Болки в яйчниците – народни рецепти, билки и причини

Какво причинява болки в яйчниците, на кои болести са симптом, билки, народна медицина за справяне с този проблем, симптоми на възпалителни процеси

Съдържание на статията: Болки в яйчниците. Причини. При бременност. Киста. Поликистозни яйчници. Ендометриоза. Болки в яйчниците и кръста. Болки в яйчниците билки. Болки в яйчниците народна медицина.

Болки в яйчниците.

Често срещаните причини за появата на болки в яйчниците обикновено стават като претекст за посещение на лекар-гинеколог. Те биват както от физиологични и така и от патологични процеси. Болките обикновено може да бъде от различен характер и е симптом на заболявания на репродуктивната система.

Често случващите се болки в яйчниците обикновено стават като претекст за посещение на лекар-гинеколог.

Често случващите се болки в яйчниците обикновено стават като претекст за посещение на лекар-гинеколог.

Какво може да причини болките? Те са постоянни или срещащи се при определени условия, според вида си са остри или тъпи. Могат да се случат независимо от бременността, ако страдащите са в такъв период, поради възрастта, или може да бъде от възпаления или хормонални промени. Понякога такива болки са в резултат на поражението на други органи като пикочния мехур или червата. Също така в гинекологичната практика не са рядкост случващите се понякога болки в яйчниците от психогенно естество: например депресирани или истерични състояния. Такова разнообразие от причини, които водят до необходимостта от задължително сезиране към специалист. Само правилно избраната терапия е в състояние да осигури бъдещето благополучие и репродуктивното здраве на жените.

Едно от най-честите заболявания на жените е възпаление на яйчниците, лечението на което е дълъг и сложен процес. Облекчаването о и ускоряването му може да бъде повлияно от средствата на народната медицина, които включват промивки, отвара от билки и седящи бани на половината тяло, тинктури също допринасят за лечението на редица възпаления на женските полови органи.

Причини.

Причини за възникване на възпаление на яйчниците:

Честа смяна на сексуалните партньори.

Ползване на лекарства, които намаляват имунитета.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Нерационалното използване на антибиотици.

Вагинални промивки, които допринасят за извличане на полезната микрофлора.

Липса в храната на млечнокисели продукти.

Различни вътрематочна интервенция (кюретаж, дилатация и аборт, монтаж на вътрематочно устройство).

Симптоми на възпалителни процеси.

Има обусловени предразполагащи фактори, помагащи да се развие възпалителен процес.

Симптомите на възпаление са както следва: болки в корема в долната му част, които могат да бъдат в долните крайници и перинеума, кървене от гениталите, слабост, патологично изхвърляна кръв с неприятна болка и миризма при полов акт, и така нататък.

Проблемното хронично възпаление на яйчниците на практика е без клинични прояви. Поради това болните жени се нуждаят от редовни прегледи при гинеколог, за да се открият първите признаци на заболяването.

Обикновено промените в нервното и умственото състояние на пациентките съпътстват болките: смущения в съня, безсъние, раздразнителност, намалена трудоспособност,  умора и т.н.. До 60-70% може да достигне безплодието.

Симптоми на възпаление при болки в яйчниците

Симптоми на възпаление при болки в яйчниците

Още една важна проява на хроничен процес в матката и яйчниците е нарушение на менструалния функция. Съществуването на възпаление в таза обикновено довежда до нарушаване на цикъла на 45-55% от пациентките, в които се проявява под формата на нарушения в регулярността му, оскъдна или обратно – тежка и болезнена менструация. Напълно възможно е да има менструален или постменструален синдром.

Заболяванията на половата функция са открити в 50 – 70% от страдащите жени, а при липса на явна функция или промяна на желанието за секс, болка при осъществяването му, липса на оргазъм, вагинизъм, тези симптоми са тясно свързани от своя страна с психо-емоционалното състояние на пациентките и степента на намаляване на яйчниковата функция. Случва се например една на всеки четири жени почти, засегнати от хронично възпаление на яйчниците, да са диагностицирани с млечница.

Причини свързани с менструалния цикъл.

Много жени забелязват болезненост в яйчниците през определени фази на менструалния цикъл. Често тези болки не са опасни, те се наричат ​​в гинекологията овулационен синдром. Те не се нуждаят от задължително лечение от лекар, но ако съществуват опасения, ще е най-добре да направите лекарска консултация и да се подложите на преглед на таза.

Всеки месец в първите дни на менстр. цикъл болките са с различна интензивност. Описано е всъщност по-скоро усещане на болки в матката, отколкото в яйчниците. Те са свързани с отхвърлянето на лигавицата на матката и нейното периодично намаляване. Силата на тези намаления и нивото на прага на болката определя присъствието или отсъствието на дискомфорт.

Овулация

Овулация

Овулацията е знак за нормалното функциониране на женското тяло. Това е минималната болка на яйчниците, последвана от освобождаването на яйцеклетката в коремната кухина. Процесът се придружава от леко кървене. Перитонеумът е изключително богат на нервни окончания, от който при раздразненост се проявява болезненост. Болките по време на овулация има характерни симптоми: случват се в средата на менструалния цикъл; те са болки в природата; траят не повече от няколко часа и са разположени от едната страна.

След овулация и преди менструация.

След овулацията, преди следващата менструация болките се получават след 16 дневен цикъл и е вероятно да са и с отделяне на мазни секрети.

На мястото на яйцето след овулацията се формира жълтото тяло, чиято основна функция се състои в производството на хормона прогестерон. При малко постъпление на прогестерон например, ако жълтото тяло е недостатъчно сформирано, се отделя малка част от ендометриума (лигавицата на матката), придружено с болка.

В началото на цикъла, появата на болки след екскрециите не е типично за овулационен синдром и поради други причини. Най-вероятно състоянието би могло да се дължи на кисти или въздействие на стрес.

Болезнено усещане по време на секс.

Една нормална жена не изпитва дискомфорт в яйчниците в такива случаи. Техният външен вид обикновено е следствие генитални заболявания. Редки причини за болките би могло да са физиологичните характеристики на организма. Фактори, които предизвикват болка: възпаления и инфекции на женските полови органи; новообразувания в яйчниците; появата на кисти в тях; наличието на сраствания в таза; малко производство на вагинален секрет, вагинална сухота; прекалено дълбоко проникване на партньора; вагинизъм – напряга мускулите на влагалището.

Патологични причини.

Възпалителният процес на яйчниците и околните тъкани, често се явяват причина за болки. Той може да възникне остро или хронично, но честите симптоми са болка и дисфункция при възпроизвеждане на менструалния цикъл. Когато е остър възпалителният процес, има и увеличение на телесната температура. Остро възпаление на маточните тръби и яйчниците или оофорит се характеризира с постоянна и за съжаление силна болка в областта гърба в долната му част, на корема, и отделяне на обилни секрети, остра болка по време на секс, повишаване на телесната температура.

Възпаление на яйчниците и близките до тях маточни тръби, наречено аднексит.

Неговите симптоми са остри в началото на заболяването. Ако не се лекува, тези възпаления се превръщат в хронични. Симптомите стават по-слабо изразени: тъпа болка във влагалището, слабините, слабо отделяне на секрети, намалено либидо, нарушение на цикъла. Въпреки това, усложненията могат да бъдат сраствания и безплодие.

Овариален хиперстимулационен синдром.

Овариалният синдром на хиперстимулация често е страничен ефект от хормонална терапия за безплодие. Яйчниците са увеличени, те образуват голям брой фоликулярни кисти. Болките в корема са подобни на подуване. Също така, има увеличение на телесното тегло, появата на задух, намаляване на уринирането.

Апоплексия на яйчника.

Апоплексия или разкъсване на яйчника е придружено от широко кървене в коремната кухина и естествено това е свързано с остри болки. Болката може да стигне гърба и в неговата долна част особено, ректума и долните крайници. Тя обикновено е много силна, придружена е от гадене, повръщане, или припадък.

Тумори.

Доброкачествени и злокачествени новообразувания на яйчниците не се проявяват в началните етапи. Когато нарастне тумора в една жена, тя се оплаква от тъпа болка в корема, често срещаща се само от едната страна, която няма общо с менструалния цикъл. Туморът започва да притиска околните органи, което води до нарушаване на функциите им (пикочния мехур, дебелото черво, матката). Коремът се увеличава по размер.

Злокачественият тумор в допълнение към описаните симптоми, води до загуба на тегло, появата на слабост, умора, влошаване на здравето. Ракът на яйчниците винаги е придружен от нарушение на цикъла.

Цистит.

Остър и хроничен цистит – е още една причина за появата на болки в областта на торса. В допълнение към силните атаки на болките, болестта разкрива следните симптоми:

Увеличаване или намаляване на температурата.

Гадене, повръщане.

Чести фалшиви пориви за уриниране, които могат да бъдат болезнени в края на акта.

В периоди на напрежение, може да има кръв в урината и малко зацапване . Циститът не може да бъде пренебрегнат. Хроничната форма може да доведе до интерстициален цистит, който се нуждае от лечение през целия живот.

За това заболяване се препоръчва почистване на организма от паразити.

Млечница.

Не подценявайте и тази болест известна като млечница. Тя започва с незначително бяло течение и малък сърбеж, и в случай на небрежност и пренебрегване на лечението, тази „дреболия“ се превръща в едно хронично заболяване. Ето защо, ние не можем да бъдем изненадан, когато болките ниско в корема, и в придатъците в областите на пояса и кръста, след посещение на гинеколога ще се окажат, че са с диагноза безплодие с хронична кандидоза.

Хронична болка в таза.

Симптомите на болка в корема в долната му част и в долното бъбречно ниво, която безпокои дамите за повече от 6 месеца, се нарича хронична болка в таза. В 75% от случаите тя е причинена от започнали гинекологични заболявания. Останалите 25% принадлежат към болестите, на които еднакво подлежат както жените, така и мъжете:

Развитие на сраствания в областта на таза.

Заболявания на ректума и патологията на пикочния мехур.

Дискова херния или вертебрални лезии (артрит, артроза).

Инсулт.

Остеопороза

При мъжете – простатит.

Инфекции на половите пътища.

Когато имате слаби болки локализирани в корема в долната му част и също на гърба, както и леко покачване на температурата, трябва да направите проучване и да изключите: хламидия; уреаплазмоза; микоплазмоза; гонорея.

Пулсираща болка.

Специално внимание да се изисква болка пулсиращ характер, особено, ако се появява през повече от половин час.

Ако усещате пулсиращи болки вляво, те идват от левия яйчник, температурата се повишава и е налице обща слабост, трябва незабавно да потърсите лекар или се обадете на Бърза помощ. Напълно е възможно да се наложи незабавна хоспитализация!

Функцията на десния яйчник със своето местоположение може да предизвика пулсации в корема отдясно след кюретаж или хистероскопия на матката. Ако пулсациите настъпят без видима причина, болката се увеличава, има кървене, температурата се повишава, съветът е същия –  веднага търсете бърза помощ! В такъв случай може не само да има проблем с киста, но и извънматочна бременност (усукване, разкъсване на марточните тръба), спонтанен аборт или апендицит – това са причините, които предизвикват пулсациите и болката в десния яйчник.

Болки в яйчниците, които се усещат в краката.

Пулсираща болка в дясно, ляво, или едновременно в двата яйчника, придружени с разнообразие болки, които се усещат в левия или десния крак, произтичат от нарастващия натиск върху органите на малкия таз . Те са: резултат от усложнения на бедрената или ингвинална херния; може да се окаже натрупване на гной в матката; свидетелстват за развитието на остър апендицит.

Остри и силни болки в яйчниците.

Незабавно с такива болки имате нужда от спешна медицинска помощ – в такава ситуация това е сигнал за следните патологии, които изискват незабавна хоспитализация:

Апоплексия и разкъсване на яйчника, това може да се случи дори и в резултат на освобождаването на яйцеклетката от възпален яйчник.

Перитонит – гноен процес в перитонеума.

Спукана кистозна капсула или усукването ѝ.

Извънматочна бременност.

В допълнение към тези причини, когато всички органични причини са изключени, дискомфортът в яйчниците и болките могат да се окажат, че са причинени от психогенни фактори, и жената трябва да се прегледа от психотерапевт.

Само редовното преминаване на общ клиничен преглед и хоспитализяция, задължителен годишен преглед при гинеколог, воденето на здравословен живот и адекватното оперативно лечение са гаранция за здраве и плодородие на жените.

Билки от народната медицина за болки в яйчниците

Билки от народната медицина за болки в яйчниците

При бременност.

Болки, които възникват рано през бременността, рядко се случва да не притесняват жените. Това се дължи на затихване на функциите на яйчниците през бременността. Въпреки това, бременните жени изпитват болка в корема, но те са причинени от промени в положението на вътрешните органи и голямо натоварване на сухожилията на матката и нейните придатъци, а също и поради възникналото по-голямо натоварване на гръбнака. Такива оплаквания могат да сигнализират за опасност от спонтанен аборт .

Болката в началото на бременността.

Едно от заболяването на яйчниците в първия триместър на бременността може да покаже наличие на киста на жълтото тяло. Състоянието не е опасно, но може да причини дискомфорт, ако кистата е значително увеличена. С развитието на плацентата жълтото тяло изчезва и болката изчезва. Това се случва около 12-та до 14-та седмици.

Спонтанен аборт.

В началото абортът се придружава от загуба на кръв и има интензивно силна болка в кръста и в корема в долната му част в същото време. Ситуацията се влошава бързо, така че, ако потърпевшата е бременна и усещате тези симптоми, незабавно имате нужда от бърза помощ. Бъдете внимателни и сериозни по въпросите на собственото си здраве. Не се страхувайте да поискате помощ от вашия лекар, ако има причини. Правилно избраното лечение ще ви върне към уюта на вашия живот и ще се избегнат усложнения.

Киста на яйчника

Киста на яйчника

Киста на яйчника.

Кистата представлява кухина, в която се натрупва течност. Понякога жените разбират, че имат киста на яйчника случайно, защото от дълго време тя не се проявява или се проявява слабо, получава се незначителен дискомфорт по време на секс, усещане за тежест в коремната област, цикълът е удължен. Опасността представлява внезапното разрушаване на кистата, както и нейното усукване. В такъв случай има остра внезапна болка и е възможно краткосрочна загуба на съзнание, гадене и повръщане.

Поликистозни яйчници.

Това е ендокринно заболяване, което засяга жлезите с вътрешна секреция. Патологията предизвика пролиферация в тъканите на много малки кисти вместо една. Симптомите на болестта включват: прекъсване на менструалния цикъл, симптоми на ПМС, безплодие, хронични болки в яйчниците, в корема и в гърба в долната им част, общи признаци на аномалиите в жлезите с вътрешна секреция (затлъстяване, косопад, акне).

Ендометриоза.

Ендометриозата е заболяване на яйчниците, което изисква продължително лечение. Това е свръхрастеж на тъканите на ендометриума в тръбите, перитонеалната кухина, яйчниците. Заболяването се проявява, когато израстъци станат обширни. То се характеризира с изобилни болезнени менструации, болки в корема и в гърба в долната им част, на ректума. Нарушението на цикъла предизвиква и болезнено уриниране. При липсата на лечение на ендометриозата води до образуване на сраствания и безплодие.

Болки в яйчниците и кръста.

В 90% от случаите на едновременни болки в яйчниците и на нивото на кръста се оплакват момичета и млади жени. Първата причина за такъв дискомфорт е продължителната хипотермия (преохлаждане). Ако хипотермията се изключи, то това показва наличието на едно или повече нарушения на пикочно-половата система, за диагностиката, на която голямо значение имат естеството на болките, честотата на възникването им, както и тяхната продължителност.

Болки в яйчниците билки.

Билки за болки в яйчниците

Билки за болки в яйчниците

Лъжица жълт кантарион се сипва в 300 мл завряла вода и 15 минути се вари, филтрира се. Пийте 75 мл 3 пъти дневно при възпаление на половите органи.

Лъжица изсушени и смачкани листа от орех, се слагат в чаша завряла вода. Оставят се за 4 часа и се употребява през деня.

Смесете 1 част детелина и 10 части подбел. Лъжица от сместа се добавя в чаша завряла вода. Варят се на водна баня четвърт час, охлаждат се и се филтрират. Пийте половин чаша при възпаление на придатъците3 пъти за деня.

Сокът от пресни листа от алое вера се приема през устата за десерт по лъжица 2-3 пъти за деня малко преди да се храните.

Изстискайте сок от тиква, от целулозата ѝ и го използвайте в големи количества.

Лъжичка боровинкови листа се сипват в чаша завряла вода за 30 минути, прецедете. Употребява се за външно лечение на рани и язви, както и вътрешно като стягащо, антисептично и противовъзпалително средство.

Женско биле цвят – в рецепта за болки в яйчниците

Женско биле цвят – в рецепта за болки в яйчниците

Дъбова кора 6 части, 4 части риган билка, корен ружа 1 част. Две лъжици предварително настъргани в кафемелачка или мелница се слагат в половин литър завряла вода за 1 нощ в термос. Вземайте 75 – 100 мл 3-4 пъти преди времето ви за хранене за 2-3 месеца.

Мащерка, подбел, корен бяла ружа – 2 части, бял равнец, жълт кантарион, коприва – 1 част. Две лъжици предварително настъргани в кафемелачка или мелница се добавят в половин литър завряла вода за 1 нощ в термос. Вземайте 3-4 пъти дневно 75 – 100 мл преди хранене за 2-3 месеца.

Цветове лайка, дъбова кора – 1 част, коприва листа – 3 части, пача трева – 5 части. Две лъжици предварително настъргани в кафемелачка или мелница. Сипват се в половин литър завряла вода, в термос за 1 нощ. Вземайте 3-4 пъти дневно 75 – 100 мл преди хранене за 2-3 месеца.

Бутрак в рецепта за болки в яйчниците

Бутрак

Съцветия от безсмъртниче, листа от ягоди и бреза, царевична коса, подбел, мента, бял равнец, стъбла от боб – по 2 части, пача трева, коприва, бутрак, шипки – по 3 части, офика плодове. Две лъжици предварително настъргани в кафемелачка или мелница се сипват в 0,5 л вода завряла, за 1 нощ в термос. Вземайте 3-4 пъти дневно 75 – 100 мл преди хранене за 2-3 месеца.

Лавандулови цветове, гроздовидна песъкиня, билка пелин – по 1 част, листа от горска ягода, дъбови кори – 2 части, шипки – 3 части. Две лъжици предварително настъргани билките се сипват в 0.5 л завряла вода в термос за 1 нощ. Вземайте 3-4 пъти дневно 75 – 100 мл преди хранене за 2-3 месеца.

Болки в яйчниците народна медицина.

Хвощ в рецепта за болки в яйчниците

Хвощ

Цветове жълта комунига, листа подбел, жълт кантарион, коприва – по 1 част, по 2 части бял равнец. Две лъжици предварително настъргани билките в кафемелачка или мелница се слагат в 0,5 л завряла вода в термос за 1 нощ. Вземайте 3-4 пъти дневно 75 – 100 мл преди хранене за 2-3 месеца.

Корен от валериана, листа маточина – по 2 части, шапиче, коприва – по 3 части. Две лъжици предварително настъргани билки в кафемелачка или мелница се добавят в 0,5 л завряла вода в термос за 1 нощ. Вземайте 3-4 пъти дневно 75 – 100 мл преди хранене за 2-3 месеца.

Корен женско биле, бутрак, хвощ, шипка, стъбла елша, съцветия от жълт смил, бял оман корен – по 1 част. Две лъжици предварително настъргани билки се добавят в 0,5 л завряла вода в термос за 1 нощ. Вземайте 3-4 пъти дневно 75 – 100 мл преди хранене за 2-3 месеца.

Жълт смил - Helichrysum arenarium - в рецепта за болки в яйчниците

Жълт смил – Helichrysum arenarium – за болки в яйчниците

Вземайте сок от алое в лъжичка половин час преди хранене три пъти дневно. Смесете в равни части и смелете на каша семки и плодове шипка и касис, смесени с мед, разбъркайте добре. Вземайте лъжица залейте с питейна вода, три пъти за деня преди хранене.

Вземете по 2 лъжици от подбел, мащерка, бяла ружа корен и по лъжица жълт кантарион, коприва, бял равнец и разбъркайте добре. 3 лъжици от билките смесени се варят в литър завряла вода за 2 часа. Вземайте отварата по половин чаша сутрин, обед и вечер за два месеца.

Смесете бял смил 100 г, 75 г пача трева, детелина 100г. Вземете 2 лъжици от билковия сбор и ги сипете в две чаши завряла вода в термос за една нощ. На сутринта прецедете инфузията. Вземайте 4 пъти за деня по сто грама половин час преди хранене.

Промивки при възпаление на яйчниците.

Шипка в рецепта за болки в яйчниците

Шипка в рецепта за болки в яйчниците

Смесете 20 грама лайка цветове, дъбова кора 10 грама, 10 грама корен на очеболец, 30 грама листа коприва, 50 грама пача трева. Две лъжици от сбора се сипва в литър вода и остава се варят само 15 минути. Употребява се за промивка и при поява на болки.

Отвара от бял равнец, градински чай, розмарин и дъбова кора: Смесете 20 грама бял равнец, градински чай 20 грама, 20 грама розмарин, 40 грама дъбова кора. Билковият сбор се добавя към три литра вода и половин час се вари на водна баня, отцежда се. Всеки ден се правят две вагинални промивки.

Три грама цветове от невен се слагат в чаша завряла вода. Само 1 час престоява и се филтрират. Използва се ежедневно за промивка.

Смесете лъжица лайка, 3 лъжици листа от коприва, 5 лъжици пача трева. 2 супени лъжици от колекцията се изсипват в термос и се долива литър вряща вода като се оставя за една нощ. С отварата се прави промивка сутрин и вечер.

Подгответе инфузия за промивка Вземете дъбова кора и липов цвят 3:2, разбъркайте добре. Четири лъжици от описаната билкова смес се сипват в термос и се налива завряла вода 1 литър за половин час. С получената инфузия се правят промивки 2 пъти през деня.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *