях няма нервни рецептори. Проблемите с болките започват, когато камъкът тръгне по пикочните пътища.

Той може напълно или частично да запуши входа на бъбрека, уретрата, също така входа или изхода на пикочния мехур.

Причина за болките при бъбречна криза: при придвижването на камъка в по-малка или по-голяма степен пикочните пътища се запушват. Урината се задържа под или над бъбречния конкремент и не може вече да циркулира правилно (това се нарича задръжка на урината).

В резултат на тази задръжка бъбреците или уретрата започват да се раздуват.

Болката при бъбречната криза се дължи точно на това раздуване на капсулата на бъбрека или пикочните пътища.

“Демир

Интересни факти:

= самите бъбречни камъни не болят.

= много по-често болят малките камъни

(до 4 мм.), защото те лесно навлизат в уретрата и предизвикват частично или пълно запушване и задръжка на урина, която пък предизвиква силната болка.

= големите камъни не провокират болки, защото поради големия си размер те много трудно могат да излязат от бъбрека и да попаднат в уретрата.

Бъбречна криза – симптоми, причини, лечение

Бъбречна криза – симптоми, причини, лечение

Симптоми на бъбречна криза.

= Бъбречната криза може да бъде провокирана както от гореизредените причини, така и много често от някакви физически усилия като бягане, ходене, скачане, вдигане на тежки предмети.

Но, може да се отключи и когато човек се намира в покой.

= Симптом на бъбречната криза са силни и режещи болки в лумбалната област.

= Тези болки може да се усещат и по продължение от кръста към слабините.

= Бъбречната криза би могла да трае както по-често се случва от часове или до дни.

= Причината за силните болки са спазмите на бъбрека и пикочните пътища, с цел да изхвърлят чуждото тяло, както и на разтягането на бъбречната капсула и уретера, поради задръжката на урина.

= Друг симптом на бъбречната криза е гадене и повръщане.

= Сухота в устата

= Метеоризъм

= Възможно е да се открие също кръв в урината (хематурия), причинена от движението на чуждото тяло по пикочните пътища, което наранява лигавицата на уретера при преминаването.

= Парене, болезненост при уриниране, непрекъснати позиви за уриниране.

= Невъзможност за уриниране, поради запушване на пикочните пътища от чуждото тяло също е симптом на бъбречна криза.

= Поради нараняването на лигавицата на уретера много често се развива бактериална инфекция, което може да доведе до висока температура и втрисане.

Причини.

Причини за бъбречната криза могат да бъдат:

= Уролитиаза (запушване на уретера с бъбречен камък)

= Усукване на уретера

= Обострен пилонефрит

= Тумор на бъбреците, тумор на уретера, рак на простатата и други подобни.

= Бъбречна туберкулоза

= Съдови заболявания на пикочните пътища като венозна тромбоза и бъбречна емболия.

= Нарушение на проходимостта на пикочните пътища от вродени аномалии като ахалазия, дискинезия, порести бъбреци и други

= Наранявания и травми на бъбреците

= Други патологии като: ретроперитонеален или посттравматичен подкапсуларен хематом

Диагностика.

Много е важно да да се определи точна диагноза и да се диференцира каква е причината за болките. Дали това е бъбречна криза, или друга болест с подобни симптоми като например: остър апендицит, панкреатит, мезентериална артериална тромбоза, холецистит, аортна аневризма, дискова херния, извънматочна бременност, междуребрена невралгия, преплитане на червата и други.

Диагностицирането на бъбречната криза се извършва по следните показатели:

= Симптоми на силна болка в лумбалната област и слабините, обикновено придружена с гадене и повръщане.

= Лабораторен анализ на урината за установяване на кръвни съсиреци, песъчинки, еритроцити, соли, белтък, епителни клетки, левкоцити и други.

= Лабораторен анализ на кръвта: пълна кръвна картина. Тук особено важно е изследването на нивото на креатинин, защото то най-ясно показва какво е състоянието на бъбреците.

= Рентгенова снимка на корем, за да се изключат евентуални коремни патологии.

= Ултразвуково (ехографско) изследване, което е достатъчно информативно за уточняване състоянието  на бъбрека и степента на задръжката на урина.

= Рентгенография: това е така наречената (суха)рентгенова снимка, която обхваща бъбреците, уретрата и пикочният мехур. Чрез нея може да се установи наличието, количеството и големината на конкрементите.

= Венозна пиело-уретерография: представлява процедура с контрастно вещество, по-известна като цветна снимка. При нея, за да се проследи работата на бъбреците и пикочната система, както и причината за бъбречната криза, във вената се инжектира контрастно вещество, което преминава бързо през кръвта, от там в бъбреците, уретера и пикочния мехур.

= Изследване чрез томограф или ядрено-магнитен резонанс със или без контрастно вещество. Този вид изследване е най-точно. Прави се много рядко. Дава най-ясна представа за състоянието на бъбрека и отделителната система.

Какво точно да правим при симптоми на бъбречна криза

Какво точно да правим при симптоми на бъбречна криза

Лечение на бъбречна криза.

Лечението на бъбречната криза може да започне след като са направени необходимите изследвания, за да се установи, че кризата е бъбречна и категорично да се отхвърлят евентуални причини, като например преплитане на червата, апендицит, възпаление на червата, панкреатит, извънматочна бременност и други патологии свързани със силни болки в коремната област.

Изборът на терапия за лечението на бъбречната криза зависи от  различни фактори като: вид, форма и големина на камъка или песъчинките. Влияние оказва и това дали има наличие на усложнения като бременност, увеличена простатна жлеза и други подобни.

Обикновено, при около 80% от пациентите малките камъни до 4-5 мм. излизат без особени усложнения.

Но, когато става въпрос за по-големи конкременти или такива с неправилна форма, които много често запушват почти или напълно спират пътя на урината, тогава се прилагат допълнителни медикаменти според симптоматиката, а след отшумяване острата фаза на бъбречната криза се налага камъните да бъдат разбивани чрез различни процедури.

Първата стъпка, която трябва да се предприеме при бъбречна криза е да се облекчи болката.

Това може ефективно да се постигне с термални процедури за затопляне на лумбалната област, чиято цел е да се облекчат спазмите на бъбрека и уретера, също да се отпуснат и разширят пикочните пътища.

Те могат да бъдат затопляне чрез водни вани или чрез електрическа възглавничка, която се слага в лумбалната област.

Втора стъпка: приемане на медикаменти. Те биват следните видове: Болкоуспокояващи, спазмолитици и антиеметици, медикаментозна ескпулсивна терапия, антидиуретици и антибиотици.

Обикновено комбинираната терапия с аналгетици, спазмолитици и антиеметици е достатъчна при бъбречни кризи причинени от малки конкременти.

При камъни с по-големи размери се налага допълнителна терапия като медикаментозна експулсивна терапия, антидиуретици и при нужда антибиотици.

Видове медикаментозна терапия, която се прилага при бъбречна криза:

Болкоуспокояващи: целта им е да намалят болката.

Най-често се използват различни видове аналгетици, например течен аналгин.

Ако лечението с тези по-леки видове аналгетици не окаже необходимия ефект, тогава се преминава към прилагане на опиоидни медикаменти като морфин и неговите производни.

Спазмолитици: обикновено се комбинират с аналгетиците.

Тяхната цел е да успокоят гладката мускулатура на пикочните пътища. Това  води до намаляване на болките, отпускане и леко разширяване пътищата, за да може по-лесно да премине чуждото тяло (бъбречен конкремент или песъчинки).

Антиеметици: много често силната болка при бъбречна криза провокира гадене и повръщане. Антиеметиците са медикаменти, които се прилагат, за да успокоят гаденето и прекратят повръщането.

Медикаментозна експулсивна терапия: използва се предимно при големи конкременти за успокояване мускулатурата на уретера. Прилага се най-вече след отшумяване на острата фаза на бъбречната криза с цел да се предотврати нов пристъп на болки. Такива са например алфа-блокерите.

Антидиуретици: тези медикаменти се използват много рядко в случаи, когато се налага намаляване отделянето на урината за определен период от време с цел намаляване напрежението в бъбрека и от там облекчаване на болката.

Инвазивно лечение: прилага се в крайни случаи при пълно запушване на пътищата, за да се осигури нормален дренаж и проходимост на урината.

Ето няколко такива метода:

= Поставяне на стент: при него в уретера се поставя тънка тръбичка, която има форма на буквата J.

Манипулацията се извършва под упойка през пикочния мехур.

Този метод само отпушва бъбрека, но не премахва камъка.

= Интракорпорална литотрипсия: извършва се със специална апаратура.

Чрез нея се прави опит да се разбие конкремента, като се проникне през уретера.

= Перкутанна нефростома: представлява поставяне на тънка тръбичка през кожата директно в бъбрека, под ехографски контрол. Това се налага, когато няма ефект от поставянето на стента.

Кога е необходима спешна помощ?

При повторна проява на бъбречната криза, при повишаване на температурата и втрисане, при непрекъснато гадене и повръщане, намаляване на количеството на урината или спиране отделянето на урина.

Лечение на бъбречна криза в домашни условия.

Бъбречната криза в повечето случаи настъпва, когато конкремент започне да се придвижва по най-тесните участъци от пикочната система.

Лечението на криза на бъбреците в домашни условия може да бъде чрез облекчаване на болките, гаденето и повръщането.

Един от начините за облекчаване на болката, отпускане и разширяване на пикочните пътища е с термални процедури.

Но, те трябва да се прилагат само ако сте убедени, че това наистина е бъбречна криза.

Затоплянето може да стане чрез горещи вани, при които водата покрива лумбалната и коремна област или чрез загряване с електрическа възглавничка на същите области.

За облекчаване на болката, освен термалните процедури е необходимо да се приемат спазмолитици, които отпускат гладката мускулатура, аналгетици против болката и на антиеметици за спиране на гаденето и повръщането. Желателно е да се вземат и някакви противовъзпалителни медикаменти.

Най-често използваните спазмолитици и аналгетици са: спазмалгон, папаверин, бускулизин, но-шпа и други.

За облекчаване на гаденето и повръщането се взема антиеметик. Най-често това е препарата деган.

Много често в домашни условия се препоръчва да се направи така нареченият „воден удар”, при който за около един час се изпиват около 2 литра вода.

Целта е за кратък период от време да се провокира отделянето на голямо количество урина, която буквално да избута конкремента от тесните участъци в пикочният мехур, от който при затруднения с окончателното му изхвърляне, камъкът може да бъде изваден чрез най-различни методи.

Диета при бъбречна криза.

Диетата при бъбречна криза трябва да бъде свързана с подобряване функцията на бъбреците, черния дроб и сърдечно-съдовата система, както и за нормализиране на метаболизма.

За тази цел е необходимо да се намали консумацията на въглехидратни храни, мазнини и сол.

Особено подходящи за консумиране при диета за бъбречна криза са оризът и картофите приготвени  по всякакъв начин без пържене и без силни подправки.

Забранени храни при бъбречна криза:

= несмилаема нездравословна храна

= продукти дразнещи бъбреците и черния дроб.

Такива са: пресен хляб, различни видове торти и други сладкиши, супи, бульони от риби и различни меса, пикантни сосове, колбаси. Пушени, консервирани или мариновани меса и зеленчуци.

Също така ряпа, репички, гъби, шоколад, чесън, лук, алкохол и кафе.

Препоръчвани храни при Бъбречна криза:

Различни видове зърнени храни, зеленчуци, леки супи без много подправки и запръжки, зеленчукови и плодови салати, сварени или задушени зеленчуци. По-рядко печени такива.

При бъбречна криза се препоръчва пиенето на големи количества вода и всякакви течности, които трябва да бъдат около 2-3 литра дневно.

Бъбречната криза най-често е в резултат на бъбречно-каменна болест.

При нея в бъбречното легенче и бъбречните чашки се образуват конкременти.

Причината за образуването на камъните е промяна в киселинността на урината. При което, отпадъчните вещества вместо да се разтворят, около тях се образува кристализация и съответно конкремент.

Отпадъчните вещества могат да бъдат: различни видове клетки като чужди тела, бактерии, възпалителни клетки, фибрин, излющени епителни клетки и кръвни съсиреци.

Бъбречните камъни биват следните видове според химичния им състав:

Неорганични:

= Клциево-оксалатни: твърди, оранжеви или кафяви. Такива са около 60% от бъбречните конкременти.

= Калциево-фосфатни: белезникави, меки, трошливи. Почти винаги са придружени от инфекции. Такива са 23% от бъбречните камъни.

Органични:

= Уратни: жълтеникави, гладки и сравнително меки. Такива са около 15% от камъните.

Друг вид камъни:

= Цистинови, инфекциозни и ксатинови.

Други предразполагащи образуването на конкременти фактори (освен вродени аномалии, заболявания на щитовидната жлеза, подагра, злоупотреба с лекарства).

Има и фактори причиняващи образуването на камъни, които са тясно свързани със храненето.

Хранителната диета е изключително важна за контролиране образуването на бъбречни конкременти. Консумирането на определени храни може както да провокира образуване на камъни, така и да разгради вече съществуващи такива.

Приемането на различни видове храни влияе върху киселинният баланс на урината и така при нарушения на тази киселинност се провокира образуването на конкременти.

Неправилното хранене е възможно да наруши също витаминния баланс в организма. Недостигът на витамини от групата А, както и излишък на витамини от групата С и D също могат да доведат до образуването на конкременти в бъбреците.

Съществуват хранителни диети, чрез които в зависимост от вида на камъните посредством хранене с определени продукти се предизвиква подкиселяване на урината или обратния процес, с цел отложените в бъбрека конкременти да се разтопят по естествен начин чрез уратната киселина.

Ако тя не е достатъчна или е в излишък образува конкременти, които щом попаднат в пикочните пътища предизвикват бъбречна криза. Контролирането на нейния киселинен баланс може да стане чрез хранене по специална диета с определени хранителни продукти.

Диета при уратни (пикочно-киселинни) камъни: те се образуват от кристали пикочна киселина, поради прекомерна консумация на месо.

Пикочната киселина е отпаден продукт от разграждането на вещества наречени пурини, които се отделят, най-вече при абсорбцията на месото.

Затова ако има наличие на уратни камъни задължително се преминава на диета, при която се избягва консумирането на месо, грозде, горски плодове и алкохол.

Разрешени храни при уратни камъни: газирани напитки, шоколад, кафе, чай, бял и царевичен хляб, царевица, ориз, макарони, юфка, яйца, всякакъв вид мляко, всякакви ядки, цвекло, броколи, брюкселско зеле, моркови, целина, царевица, краставици, патладжан, маруля, бамя, картофи, тиква, кисело зеле, зелен фасул, тиквички, домати и ряпа.

Забранени храни при уратни камъни: животинска карантия, риба -аншоа, сардини и гъби.

Диета при калциеви камъни:  при нея трябва да се ограничи приемът на храни богати на калций и солените храни.

Изборът на хранителни продукти трябва да бъде такъв, че да се намали приемът на натрий, кофеин и животински белтък.

Както и да се наблегне на консумирането на храни богати на фибри. Такива са оризът, пшеницата и овесените трици.

Целта на тази диета е да подкисели урината и да предизвика произвеждането на повече кисели йони, които да разградят калциевите камъни.

Храни разрешени при калциеви камъни: кафе, чай, газирани напитки, всякакъв вид хляб, кейкове, сиропи, масло, сметана, олио, картофи, качамак, макарони, юфка, спагети, зеленчуков бульон, не повече от едно яйце дневно, мед, конфитюр, захар, всякакви зеленчуци без неразрешените, туршии оцет, сол, пуканки и меса.

Храни забранени при калциеви камъни: шоколад, овесена каша, каши от пълнозърнести култури, сметана, майонеза, морски дарове, полнозърнест ориз, боб, грах, стар фасул, броколи, целина, листни зеленчуци, млечен сос, ядки, маслини и сухи плодове.

Храни, които можете да консумирате в неограничени количества при калциеви камъни: всякакав вид хляб, всякакъв вид мазнини и масла, всякакъв вид месо.

Диета при окалатни камъни: в организма се образуват свободни оксалати. Най-често причината е консумирането на храни съдържащи прекалено много оксалати или поради калциев, магнезиев дефицит или липса на витамин В6.

Затова трябва да се избягват мазни храни и да се приемат хранителни добавки, съдържащи калций, магнезий и витамин В6.

= Храни с ниско съдържание на оксалати са: обелени ябълки, лимони, джинджифил, грейпфрут, обезмаслено мляко, ананас, банани, нектарини, стафиди, диня, череши, пъпеш, вино, сирене, говеждо и агнешко и птиче месо, яйца, риба, хляб, ориз, жълта тиква, зеле, грах, червени чушки, тиквички, ряпа.

= Храни с високо съдържание на оксалати са: бира, шоколад, продукти от соя, бадеми, кашу, зелен боб, сусам, слънчогледови семки, тофу, орехи, киви, мандарини, ягоди, сладкиши, кексове, мармалади и сладка, спанак, киселец, лапад, маслини, бамя, горчица, канела, пресен магданоз, соев сос.

Бъбречна криза при бременност.

Бъбречните кризи се срещат доста често при бременните жени.

Симптомите са същите, както и при бъбречните кризи при другите хора.

Но, при бременните жени трябва да се подхожда с повишено внимание, защото силните болки и спазми могат да предизвикат преждевременно раждане.

При тях са противопоказни термичните процедури.

Приемът на спазмолитици също трябва да се прилага умерено и много внимателно.

Народни рецепти и билки за бъбречна криза

Народни рецепти и билки за бъбречна криза

Народно лечение и билки.

Прости народни лекове с диуретично, обезболяващо и очистващо от камъните в бъбреците действие са в основата народното лечение: семена къпина, бяла ружа, кората на корена на лавровото дърво, акация, глог, корен от къна, бабини зъби, синчец и оцет от неговите корени, горски магданоз, мента, пелин, цейлонска канела, корен от дива краставица, дървесина и зърно от балсамово дърво, балсамово масло, семена от диви краставици, артишок, настойки от неговите корени, венерина коса, див кимион, семена, репички, аспержи корен, лечебен росопас ( Fumaria officinalis L.).

За извеждане на камъка в урината: вземе седемдесет зърна черен пипер, ситно смлени, разделени на седем порции и се взема по една от тях на ден.

Изпитано средство смятат да се даде на пациента да се пие два пъти дневно лекарство, направено от равни части от семки от пъпеш, шафранка, шафран и боб. Можете също така да вземете 8,5 г смачкани плодове череши, 4 грама шафран, 2 грама аристохол. Лекарството се омесва с мед и се дава еднократна доза 12 грама.

Ето и състава на лекарството аристохол: Спиртен экстракт във флакон по 20 мл. В 10 мл от препарата се съдържа спиртен екстракт от 5 г змийско мляко, 5 г равнец, 5 г глухарче корени, 2 г плодове витошки еделвайс Antennaria dioica (L.) (бяло безсмъртниче ), 2 г плодове магарешки бодил, 1 г цветове от пелин.

Веднъж седмично, пациентът трябва да яде само варено жито и да пие водата, в която е било варено зърното.

При камъни в бъбреците, трябва да се яде всеки ден по 2.5 кг диня и да се взема топла вана.

Смесете 10 грама ревен, 25 г бял равнец билка, и 15 грама цветове от пясъчно безсмъртниче. Една супена лъжица от сместа се слага в чаша завряла вода. Запарва се за 1 час и се прецежда. Взема се по половин чаша на ден половин час преди хранене. Полезна е за нефролитиаза.

Смесете по равни части корени див анасон или бедреница (Pimpinella saxifrage L.)

и плодове шипка. Една   лъжица се изсипва в 2 чаши завряла вода и трябва да престои 4 часа, филтрира се, разтваря се в запарката лъжица мед. Взема се 1 чаша 2 пъти дневно 30 минути преди хранене за 10 дни. След две седмици пауза, отново се повтаря лечението, ако е необходимо.

При уролитиаза е добре да се употребяват листа от ягоди и боровинки, билки магданоз, изсипливче цвят (Herniaria glabra L.), пача трева, див анасон (бедреница) и корени брош (Rubia tinctórum.).

Да се взема целина като диуретик и успокоително както изберете, на салата или сок.

Отвара от копър действа диуретично, разслабващо, газогонно и холерично.

Подгответе следните билки: корени от цикория – 100 г; корени шипка – 125 г; брош корен – 75 г; мента – 100 г, семе от диви моркови – 75 гр; корен от аспержи – 100 гр. Вземете 3 лъжици от събраните билки и вечер да се поставят в емайлиран съд и се добавят 3 чаши студена вода. На сутринта се слагат на бавен огън и се варят под капак затворени 30 минути. Трябва отварата да престои захлупена още 30 минути и да се прецеди. Разделя се на 4 части и се взема един час преди хранене затоплена.
Ако камъните излизат с голяма болка, върху бъбреците трябва да се постави компрес от отвара от овес – 3 лъжици овесени ядки се слагат в емайлиран съд и се изсипват 3 чаши студена вода. Сложете ги на слаб огън и ги варете затворени под капак 15 минути, прецежда се, намокря се парцал от естествен материал и се поставя върху бъбреците. Отгоре се слага мушама и се увива топло одеяло.

Ако пациентът има тумор на лигавицата, то за това се усеща тежест и раздуване в областта на бъбреците при липса на температура на пациента и треска. Понякога заболяването е придружено от подуване на очите, лицето и тялото.
Третирането на тези тумори използвате горещи сосове, прочистване и диуретични лекарства. Особено полезни в този случай лаврово масло и неговите листа и корени, които се използват с клизма и с лекарствата за пиене.

Запарка от семена на морков: една супена лъжица от морковени семена, се слагат в чаша завряла вода. Кисне захлупена 12 часа и остава да бъде прецедена. Ползвайте половин чаша топла запарка по 5 – 6 пъти за деня преди хранене. Взема се при нефролитиаза.

Приблизително 2 грама кедрови ядки, двадесет парчета белени бадеми, петнадесет парчета от сочни фурми и на около 0,7 грама шафран. Всичко това се смесва и се изяжда.

Рецепти на Ванга.

Ванга препоръчва една рецепта за отстраняване на камъни от бъбреците. Вземете със семена или плодове от балсамово дърво, изсушена дива мента, каменна гъба, семена мента и сушен планински босилек в равни части. Смесват се всички билки и се пие всеки ден по лъжица с разредено вино – около 120 грама на прием.

Сок от хрян се използва като диуретик за камъни в бъбреците и пикочния мехур. Ванга препоръчва да се взема преди хранене една чаена лъжичка настърган хрян със захар или мед (тази смес може да се намаже върху филия хляб).

От рецептите за пиене на Ванга се препоръчва употребата от пациентите на ленено семе с трагакант (вид смола (Gummi Tragacanthae ), която се извлича от стъблата или клоните на някои растения от рода Astragalus ) в равни количества с две части нишесте във вода подсладена медена вода. Може да се използват кедрови ядки и семена от краставица, които са под формата на прах. Силно действие имат планинският магданоз или семената от див морков с ароматно вино, и по-малко арменски глина. Много добре помага лещовидно брашно (от бобово растение за хранене на животните), към което се прибавя глина и сок от козя брада (лат. Tragopógon, растения от семейство Asteraceae).

Отвари.

Вземете корен от голяма къпина и варете в 5 литра вода, докато заври водата и остане половината. Вземайте от отварата три пъти за деня по 100 грама.

Една лъжичка ленено семе се вари в чаша вода. Пийте половин чаша на всеки 2 часа за два дни, разрежда се с вода преди употреба. (Ако отварата Ви изглежда неприятна на вкус, можете да добавите лимонов сок към нея).

Плодове от ким 1 лъжичка, кора от зърнастец (1 супена лъжица), корен от бяла ружа 1 лъжица, ментови листа 1 лъжица, смесват се и се варят в чаша вода. Отварата да се взема вечер по една чаша.

Рецепта с мента за бъбречна криза

Рецепта с мента за бъбречна криза

Листата от маточина 1 лъжица, листа от мента 1 лъжица, лайка цветя 1 лъжица, варят се в чаша вода. Пийте по една чаша отвара на ден.

Две лъжици от билката змийско мляко се сипват в чаша вода и се варят. Отварата се приема сутрин и вечер по чаша преди ядене.

Две лъжици нарязан корени шипка се слагат в чаша вода и се варят 15 – 20 минути. Отварата с оставя добре захлупена докато изстине.и се прецежда. Вземете четири пъти дневно по половин чаша за седмица или повече. Тази отвара разтваря камъни в жлъчката, пикочния мехур, и бъбречното легенче.

20 г сушени листа от боровинка се слагат в чаша завряла вода и се вари 15 минути и следва да се филтрира след охлаждането й. Разтворете в отварата лъжица мед. Взема се по чаша 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.

Компреси и нагревки.

За една седмица пациентът трябва да взема отвара от тиквени семки. В допълнение, няколко дни подред през нощта, да си направи компрес върху бъбреците със счукано ленено семе (около 100 г) в малко количество вода.

Лапи и затопляне с превръзки на бъбреците при бъбречни колики.

За затопляне на бъбреците се прилага лапа от вълнен плат, която се навлажнява със затоплени масла, копър и бяла ружа. Лекарствени превръзки в този случай се правят от пшенично брашно и вода, сварени с мед, сминдух листа и зеле, корен от ирис, копър, алея, лайка, смесени със сусамово масло. По същия начин се приема и това лечебно средство за пиене: смесват се 9,5 грама ленено семе и 4 г нишесте. Употребата се на 2 приема дневно. Ако има абсцес в пациента се използват същите лекове, които причиняват затопляне, като към тях се добавя смола от терпентиново дърво, коприва, теменуга, лещовидно брашно, адамов корен (Bryónia álba), обикновеното бясно дърво (див люляк или вълче лико – лат. Daphne mezereum).

Ситник - Juncus

Ситник – Juncus

От превръзките, полезни в този период на болестта са направените от обикновено подъбиче, корен целина, ароматни цветове от ситник ( Júncus).

Ако е силна болката може да се затоплят болните бъбреци с превръзка с горещ зехтин, в който са варени бяла ружа, бял равнец, лайка. Налагат се и лекарствени превръзки от ленено семе.

Ако пациентът изпитва постоянно чувство на тежест и напрежение в района на бъбреците, а след това, че човек трябва да бъде изключен от всички храни – солени, пикантни, кисели. Понякога в началото на заболяването от болестта е полезно да се пие мляко. След това се прави клизма с бяла ружа, слез, ленено семе, студено розово масло. В областта на бъбреците се налагат лекарствени превръзки с ечемичено брашно, към него се добавят теменужки и зелен боб.

Жълта комунига - Melilotus officinalis

Жълта комунига – Melilotus officinalis

Когато са твърди бъбречните тумори, прилагат втривания и превръзки като компреси с масло от жасмин, лайка, копър и лаврово масло. За лекарствените превръзки се ползват жълта комунига (Melilotus officinalis) и ленено семе. Понякога се ползват костен мозък от крава и меча мазнина.

Грънчарска глина се залива с ябълков оцет и се месят добре. Сместа се поставя върху парче плат и по време на бъбречна колика се налагат на кръста, в района на бъбрека.

Първа помощ при бъбречна криза.

Ако не може да получи спешна медицинска помощ при поява на бъбречни колики у дома, можете да използвате следните методи на лечение. Какво да направите в случай на такива кризи:

Най-основното средство е да ползвате вана, топла (39° С), в която е да стоите 10 до 20 минути, а в банята, можете да добавите следните билки: цвят от липа и лайка, малки листа и клонки от бреза, градински чай, листа риган, сушени билки (10 грама от всяка в 3 литра гореща вода, оставете да заври и варете 10 минути и да се запарят за около 15 минути); или можете да вземете липа и цветове лайка, слама от зелен овес, листа слез.

Тези бани ще имат успокояващ ефект от факта, че премахват спазъма на уринарния тракт. Тогава, след баня, пациентът трябва да бъде увит топло най-малко 2 часа. За по-добро отделяне на урината трябва да се вземат обилно (2 – 3 литра на ден) вода и други напитки, ако няма противопоказания, като например сърдечна недостатъчност, оток.

Тогава има необходимост от задължителна хоспитализация за лечение на заболяванията, причинили коликите. За да се подпомогнат такива пациенти трябва намесата на лекар, тъй като тези пристъпи на болка могат да настъпят и при заболявания на органите на коремната кухина, изискващи спешна хирургическа интервенция.

Също така трябва да се използват лекарства със силно диуретично и спазмолитично действие, като бреза и листа от мента, змийско мляко и пача трева, корен гръмотрън, плодове от хвойна; или листа от боровинки и мента, хвощ със змийско мляко и жълт кантарион с мащерка, коренище пирей. Ако нямате такива билки, може да се използват отвари от други, които имат тези свойства: бреза (пъпки, листа, клонки), листа червена боровинка, листа касис, овчарска торбичка, хвощ, мечо грозде, слама зелен овес, корен пшеничена трева. Те се използват за около една седмица, и след още една седмица отново, но в по-малки дози.

Бъбречна криза и билки от народната медицина за нея

Бъбречна криза и билки от народната медицина за нея

Медицинско лечение, лекарства.

Прилагат се топли компреси на лумбалната област, докато на пациента се правят инжекции с аналгетици (диклофенак, аналгин, кеторол, трамадол и други) и спазмолитици (папаверин, но-шпа, баралгин и т.н.), понякога се използват за облекчаване на болката новокаинови блокадюи на лумбалната област.

Трябва да установите, че камъни в бъбреците е основната причина за коликите. Лечението може да бъде хирургическо и консервативно. Използва се, раздробяване с ултразвук и това е почти безболезнено, така че не се страхувайте да отидете на лекар, операциите се правят при наличието на големи камъни, когато бъбречните колика често се случват заедно с усложнения, като например хидронефроза.

Консервативно лечение започва с диета, така че, ако имате уратни песъчинки и камъни в урината, е необходимо да се изключат от диетата сирене, силен чай, спанак, репички, какао, сериозно да се ограничи консумацията на месо, чисти туршии, кафе, сокове и кисели подправки. За извеждането на тези камъни допринасят следните билки: магданоз, целина, боровинки, тиква, диня, ягоди, както и алкална вода.

Ако имате оксалатни камъни, трябва да се отстранят храните богати на калций и оксалова киселина, такива са киселец, спанак, маруля, ревен, домати, боб, кафе, мляко и сирене, ограничават консумацията на лук, цвекло, моркови, ягоди, сливи, къпини. Извеждат тези соли ябълки, круши, грозде, дюля, праскови, кайсии.

Ако камъните са фосфатни, ограничава се консумацията на мляко и сирене. Помагат киселите бери сокове, кисело зеле, сок от бреза.

Също така е необходимо да се откаже от използването на твърда вода и само мека да се пие. Повече необходимо е да се пие много на гладно веднъж седмично (ябълка, краставица или динена диета), като същевременно се поддържа приемане на голям обем течности.

Както можете да видите, че е възможно, тъй като е необходимо да се разбере причината за коликите, естеството, размера и местоположението на камъните най-малко, за да се знае с помощта на народната медицина в някои случаи, за да се постигне положителни резултати, но дори и в тези случаи се консултирайте с лекар и медицински преглед, са от съществено значение, как да ползвате рецептите.

Лекарства, използвани за лечение на бъбречна колика

Лекарства, използвани за лечение на бъбречна колика

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *