Деменция – причини, видове, симптоми и лечение

Какви са причините за деменция, как се развива и може ли да се предотврати и забави? Кое е характерното за отделните видове на болестта?

Съдържание на статията: Деменция. Деменция симптоми. Причини за поява на деменция и видове. Деменция тест. Деменция от алцхаймеров тип. Лечение на деменция. Деменция лекарства. Съдова деменция. Старческа деменция. Алкохолна деменция. Мултиинфарктна деменция. Епилептична деменция.

Деменция.

Заболяването на мозъка е сериозно и с високо изразена нервна активност, причинена от органичното му увреждане и се проявява на първо място с рязък спад в умствените способности. Оттук и името – деменция, в превод от латински език означава слабоумие, а по-точно научното му име Dementia – „без ум“.

При деменция се получава рязък спад в умствените способности.

При деменция се получава рязък спад в умствените способности.

Поддържането до дълбока старост на по-голяма яснота на ума, паметта и способностите е добро решение – това е щастие, което не се удава на всеки. От възрастните хора само 30% успяват да постигнат мечтата на геронтолозите и да останат нормални със запазен мозък след 80-те години.

Останалите страдат от когнитивни нарушения в различна степен, като мислене и проблеми с паметта. Те се развиват като в крайно изтощение и състоянието им е научно наречено старческа или, което е по-популярно сенилна деменция.

Освен това, не само на старите хора могат да страдат от заболявания на ума. Злоупотребяващите с невротоксични отрови (алкохол, психотропни лекарства, никотин или наркотици) могат да получат заболяването на мозъка много преди настъпването на старостта.

В тази по-рано ненакърнена психика, тя започва постепенно да отслабва и да се уврежда, изгубват се придобити умения, и не могат да придобият нови. В днешния свят страдащите от болестта от различен произход са около 36 милиона души.

Клиничната картина на заболяването деменция зависи от причината за появата на органичното увреждането на мозъка, на локализацията и степента на дефекта, но и на първоначалното състояние на организма.

Деменция симптоми.

Въпреки това, всички случаи на заболяването на мозъка се характеризират с ясно изразени стабилни заболявания на по-високо интелектуална дейност (нарушение на паметта, понижена способност за абстрактно мислене, креативност и обучение), както и на по-големи или по-слабо изразени нарушения в емоционалната и волевата сфера, с подчертани черти на характера (така нареченото „преувеличаване“) до пълното разпадане на личността.

Причини за поява на деменция и видове.

Морфологичната основа на деменцията се явява тежко органично увреждане на централната нервна система, причината, за което може да бъде всяко заболяване, което може да причини дегенерация и смърт на кортикалните клетки (клетките в кората на мозъка).

На първо място трябва да се подчертаят специфичните видове деменция, при които разрушаването на кората на човешкия главен мозък се явява като самостоятелен и водещ патогенетичен механизъм на заболяването:

болест на Алцхаймер;

“Демир

болест на Пик;

деменция с телца на Леви и т.н.

В други случаи увреждането на централната нервна система е вторично и се явява усложнение на основното заболяване (хронично съдово заболяване, инфекция, травма, токсичност, тъканно увреждане на нервната система и т.н.).

Най-честата причина за вторични органични мозъчни лезии са съдовите заболявания, особено церебрална атеросклероза и хипертония.

Към общите причини за лпментираното заболяване на мозъка са също алкохолизъм, тумори на централната нервна система, увреждания на главата.

По-честа причина за деменция са инфекции – СПИН, вирусен енцефалит, невросифилис, хроничен менингит и т.н.

В допълнение, може да се развие деменция:

като усложнение на хемодиализа;

като усложнение на тежка чернодробна или бъбречна недостатъчност;

в някои ендокринни патологии (заболяване на щитовидната жлеза, синдром на Кушинг, патология на паращитовидните жлези);

при тежки автоимунни заболявания (системен лупус еритематозус, множествена склероза).

Деменцията в някои случаи е причинена от излагане на няколко причини. Един класически пример на такива патологии се явяват сенилните (старчески) смесени деменции.

При деменция се получава голяма загуба на паметта.

При деменция се получава голяма загуба на паметта.

Функционално-анатомични видове деменция

В зависимост от преимуществената локализация на органичния дефект и полученият морфологичен субстрат с патологии, се различават четири вида от заболяването на мозъка:

Кортикална деменция – има преоблад

аващо участие в кората на нашия главен мозък на мозъчните полукълба. Този тип е по-характерен за болестта на Алцхаймер, алкохолна деменция, болест на Пик.

Подкорова деменция. Патологии от този вид, засяга основно подкоровите структури, което води до неврологични симптоми. Типичен пример – болестта на Паркинсон с първично увреждане на невроните на черната субстанция на средния мозък, и специфичните двигателни разстройства: тремор, обща мускулна скованост ( „походка тип кукла „, лице като маска и т.н.).

Кортико-субкортикална деменция – смесен тип лезии, характерни за болестта, причинена от съдови заболявания.

Мултифокална деменция – патология, която се характеризира с няколко огнища на лезии във всички части на централната нервна система. Постоянно прогресивна деменция придружена от тежки и разнообразни неврологични симптоми.

Форми на деменция

Клинично разграничени Лакунарна и общи форми на деменция.

Лакунарна деменция

Лакунарната деменция се характеризира с вид изолирани лезии на структури, отговорни за интелектуалната дейност. В същото време, от тях е по-вероятно да страда краткосрочната памет, така че пациентите трябва постоянно да си водят бележки на хартия. Според най-ясно изразени признаци на тази форма на деменция често се нарича дисменестична деменция (dysmnestic dementia – дисмензия буквално означава увреждане на паметта).

Въпреки това критичното отношение към състоянието му остава, а емоционалната и волевата сфера страдат малко (обикновено се изразяват само астенични симптоми – емоционална нестабилност, сълзливост, свръхчувствителност).

Типичен пример за лакунарна деменция е началният етап на най-честата форма на деменция – болестта на Алцхаймер.

Обща деменция

Общата деменция се характеризира с пълно разпадане на отделните мозъчни участъци. Освен изразените нарушения на интелектуални и познавателни области, има големи промени в емоционалните и волевите дейности – при тях има пълно занижаване на духовните ценности, така че на жизнените интереси липсва, изчезва и чувството за дълг и скромност, получава се пълна социална изолация.

Морфологично субстрактите на общата деменция се явяват лезиите на фронталния кортекс, което често се случва със съдови разстройства, атрофия (болест на Пик) и обемни процеси съответстващи на локализациите (тумор, хематом, абсцес).

Основна класификация на предстарчески и сенилни деменции

С възрастта се увеличава вероятността от развитие на деменция. Така че, ако в взряла възраст делът на пациентите с деменция е по-малко от 1%, във възрастовата група от 80 години, тя достига 20%. Ето, затова е особено важна класификацията на деменция, която се среща в по-късна възраст.

Има три най-често срещани типове на предстарческа и сенилна деменция с напредването на възрастта:

– Алцхаймеров (атрофичен) тип деменция, която се основава на първични дегенеративни процеси на нервните клетки.

– Съдов тип деменция, в която дегенерацията на централната нервна система се развива вторично в резултат на необработени циркулаторни нарушения в мозъчните съдове.

– Смесен тип, който се характеризира с двата механизма на развитие на заболяването.

Клинично протичане и прогноза

Клиничният курс и прогнозата на деменция зависят от причината на органичния дефект на централната нервна система.

В случаите, когато основната патология не е податлива на развитието (например при посттравматична деменция), с адекватно лечение може значително да се подобри поради развитието на компенсаторни реакции (други региони на кората поемат част от функцията на засегнатата площ).

Въпреки това, най-често срещаните видове от заболяването на мозъка – васкуларна деменция и болест на Алцхаймер – имат тенденция за прогресия, следователно, когато говорим за лечение, когато тези болести е само забавяне на процеса на социална и лична адаптация на пациента, удължаването на живота му, отстраняването на неприятните симптоми, и т.н..

И накрая, в случаите, когато заболяването е причинено от деменция прогресира бързо – изключително неблагоприятната прогноза: смърт на пациента се случи в рамките на няколко години или дори месеци след първите признаци на болестта. Причината за смъртта обикновено се свързва с различни заболявания (пневмония, сепсис), развиващи се в нарушенията на централно регулиране на всички органи и системи.

Степени (етапи) на тежест на деменция

В съответствие с възможностите за социална адаптация на пациента, има три степени на деменция. В случаите, когато заболяването е причинено от деменция, то е постоянно прогресивно. Разбира се, често се говори за стадии на деменция.

Лека степен

При нея, въпреки значителните нарушения в интелектуалната сфера, запазва се критично отношение на пациента към собственото си състояние. Така, че той може да живее самостоятелно, и да прави обичайните дейности от домакинството (почистване, готвене и други.)

Умерена степен

Според изследванията в умерената деменция се забелязва по-груба умствена недоразвитост и намалено възприемане на критично заболяване. В този случай, пациентите имат трудности при използване на конвенционалните домакински уреди (печка, пералня, телевизия), както и телефон, брави и ключалки, така че в никакъв случай не е невъзможно напълно да бъде осигурен самият пациент.

Тежка деменция

В тази степен на тежка деменция присъства пълен разпад на личността. Такива пациенти често не могат да си направят своя собствена храна, да се съобразяват с основните правила за хигиена и т.н. Ето защо, в случай на тежка деменция трябва ежечасно наблюдение на пациента (у дома или в специализирана институция).

Смята се, че нарушената циркулация в съдовете на мозъка може да предизвика повишаване на първичните дегенеративни процеси, характерни за деменция с телца на Леви и за болестта на Алцхаймер.

Тъй като развитието на смесена деменция се причинява от два механизма – прогнозата за това заболяване е винаги по-лоша от „чиста“ форма на съдови или дегенеративни заболявания.

Смесената форма има тенденция към постоянна прогресия, така че неизбежно води до инвалидност, и значително намалява живота на пациента.

Лечението на смесена деменция се отнася до процеса на стабилизиране, обаче включва разстройства в съдовете и смекчаване на развилите се симптоми на деменция. Лечението обикновено се извършва със същите агенти и същия модел като този на васкуларна деменция.

Деменция тест.

Диагностика на деменция.

Към днешна дата са разработени точни критерии за диагностициране на заболяването деменция:

– Симптоми на загуба на паметта – дългосрочни и краткосрочни (субективни данни от изследването на пациента и близките му, допълнени от обективни научни изследвания).

– Наличието на най-малко една от следните характеристики за органични разстройства на деменция:

Признаци за намаляване на капацитета за абстрактното мислене (на базата на обективни научни изследвания);

Симптоми намаляващи критичността на възприятието (намира се в изграждането на реални планове за следващия период от живота във връзка с тях и други);

Синдром три „А“:

Афазия – всички видове нарушения на вече формирана реч;

Апраксия (буквално „бездействие“) – трудности при прилагането на целенасочени действия с безопасни способности да се движат.

Агнозия – различни разстройства на възприятието за информираност и за безопасност на съзнанието и чувствителността. Например пациентът може да чува звуци, но не разбира речта, адресирана до него (аудиовербална агнозия), или игнорира част на тялото (не се мие или обува с единия крак – соматоагнозия), или не разпознава определени предмети или лицата на хората, с добре запазена визия (визуална агнозия) и други.

Личностни промени (грубост, раздразнителност, пристъпи на агресия без мотив, загуба на срам, чувство за дълг, и т.н.).

Нарушение в семейството на социалните взаимодействия и на работното място.

Без промяна в проявите на делириумно съзнание по време на диагнозата (няма никакви признаци на халюцинации, пациентът е ориентиран в пространството, във времето, и със себе си, доколкото позволява състоянието му).

Някои органични дефекти – установяват се с резултатите от специални изследвания на болестта на пациента.

Редно е да се отбележи, че за провеждане на надеждна диагностика на „деменция“, е необходимо всички тези симптоми да са наблюдавани най-малко 6 месеца. за предполагаема диагноза в противен случай само може да се говори.

Диференциална диагноза на органична деменция

Диференциална диагноза на органична деменция трябва да се извършва на първо място с депресивна псевдодеменция. Когато са налице тежки депресивни разстройства умствената активност може да достигне до много висока степен, да попречи на пациента да се адаптира към ежедневието, преструвайки се, че има прояви на органична деменция.

Друг тип псевдодеменция – отслабването на умствени способности при метаболитни нарушения (недостиг на витамин В12, липса на тиамин, фолиева киселина, пелагра). Със своевременното коригиране на нарушения на деменция, тези признаци са напълно елиминирани.

Диференциалната диагноза на деменция и органична функционална псевдодеменция – е доста сложно. Според международните изследвания, около 5% от деменциите са напълно обратими. Следователно единствената гаранция за правилната диагноза е дълъг период на наблюдение на пациента.

Деменция от тип Алцхаймер.

Концепцията за деменция при болест на Алцхаймер

Деменция и Алцхаймер.

Деменция и Алцхаймер.

Деменция от алцхаймеров тип (болест на Алцхаймер) получава името си от фамилията на лекаря, който пръв описва клинично патологията при жените на 56 години. Докторът предупредил за ранна проява на симптоми на старческа деменция. Аутопсията е показала един вид дегенеративни промени в клетките на кората на главния мозък на пациента.

Впоследствие такива нарушения са открити в случаите, когато заболяването се е проявявало по-късно. Това е революция в изглед на естеството на сенилната деменция – тя е била смятана, че е резултат от атеросклеротични лезии на мозъчните съдове.

Рискови фактори за развитие на заболяването

Следните рискови фактори за тип деменция на Алцхаймер са подредени в низходящ ред на важност:

възраст (най-опасната и важна – 80-годишна възраст);

присъствието на роднини с болестта на Алцхаймер (рискът се увеличава много пъти, ако патологията се среща сред роднини прогресираща в тях до 65 години);

хипертония;

атеросклероза;

повишени нива на липиди в кръвната плазма;

диабет;

затлъстяване;

заседнал начин на живот;

заболявания, възникнали с хронична хипоксия (дихателна недостатъчност, тежка анемия, и други подобни);

травматично увреждане на мозъка;

ниска степен на образование;

липсата на активна интелектуална дейност през целия живот;

жена.

Първи признаци

Трябва да се отбележи, че дегенеративните процеси в болестта на Алцхаймер започват години и дори десетилетия преди първите клинични прояви. Първите признаци на деменция от тип Алцхаймер са много чести: пациентите започват да забелязват рязък спад на паметта за последните събития. При това критичното възприемане на състоянието му продължава дълго време, така че пациентите често чувстват напълно разбираемо безпокойство и объркване, и трябва да се потърси медицинска помощ.

Нарушенията на паметта при деменция от типа на Алцхаймер се характеризират с така наречения закон на Рибо: първо се нарушава краткосрочната памет, а след това постепенно се изтриват от нея и други неотдавнашни събития. Спомените за стари събития са най-дълго запазени от детството и юношеството.

Характеристика на разработен етап прогресивна деменция от типа на Алцхаймер

В напреднал стадий на деменция, разстройството на паметта от типа на Алцхаймер прогресира, така че в някои случаи се запазват само спомените от най-значимите събития.

Пропуски в памет често се заменят с измислени събития (т.нар интимни разговори – фалшиви спомени). Постепенно се загубва критичността на възприятието на собственото състояние.

В напреднал стадий на прогресивните нарушения на деменцията започват да се проявяват разстройства в емоционална и волевата сфера. Най-характерни за сенилна деменция от типа на Алцхаймер са следните нарушения:

егоцентризъм;

сърдитост;

подозрителност;

конфликтност.

Тези знаци се наричат старческо (сенилно) преустройство на личността. По-късно техния произход може да се развиват много специфично за деменция, тип глупости щети на Алцхаймер; пациентът обвинява роднини и съседи, че те постоянно го ограбват, одумват, желаят смъртта му, и т.н.

Често се развиват други видове нарушения на нормалните поведенчески поведения:

сексуални провинения;

лакомия със специална склонност към сладкиши;

жажда за скитничество;

придирчиви дезорганизационни дейности (ходене от единия ъгъл в другия, преместване на предмети и т.н.).

На етапа на тежка деменция налудничавите идеи прекъсват, както и поведенчески разстройства, изчезват поради изключителната слабост на умствената дейност. Пациентите са потопени в пълна апатия, не чувстват глад и жажда. Скоро се развиват двигателни нарушения, така че пациентите не могат да ходят и да дъвчат храната правилно. Смъртта настъпва от усложнения, дължащи се на обща неподвижност, или съпътстващи заболявания.

Диагноза на „деменция тип Алцхаймер“

Диагнозата на алцхаймеровата деменция се поставя въз основа на характерни клинични болест, и винаги има вероятностен характер. Диференциална диагноза между болестта на Алцхаймер и съдовата (васкуларна) деменция – е доста сложна, така че често окончателна диагноза може да се направи само посмъртно.

Лечение на деменция.

Лечението на деменция тип Алцхаймер е насочено към процеса на стабилизиране и намаляване на тежестта на съществуващите симптоми. То трябва да бъде комплексно и включва терапия на заболявания утежняващи кометираното заболяване на мозъка (есенциална хипертония, атеросклероза, диабет, затлъстяване). За другите видове деменции, лечението е подобно.

Деменция лекарства.

В ранните етапи добър ефект се получава от следните лекарства:

хомеопатично лекарство гинко билоба екстракт;

ноотропни лекарства (пирацетам, церебролизин);

лекарства, които подобряват кръвообращението в съдовете на мозъка (ницерголин);

стимулатор на допаминовите рецептори в централната нервна система (Пирибедил);

фосфатидилхолин (част от ацетилхолин – невротрансмитер в ЦНС следователно подобрява функционирането на неврони в кората на главния мозък);

актовегин (подобрява снабдяването с глюкоза и кислород на мозъчните клетки и по този начин повишава тяхната потенциална енергия).

В етап на разположени прояви се прилагат медикаменти от групата инхибитори на ацетилхолинестеразата (донепезил, и т.н.). Клиничните изпитвания са показали, че назначаването на такива лекарства значително подобрява социалната адаптация на пациентите и се намалява тежестта върху лицата, извършващи медицински грижи.

Перспектива

Деменция от алцхаймеров тип се отнася до постоянно прогресиращите заболявания, което неизбежно води до тежка инвалидност и смърт на пациента. Процесът на развитие на болестта, от първите симптоми преди появата на сенилност, обикновено отиват около 10 години.

Когато болестта на Алцхаймер се развива по-бързо, по-бързо ще се развива и деменцията. В случаи на заболелите до 65 години (ранна старческа деменция или предстарческа деменция) развиват ранни неврологични нарушения (апраксия, агнозия, афазия).

Съдова деменция.

Деменция с мозъчно-съдови лезии

Заболяването на мозъка със съдов произход е втората най-често срещана форма на деменция, след болестта на Алцхаймер, и представлява около 20% от всички видове деменции.

Обикновено деменция развила се след съдови увреждания се разглежда отделно, като например:

– хеморагичен инсулт (разкъсване на съда).

– исхемичен инсулт (запушване на кръвоносен съд или прекратяване или влошаване на кръвния поток в определена област).

В такива случаи има масивна смърт на мозъчни клетки, и на преден план са т.нар фокални симптоми, в зависимост от локализацията на лезията (спастична парализа, афазия, агнозия и апраксия, и т.н.).

Така че клиничната картина на деменция след удар е много разнородна и зависи от степента на унищожаване на съдовете, площта на областта на перфузия на мозъка, възможностите за възстановяване на организма, както и навременността и адекватността предвидена при съдов инцидент от медицинските грижи.

Деменция възникваща при хронична недостатъчност на кръвообръщението се развива обикновено в напреднала възраст, и се наблюдава по-еднородова клинична картина.

Какво заболяване може да предизвика съдова деменция?

Най-честите причини за васкуларна (съдова) деменция са хипертония и атеросклероза – често срещани заболявания, които се характеризират с развитието на хронична мозъчно-съдова недостатъчност.

Втората основна група от заболявания, които водят до хронична хипоксия на мозъчните клетки – съдови лезии при диабет (диабетна ангиопатия) и системен васкулит, и вродени церебрални съдови структури.

При остра церебрална циркулаторна недостатъчност може да се развие тромбоза или емболия (запушване) на плавателния съд, което се случва често при предсърдно мъждене, сърдечни заболявания, и такива възникнали с повишена склонност към тромбоза.

Рискови фактори

Най-важните рискови фактори за деменция със съдов произход са: артериална хипертония или вторична хипертония; повишени нива на липиди в кръвната плазма; системна атеросклероза; тютюнопушене; болест на сърцето (коронарна болест на сърцето, аритмия, заболяване на сърдечните клапи); заседнал начин на живот; наднормено тегло; диабет; склонност към образуване на тромби; системен васкулит (съдово заболяване).

Симптоми и курс на сенилна васкуларна деменция

Първите предвестници на васкуларна деменция са трудностите при концентрация. Пациентите се оплакват от умора, имат трудности при продължително внимание. Заедно с това, те трудно могат да преминат от една дейност към друга.

Друг предвестник на развиващата се съдова деменция – мудността на интелектуалната дейност, така че за ранна диагностика на мозъчните циркулационни разстройства се използват тестове на скоростта на изпълнение на прости задачи.

До ранните признаци разработени деменция със съдов произход са нарушения на полагането на целите – пациентите се оплакват от трудности при организирането на дейностите си (създаването на планове и т.н.).

В допълнение, в ранните етапи, пациентите изпитват трудности при анализа на информацията: трудно им е да определят основните и второстепенни задачи и да намерят най-често срещаното и различното между подобни понятия.

За разлика от типа алцхаймерова деменция, загубата на паметта при деменция със съдов произход не е така изразена. Те са свързани с трудности при възпроизвеждане на възприеманата и натрупаната информация, така че пациентът лесно запомня „забравени“ неща и пита подвеждащи въпроси, или се опитва да избере правилния отговор от няколко алтернативи. В този случай паметта на важни събития се поддържа от доста дълго време.

За съдовата деменция специфичните нарушения в емоционалната сфера са под формата на общо намаляване на настроението, докато развитието на депресия, която се среща в 25-30% от пациентите, и изразена тежка емоционална лабилност, така че пациентите могат да плачат горчиво, и в един момент да отидат в другата крайност – съвсем искрено веселие и радост.

Признаците на васкуларна деменция трябва да включват наличието на характерни неврологични симптоми, като например:

– Псевдобулбарна парализа, които включва смущения на артикулацията (дизартрия), промени в гласа (дисфония), по-рядко – в нарушение на преглъщането (дисфагия), принуден смях и плач.

– Нарушенията на походката (размесване, сменяща походка, ”походка скиор” и т.н.).

– Намаляване на двигателната активност, така наречения „съдов паркинсонизъм“ (слабо изразени изражения на лицето и жестове, забавяне на движенията).

Съдовата деменция, която се развива в резултат на хронична недостатъчност на кръвообращението, обикновено се развива бавно, така че прогнозата до голяма степен зависи от причината на заболяването (хипертония, системна атеросклероза, диабет и т.н.).

Лечение

Лечението на васкуларна деменция е основно насочено към подобряване на церебралната циркулация – а следователно и на процеса на стабилизиране, причиняващ деменция, (есенциална хипертония, атеросклероза, диабет и т.н.).

В допълнение, стандартно се предписват за лечение патогенетично: пирацетам, церебролизин, актовегин, донепезил. Режимът на тези препарати е същия като при деменция от Алцхаймеров тип.

Старческа деменция.

Сенилна деменция ( или старческа деменция) са вид заболявания с наследствено предразположение, особено за деменция с телца на Леви и известната болест на Алцхаймер.

Рискът от развитие на заболяването се увеличава, ако сенилна деменция при роднини еволюира в сравнително ранна възраст (60-65 години).

Все пак, имайте предвид, че генетичното предразположение – това е само наличието на условия за развитие на заболяването, така че дори и изключително неблагоприятната семейна история не е присъда.

За съжаление няма консенсус относно възможността за специфична превенция с лекарствата към това развитие на заболяването.

От известните рискови фактори за сенилна деменция, мерки за предотвратяване на психични разстройства, най-вече насочени към тяхното отстраняване, и включват:

– профилактика и ранно лечение на заболявания, предизвикващи смущения в кръвообращението в мозъка и хипоксия (есенциална хипертония, атеросклероза, диабет);

– дозировка упражнения;

– постоянни сесии интелектуална дейност (можете да решавате кръстословици, пъзели, учене например на чужд език и други);

– отказ на тютюнопушенето и алкохола;

– предотвратяване на затлъстяването.

Предварително се консултирайте със специалист.

Сенилна деменция с телца на Леви

Заболяването сенилна деменция с телца на Леви е атрофичен, дегенеративен процес с натрупване в мозъчната кора и субкортикалните мозъчни структури на специфични вътреклетъчни включвания – телца на Леви.

Човек не спира да се забавлява като остарее. А остарява като спре да се забавлява.

Човек не спира да се забавлява като остарее. А остарява като спре да се забавлява.

Причините и механизмите на развитие на сенилна деменция с телца на Леви не са напълно изяснени. Както и при болестта на Алцхаймер е много важен наследственият фактор.

Според теоретичните данни, сенилна деменция с телца на Леви е втората от най-често срещаните и е около 15-20% от старческа деменция. Въпреки това тази диагноза не пациентите се поставя сравнително рядко. Като правило тези пациенти са диагностицирани с васкуларна деменция или с болест на Паркинсон с деменция.

Факт е, че много от симптомите на деменция с телца на Леви са подобни на посочените болести. Точно както в съдовата формата, първите симптоми на това заболяване се намаляват способността за концентрация, забавяне и слабост на интелектуалната активност. В бъдеще се развива депресия, намалява двигателната активност при паркинсоновия тип, разходките са с нарушения в ходенето.

В напреднал етап на клинично деменция с телца на Леви, напомнящи за болестта на Алцхаймер в много отношения, поради увреждания се развива делириум, мания за преследване, налудничава мания за двойственост. С напредването на болестта, налудничавите симптоми изчезват поради пълното изчерпване на умствената дейност.

Въпреки това, заболяването сенилна деменция с телца на Леви има някои специфични симптоми. Тя се характеризира с така наречените малки и големи колебания – остри и частично обратими нарушения на интелектуалната активност.

При малки колебания, пациентите се оплакват от временно намалена способност за концентрация и за изпълняване на някои задачи. При по-големи колебания, пациентите съобщават за нарушения на разпознаването на обекти, хора, места и т.н. Често заболяването достига пълната степен на пространствена дезориентация и дори объркване.

Друга особеност на деменция с телца на Леви е наличието на визуални илюзии и халюцинации. Илюзиите са свързани с нарушения на ориентацията в пространството и по-лошо през нощта, когато пациентите често са бъркат хората с неодушевени предмети.

Специфична особеност на зрителните халюцинации при деменция с телца на Леви е, че те изчезват, когато пациентът се опитва да си взаимодейства с тях. Често зрителните халюцинаци се придружават от слухови халюцинации, но не се срещат в чист вид.

Като правило, зрителните халюцинации са придружени от големи колебания. Подобни атаки често са провокирани от общото влошаване на състоянието на пациента (инфекциозни заболявания, умора и т.н.). При изхода на пациентите от големи колебания, интелектуалната дейност е частично възстановена, но като правило, състоянието на психичното функция става по-лоша от първоначалното състояние..

Друга характеристика на симптом на деменция с телца на Леви е поведенческо разстройство по време на сън: пациентите могат да правят резки движения, а дори и да се наранят – себе си или останалите.

Освен това, когато заболяването се развива обикновено то е съпроводено със сложни вегетативни нарушения:

– ортостатична хипотония (рязко понижаване на кръвното налягане по време на прехода от хоризонтално към вертикално положение);

– припадъци;

– аритмия;

– заболявания на храносмилателната система с тенденция към запек;

– задържане на урина, и т.н.

Лечението на сенилна деменция с телца на Леви е подобно на лечението на деменция от алцхаймеров тип.

Когато се получи обърканост, лекарите назначават ацетилхолинестеразни инхибитори (донепезил, и т.н.), в краен случай – атипични антипсихотици (клозапин). Предписването на стандартните невролептици е противопоказано, поради възможността от тежки двигателни нарушения. Обезсърчителните халюцинации не подлежат на елиминиране с лекарства.

Поради това следва лекарите да са много внимателни да не предизвикат пристъп на халюцинации при лечение на симптомите на болестта на Паркинсон, с използването на малки дози на леводопа като лекарство.

Деменцията с телца на Леви бързо и постоянно напредва, така че прогнозата е по-сериозна, отколкото при други видове деменция. Периодът от появата на първите признаци на деменция, до развитието на пълна лудост обикновено отиват не повече от четири или пет години.

Алкохолна деменция.

Алкохолната деменция е причинена от дългосрочни (15-20 години или повече) от токсичните ефекти на алкохола върху мозъка. Освен директното влияние на алкохол в развитието на органичен патология като част индиректни ефекти (отравяне от ендотоксини в алкохолно чернодробно заболяване, сърдечно-съдови заболявания, и т.н.).

Почти всички алкохолици в етап на разграждане на алкохол индивидуалното развитие (третият, последен етап на алкохолизъм) проявяват атрофични промени в мозъка (разширяване на вентрикулите и бразди на кората на главния мозък).

Клинично, алкохолната деменция е дифузна намаляване на умствените способности (увреждане на памет, концентрация, способност за абстрактно мислене и т.н.), дължащи се на лична деградация (загрубяването на емоционалната сфера, разрушаването на социалните връзки, примитивно мислене, пълна загуба на стойности).

На този етап на развитие на алкохолна зависимост е много трудно да се намери стимули за пациента за лечение на основното заболяване. Въпреки това, в случаите, когато е възможно да се постигне пълно въздържание за 6-12 месеца, признаци на деменция алкохол започват да регресират. Освен това, инструментални изследвания показват също, някои изглаждане органичен дефект.

Мултиинфарктна деменция.

Заболяването мултиинфарктна деменция е характерно с постепенно развитие в началото, с повторение на състояния, които са преходни исхемични, и водещи до натрупване на инфарктни огнища в главния мозък в паренхима му. Тя е вследствие на множествени малки или малко по-разширени инфаркти, главно в мозъчната кора, причинени от емболия или тромбоза, откъдето се запушват и мозъчните артерии. Когато се получи обширно увреждане в двете полукълба на мозъчното вещество, настъпва деменция. Исхемичните лезии в кората на мозъка могат да се съчетаят с подкорови увреждания. Сходните механизми като тромбоза и емболия са в състояние да доведат и до мозъчен инсулт, който включва обширен единичен инфаркт, причиняващ фокални нарушения на когнитивните способности.

Рисковите фактори за това заболяване обикновено са възраст, хипертония, захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, хиперхолестеролемия, мозъчно-съдова болест, тютюнопушене и други. Заболяването мултиинфарктна деменция понякога се предизвиква и от церебрална амилоидна ангиопатия, изразяваща се в натрупването на плаки – бета амилоидни, в мозъчните артерии, и това води до увреждане и разкъсване на кръвоносните съдове. Заболяването за разлика от инсулта се проявява с появата на повече места на по-малки лезии. Това довежда до по-разностранен когнитивен упадък. При повтарящи се исхемични преходни мозъчни нарушения би могло също да има значение за напредване развитието на мултиинфарктната деменция.

Епилептична деменция.

Развитието на епилептична (концентрична) деменция е свързано с тежко протичане на главното заболяване (чести пристъпи с преход в епилептичен статус). В генезиса на епилептичната деменция могат да участват медиирани фактори (продължителна употреба на антиепилептични лекарства, наранявания от падане по време на припадъци, хипоксични увреждания на невроните при епилептичен статус и т.н.).

Морфологичната основа на деменцията се явява тежко органично увреждане на централната нервна система.

Морфологичната основа на деменцията се явява тежко органично увреждане на централната нервна система.

За епилептичната деменция е характерно забавянето на мисловните процеси, така нареченият вискозитет на мислене (пациентът не може да разграничи главното от второстепенното и се занимава с описание на ненужни детайли), загуба на памет, обедняване на речника.

Намаляване на интелектуалните способности произхожда на фона на конкретни промени в личностните черти. За тези пациенти е характерен изключителен егоизъм, злокачествени заболявания, отмъщение, лицемерие мнителност, подозрителност, подреден до педантичност.

Епилептичната деменция се развива непрекъснато. При тежка деменция изчезва злобата, но продължава да съществува лицемерие и раболепие, растат летаргията и безразличието към околната среда.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Деменция – причини, видове, симптоми и лечение

  1. Фигурин билки за отслабване
  2. Наука ми страда от ШИЗОФРЕНИЯ ИМА ЛИ РИСК ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ ОТ АЛЦХАЙМЕР.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *