Подут корем често е признак за заболяване

Подуването на корема накратко представлява разширяване на зоната между гърдите и слабините.

Коремът се състои от следните органи: стомах, черва, черен дроб, жлъчен мехур, панкреас и множество кръвоносни съдове.

Подут корем е чест симптом на широка гама от леки до сериозни заболявания като камъни в жлъчката, преяждане, хранително отравяне, панкреатит, чернодробно заболяване или бременност.

Подут корем подсказва понякога за сериозен проблем в организма

Подут корем подсказва понякога за сериозен проблем в организма

В зависимост от причината, подуване на корема може да продължи за кратко като например подуване вследствие от преяждане. За по-дълъг период коремът се подува при затлъстяване или асцит.

Подуване на корема може да варира по признак тежест от леко към силно и ясно видимо подуване, което може да попречи на дишането или на други органични процеси.

Симптоми при подуването на корема са виене на свят, прилошаване, задух или пожълтяване на кожата (жълтеница). Дори може да се стигне до тежки усложнения и до сериозна опасност за живота на човек. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ при наличието на гореизброените симптоми.

Подуване на корема може да бъде съпътствано и от симптоми, засягащи стомашно-чревния тракт като коремна болка, оригване, промяна в дефекацията, диария, лошо храносмилане, гадене, лош апетит и повръщане. Умората и треската също са симптоми, които се появяват заедно с подутия корем.

Симптомите, които са ясен показател за сериозен проблем, застрашаващ живота са: кървави или черни изпражнения, болка в гърдите или натиск, затруднено дишане, задух или учестено дишане, виене на свят, припадък, висока, тежка болка в корема

Какво причинява подуване на корема?

Подуване на корема могат да причинят различни инфекции, злокачествени заболявания, възпаление, травма, обструкция и други необичайни процеси. Подуване на корема може да е резултат от нарушения на стомашно-чревната или храносмилателната система, или от промени в ендокринната, нервната, репродуктивната или отделителната система.

Подуването на корема много вероятно да е признак за наличието на болести като апендицит, целиакия, рак на дебелото черво или рак на панкреаса, хранително отравяне или гастрит.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *