Как отслабнах с разделно хранене. Таблица, меню и рецепти за диетата. Мнения

Коя е точната таблица за разделно хранене. Какво меню се спазва при тази диета за отслабване за 12, 14 и 30 дни? Подходящи рецепти. Отзиви „Как отслабнах с разделно хранене“

Разделно хранене е концепция, основана на съвместимостта на храните. Теорията е най-противоречивият подход към здравословно съществуване. Привържениците му изтъкват, че белтъчините, мазнини и въглехидратите се разграждат под силата на различни ензими. Едновременният им прием затруднява храносмилането и причинява натрупване на отпадъци. Противниците опонират, че човекът е създаден за смесено хранене, той е приспособен към него и то не го натоварва. Неоспорими ползи от разделният прием на видовете храни даваме в таблица.

Ползи от разделно хранене
Сфера на влияниеПо какъв начин я изменя
Бързо храносмиланесъвместимите продукти се преработват бързо без залежаване на храната
Без интоксикацияпроцесите на гниене и ферментация в тялото се елиминират, намалява общото ниво на задръстване с отпадъци и отпадни продукти
Общо състояниезначително намалява натоварването на тялото. Облекчено откъм храносмилане, то се заема с възстановяване и затормозени органи и с-ми
Отслабванеспособства за намаляване на теглото с устойчив и траен резултат

Методът на разделното хранене не прави отстъпки. Изисква знания за филтриране на храните. За разлика от много други, той предоставя възможности за значително разнообразяване на храненето чрез редуване и съчетаване на групи храни.

Лесна таблица за разделно хранене

Създателят на метода Шелтън разделя продуктите на три групи според водещото съдържание в тях – протеин, въглехидрат, мазнина.

razdelno-hranene-01

Принципът на съчетаването

Половината му книга е запълнена с таблици, в които подробно са класифицирани всички неща, които би консумирал човек. Ако разполагаме с книгата, ще правим справки, докато наизустим таблиците. В противен случай ни трябва опростен алгоритъм, който даваме тук в нашата лесна таблица.

Групи храни
ГрупаКои влизат
Протеинриби, червените меса без сланини, птици, яйца, извара, ядки
Въглехидратплодовете, зърнените храни, хляб, каши, картофи и други зеленчуци с нишесте
Мазниннимасла, мазни сирена, зехтин

Обикновените зеленчуци сме извадили от класацията. Те са неутрални и се комбинират свободно с която и да е група. Маслата също са неутрални и се съчетават свободно.

Да опростим още: избираме за конкретното хранене дали да бъде протеиново или въглехидратно (с месо или без месо). Гарнираме с неутрални продукти и масла и готово!

Съвместимост на храните

Човек може да се загуби в таблиците и правилата за разделно хранене. Ако започнем да гледаме продукт по продукт, ще изпуснем принципа. Всъщност това хранене стъпва на фундаментален принцип – да не се слагат в стомаха едновременно протеин и въглехидрат.

В интернет и в книгите това изглежда като безкрайна поредица от забрани – да не готвим месото с картофи, нито с ориз, да не панираме рибата, да не слагаме в сандвич сирене и колбас, да не ядем макарони Болонезе, да не слагаме сирене в бърканите яйца.

С навлизане в материята ще забележите, че плодовете са персона нон грата в тази схема. Те не могат да се потребяват като десерт, защото биха се смесили с неправилните групи. Те се делят на кисели и сладки и правят различни съчетания. За да сме точни, извеждаме плодовете като самостоятелни междинни закуски и не ги мислим.

Същото важи за сухите плодове и за млякото – те или трябва да се потребяват отделно, или да се премахнат въобще. Млякото спокойно върви с плодове.

“Демир
Как се прилага диетата?

За максимална полза от разделното хранене са въведени и още няколко правила:

 • Пийте достатъчно вода, но не по време на ядене и не преди него, а минимум 30 мин. след приключване на храненето;
 • Намалете обема на обичайната си порция наполовина;
 • Избирайте само натурални продукти;
 • Яжте бавно и усещайте как се засищате с всяка хапка;
 • Включете в ястията пресни салати и предвидете закуски от плодове;
 • Ограничете постъплението на сол;
 • Между хранения с протеин и въглехидрат дайте пауза от минимални 2 часа;
 • Не яжте плодове за десерт, отделете ги като самостоятелно хранене;
 • Въобще изключете мазните, сладките и пържени блюда;
 • Последният прием да бъде 3 часа преди съня.

Внимание! Преминете към разделната система постепенно, дайте прийом на тялото да се приспособи. Организмът се стресира от всяка промяна, дори да е за добро.

Разделно хранене за отслабване

В системата не се смятат калории. Шелтън въобще не споменава тази дума. Но системата му е развита и днес с цел отслабване е въведен и този елемент.

Обръща се внимание на калоричността при избора на продукти. Разчетът се прави стандартно – според възраст, физическа активност и пол, както и според излишните килограми. Абсолютният минимум е 1200 кКал на ден, само че с разделното хранене спокойно се вдига на 1600 – 1800 кКал и пак се отслабва.

Вижте и ТОВА: Кога започва да действа хуск (псилиум) и как се пие за отслабване? Мнения и диета. Заместители.

Тук и по-долу ще намерите няколко мнения и начини за сваляне на килограми с разделно хранене на хора, които са успели да отслабнат с него. Тези коментари сме получили от читатели на сайта, като сме ги помолили да ни предоставят свои снимки за доказателство, че разказите им са истина. Пишете ни и вие ТУК за своя опит с тази диета и ако отзивите са достатъчно интересни, ще ви пишем и ще ви предложим приятна изненада в замяна на тяхното публикуване:

Мнение №1: Как отслабнах с разделно хранене и чай
razdelnohranene-01-stoya

Стоя Илиева, София

Минах на разделно хранене през пролетта на 2021 г. В началото бързо свалих 4.5 кг, после всичко спря. Намерих оригиналната книга, направих си мои таблици, търсех грешките си. Трябваше да има причина да спре отслабването. При мен не беше плато, защото просто не преминаваше. Стигнах до извода, че тялото ми се приспособява по-бързо от други. Като катализатор включих билки – те промениха условията и процесът отново тръгна. Доволна съм от комбинирания чай Фигурин и периодично купувам от него. Убедена съм, че той сваля килограми и без диета, но вече съм решила да ям разумно и да не издевателствам над тялото си. Билките от Фигурин ме изчистиха добре и ми помогнаха да продължа.

Стоя Илиева, София

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Меню за разделно хранене

Хубавото при разделното хранене е, че няма нужда от конкретно меню, което да се спазва. Храните се съчетават произволно, стига да се спазва принципите за несъчетаване:

 • Протеин не се съчетава с въглехидрат, с нишесте, с мазнина, с кисел плод, с друг вид протеин;
 • Има множество самостоятелни храни, несъчетаеми с нищо – мляко, плодове, сложни въглехидрати (макарони, зърнени, картофи).
 • Всичко свободно съчетаваме със зеленчуци.

Но мнозина се чувстват по-спокойни с готови менюта и такива са разработени за всякакви кухни и вкус.

Закуска

Тя може да се състои от протеин или от отделно приет въглехидратен продукт. Подхождат плодове, плодови салати, зеленчуци, извара, омлет. Стандартно менюто включва каши на вода, варен ориз, запарена елда, извара. Кашата и изварата спокойно се гарнират с пресен или сух плод.

Идеи: варена елда с вода или мляко 0% масленост, овесена каша с вода и плод. Кашите се съчетават спокойно с плодов сок, разреден наполовина с вода.

Обяд

Това е основното хранене. Включва супи и бульони. Второто съчетава неутрални продукти (зеленчуци, листни) с протеин или въглехидрат.

 • Пример с протеин: салата + запечена риба (салатата не съдържа нишесте) или варено месо или варено пилешко;
 • Пример с въглехидрат: салата или гарнитура + макарони, запечени картофи, зърнени.
Вечеря

Тя трябва да е противоположна на обява. Значи при протеинов обяд вечерята е въглехидратна. При въглехидратен обяд – протеинова вечеря. За вечеря се предпочитат леки и нискокалорични ястия. Диетолозите се застъпват за зеленчукови супи, зеленчукови или гъбени запеканки, твърди сирена и омлети със зеленчуци.

razdelno-hranene-02

Традиционен начин да се представи разделянето на храните

 • Пример за вечеря: омлет с грах и моркови, гъбена запеканка с кашкавал и немазна сметана, ориз с гъби, тюрлю гювеч.

Примерни работещи рецепти

Сандвичи
 • Сандвич с лук: хляб, кр. масло, 1 малка глава сладък лук, 1 с.л. кълцан зелен копър, сол. Хлябът се намазва с маслото и отгоре нареждаме лук на слайдове, посипваме с копъра. Изпълнява се и с пресен лук и кълцан магданоз. Маслото спокойно се заменя със зехтин;
 • Сандвич с моркови: хляб, моркови, 2 с.л. млени орехи, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. кълцан зелен копър. Морковите са настъргани и смесени със зелените подправки и ядките, подправяме с олиото и намазваме върху хляба. Украсяваме с клонка копър;
 • Сандвич със сирене и спанак: хляб, масло, сирене, варен спанак. Настъргваме сиренето, смесваме с маслото и варения пасиран спанак. Посоляваме и намазваме на хляба. Украсата е копър;
 • Сандвич с коприва и хрян: хляб, масло, млада коприва, настърган хрян. Попарваме копривата за 3 мин., оцеждаме и пасираме. Към нея добавяме хряна и маслото, разбъркваме и мажем на филията;
 • Сандвич с мед и лимон: хляб, масло, ½ лимон, 3 с.л. мед. Попарваме лимона за 2 мин. и го смиламе в месомелачка заедно с кората, добавяме меда, маслото и разбъркваме. Получената каша мажем на хляба;
 • Сандвич със зелен лук и домати: хляб, домати, зелен лук, масло, копър. Намазваме филията с маслото, посипваме със зеления лук, нареждаме доматите на кръгчета и посипваме с кълцан копър.
Палачинки

Палачинките не отговарят на философията на разделното хранене, освен ако не измислим замяна на брашното. Реално има такива рецепти, макар че по вкус тези палачинки не приличат на традиционните.

 • Нужни съставки: 50 г млени овесени ядки, 20 г царевично нишесте, 250 мл газирана вода, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. бакпулвер, ванилия, 1 с.л. олио, сол;

Приготвянето е демонстрирано във видеото:

Овесени ядки
 • Продукти: 100 г ов. ядки, 100 г вода, 100 г мляко 0%, 2 с.л. стафиди, 5-6 бр. суха кайсия;
 • Технология: кипваме водата и наливаме млякото също да кипне. Изсипваме ов. ядки и ги сваряме до готовност на слаба степен. В готовата каша пускаме стафидите и нарязаните кайсии, които за малко сме накиснали във вода, за да се раздуят.
Ястия без въглехидрати
 • Печено месо с гъби и зеленчуци: месото (примерно говеждо) се маринова с чесън и соев сос. Пържим в загрят тиган. Отделно запържваме лук, целина, моркови, зелен фасул, които поднасяме като гарнитура;
 • Зеленчуково рагу: телешко или свинско месо нарязваме на кубчета и пържим до готовност. Добавяме към месото нарязани лук, моркови, чушка, пипер (размерът на парчетата е по-малък от този на месото). Пържим, докато лукът стане прозрачен. Посипваме със зелени подправки и поднасяме;
 • Гарнирано месо на фурна: запържваме месото и го нареждаме в тавичка. Отгоре го покриваме с нарязани зеленчуци – моркови, целина, фасул, тиквички, лук, цветно зеле, домати (минимум 3 вида). Поливаме с олио и запичаме.

Видео рецепта

Пържени картофи

Те са разрешени, по стандартната рецепта. Единствено не трябва да се съчетават с други храни. Може със сосове – кетчуп, горчица.

Мнение №2: Моите резултати с разделно хранене и билки
razdelnohranene-03-ruslan

Руслан Аврамов от Русе

Искам да прокламирам разделното ядене, защото с него премахнах кръгло 13 кг. Направих го постепенно за 7 месеца, без виснала кожа и съсухряне в лицето. В началото не разбирах добре системата и ядях само месо и салата. След като ми писна, изучих принципите и добавих билковия продукт Фигурин. С него удвоих резултатите. Плюс това билките ми позволиха да се върна към нормалното хранене след края на офанзивата. Останах на Фигурин, без да ям разделно. В крайна сметка разделното хранене не ми допада. Мога да го прилагам като диета, но не и като стил за живота ми. Предпочитам да пия полезните билки и да ям умерено, вместо да се измъчвам с неспецифични за българския вкус манджи.

Руслан Аврамов от Русе

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Хранене с месо

Разделното хранене се отдава с лекота на месоядните хора. Те могат спокойно да си похапват пържоли, рагу, стекове с пресни салати и задушени гарнитури. По-трудни са нещата за вегетарианците, макар че и за тях има растителни протеини.

Сега говорим за месото, а то е един от стълбовете на системата. Нужно е да присъства в едно от основните хранения за деня. За предпочитане е на обед, а вечерята да е по-лека безмесна. В стремежа да се дадат максимално вкуси блюда, в много от рецептите се дава пържене на месото. Истината е, че по-полезно е то да бъде задушено или варено. Особено ако целта е бързо отслабване. В активния етап на диетата се ограничете с варено месо и зелени салати. Обяд по тази формула ще донесе отлични резултати.

Схема за разделно хранене

Схемата на изобретателя Шелтън предвижда едно протеиново и едно въглехидратно хранене за деня. След него диетолозите са се развихрили и са изобретили алтернативи. Най-известната сред тях е 90-дневната диета.

Разделно хранене по дни

90-дневната диета представлява разделно хранене по дни. Редуват се цикли от по 4 дни – един на протеини, един на сложни въглехидрати от бобови, зеленчуци и зърнени, един на плодове и един на прости въглехидрати от сладкиши.

Трите дни възпроизвеждат философията на разделното хранене, а последният е нейно отрицание, но затова пък се грижи за психиката на диетуващия. Всичко забранено се яде в четвъртия ден, след което отново се минава в ограничителен режим.

90-дневната диета не следва точно принципите на Шелтън. Нейните застъпници я развиват в отделна система за хранене. Разработват се менюта, рецепти и специфични указания. В социалните мрежи стотици отслабнали са споделили опит и в повечето случаи той е положителен.

Диета разделно хранене 12 дни

Шелдън е изобретил разделното хранене като принцип на доживотно хранене, а не като диетичен режим. Но това е променено от потребителите, които не искат да се ограничават вечно. Системата се прилага на кратки курсове за вталяване и изчистване. Щадящата схема е за 12 дни, а по-смелите издържат 30 дни.

razdelno-hranene-03

Ако следваме принципът, резултатът ще ни зарадва

12-дневната схема е удобна, когато е планирана по храни. Това е възможно поради сравнително краткия срок за спазването й. За улеснение се правят дни на месо, дни на риба, дни на яйца, дни на бобови, дни на картофи, дни на плодове. По този начин няма риск от грешки и резултатите стават видими бързо. Според потребителски отзиви за 12 дни се свалят средно 5 кг, но хората с повече наднормени килограми могат да постигнат 7-8 кг в минус.

30-дневна диета

Тази схема се предпочита не толкова за отслабване, колкото за лечение и дълбоко изчистване на тялото. Предприема се преди операции и малоинвазивни процедури, след боледуване за възстановяване. Подходяща е при храносмилателни патологии с цел облекчаване на стомаха и червата. 30 дни по схемата на Шелтън не представлява риск за здравето, обратно – носи само ползи. Дори критиците на разделното хранене нямат възражения за този срок, защото е достатъчно кратък и няма риск да се натрупат дефицити в тялото.

30-дневната диета се прави по оригиналната схема – едно протеиново и едно въглехидратно ядене на ден. За него идеално пасва и системата на 90-дневната – редуване на протеин и въглехидрат по цели дни. Кой и от двата варианта да изберете, ще имате успех.

Голям плюс на 30-дневната диета на разделен принцип е, че няма нужда от захранване и плавен изход от нея. Единствено подходете внимателно и постепенно към смесването на несъвместимите храни, защото стомахът е отвикнал и леко ще се изненада.

Още информация за разделното хранене и източници на английски: Таблица за разделно хранене; * Меню и примерни храни за разделно хранене; * Рецепти и комбинации за разделно хранене.

Таблица за разделно хранене на Шелтън

Американецът Шелтън пише книгата си преди 100 години. Тя е известна до днес като име и като философия, но малцина я прилагат, както е в оригинал. Причината е, че Шелтън разработва подробни таблици за съвместимостта, които се следват трудно.

Защо са нужни таблиците на Шелтън? Няма изцяло въглехидратни или изцяло протеинови храни. Всички храни съчетават поне два от трите основни елемента. Шелтън е изследвал при какви съчетания продуктите се разграждат бързо, а не остават да гният и да ферментират. Той се води по максималната концентрация в дадената храна – дали в нея има най-много захари, нишесте или друго.  ТУК е дадена таблица на Шелтън на български език.

Мнение №3: Опитът ми с разделно хранене за 14 дни
razdelnohranene-02-hrisa

Христа Николова от Хасково

На 20 години осъзнах, че съм лаком и пощелив човек. Това ми пречеше да правя диети – винаги ми се ядеше точно това, което е забранено. Намерих спасение в разделното хранене – то позволява да се яде всичко, просто не едновременно. Помислих колко бих издържала и се спрях на 14 дни. Направих си меню с любимите ми храни, за да пресека възможностите за пристъпи на лакомия. Имах супер успех, за 14 дни свалих всичко, което исках, по-точно 6.5 кг реално махнати, не вода и изпражнения, а чисти сланинки. После дойде страхът, че ще загубя постигнатото. Бързо купих Фигурин, за да пресека йо-йо ефекта. С него позната беше свалила доста килограми, а аз го взех за поддържане. Вече 2 месеца ям нормално и пия по три чаши билки Фигурин. Радвам му се, защото благодарение на него ям спокойно пържоли с пържени картофи и не мисля за разделно хранене.

Христа Николова от Хасково

Можете да купите „Фигурин“ за 49 лева от избрани аптеки или чрез доставка с Еконт! ТУК =====> Поръчай Фигурин ТУК!

Ето и едно видео по темата:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Как отслабнах с разделно хранене. Таблица, меню и рецепти за диетата. Мнения

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Правих 12 дни и 14 дни разделно хранене, много се отслабва, но после край. Благодаря за съвета как да задържа резултата, и аз ще пробвам с билков чай.

 3. Пия Фигурин на няколко пъти от 2-3 години и според мен той е най-ефективен паралелно с диета. Тогава Фигурин удвоява резултатите.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.