Чай от бял бъз. Ползи. Сок и сироп. Рецепти и как да го берем

Какви са безценните ползи от чай от бял бъз? Как да познаем самия храст или дърво? Бране на цвят от бъз. Ползи на сок от бял бъз и тръмбъз. Как се прави чай?

Бял бъз.

Растението бял бъз е ендемит виреещ само в Австралия. Среща се само в прохладните и крайбрежните гори на Югоизточна и Източна Австралия. Научното му име е Sambucus gaudichaudiana, а на английски се нарича White elderberry и е от семейство Caprifoliaceae – Бъзови. Той расте до 3 метра височина и има бели цветове и плодове, за разлика от дървесния бъз (Sambucus nigra) виреещ у нас, който е с черни плодове и бели цветове.

Белите му цветчета са събрани в съцветия с форма на сенник, който достига размер до 8 – 20 см. Плодовете му са от 3 – 6 мм и приличат на тези на виреещия у нас бял имел. Листата му са нечистоперести и се състоят от двойки листенца, които имат елипсовидна-продълговата до тясна форма.

Въпреки че други видове бъз обикновено се считат за дървета, белият сорт е повече от малък многогодишен храст, който умира през есента и покълва отново всяка пролет. Рядко се среща да расте естествено във връзка с червените, сините или черните сортове.

Може да се купи и нещо готово и достатъчно качествено за не много висока цена. Вижте кое е то и научете допълнителна информация за него ТУК: Готов сироп от бял бъз с джинджифил.

Видът е хермафродит – има мъжки и женски органи, той се опрашва от насекоми. Подходящ за: леки (пясъчни), средни (глинести) и тежки (глинести) почви. Подходящи рН: киселинни, неутрални и алкални почви. Тя може да расте в полу-сянка (светла гора) или без сянка.Предпочита влажна почва. Растението може да толерира силни ветрове и атмосферното замърсяване, но не и морска експозиция.

Плодове от австралийския бял бъз - Sambucus gaudichaudiana

Плодове от австралийския бял бъз – Sambucus gaudichaudiana

Използват се плодовете и цветовете за различни сиропи и чайове. Плодовете могат да се консумират варени или сурови, малко токсични вещества в тях се унищожават при варене. Цветовете също се използват сурови или варени. Консумацията  им трябва да бъде ограничена, защото могат да предизвикат повръщане.

Демир бозан билки за бъбреци

У нас е разпространен друг вид растение, което се нарича бял бъз или тръмбъз, заради белите му цветове, докато цъфти. То е известно като полезно средство при настинки и грип, и е известно освен като тръмбъз и с имената свирчовина, мимер, селешник. Това е високият бъз Sambucus nigra, който принадлежи към семейство Adoxaceae – Мешковицови. Плодовете му, когато узреят са черни и затова се нарича черен бъз.

Другият бъз, ниският, тревистият, който достига до 1 или 2 метра най-много височина има сходни неща с високия черен бъз Sambucus nigra, но се различава от него. Плодовете на бъзака са изправени, а на черният бъз са виснали надолу. За приложението на плодовете на черния бъз Sambucus nigra сме писали подробно – ТУК.

Цветове от австралийския бял бъз - Sambucus gaudichaudiana

Цветове от австралийския бял бъз – Sambucus gaudichaudiana

Цвят от бял бъз.

Природата през май-юли ни дарява с прекрасните бели цветове на черния бъз (свирчовината), наричан затова и бял бъз. През този период можем да се възползваме от прекрасните вкусови свойства и полезни качества на растението. Цветовете се събират в съцветие и от тях може да се направи приятен сироп и лимонада. Също така могат и да се панират. Най-добре е да се берат в разгара на силата си, не когато са прецъфтели. От листата може да се прави чай за отслабване.

За този вид билка бял бъз Петър Димков е казал, че е най-силната билка, която вирее у нас. Той има пред вид предимно плодовете му, но и в цветовете има също много полезни вещества. Цялото растение може да се използва, но в различните сезони се берат по отделно различните му части. Започва се с цветовете през май до юли докато цъфтят.

Лечебни свойства.

Цветове на бял бъз – свирчовина, тръмбъз - Sambucus nigra

Цветове на бял бъз – свирчовина, тръмбъз – Sambucus nigra

В цветовете се съдържат много витамин С, витамини В1, В2 и В3, бетакаротин, фитохимикали  – бетулин, рутин, кверцетин, флавоноиси, има гликозиди, етерични, смолисти вещества, органични киселини и други. Те имат общоукрепващи и антибактериални свойства, а също и антинеопластични качества, които са от полза за превенция на рака. Цветовете на бъза са добро средство за очистване на кръвта, за стимулиране на кръвоносната система и за тонизиране. Помагат за нормализиране на кръвното при високи стойности, стимулират дейността на сърцето, добре влияят при пневмония, спазматична кашлица, и дори при ушни инфекции и астма.

Билката тръмбъз е природно средство, което може да облекчи болките, но се използва главно за грипни състояния. Изпробвана е от хора и са установили, че е полезна при различни заболявания с настинки. Тя е позната повече не като тръмбъз, а като бял бъз, заради белите цветове.

Сироп от бял бъз.

Има разпространени много рецепти за сироп от свирчовина – храстовиден бъз, наричан и бял бъз.

Ето каква рецепта предлага д-р Людмила Емилова

В литър вода се прибавят 12 цвята и пакетче лимонтозу. Престояват на хладно 12 часа. Прецеждат се и се добавя около килограм мед (един компотен буркан). Бърка се до пълното му разтваряне. Остава да се пресипи в бутилки и да се прибере в хладилника. Когато се консумира се разрежда с вода, с каквато пропорция си изберете. Ароматният сироп от бял бъз е прекрасен за летните горещини и действа тонизиращо.

Как се прави сироп от бял бъз?

Сироп от цветовете на билката бял бъз – свирчовина, тръмбъз – Sambucus nigra

Рецепта за сироп от бял бъз.

Вече описахме колко е полезен бъза (свирчовината) и ето една рецепта за сироп за разреждане. Тя е с бяла захар, но по-добре е да се замени с кафява или с мед. Ако изберете да я замените с фруктоза, трябва да знаете, че и тя не е полезна. Става дума за тази предлагана на бял прах по магазините.

Когато берете цветовете, препоръчително е да изберете леко разтворените от тях. Да се има пред вид, че венчетата опадат често при откъсването, затова е по-добре, ако режете с ножица съцветията.

Пригответе си:

 • свирчовина 40 цветчета и ги сложете в тенджера (те може да заемат обем от 6 литра);
 • вода 2 литра;
 • 2,5 кг захар;
 • 2 лимонтозута (по-желание);
 • кора от един лимон.

Цветовете се измиват добре. Сипете в подходяща тенджера ред захар, ред цветове, и още до покриване на цветовете и добавете 2 литра вода. Отгоре притиснете с чиния и оставете да стои за 24 часа.

На следващия ден добавете кора от лимон предварително настъргана (за предпочитане е да ползвате био лимон, защото повечето са третирани с химикали), лимонтозу (ако желаете) разбъркайте и за още 24 часа трябва да престои.

Получената смес се прецежда първо през едра, а след това и през ситна цедка (или тензух). Пресипва се в шишета и се слага в хладилника.

При употреба сиропът се разрежда и се добавя сокът на един лимон за около 2 литра от напитката, а по който иска може и газирана вода. Получава се чудесна лимонада с бъз.

Читатели споделят, че е доре за подобряване на вкуса да се добави и мента към получената напитка. Ако се добави и едно сорбе, ще е върхът.

Сок от бял бъз.

Сокът от коментираният бял бъз е вкусен, ароматен и здравословен. Той е подходящ за пиене в горещите летни дни и за подпомагане на имунната система.

Рецепта за сок от бял бъз

За освежаващата напитка се ползват бъзови цветове, те се добавят във вода със захар и резени лимон. Вместо бяла захар е по-добре да се ползва кафява или мед. Разбира се натуралните подсладители като кафява захар и мед са по за предпочитане, тъй като е напълно ясно колко е вредна бялата рафинирана захар. Предлаганите по магазините фруктоза и глюкоза също не са полезни. Ако искате да направите Вашата напитка по-ароматна, просто в рецептата прибавете още цветове.

Пчелният мед ще направи сока от бял по-полезен и още по-вкусен.

Съдът с продуктите се затваря за два дни, но през няколко часа трябва се разбърква. Остава да се прецеди след изтичането на този период.

Получената течност се загрява на котлона, и се пресипва в бутилки. Напитката може да консумирате разредена с газирана или обикновена вода.

Ето още един вариант за рецепта за сок от бял бъз

Нужните продукти са: 30 едри цвята от бъз, 1,5 л. Вода, 3 лимона и 2 кг захар.

Подбират се бели и свежи цветове от свирчовина, които все още не са започнали да потъмняват. Трябва веднага да се започне приготвянето на сока, за да се запазят цветовете свежи. Дебелите дръжки се изрязват и ако има влага по цветовете, те се оставят да изсъхнат от нея и се слагат в голяма тенджера, без да се мият.

Захарта предварително се вари във водата, докато се разтвори напълно. В тенджерата с цветовете се слагат лимоните нарязани на парченца. Полученият захарен сироп трябва да се охлади и се изсипва върху цветовете. Сместа се оставя да престои 48 часа, след което е готова да се прецеди. Първо с ръце се изстискват по-едрите цветове с лимоните, след тях малките, каквото е възможно се обира с цедка и останалото прецедете през тензух.

Пресипете го в шишета, затворете ги и оставете на хладно и тъмно място за съхранение. При консумация се разрежда с вода, с произволно количество, според вашия вкус.

Чай от бял бъз.

От листата на бял бъз може да се направи чай, който е полезен за организма. Те се берат по времето на цъфтежа на растението – май – юни. Те действат добре при запек, киселини, подут корем и други стомашно-чревни проблеми, при липса на апетит, нервност, безсъние, главоболие, действат също потогонно, помага уринирането, понижава кръвното и възпалението на пикочния мехур и бъбреците.

За да си го направите просто сварете листа от бял бъз във вода. За чаша чай са достатъчни няколко листа. Можете да добавите мед или захар за подслаждане и пийте от чая при нужда, ако искате може да се пие всеки ден.

Друг вариант е да се запарят 2 чаени лъжички цветове бял бъз в 250 мл вода за 10 – 15 минути. Пие се за един ден на глътки. Може също да се сипят 2 супени лъжици в половин литър вода и да се сложи на котлона. Когато заври оставя се за 5 минути да кисне и  се прецежда. Ползва се 4 пъти през деня по чаша, преди ядене.

От корите също може да се направи отвара. Те съдържат вещества, които активират тялото. Берат се напролет рано при раззеленяването. Предварително за едно денонощие накиснете изсушените кори във вода, след това загрейте около 500 – 600 мл вода на котлона и сипете от накиснатите кори 20 грама. Достатъчно е поври само 10 минути. Прецежда се и се консумира по чаша за един ден.

От корените също се прави отвара. Те трябва да се вадят на есен, да се измият, да се нарежат на дребни парченца и се оставят да съхнат.

След като изсъхнат направете отвара, която се ползва външно за дерматологични заболявания, псориазис, гъбички по ноктите.

За отвара  и сироп от плодовете няма да пишем, защото сме писали по-горе и може да прочетете от посочената връзка.

Швепс от бял бъз.

Необходими продукти за швепс от бял бъз:

 • 15 бр. пресни съцветия;
 • 10 л вода;
 • 2 с.л. лимонтозу;
 • 2 кг захар;
 • 7-8 лимона;
 • 1-2 супени лъжици ориз.

Начин на приготвяне

В голяма кофа с капак се наливат 10 литра вода от чешмата и се добавя захарта. Количеството на захарта може да се намали или увеличи според собствения Ви вкус. Следва да се добавят лимоните, да се измият и нарежат на кръгли парченца, и лимонтозуто. Според желаната наситеност на аромата добавете от 10 до 20 съцветия от свирчовина с дръжките, като се има пред вид и големината на цветовете.

Кофата се покрива с капак, за да се запази от замърсяване. От време на време се разбърква, за да се разтопи напълно захарта. Оставя се да престои на стайна температура за 24-36 часа. Напитката се разбърква, налива се в бутилки, и се пускат в тях по няколко зърна ориз, след което се запечатват. Може да се използват стъклени или пластмасови бутилки без значение с какъв ще е обемът им, но трябва да се запечатат плътно. По-добре е ако се ползват стъклени бутилки.

Цветовете на билката бял бъз – свирчовина, тръмбъз - Sambucus nigra, са полезни за много заболявания и за тонизиране

Цветовете на билката бял бъз – свирчовина, тръмбъз – Sambucus nigra, са полезни за много заболявания и за тонизиране

Ако сложите повече ориз в бутилките, бутилките ще се газират по-бързо и съответно, ако сложете по-малко ориз, те ще се газират по-бавно. От значение е и при каква температура ще се съхранявана напитката. На 500 мл течност добавени по по 3-4 зрънца ориз, и при съхраняване на топло напитката се газира за 2-3 дена.

Ако при това количество ориз бутилката е оставена да стои на хладно, тя ще се газира след 5 дена, и ако е в мазе след приблизително 10 дена. Желателно е бутилките да се приготвят да се газират по различно време. Има вероятност да започнат гърмят като шампанско, ако са с лимонадени метални капачки и са оставени бързо да ферментират.

Затова швепсът от бял бъз не трябва да се консервира както зимнината, но най-много до 20-30 дни, след като е приготвен да се консумира. За да се съхрани за по дълго време,  съдържанието на ориза трябва да се намали, също и да се остави на хладно.

За горещите летни дни това е много освежаваща и полезна напитка, нейният вкус наподобява на Фанта Madness, която преди се предлагаше по магазините.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *