Премахване на тумори с гама нож – какво представлява процедурата

Безспорно, това е една от най-страшните диагнози. Много хора, чувайки я и се отчайват.

Истината обаче е, че модерната медицина е напреднала толкова много, че лечението не само че е възможно, ами има и вариант да не се изисква отваряне на черепа. Благодарение на така нареченият Гама Нож, днес доброкачествените и злокачествените образувания могат да бъдат премахвани без отворена операция.

Радиохирургията (Гама Нож) е много прецизна форма на лъчева терапия, която фокусира интензивни лъчи (гама лъчи) към лезиите в мозъка и ги лекува. Едни от най-добрите специалисти в радиохирургията са локализирани в Турция, където стотици пациенти от цял свят търсят лечение. Компаниите като Bridge Health помагат на пациенти от България да се възползват от Гама Нож лечението в южната ни съседка. Радиохирургията с гама нож може да бъде ефективна при лечение на тумори и малформации на кръвоносните съдове.

Радиохирургията за лечение на тумори действа чрез увреждане или унищожаване на ДНК на туморните клетки, така че тези клетки не могат да се възпроизвеждат или растат. С течение на времето мозъчният тумор се свива. Докато при малформации на кръвоносните съдове, като артериовенозна малформация, лечението с Гама нож Icon причинява постепенно затваряне на деформираните кръвоносни съдове.

Лъчите на Гама нож Icon се излъчват от различни изходи, но се събират в една точка, фокусирани точно върху лезията. Сам по себе си всеки лъч носи много ниска доза радиация и има минимален ефект върху здравата тъкан, през която преминава, но когато се обединят, лъчите осигуряват точна и интензивна доза радиация, за да нарушат ДНК-то на лезията. Методът е създаден благодарение на модерната радиотехнология и обединението ѝ с медицината.

За да се определи силата на лъчението, ъгълът, под който падат лъчите, броят изпускания на пулсове и точното местоположение е нужна адекватна и опитна преценка на радиохирург и радиационен онколог. Само така лечението ще постигне необходимите резултати

Кога е необходима тази процедура?

Радиохирургията с Гама нож Icon се използва за лечение на определени състояния на мозъка, много от които досега биха могли да бъдат лекувани само чрез отворена хирургия. За наше огромно щастие, модерната медицина днес позволява използването на Гама Нож за редица заболявания, които сме изброили по-долу:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото
 • Първични мозъчни тумори;
 • Акустична неврома;
 • Тумор на хипофизата;
 • Краниофарингиом;
 • Глиома;
 • Менингиом;
 • Хемангиобластом;
 • Хордома;
 • Детски мозъчни тумори;
 • Артериовенозна малформация;
 • Тригеминална невралгия;
 • Епилепсия;
 • Обсесивно-компулсивното разстройство.

Гама нож Icon може да се използва и за друг вид операции, когато например мозъчната лезия не може да бъде достигната чрез конвенционални хирургични техники. Може да се използва и вместо операции, които изискват краниотомия при онези пациенти, които трябва да избягват отворена операция. Тъй като ефектите от процедурата с Гама Нож се проявяват с течение на времето, тя може да не е подходяща за лица, чието състояние изисква по-незабавна терапия. Вашият специалист ще определи най-добре, дали това лечение е подходящо за вас.

Радиохирургията с Гама Нож може да се използва за лечение и на деца и на възрастни. Избягването на ненужна радиация е особено важно за деца, които може да са изложени на по-голям риск от възрастните поради късните ефекти от радиацията. Децата обаче, лекувани с Гама Нож могат да имат много по-малка вероятност да развият по-късно странични ефекти, отколкото тези подложени на мозъчна операция. При всяко положение, лечението без отваряне на череп е много по-лесно за възстановяване, отколкото операцията.

Какво се случва след лечението?

gama-noj-01Процедурата с гама нож обикновено се извършва амбулаторно. Това на практика означава, че няма да има нужда да оставате повече от 1 вечер в болницата. Понякога даже и 1 вечер не е нужна, а пациентите са свободни да се приберат вкъщи. Сравнително често пациентите усещат гадене след процедурата, което може да бъде облекчено с лекарства, които от болницата осигуряват. Хубавото на радиохирургията е, че човек може да се върне към нормалните си дейности почти веднага. Ако пациентът трябва да извършва тежка физическа активност, то той може да се върне към нея до 24 часа.

Тоест възстановяване е минимално. Естествено, това се определя от общото състояние на пациента.

На по-късен етап, пациентът е необходимо да се срещне с неврохирург, който да определи какъв ефект е имало лечението. Радиохирургията не действа веднага. Възможно е да отнеме месеци преди да се забележи нейният ефект. Това е и причината да не се използва при спешни случаи, където е нужна незабавна реакция.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *