Коластра. Ползи и вреди. Мнения за Аквасорс, Абофарма Имунокол перфект, Биозин кидс и LR. Продължителност на прием

Ползи от коластра и продължителност на прием. Има ли вреди? Мнения за коластра Аквасорс, Абофарма (Имунокол перфект), Биозин кидс и LR. Коластра при бременност. Коластра за деца

Коластра е първият секрет от женските млечни жлези, който предшества истинското мляко. Течността е почти прозрачна. Съдържа левкоцити, защитни антитела, фактори на растежа.

Днес се произвеждат препарати на нейна основа. Така хората от всяка възраст се ползват от богатата на хранителни вещества субстанция.

Какво има в коластрата
Основни компонентиХарактеристика на съдържанието
Лактозатя е в концентрация от минимум 1,2%. Лактозата отговаря за 50% от осмотичното налягане
Олигозахариди40 различни вида, те имат киселинен характер
Протеиниконцентрацията им е по-висока в коластрата, отколкото в кърмата. 70 – 80 % от тях са имуноглобулини (IgG, IgM, IgA), докато в млякото са едва 1%
Фактори на растежаосновните са IGF I и II (инсулиноподобни) и EGF (епидермални) в концентрация, многократно превишаваща съдържанието им в кърмата. Нивото им бързо намалява за часове от раждането
Витаминивисока концентрация на мастно-разтворимите А, Е и D като холекалциферол и на водоразтворими тиамин, рибофлавин, B6 и B12
Ензимиоколо 40 вида във високи концентрации
Нуклеотидиучастват в биохимичния синтез
Цитокиниотговарят за модулацията на имунната с-ма
Липидиконцентрацията им намалява от 8 до 4% в първите 5 дни
Минераливисоки концентрации на калций и фосфор + около 40 микроелемента като цинк, мед, манган и желязо

Както се забелязва от таблицата, коластрата е най-качествена в началото, след което концентрациите на ключови съставки в нея катастрофално спада, буквално за часове.

Скоро тя се замества от кърмата, в която има 100 пъти по-малко имуноглобулини с противоинфекциозни свойства, 2-4 пъти по-малко от витамините и другите специфични елементи.

Топ ползи от коластра

Коластрата е във „върхова форма“ в първите 30 часа от раждането. Взета в този период от млекопитаещ добитък, тя се преработва и превръща в лесен за употреба продукт. Такава и други хранителни добавки са добре представени от специализирани сайтове като NowFoods.bg.

Главната полза от коластрата е нейната функция на естествена ваксина. Като такава, тя е напълно безопасна и не дава нежелани ефекти.

Тя е мощна възстановяваща субстанция. Доказано обновява тялото след интензивно натоварване, например при спорт и тежък труд. В такъв режим страда имунната система, а коластрата решава потенциални проблеми. Тя намалява умората, увеличава енергията и издръжливостта.

Някои стомашно-чревни проблеми се решават с употребата на коластра. Например тя потиска силна диария, намалява симптомите на колит при използването й като клизма, презотвратява язви на червата поради използване на нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Коластрата е изключително питателна. В нея присъстват най-важните за организма нутриенти. Жълтият цвят идва от витамин А и каротиноидите, нужни за кожата, очите и имунитета. Коластрата подава магнезий за правилно развитие на костите и за поддържане на сърцето, мед за имунитета, цинк за мозъка. В коластрата има 4 пъти повече цинк, отколкото в млякото.

kolastra-02

Човешката коластра не е така концентрирана на качествени компоненти, както създадената от млекопитаещ добитък като крави и биволици

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Кои са нейните вреди?

Не е установено вредно въздействие на коластрата върху човешкия организъм. С повишено внимание се приема от хора с чувствителност спрямо млечни продукти.

Пълнее ли се от коластра?

При проблеми с теглото трябва да се отчита високата калоричност на продукта. Например в първите 24 часа от раждането на теле в коластрата на кравата има 150 кКал на 100 мл След 48 часа тази цифра пада на 110 кКал, на петия ден – 70 кКал.

Коластрата съдържа голямо количество протеини – 27,63 г. Организмът ги усвоява за 2 часа, защото те имат консистенция на суроватка.

Този негатив се избягва с приемането на таблетирана коластра. И без това коластрата в натурален вид и неприятна за консумация заради своеобразния с и мирис и вкус.

Странични ефекти

При следване на указаните дозировки, коластрата не дава странични ефекти. Типичната доза е ниска, обикновено 10 – 20 г (2 до 4 ч.л. сух прах или 25 – 125 мл течност). Следвайте указанията от листовката или етикета, за да няма негативи от приема на продукта.

Предозиране с коластра

Природата се е погрижила коластрата да не се предозира. При преработената коластра под формата на добавка също не е възможно предозиране, ако се следват указанията. Мнозина специалисти изказват мнението, че коластрата не подлежи на предозиране и няма да даде негативи, в каквато и доза да бъде приета.

Видео: рецепта за преработка и съхраняване на коластра от крава.

Коя е най-добрата коластра за деца?

Даваме някои добавки, които са в продажба на българския пазар. Подреждаме ги по минимална разрешена възраст за прием.

 • Биозин Кидс. Тази добавка не поставя ограничения във възрастта – подходяща е за всички. Тя се класифицира като препарат в подкрепа на имунитета при малки пациенти – в течна форма като вкусен сироп. Няма вредности като глутен, спирт и подсладител. Една опаковка с 20 дози струва 32 лв;
 • Абофарма Имунокол течна – дава се от 0 г. при доза от 5 мл дневно;
 • Абофарма Имунокол на капсули става за деца от 1-год. възраст при доза 5 дни Х 2 капс. + 30 дни Х 1 капсула;
 • ChildLife е прахообразен продукт, специално адресиран към бебетата. Той съчетава коластра с пробиотик като природна формула за здраве на имунитета и храносмилането. Употребата започва от 6-мес. възраст в доза ¼ ч.л. 50-гр. опаковка струва 56.10 лв;
 • Коластра на Аквасорс. Тя е предназначена за пациенти, навършили 1-год. възраст. Допуска се употребата й от бебета, но с разрешение на педиатър. Детската доза е 1 капс. дневно. Опаковка със 120 броя струва 96 лв;
 • Муракол Протект. Биволска коластра стои в основата на няколко продукта с това име. Детският е предвиден от 2-год. възраст. Продуктът е обогатен с активни компоненти от краве мляко и жълтък, както и с пробиотик – 10 вида полезни бактерии. Представлява комбинация от елементи на имунната защита и растежни фактори. 120-гр. опаковка струва 55 лв;
 • Мултивитамини с коластра за деца. Компанията Витаголд съчетава 11 витамина с коластра в приятни за малчуганите смучащи таблетки. Продуктът е показан от 3-год. възраст в доза 2 бройки дневна. Цената на 45 таблетки е 21.20 лв;
 • Биофар Ултра Кидс на сашета е продукт с възрастови граници между 6 и 12 години. Съчетава коластра, 13 витамина, 7 елемента и патентована комбинация Phyto-Matrix™ с плодови екстракти. Той е предназначен за подкрепа на растежа, развитието на мозъка и укрепване на костите. 14 сашета струват 13.40 лв;

Пурина про план с коластра. А това е добавка за бебета – кученца от породи със средна големина. Подкрепата на имунитета е ключова при всички мъници – хора и домашни любимци. Под марката Пурина специално са разработени сухи храни с добавена коластра OPTISTART®.

Продължителност на прием

Ако гледаме какво е разпоредила природата, то коластра се приема 3 – 5 дни и това е достатъчно новият организъм да получи от майката нужното, за да се справя нататък сам.

При добавките, адресирани към деца и пациенти с показания, ситуацията е различна. В ролята си на имуностимулатор, те се приемат продължително. Някои производители препоръчват схеми за 1-2 месеца, други предвиждат продължителен прием, без да го ограничават с конкретен срок.

Като добавка, коластрата на прах, сироп, таблета или капсула не е предназначена за екстрен краткотраен прием, макар че и в такъв режим тя е от полза и дава резултат.

Още по темата ТУК: Продължителност на прием и ползи от коластра. Странични ефекти и мнения за LR, биволска коластра, Абофарма и др. Пълнее ли се? За деца.

Видове, марки и мнения

Едни от максимално полезните и ценни хранителни добавки са произведени на основата на коластра. Суровината се добива основно от крави и биволици – млекопитаещи животни, които отделят мляко в голямо количество.

Видът на коластрата и нейната преработка влияят върху  качеството на крайния продукт, но не само тя е определяща. Някои производители добавят витамини, пробиотици, микроелементи, плодови екстракти, обогатявайки състава и променяйки крайната цел. Така се получават добавки, подчертано насочени към имунитет, към храносмилане, за растеж и така нататък.

Много добавки носят името „Коластра“. Различаваме ги по производителя – Sanct Bernhard, Биохерба, Максмедика, GNC, TNT 21, Doctor Nature, Нау Фудс, Бест Витал, Регента, Джароу Формулас, Фортекс и много други.

Как да изберем? Можем да ползваме няколко маркера, за да направим своя избор. Съществените са:

 • процентът на имуноглобулини в продукта – той варира, например има 28%, 30%, 35%. А някои производители не го посочват, което не е добър знак;
 • съдържание в единица – ще се ориентираме по това колко таблетки или капсули са предвидени за ден. Някои продукти са разчетени по едно дневно, други – по 2 или три, при това на два приема;
 • цена за доза – не е достатъчно да сравним бройките в една опаковка с цената, а трябва да видим колко дни покрива тази опаковка. Тогава ще се ориентираме кои са наистина изгодните продукти.

Сега ще разгледаме по-известните добавки с коластра.

Коластра на Абофарма (Имунокол перфект)

Имунокол на Абофарма е в 2 форми – течна и капсулована. Те съдържат единствено коластра от крава с 30% и 35% IgG.

kolastra-03

Двата продукта на Абофарма, които са сред добре познатите на българския пазар

Капсулите се вземат 5 дни интензивно и 30 дни по поддържаща схема. За течната форма не е фиксиран период на прием. Цената на 30 капсули е 27.30 лв, на 60 мл течност – 21.20 лв.

За Имунокол има предимно положителни отзиви в пациентските форуми. Някои се доверяват на Абофарма, защото е немска компания, а „при немските компании няма компромиси с качеството“. Други в практиката откриват, че коластрата е повлиява добре на често боледуващото дете.

Вижте още мнения за различните марки коластра и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум по темата!

Мнения за биволска коластра

Коластрата, добита от биволици, привлича погледите с фрапираща цена. Муракол протект е марката, под която излизат три такива продукта – за деца и стандартен в две разфасовки. Дозировката от 120 г струва 55 лв (детската) и 89 лв (за възрастен). Голяма опаковка за възрастни от 360 г е 260 лв.

В едно интервю научният консултант за производството на тези добавки доц. Стефан Дюкянджиев обяснява защо е предпочетена биволската коластра, макар и по-скъпа – защото това са животни, отглеждани на пасищно хранене. В суровината има повече от 100 съставки, включително натрупани съставки от билки, които биволиците са консумирали в природата.

За жалост в българските форуми не намираме мнения на пациенти за ефекта от тази коластра, което е логично поради високата й за българския пазар цена.

Мнения за коластра на Аквасорс

Капсулите на Аквасорс са опаковани по 120 бройки и са на цена от 96 лв. Те са насочени към храносмилането и имунитета. Според производителя, технологията на обработка гарантира запазването на всички ценни съставки на суровината. Коластрата е сушена на ниска температура, минала е шокова пастьоризация, съдържа всички видове имуноглобулини (но не се посочва процент).

 • Дозата е 2 Х 1 бр., за деца – 1 бр.

Според мнения от форумите, коластрата на Аквасорс се предпочита след боледуване, за  възстановяване от тежки състояния и профилактика на вирусни инфекции. Често я комбинират с други продукти на фирмата, най-често с водорасли и със Зелена енергия.

Коластра и Зелена енергия

Пакетът на Аквасорс, наречен Уелнес, съчетава капсулите Зелена енергия с капсулите Колактив. В момента цената му е 172 лв. Афишира се като ударна доза защита и имунна подкрепа за деца и за големи. Адресира се към хората, които често развиват заболявания.

 • Зелена енергия е витаминен комплекс на АкваСорс, комбиниращ B12, B5, C и желязо срещу отпадналост, в подкрепа на мозъка, нервите и имунитета, за кожа и енергия. Отделна цена на 120 капсули е 79 лв.
 • Колактив 3 е комбинация от коластра, ацидофилус и лактоферин за долният отсек на храносмилателния тракт и за имунитет. Отделно 120 капсули струват 98 лв.
Коластра LR (ЛР)

Лайфтакт на капсули струва 125.90 лв последна цена, защото в момента не е налична в аптечната мрежа. В шишенцето има 60 капсули, достатъчни за 30-дневен прием. Добавката е адресирана към всякакви възрасти. 77 % от нея е коластра от крава на прах, натурална.

 • ЛР е добавка за обща подкрепа на тялото, за имунитет и енергия. Тя е обезмаслена и нискокалорична.

Същият продукт се предлага и в течна форма, като една доза е 8 мл и лесно се дозира с капачката. Флакон с 15 дози струва 88.90 лв, също последна цена, защото и течната форма в момента не се зарежда.

Майчина коластра при бременност

Човешката коластра е секрет, който започва да се отделя в последните дни на бременността. Продължава в стартовите 3 до 5 дни. Сменя се с преходно мляко, преди да се преобразува в зряло мляко – кърмата, която бебето потребява, докато суче.

kolastra-01

1 – коластра, 2 – преходно мляко, 3 – зряло мляко (кърма)

Коластрата е жълтеникава, гъста и концентрирана субстанция със специфичен мирис. Мнозина я намират неприятна на вкус.

Често коластрата се оценява като чудодейно лекарство. Чудодейни лекарства не съществуват. Коластрата е комбинация от съставки, които трябват на новопоявилия се организъм, който се ражда без имунна система, заради плацентарната бариера на кръвта. Коластрата е необходима на детето, за да построи своя имунна защита, тоест да оцелее.

Вижте и ТОВА: Коластра по време на бременност. Кога тече коластра от гърдите и колко време? Прием на коластра при бременност.

Биозин с коластра за възрастни

За възрастните добавките с коластра са по-полезни, отколкото натуралната коластра. Новороденото се нуждае именно от майчината коластра. Но като минат първите 3 – 5 дни и бебето си изгради собствена имунна система, ситуацията се променя.

Нататък човекът черпи от коластрата нужни елементи, но тя не му трябва в непроменен вид, както на новороденото.

Коластра се приема с конкретни оздравителни цели, затова нейните качества се подсилват с витамини и други компоненти.

Качествена комбинация виждаме в добавката Биозин. Тя има коластра с рядко срещаните 40% имуноглобулини и лактоферин. Обогатена е с екстрахирана ехинацея (която и самостоятелно е силен имунен стимулатор), цинк, инозитол и бета-глюкани. Всички те дават своя принос за имунитета. Така че Биозин по-бързо възстановява след боледуване, отколкото чиста коластра. Ефективен е при всякакви болести, особено инфекции от гъбичен, вирусен и бактериален произход. Конкретно помага при хепатит, грип, херпес, папилома-вирус, шарки

Цената на 30 таблетки по 400 мг е 34 лв.

Погледнете и ТУК: Мнения за Биозин. Изопринозин по-добре ли е? Странични ефекти и отзиви. Колко време се пие Биозин Кидс?

Коластра от крава

Кравешката коластра е обичайната суровина за добавки с коластра. В листовката на Пробиен (коластра + пробиотик) е подчертано, че кравешката коластра има 10 пъти повече имуноглобулини от човешката.

За предпочитане е кравите да са били на свободно отглеждане или от контролирано био производство. С коластра от крава са добавки като Имунокол, Бест Витал, капсулите на  A – Z Medica. Prime Life® е от крави, на които не са инжектирани хормони. Зеин Фарма отбелязва, че ползва коластра от сертифицирани ферми.

Още информация и източници на английски: Ползи и вреди от коластрата; * Прием на коластра и продължителност; * Коя е най-добрата коластра за деца?

Немска течна коластра

Ако сте се поровили из форумите, сте срещнали предпочитанията спрямо немската коластра. Съществува мнението, че германците строго контролират качеството в своите компании. Друго ширещо се становище е, че течната коластра е за предпочитане през таблетираната – защото е претърпяла по-малко преработки.

В търсене на немски и на течна коластра едновременно, стигаме до три продукта, които вече споменахме неколкократно. На тези две изисквания отговарят течните форми на Имунокол, ЛР Лайфтакт и на Бест Витал, което е марка на Medsportiv Германия.

В течна форма е още един продукт на ЛР Лайфтакт, който комбинира алое вера с коластра и мултивитамини. Продуктът е целенасочен към детския имунитет. В момента струва 106.50 лв, намален от 199 лв.

Видео: Защо коластра се числи към групата на суперхраните.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Коластра. Ползи и вреди. Мнения за Аквасорс, Абофарма Имунокол перфект, Биозин кидс и LR. Продължителност на прием

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Препоръчаха ми Биозин с коластра за възрастни, за майка ми, която е лежащо болна. Още се колебая дали да купя, смятате ли, че си струва. Смятам, че един нормален курс ще ми излезе към 3 – 4 опаковки, което е към 90 – 120 лв.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.