Кисти на яйчниците – симптоми, които не трябва да се пренебрегват

Някои симптоми на кисти на яйчниците могат да бъдат от голямо значение за навременното диагностициране и лечение и затова не трябва да се пренебрегват

Съдържание на статията:

Кисти на яйчниците. Симптоми на кисти на яйчниците. Симптоми на спукана киста на яйчника. От какво се получава киста на яйчника. Кървене при кисти на яйчниците. Кисти на яйчниците и забременяване. Противопоказания.

Кисти на яйчниците – това е патологично растеж на тъкан под формата на торба или като пикочния мехур напълнена с течност. Когато се получи тежко възпаление в рамките на кистата може да се натрупа гной и яйчниците стават много болезнени, жената има симптоми на интоксикация. Размерът на кистозната формация на яйчниците може да надвишава 5-6 пъти повече този на яйчниците и да достигне 12-15 см (при здрави жени, яйчниците имат размери на орех). Има случаи, когато кистите могат да пораснат до около 20-25 см, и процесът не е съпроводен с тежки симптоми и признаци.

Кситозната пролиферация на тъканта на яйчниците е рядко изолирана и заболяването протича предимно в сравнение с други нарушения, като техни усложнения. Причината за патологията може да бъде хормонални колебания, гинекологични заболявания, недостатъчна продукция на хормони на щитовидната жлеза тироидни клетки, аборт и спонтанни аборти в анамнеза. Повечето функционални кисти не се нуждаят от хирургично лечение, но изискват постоянен мониторинг. С твърде големи количества образованието може да доведе до това да наруши своята цялост и да предизвика опасен масивен вътрешен кръвоизлив, така че дамите трябва да знаят как може да се прояви патологията, и да може да се разграничи от други заболявания на жените.

Повече от половината от жените са изправени пред появата на фоликуларни кисти, които се образуват на мястото на руптурата на фоликулите по време на периода на овулация. Фоликулът е един от структурните компоненти на яйчниците, състоящ се от епителиален слой и съединителна тъкан. Между тях има незряла яйцеклетка, която расте по време на менструалния цикъл. По време на овулацията фоликулните стени избухват, узрялото яйце напуска фалопиевата тръба, а в мястото на увреждане на епителните слой се образува жълто тяло. Жълто тяло се състои от жлезиста тъкан, който е отговорен за синтеза на прогестерон (хормон, необходима за имплантиране и закрепване на яйцето в матката и по-нататъшно развитие на бременността) и преминава спонтанно в рамките на 2-3 месеца. Ако това не се случи, се образува фоликуларна киста.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза
Кисти на яйчниците – левият яйчник е нормален, а десният е с киста.

Кисти на яйчниците – левият яйчник е нормален, а десният е с киста.

Обикновено фоликуларните кисти реагират добре на медицинското лечение и не изискват хирургическа интервенция, но при бърз растеж на жената може да бъде предписана овариална лапароскопия. Това е операция, която може да се използва за медицински и диагностични цели. В корема на жената се прави дупка, през която се вкарва лапароскоп в пространството на малкия таз. Ако е необходимо по време на процедурата, лекарят може да извърши отстраняването на формацията и да я изпрати за хистологично изследване.

По-рядко се срещат други видове кисти, всяка със свои собствени причини и различия в използваните методи на лечение. В таблицата са показани най-често срещаните заболявания на кистата, диагностицирани при жени в репродуктивна възраст.

Вид киста Какво представлява?
Дермоидна Вродено образуване в тъканите на яйчника, което се формира по време на вътрематочното развитие от епителните клетки
Муцинозна Доброкаментен тумор с тънки стени, вътре, в който има муцина, мътна лигавична тъкан. Смята се за една от най-опасните кисти, изискваща задължително отстраняване, тъй като е способна да се възстанови в злокачествена форма (рак на яйчниците).
Параовариална Образувание с кухини, което се формира от горната част на примесите на яйчниците.
Ендометроидна Кистозно уголемяване на ендометриума, което е усложнение на ендометриозата с активен растеж на ендометриума извън матката (върху тъканта на яйчниците).

Важно! Опасност за жената също представляват хеморагичните кисти, които се появяват, когато кръвоносните съдове се повредят и впоследствие се разрушат, а след това се получи кръвоизлив в яйчниковата тъкан. Патологията се развива бързо и е придружена от повишаване на температурата и синдром на силна болка. Интензитетът на болката обикновено е много висок, а характерът е режещ.

Симптоми на кисти на яйчниците.

Как да идентифицираме кистата в ранните етапи?

За да се предотврати бързото развитие на кистичното образование и своевременното лечение, е важно да се знаят първоначалните признаци и симптоми, които могат да възникнат, когато образуванието започне да расте. Те не се явяват специфични за тази патология, но като цяло трябва да бъдат повод да се обадите на лекар и да се запишете за превантивен преглед.

При всеки вид кисти при жените е нарушен хормоналният баланс, което се отразява на външния вид и води до някои промени в организма. Една жена може внезапно да получи наднормено тегло, при положение, че поддържа предишната си диета и физическа активност. Мастните натрупвания често са придружени с подуване и локализирани главно в областта на корема и бедрата.

В същото време се увеличава активността на космените фоликули, което води до интензивен растеж на космите по тялото. Косата може да се появи дори на места, където никога не е израснала преди: на гърба, на долната част на корема, в зоната над горната устна, във високите части на лицето. На краката, космите могат да станат по-груби и да придобият ярък черен цвят. Важен момент е, че косата расте много бързо, дори и след като използва методи с апарати за премахване на космите.

Промените могат да докоснат и тембърът на гласа: той става по-нисък, тонът също се променя и става груб. При някои жени могат да се появят дрезгав глас, но тази функция се среща рядко. Към другите ранни симптоми (преди появата на болка), придружени от растежа на овариални кисти в тъканите, могат да се включват:

 • често главоболие;
 • периодични пристъпи на хипотония;
 • увеличаване на броя на вагиналния разряд в периода между менструациите;
 • кръвотечение в първата половина на цикъла;
 • намаляване на размера на гърдите.

Обърнете внимание! В повечето случаи болезнените усещания на първоначалния етап се появяват, но понякога пациентката може да има леко дърпаща болка от едната страна на корема, която може да се разшири до централната част на перитонеума, кръстно-опашната зона и обратно. Болката има слаба интензивност и не е свързана с менструалния цикъл.

Характерни симптоми на кисти на яйчниците

Болките в корема и в долната част на корема са сред най-честите симптоми за кисти на яйчниците

Болките в корема и в долната част на корема са сред най-честите симптоми за кисти на яйчниците

Най-очевидният симптом, който показва възможното израстване на муковисцидоза, е дърпаща, интензивна болка в долната част на корема. Обикновено тя има постоянен характер, но нейната тежест може да варира в зависимост от нивото на физическата активност и други показатели. С киста синдромът на болката става по-силен по време на тренировка, вдигайки тежести, няколко дни преди началото на менструацията, при интимна близост. Локализацията на болката може да бъде различна: от долната част на корема до глутеалните мускули и зоната на опашната кост. Болката се появява главно от страна на лезията, но с възникването на възпаление тя може да придобие дифузен характер.

Само по себе си, тази характеристиката не може да се счита за типична за патологиите на яйчниците, поради което те винаги се оценяват заедно с други симптоми.

Периодична треска

Температурата на тялото с кисти на яйчника почти никога не е на постоянно ниво. Често се наблюдават колебания в условията на състояние на субферилиране (до 37,2 ° -37,6 °). Основна температура също се покачва, но не може да бъде надеждно да се направи оценка на тази функция като лекото повишение в различните фази на менструалния цикъл се счита за норма за здрави жени.

Изразен оток

Запушването често се случва в подкожната мастна тъкан, разположена в коремната област. Самият корем изглежда увеличен поради натрупване на течности и нарастване на тумора, като увеличението обикновено се наблюдава само от едната страна. Ако кистата не е възпалена, стомахът по време на палпацията е безболезнен, мек. Отокът може да се появи и на лицето, врата и крайниците.

Симптоматичната терапия (използване на деконгестанти и билкови напитки), диета без сол дава резултат, но обикновено е краткотраен.

Неизправности в менструалния цикъл

На ранен етап, когато туморът само започва да расте, този знак е слабо изразен или отсъства напълно. Може да има малки колебания в рамките на 3-4 дни, но такива показатели се считат за вариант на нормата, така че рядко предизвикват интегрирано проучване.

Признаци и симптоми на кисти на яйчниците при жените

Ако кистата не се лекува, други нарушения на цикъла могат да се появят с течение на времето, включително:

 • забавяне на месечния за дългосрочен период (до няколко седмици);
 • обилна менструация, която трае повече от седмица (менорагия);
 • увеличаване на броя на заустванията между циклите и кръвотечение през този период;
 • възпаление по време на менструация;
 • липса на менструация за дълго време (повече от шест месеца).

Важно! При всякакви нарушения на цикъла една жена трябва да се консултира с лекар, тъй като причината може да е сериозни хормонални нарушения, при които рискът от безплодие и гинекологични заболявания е над 80%.

Промени в сексуалния живот

С кисти на яйчника една жена почти винаги изпитва неприятни и болезнени усещания по време на полов акт. Тяхната интензивност може да варира в зависимост от дейността на партньора, позата и други фактори. Болката може да се появи и в рамките на 1-2 часа след интимността, понякога придружена от малко количество кръв, замаяност и гадене. Съществува и промяна в чувствителността на ерогенните зони, има затруднения с постигането на оргазъм. Количеството вагинално смазващо вещество пада рязко, понякога вагиналната секреция изобщо не изпъква.

Ако кистата е възпалена

При нарушение на кистозната обвивка, натрупаните в кухината на кистата микроби и бактерии които обитават лигавицата на пикочния тракт, могат да проникнат в тазовите органи. След попадане на течна среда патогенните микроорганизми започват да се размножават и да отделят отпадъчни продукти и токсини. Кухината на кистата се пълни с гной, която когато се освободи в коремната кухина може да доведе до възпаление на перитонеума и перитонит – смъртоносна болест (ако на пациентката не е предоставена на време хирургична помощ).

За да предотвратите това, трябва да знаете признаците на възпаление на кистата на яйчниците, които включват:

 • усещане за рязко убождане или режеща болка в долната част на корема от патологичния процес;
 • рязко увеличение на температурата до 38.5 ° -39 °;
 • коремна болезненост по време на палпация;
 • напрежение на коремните мускули и подуване на корема;
 • болезнена дефекация и уриниране;
 • повръщане и тежко гадене.

Важно! Ако една дама наблюдава признаци на възпалителен процес, трябва да се консултира с местния гинеколог или болница. Възпалената киста може да ”избухне” (да се спука) във всеки един момент. Тази ситуация е с опасен перитонит, сепсис, абсцес и други смъртоносни усложнения, така че не можете да пренебрегвате патологичните симптоми. В допълнение, възпалената киста се увеличава по размер и започва да свива околните органи, блокирайки достъпа на кислород и хранителни вещества.

Симптоми на спукана киста на яйчника.

Някои симптоми на кисти на яйчниците могат да бъдат от голямо значение за навременното диагностициране и лечение и затова не трябва да се пренебрегват

Някои симптоми на кисти на яйчниците могат да бъдат от голямо значение за навременното диагностициране и лечение и затова не трябва да се пренебрегват

Кистозно нарастване: как да го разпознаете?

Ако ситуацията се е превърнала в критична и кистата е спукана, се появяват типични симптоми, които могат да определят отрязването или усукването на формата. В болната жена се появява остра болка в долната част на корема (синдром „остър корем“), от вагиналните пътища изтича голямо количество слуз, температурата се повишава до високи нива. Може да има еднократно повръщане, замайване. В тежки случаи жената може да загуби съзнание. Кожата става бледа, понякога има цианотичен вид на някои области (главно на лицето, корема и ръцете). Артериалното налягане се намалява до критични стойности.

Важно! С тези признаци жената трябва спешно да бъде хоспитализирана в гинекологичния отдел на хирургичната болница. Лечението за руптура или усукване на кистата на яйчниците е само бързо.

Кисти на яйчниците – е опасно явление в тъканите на тези органи със сериозни последици, които могат да бъдат избегнати, навреме като се обърне болната жена към специалист. Кисти от всякакъв вид се нуждаят от постоянно наблюдение. Ако е необходимо, лекарят ще избере лекарството или физиотерапията или определят хирургично отстраняване на образуванието, ако туморът не реагира на консервативно лечение, или е налице висок риск от възпаление и разрушаване и дегенерация на злокачествена патология.

От какво се получава киста на яйчника.

В 90% от случаите кистата е функционална или фоликуларна. Причината за появата й е „презряването“ на фоликула – специална формация, в която се развива женска полова клетка. Работата е там, че всеки менструален цикъл на един от двата яйчника, обикновено произвежда една яйцеклетка, която когато е узряла, трябва да се оттегли от фоликула в яйцепровода и разкъсан фоликул се превръща жълто тяло произвежда хормон прогестерон. Това е същността на овулацията.

Кистата се образува, ако фоликулът не се разруши, а се напълни с течност и остане в яйчника. Понякога нейният размер започва да създава неудобство, блокирайки изхода в маточната тръба и причинявайки дискомфорт. Но най-често фоликулярната киста се решава още през следващата менструация, без да оставят видими следи.

Функционалната киста също може да бъде провокирана от разширяването на жълтото тяло. Тя има едни и същи принципи на образование и се нарича киста на жълтото тяло.

Друг вид на функционални кисти е хеморагичната киста, когато във фоликула или жълтото тяло на разкъсани кръвоносни съдове и се случва екстравазация, придружена с болка.

Има също дизонтогенетична киста, която се образува в резултат на нарушения на растежа и развитието на яйчниците в пубертета, както и киста, тумор, който води до рак на яйчниците.

Кървене при кисти на яйчниците.

Симптомите на разкъсване на овариалната кистаоказват негативно влияние върху благосъстоянието на жената и предизвикват загуба на ефективност. Те включват:

 • повишена температура, която не се нормализира от обикновения антипиретик;
 • остра болка в корема;
 • гадене, предизвикващо повръщане;
 • кървене с изпускане на лигавицата от матката;
 • главоболие, световъртеж, загуба на съзнание;
 • анемия (бледа кожа);
 • намаляване на налягането.

Такива симптоми сами по себе си дори без знанието за кисти на яйчниците причиняват преживявания и трябва да доведат до посещение при лекаря, ако не се обадят на линейка.

Един от видовете кисти на яйчниците е ендометриома наричана още шоколадова киста.

Един от видовете кисти на яйчниците е ендометриома наричана още шоколадова киста.

Последствията от разкъсването на кистите на яйчниците след и по време на проявяването на симптомите не ви подтикват да чакате. Флуидът, който е вътре в кистата и трябва да бъде отстранен от филтърната система по време на регресия на патологията, навлиза в коремната кухина. В допълнение към дискомфорта и болката съществува реална опасност от възпаление (перитонит), което може да застраши здравето и живота на жената. Ето защо е необходимо да се консултирате с лекар при първите симптоми на разкъсана на кисти на яйчниците.

За да предотвратите разкъсването на киста, посещавайте редовно гинеколога и ако имате киста, потърсете медицинска помощ. Специалистът ще ви каже кога кистата не е опасна и че си струва да чакате регресията да започне или той ще предпише лапароскопия, за да запази здравето на жената.

Съвременните методи за отстраняване на кисти са доста ефективни и прости, затова може да не се страхувате от тази операция.

Жените, които отказват редовни прегледи, понякога стигат до хирургическата маса в критичен момент, когато кистата напредва до степента, в която самият яйчник трябва да бъде премахнат. Грижата за здравето зависи изцяло от самия човек, така че посещението на гинеколог е частен въпрос за всеки, но такива случаи карат да се замислят жените, които планират дете.

Кисти на яйчниците и забременяване.

Обикновено детеродната функция не се нарушава поради появата на функционални кисти на яйчниците. Освен това, бременността допринася за бързото изчезване на патологията. Всъщност по време на бременност кистата се появява изключително рядко, тъй като по това време фоликулите обикновено не се образуват.

Ако кистата е в яйчника и искате да забременеете, трябва да имате предвид много фактори. По принцип, както беше споменато по-горе, появата на кисти на яйчниците най-често е следствие от спирането на процеса на овулация. Фоликулът, който се е превърнал в киста, а не „освобождава“ яйцеклетка в маточната тръба, претрупва яйчниците и не оставя другите да се развиват нормално, до нови фоликули. Следователно, ако се установят неуспешни опити за зачеване, изследването за наличието на кисти може да установи тяхната причина. Обикновено такава киста регресира в два или три менструални цикъла и бременността става осъществима.

Независимо от това, е необходимо постоянно дамите с кисти да бъдат наблюдавани от лекаря. Ако една жена репродуктивна възраст има:

 • киста с диаметър повече от 8 сантиметра;
 • няма признаци на регресия на кистата;
 • повишено съдържание на онкопротеин СА-125.

След това се предписва лапароскопия, кистата се отстранява и се изпраща за хистологичен анализ.

Най-разпространеният начин за откриване на кисти в яйчниците е, чрез ултразвук

Най-разпространеният начин за откриване на кисти в яйчниците е, чрез ултразвук

Преди лапароскопията непременно се извършва гастроскопия, ултразвук на корема, колоноскопия за диференциацията на овариални кисти от други патологии, стомашно-чревния тракт и другите коремни органи.

Но да се върнем към нормалната ситуация, когато бременността протича на фона на кисти на яйчниците (имайте предвид, че в този случай при киста на жълтото тяло по време на бременност е физиологичната норма, така че всички от причините, посочени по-долу не се прилагат за този вид). Наблюдение от пациентите в такова състояние (обикновено това се случва без планиране на бременност и предварително изследване) показва, че около 4% изисква спешна операция. Проблемът е завъртане на кистата и разкъсването на кистите на яйчниците поради натиск и растеж на плода. За да се избегнат такива случаи, е необходимо да се направи преглед преди гинеколога, преди жената да забременеете.

Противопоказания.

В периода на откриването на кисти на яйчниците и до пълното възстановяване на пациентката, трябва да се спазват редица показания, които ще я предпазват от усукване на крака на неоплазмата и от скъсването й.

Спортни дейности

Първото нещо, което лекарят препоръчва е да се откажат от силното физическо натоварване и да не подценяват сериозността. Ето защо патологията изключва упражненията за сила, мускулни тренировки. Всички дейности, които водят до болка, гадене и влошаване на общото благосъстояние, са забранени.

Допустими са:

 • Плуване в тих режим;
 • Лека гимнастика без резки движения;
 • Пилатес;
 • Бягането е по-добре да се замени с ходене.

Сексуален живот с кисти на яйчниците

Може да се правят сексуални контакти, но трябва да се спазват следните правила:

 • Не правете пози, в които се усеща дискомфорт или болка;
 • Избягвайте внезапни движения;
 • Когато се появи кръв, е по-добре да се въздържате от сексуален контакт до пълното излекуване;
 • При бърз растеж на неоплазмата е необходимо да се откажете от сексуалните контакти преди пълноот оздравяване.

Баня или сауна

При неоплазмите нагряването на тялото води до ускоряване на растежа, поради което всички мерки, свързани с високи температури и загряване, са забранени. Това включва не само бани и сауни, но и някои спа процедури като например обтриване.

Как да се къпете?

Тъй като не трябва да се загрявате в топла вода по никакъв начин, водата във ваната трябва да е с топлина, равна или с няколко градуса над телесната температура. Освен това при кисти на яйчниците е необходимо да се съкрати времето за процедурата до 10-15 минути.

Масаж

Напълно е забранен масажът на гърба и на корема при кисти на яйчниците, тъй като се оказва натискат върху областта на патологията, което е противопоказно. След операцията ограничението остава за поне 5 години. Противопоказани са и други методи на физиотерапия, които допринасят за изстискване, загряване на лампи или напрежение в стомаха. Използват се различни процедури, които могат да са безопасни и са предписани от лекаря.

Алкохол

Пиенето на алкохол провокира растежа на опасните кисти на яйчниците, увеличава се рискът от злокачествени заболявания. Това се дължи на многостранен вреден ефект върху женското тяло: намаляване на имунитета, нарушава се хормоналната среда, проявяват се метаболитни провали, клетките мутират. Не би могло да пречи вземането в разумни дози на лекарства с етанол, в състава им, като например тинктура от божур.

Към неподходящите приложения за здравето на жени с кисти на яйчниците са и сладката сода, течен шоколад и силен чай. Тези продукти допринасят за растежа на образуваните кисти на яйчниците, поради натрупването на течност.

Слънчево изгаряне и кисти на яйчниците

Както вече казахме по-горе, не трябва да се нагрявате, така, че да излизате навън в горещ слънчев ден, само по себе си е вредно. Не е само проблемът в това, че ултравиолетовите лъчи провокират клетъчния растеж и мутации в раковите тумори, а и в топлината. На слънце можете да излизате без подслон само сутрин и вечер. През обедните часове не трябва да излизате навън без подслон.

Хормонална терапия

Много от болните с кисти на яйчниците се опитват да се лекуват независимо от хормоналните лекарства. Неправилното избиране на лекарството обаче може да доведе до ускорен растеж и появата на нови образувания. Освен това този подход не е панацея. Повечето то тези патологии не са способни да се разтварят самостоятелно и да изискват хирургическа интервенция. Безопасно и ефективно е използването на Дуфастон при наличие на фоликулярни кисти.

Зачатие и бременност

Ако се планира бременност, първо лекувайте неоплазмата и едва, след това мислете за зачатие и раждане. Тъй като кистата на яйчника може да се спука и това да доведе до смъртта на бебето, а понякога и на майката. Когато патологията се открие по време на бременността, тя се отстранява след 16-та седмица. Освен това по изключение, операцията може да се назначи по всяко време, въпреки високия риск от усложнения. В резултат на това, плодът може и да умре.

За IVF процедурата е възможна овулация с физиологични кисти. Въпреки това, лутеалната неоплазма на яйчника може да пречи на имплантирането на ембриона. И с фоликулния тип трябва да има и втори нормален фоликул.

Народни методи на лечение

Кисти на яйчниците – симптоми, които не трябва да се пренебрегват

Кисти на яйчниците – симптоми, които не трябва да се пренебрегват

Алтернативната медицина няма да облекчи състоянието при кисти на яйчниците, но може да е от полза като допълнителен фактор под формата на засилващи витамини. Въпреки това всяко предприемане на подобни действия, трябва да са съгласувани с лекуващия лекар.

Хранене

Храната е източник на витамини и хранителни вещества. Една оскъдна диета с ”празни” храни, следователно води до хормонални нарушения, намаляване на имунитета и вследствие на това увеличаване на неоплазмите. Необходимо е да се ядат ястия, богати на полезни съставки.

Изводи

Нарушаването на горепосочените предписания може да доведе до усукване на краката на кистите на яйчниците, перитонит, сепсис, онкология. Всички тези условия са смъртоносни, така че придържането към препоръките и лечението на лекарите може да спаси живота на болните. Не забравяйте безопасността на органите, което е възможно при навременна диагностика на патологията.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *