Лечение на острици с домашни средства

Понякога паразитиращите острици могат да доведат до диария

Остриците са дребни глисти или като се наричат още оксиури. Те паразитират в нашата храносмилателна система и тази паразитоза се нарича ентеробиоза (Enterobius vermicularis). Състоянието се среща най-често сред деца на възраст между 5 и 10 години, въпреки че може да се случи на всеки и на всяка възраст. Според СЗО въз основа на техни данни, от глисти страдат много хора по света. Ентеробиозата може да доведе до различни сериозни заболявания.

За лечение на острици е добре да се яде по-често чесън

За лечение на острици е добре да се яде по-често чесън

Симптоми

Докато ларвите на паразитите се развиват, те не дават никакви признаци за съществуването си и тогава състоянието е латентно. Когато станат полово зрели индивиди, те започват да създават проблеми и причиняват симптоми като алергия, промяна в обмяната на белтъците, треска повишена температура. Когато женските острици снесат първите си яйца, състоянието става хронично.

Дължината на мъжките острици е 3 мм, а на женските е 10 мм. Други симптоми са болки в корема, гадене, повръщане, запек, безапетитие, загуба на тегло, анемия, диария, сърбеж и зачервяване около ануса вечер, преди лягане, когато е затоплен. От острици е възможно да се заразят и другите членове на семейството, защото те излизат при затопляне от ануса и снасят яйцата си около него и оттам се пренасят по дрехите и чрез тях могат да се пренесат по дрехите на други хора.

Остриците остават яйцата си по пръстите на децата, когато ги пипат и затова те трябва да си мият ръцете винаги, когато се пипат по ануса, също и да си изрязват често ноктите. Трябва да правят и бани с топла вода и сапун по-често. За децата може да се разбере дали имат острици като се провери ануса и около него за тях 2-3 часа след заспиване, когато те излизат да снасят яйцата си.

Лечение

Най-ефикасното домашно лечение на острици е да се направи клизма с хладка вода с температура около 35 градуса, а количеството на водата да е 250 мл или половин литър според възрастта на болния. За 250мл вода се добавя 1 чаена лъжичка счукан чесън, 1 чаена лъжичка сол и още толкова оцет. Водата със съставките трябва да се задържи в червата за половин час.

Вечер да се прави компрес с хладка вода от трина или само с вода, а през деня една коремна баня за 5-10 минути с 35°С температура. Също да сменя често бельото.

Срещу острици помагат чесъна и тиквените семки

Срещу острици помагат чесъна и тиквените семки

Чесънът е много полезен и за вътрешно приложение. Изстискайте сок от чесън и изпивайте 4-10 капки с мляко, 2-3 пъти през деня. За малки деца д ас се дава по 4 капки за големи по 10.

Обелете и счукайте в хаван 100 г сурови тиквени семки и ги смесете и разбъркайте със 100 мл варено мляко (козе или краве).

Рецептите са на Петър Дънов.

“Демир

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *