Чай за разхлабване и 28+ билки против запек. Фигурин и др. Мнения

Как да изберем чай за разхлабване. Зелен чай за разхлабване. Действие на Фигурин като разхлабващ чай за възрастни. Без сена. Фитолек. Чай от зърнастец. Има ли вреди от Инхуа? Коприва, Мурсалски чай, джинджифил

Синтетичните слабителни средства като бизакодил бързо освобождават червата, но при многократна употреба пак се стига до запек заради привикване и ленива моторика. Затова пациентите търсят безвредни методи, преди да посегнат към тежката артилерия.

Природните слабителни като целулоза, пектин и билки са безвредни, но активните вещества в тях действат с натрупване. Това значи, че трябва да се почака. Ето защо всички търсят максимално ефективен чай, който съчетава безопасност и бързина.

В много случаи билковите слабителни са най-правилното решение. В таблица даваме алгоритъм за избор на синтетично слабително или билка – според състоянието.

Избор между синтетично или билково слабително
СъстояниеПодходящо средство
Слаб и инцидентен запекклизма и лекарства са неуместни, не се препоръчва принудително изчистване на чревната с-ма. Изборът пада върху меки слабителни като естествените масла и регулиращи средства като билките и слабителните храни
Непродължителен запек без болка, средно тежъкдопустимо е еднократно изчистване със синтетично средство и стимулиране на евакуацията в продължителен порядък с природни средства, чай
Хроничен и продължителен запек на фона на заболяванесъстоянието се овладява с клизми и лекарства, а по време на лечението се действа с народни средства за терапия и регулиране
Профилактичнопродължителен прием на лечебни билки за здраве и правилно функциониране на червата. Билковите продукти помагат при заболявания, при които се очаква запек

Билковите чайове са с максимална безопасност, повечето билки са приемливи след зачеване и безопасни за деца, не нарушават чревната флора, не измиват полезните елементи от тялото и не отслабват моториката на чревните стени.

Зелен чай за разхлабване

Този чай е отличен при запек от неврогенен и психогенен характер. Регулира чревната моторика на ниво нервна с-ма и мозък. Заедно с това облекчава стомаха и чисто механично помага за евакуиране на задържаното съдържание. Поради тази си особеност, зеленият чай е слабителен само при слаба концентрация и малки дози. Високите дози повлияват мозъчните центрове по друг начин и не се стига до слабителен ефект.

Зелен чай Сание за отслабване (китайски)

Сание е чай за вталяване чрез слабителен ефект. В него не се залага на зеления чай. Оригиналното чаено растение се допълва от по-силни в това направление билки като глог, лотос и бамбук. За детокс и разхлабване се пие веднъж дневно.

Има ли вреди от чай Инхуа?

Много е изписано за отслабващия Инхуа, който днес е на пазара като капсули (Слим) и чай (японска и корейска рецепта). Надписът на варианта за вталяване ни уверява, че е използвана нова формула.

razhlabvane-03

Запекът е болезнено и силно рисково състояние

Преди десетина и повече години под това име се продаваше растителна комбинация, за която твърдяха, че създава риск от разстройство и обезводняване. Какъв е бил съставът на тогавашния чай, е трудно да се каже. Днес той е комбинация от неагресивни природни елементи. Има го в два варианта – за отслабване и за разхлабване.

Инхуа за отслабване съчетава зелен чай, гинко билоба и джиаогулан, заедно с необявени компоненти по японска рецепта. Продуктът е нескъп (12.50 лв за 32 бр.), но се приема в крупни дози – препоръчват се 3 – 5 пакета на ден за закрепване на резултата;

“Демир

Инхуа слабителен не разчита на зеления чай. В състава му има по-категорични в тази насока билки като сена, сладък корен, орлови нокти и още 4 растителни съставки по корейска рецепта. Дозата е 1 – 3 чая на ден, цената 12.50 лв за 30 бр.

Странични ефекти и противопоказания

Зеленият чай е вреден за хора, страдащи от нервно изтощение. Кофеинът в него е в значително количество. Той възбужда нервната с-ма и ако има вече патология, води до нарушен сън и безпричинно отпадане на силите. Зеленият чай въобще не е препоръчителен вечер, защото превъзбужда и разваля почивката.

razhlabvane-04

Ревматолози отричат ежедневната консумация на зелен чай с довода, че има риск от артрит заради повишено ниво на пикочна к-на. Това го прави въобще неприложим при подагра.

Вреди от зеления чай могат да почувстват хипотониците и пациентите с големи вариации на стойностите. Този чай сваля кръвното налягане, но е абсолютно противопоказан при хипертония в  остра форма. При всяко хронично заболяване се пие с повишено внимание заради риск от обостряне. При язва например този чай има капацитет да повиши киселинността на жлъчния сок.

Всичко това не се посочва от производителите на комбинации със зелен чай. Специално в листовките на Инхуа слабителен е споменато ограничение спрямо бременни, дечица и кърмачки. За отслабващия чай няма ограничения.

Фигурин против запек

Фигурин се явява безопасна алтернатива за отслабване, детокс и изпразване на червата. За разлика от Сание, Инхуа и други азиатски сборове, той е съставен от български билки.

razhlabvane-01

Фаворитите сред слабителните билки – зърнастец и сена

Безопасността на Фигурин се дължи на един изкусен похват – влагането на минимални дози. В комбинацията са включени мощни и дори агресивни билки, но те не създават проблеми, защото са в малка доза. Чрез комбинирането на 28 на брой билки се осигурява търсеният ефект, а миниатюрното количество елиминира страничните ефекти. Например във Фигурин има майчин лист, но тук той не поражда спазми и болки в червата, както е типично за тази билка.

При Фигурин не се наблюдават и някои други обезпокоителни негативи на слабителните средства – привикване, лениви черва, „измиване“ на полезните елементи от тялото, обезводняване. Затова той е подходящ в случаите, когато други слабителни чайове са противопоказани като дисбактериоза, понижен имунитет, хранителни възпаления.

С Фигурин червата се изчистват с лекота, без спазмиране и дискомфорт. Той действа постепенно и с времето регулира целия храносмилателен тракт, елиминирайки бъдеща поява на запек. Да не забравяме и главната му функция – да вталява.

Мнение №1: Преодолях запека с чай и отслабнах
mina-naydenova-figurin-chai-razhlabvane

Мина Найденова от Габрово

На 52 години напълнях и ми се появиха разни неуредици. Както бях здрава, и започнаха проблемите. Най-тормозният беше запекът. Нямах си на представа, че е заради менопаузата. При недостиг на естрогени отслабвала перисталтиката на червата. Но аз не го знаех и позволих на състоянието ми да се задълбочи.

Другият проблем беше, че  менопаузата няма да ми мине, а също и запекът, към който се оказах склонна. Трябваше ми лекарство, което може да се пие постоянно и да не създава други проблеми. Не го намерих веднага, но съм благодарна, че открих такова средство.

Чаят се казва Фигурин, само и единствено билки. Направен е да се пие с месеци и аз се възползвах от това. Запекът изчезна, но аз продължих, за да не се върне.

Фигурин ми помогна и с напълняването. Незабелязано свалих доста килца. Точно колко не знам, защото не съм имала за цел да отслабвам и не съм се мерила. Но се наложи да си купя дрехи с по-малък размер. Мисля, че е супер за моите години.

Мина Найденова от Габрово

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Моментално разхлабване

Единственото средство с моментален ефект е клизмата. Само тя изпразва червата незабавно. Но ако търсим лечебен ефект, тя не предоставя такъв. Въобще няма лекарство с моментално лечение на запека. Изчистване – да, но решаването на проблема изисква време.

Зависимостта е такава, че бързите слабителни изчистват, освобождават червата за момента, но нищо повече. Лечебни и възстановяващи за организма са бавните слабителни като някои от билките (не всички!) и пробиотиците.

Пробиотиците например дават резултат след няколко дни, но са с висока терапевтична стойност.

Ето как класираме слабителните по бързина
След колко време настъпва изчистванеСредство
веднагаклизма
след 30 – 90 минутиразтвор на сол, макрогол
след 2 – 3 часаслабителни билки като сена, зърнастец и др.
след 6 – 8 часаконтактни слабителни
след 1 – 2 часацелулоза и пектин
след 3 – 4 днипробиотици и лечебни билки

Единствено сборовете от множество билки като Фигурин излизат извън описаната схема. В състава се включват от бързите слабителни като сена и зърнастец, и от бавните лечебни субстанции, които повлияват трайно червата като ги регулират и отстраняват нередности от типа на възпаления, дисбаланс на флората и др. Затова чаят Фигурин е състав за отслабване, а не слабителен. Отрегулирането на чревната функция е само част от цялостното въздействие върху всички процеси в тялото.

Лечение на хроничен запек и отслабване

Що се отнася до запека, Фигурин е с най-добро въздействие именно при хронични състояния. Билките в него лекуват и отстраняват нередности в тялото, които пораждат постоянни проблеми с чревната функция. Те не просто карат съдържимото да напусне тялото, а спомагат повече да не се случи задържане. Предотвратяват се ферментационни и гнилостни процеси, намаляват токсините и нивото на вътрешна интоксикация.

razhlabvane-02

Разположение на втвърдените фекалии

Изчистването на всички нива е само един от подходите, който води до отслабване. Чаят е направен за премахване на нередностите, които са породили отлагането на ненужни мазнини. В социалните мрежи се споделят резултати на пациенти, според които за нормален курс от три месеца с Фигурин се премахват до 9 кг ненужни, обременяващи и отравящи организма мазнинни запаси.

Др. видове слабителни чайове

Насипни слабителни чайове (tea laxative)

Намират се в аптеките. Смеските от билки са в хартиен плик или картонена кутия. Това са от най-евтините продукти с цена до 5 лв за 150 – 200 г.

 • Слабителен чай – под това име се предлага съчетание от най-известните разхлабващи растения като сена, глухарче, цикория, репей, резене, зърнастец, липа и мента. Дозата е запарка от 1 с.л. на ден;
 • Слабителен чай HERBAMED – съчетание от зърнастец, роза, лен, портокал, ким, резене, сена, лайка, мента, слез и ревен за меко изчистване. Показан при подути черва. Дозата е запарка от 1 – 2 ч.л.;
 • Чай Лакс на Витал съчетава слез, зърнастец, сена и цикория. Препоръчва се при забавена функционалност на стомах и черва;
 • Артистичен слабителен на Биохерба – сбор от мечо грозд, слез, резене, роза, гръмотрън, зърнастец, ревен и сена. Препоръчителен при нередовно изхождане с отоци и подут корем. Дозата е запарката от 1-2 ч.л.;
 • Слабин – резене, гръмотрън, слез, мечо грозде, лавандула, сена, зърнастец, ревен, роза за хронични състояния и високо тегло.

По-голямо е разнообразието от слабителни чайове във филтърно пакетче, запарващи се в чашата за 2-3 минути. Такива са Цяр, Фигурин, Санилакс, Перфектна форма, Туиги слимс, Слабителен на Вербена и др.

Мнения за слабителен чай Фитолек

Под името Фитолек се предлагат десетина разновидности билкови състави за различни болестни състояния. Един от тях е „Слабителен“ за храносмилане и чревна перисталтика. В състава му са вложени сена, роза, мента, резене, зърнастец, сладник и джинджифил. Дозата за деня е 2-4 пакетчета.

За чай на Фитолек има единични отзиви в интернет. За жалост не се споделя за колко време лекува запек. Няколко потребители споделят, че са отслабнали 2-3 кг с помощта на този чай.

Мнения за чай Блевит за разхлабване

Малко чайове могат да прокламират, че са за бебета и бременни. Блевит Л е от тях. Представлява гранулирана субстанция с преобладаващо присъствие на целулоза, мастни и органични к-ни. Съставките му са извлеци от плодове като сливи, кивита, ябълки и тропическият тамаринд,

Продуктът се дава като средство за постоянен прием при хронични проблеми и за профилактика. В майчинския форум БГ-мама се споделят разнопосочни мнения. Някои казват, че помага на кърмачета със запек, а други не са сигурни, че ефектът е дошъл точно от Блевит Л.

Мнение №2: Моят опит със слабителните чайове
rumen-angelov-figurin-chai-razhlabvane

Румен Ангелов от Варна

Имам дълъг опит със слабителните чайове, защото от ученик имах проблеми с червата и почти постоянно бях запечен. Лекари казаха, че това ми е особеност на организма, просто съм податлив към запек и трябва да се грижа и да противодействам. Едва ли има чай, хапче и свещичка, която да не съм изпробвал. Лекарите обаче ми набиваха, че хроничен запек се лекува откъм храненето, а не с купища слабителни. Наплашиха ме яко, признавам. В един момент зарязах лекарствата и изцяло минах на билки.

От слабителните чайове съм доволен от мурсалския, пих го няколко месеца, но излиза прекалено скъпо. Имах ефект от Инхуа, но не ми понесе. Един чай Витал не беше лош, дори спокойно го препоръчвам. От миналата година съм на Фигурин, той ми действа много добре. Нямам странични ефекти. Поддържа червата в активно състояние. Само дето от него отслабнах, а не съм го искал. Свалил съм към 5-6 кг, без да се усетя. Може да е от изчистването, не знам.

Румен Ангелов от Варна

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Чай за бебе и при деца

Като бебешки чай за разхлабване се прокламира Блевит Л, който вече споменахме. Той е многократно изпробван върху съвсем малки бебета и със сигурност е безвреден. Майки го смесват с млякото или сока и го дават ежедневно, когато имат проблем.

Naturachoice продава билкова комбинация, специално адресирана към бебетата на адаптирано мляко, при които нерядко се наблюдава запек. В състава има копър, смокиня, портокал.

Отвара от лайка и чай от копър са сред безвредните натурални средства, които помагат на най-малките. При бебетата повече се разчита на гимнастика и диета. Създадени са специални диетични и разхлабващи храни.

Разхлабващ чай за възрастни

При възрастните спокойно може да се действа с билки. Днес по-рядко се ползват еднокомпонентни средства, предпочитат се сборовете. Повечето производители отговарят на това търсене, създавайки съчетания от билки. Изключение прави мурсалския чай, който заема особено място.

Мурсалски чай

Ценната билка от Пирин и Родопите се отразява благотворно върху стомаха и върху всички органи по пътя на храната. В резултат се регулира твърдостта на отпадъците и тяхното редовно извеждане. Този чай не е подходящ за тежки случаи и спешни състояния. Той е по-скоро чай за всеки ден – работи с натрупване и отстранява общи проблеми в организма.

Чай Цяръ, мнения

В състава на Цяр намираме редовните участници като сена, глухарче, слез, мента, резене, сладък корен, липа. Добавени са витамини. Изчистващ ефект се постига с две дози за ден. От форума на Фрамар се вижда, че пациенти се безпокоят от присъствието на сена, което прави чая за кратка употреба.

Чай без сена

Действително масово пациентите търсят слабително действие без участието на сена. Причините за отхвърлянето на тази най-ефективна билка са две – тя поражда болезнени спазми и никак не е приятна, и второ – не е подходяща за дълъг прием. Но тези пациенти остават разочаровани. Почти няма слабителни чайове без сена. Тя задължително се включва от производителите, защото дава бързина и категоричност в изчистването.

Ние открихме само един чай без сена и той е Слабителният на Asso. В него има зърнастец, глухарче, мента и сладник.

Другият вариант е да се вземе Фигурин. Наистина в него присъства сена, но тя е в толкова минимално количество, че не поражда болки и спазми. Доказателство за това е, че Фигурин е направен за дълга употреба – стандартният курс с него е 3 месеца.

Билки против запек

figurin-300x158

Фигурин за разхлабване и отслабване

 • Чай от зърнастец – в кората на растението има антрагликозиди, които дразнят лигавичните рецептори в дебелото черво. Слабителният ефект настъпва след 8 до 12 часа;
 • Джинджифил за разхлабване – той е противовъзпалително средство и се използва при стомашни и чревни патологии. Ускорява храносмилането и придвижването на хранителната маса по пътя към изхода;
 • Чаша топла вода сутрин – добре затоплена, дори гореща, водата бързо се поема и раздвижва червата. Още по-добре да й добавим 1 ч.л. сол. Солта, както и осолените продукти, привлича течности в червата и подпомага размекването на изпражненията. Вода без сол минава през уринарния тракт, а такава със сол – през червата и ги изчиства;
 • Майчин лист (сена) – острието на тази билка са сенозидите. Те се метаболизират от бактериите в дебелото черво и отделения метаболит стимулира моториката, ускорява чревния транзит, инхибира абсорбцията на електролити, увеличава секрецията на вода в самото черво. Дефекацията настъпва 8 – 12 часа след приема;
 • Чай от коприва – той се предпочита при ендокринен запек, патологии на храносмилането и проблеми с ч. дроб. Подходящ е при хронифицирали състояния. Успешно се съчетава с бял равнец и зърнастец;
 • Чай от ленено семе – ленът въздейства чрез целулозата в себе си, която улеснява изчистването на червата. Безопасен е при бебета и бременни. По-ефективен е приемът на брашно и масло от лен.
Кой натурален сок е добър?
razhlabvane-06

Разхлабващи плодове

Някои сокове с много целулоза облекчават състоянието на запек при някои хора, подават сорбитол за регулиране на чревното движение. Освен това соковете съдържат и вода, която омекотява твърдите изпражнения.

Плодове със сорбитол, ефективни при запек, са ябълки, круши, грозде, плодове с костилка като с ливи, праскови, кайсии. Соковете от тях доста помагат, макар и не така ефикасно и бързо, както изяждането на цял плод.

Още информация и източници на английски: Чайовете против запек със сена: Предимства и недостатъци; * Чайове и домашни средства против запек; * Начини за лечение на хроничен запек.

Разхлабващи плодове

Сините сливи, фурмите и сухите плодове, сварени на ошаф, са известни със слабителното си качество. Полезни са сварени на чай. Активната съставка в плодовите чайове е пектинът, който изчиства без болка и спазми. Ефектът се удоява с добавянето на пресен джинджифил за перисталтиката.

Мнение №3: Как победих хроничния запек с билки
fani-popova-figurin-chai-razhlabvane

Фани Попова от София

Здравейте. Искам да ви споделя, че си докарах хроничен запек от прекаляване с диети, да не кажа глад. От този период получих в наследство хроничен запек. Заради него минах на растително хранене като наблегнах на целулозните храни. По едно време ми беше писнало да ръфам ябълки и сушени сливи, но бях натисната в ъгъла.

От това положение се спасих с билки. Понякога си правя моя комбинация от коприва, лен, зърнастец, липа и още няколко хубави билки, а понякога купувам готовия чай Фигурин. И двете сборчета ми помагат, но ги редувам, за да не си намалят ефекта, че без тях не знам, направо съм загубена. Схемата ми е два Фигурина на ден или три чаши от моя сбор. Определено победих хроничния запек с билки.

Фани Попова от София

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

И едно супер интересно видео по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Чай за разхлабване и 28+ билки против запек. Фигурин и др. Мнения

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Аз лично съм взимал „Фигурин“ като чай за разхлабване при хроничен запек и ми е помогнал бая. Само трябва да внимавате да го взимате Фигурина редовно, както му е ред по три пъти в деня и да не спирате. В началото можете да решите, че е постигнат ефектът, но продължете да го пиете поне още 2-3 седмици преди това, за да имате траен, стабилен резултат. Помага също и при хроничен запек, както казах, но е полезен за още 1000 работи, като например за пречистване на кръвта и прочие. Ще видите на сайта им. Жесток! Супер съм доволен! Тия другите неща, дето са изброени, действат, но за кратко. После ако имате сериозен проблем, проблемът се връща и се оказва, че напразно сте гълтали или пили някакви билки. При фигурина не е така, нещата са трайни. Също, разбира се, не е лошо да разберете и коя е причината за хроничния запек и да лекувате нея, защото запекът сам по себе си не е болест, а гаден симптом и той не изчезва напълно, докато не се излекува болестта, която го причинява, за съжаление.

 3. Значи и аз съм за Фигурина, имам проблеми с червата, той ме оправи. Обичам също чай за разхлабване, така го пишат, от аптеката. Той е по-евтин, но не върши толкова добра работа.

 4. Нямам добро мнение за аптечния слабителен чай от рода на Цяр, Билек и подобни, които са по 2-3 лева. Не мисля, че слагат качествена билка, по-скоро ги метат с метлите от земята.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.