Диета на Петър Димков за отслабване и пречистване. Мнения, захранване

Как се прави прочутата диета на Петър Димков за отслабване. 8-дневна разтоварваща диета за пречистване. С тиква, с моркови, оризова диета. Мнения и захранване. Как се свалят 23 кг за 4 седмици? Има ли йо-йо ефект?

Петър Димков няма нужда от представяне. Всички българи познават великия народен лечител, чиито рецепти са помогнали на хиляди хора да оздравеят с постоянство и вяра. Сега представяме една негова много ефикасна диета за отслабване, която при правилно спазване непременно води до редуциране на килограмите и то трайно, без неприятния йо-йо ефект.

Необходими продукти
видколичество
картофи1 кг
кисело мляко6 бр.
плодове / зеленчуци1.5 + 0.5 кг
компотнеограничено, но без захар!
яйца3 бр.

За алтернативните варианти: няколко кг тиква, 300 г пиле, 3 с.л. овес.

За по-голям ефект тази диета на Петър Димков се препоръчва за 4 седмици.

Диета на Петър Димков за отслабване

 • Първия ден се изяждат 1 килограм варени картофи. Без никакви подправки, никаква сол, никаква мазнина или други добавки.
 • Втория ден се изяждат само 2-3 кофички кисело мляко. Лечителят препоръчва ако имате непоносимост към млякото, да си направите овесено мляко. Рецептата е следната: 4 супени лъжици овесени зърна се варят, докато се разпукат. Сместа се прецежда през марля и се пие водата. Ако и това не ви допада, можете да го замените с неограничено количество варена или печена тиква без захар.
 • На третия ден се изяждат 1,5 кг. плодове и зеленчуци. Можете да ги ядете сурови или да ги сварите. Без сол, мазнина или други подправки.
 • Четвъртия ден се яде компот без захар, а ако това не ви харесва, го заменяте с неограничено количество варена или печена тиква без захар.
 • На петия ден се изяждат само 3 сварени яйца без сол и други подправки.
 • Шестият ден е посветен отново на плодовете и зеленчуците. Изяждат се 500 грама
 • На седмия ден отново 2-3 кофички кисело мляко, което за разнообразие можете да замените с 300 г варено пиле без сол или с варена или печена тиква без захар.
 • На осмия ден се пие само вода. Трябва да изпиете 1,5 л минерална вода.

Тези схема се прилага четири седмици, които може да бъдат една след друга или разделени от седмица или две почивка. Когато постигнете резултат и трябва само да го задържите, правите диетата по веднъж в месеца.

dimkov-04

Основни продукти в схемата на Димков

За да бъдете в добра форма и занапред, Петър Димков съветва да не преяждате и да не прекалявате с червено месо, мазнини и бял хляб.

Важни въпроси и отговори

Първо ще поясним вариациите на тази схема, които пораждат доста въпроси. За три от дните в схемата лечителят Димков дава известна свобода за заместване.

Два дни се яде само кисело мляко, един ден – компот без захар. Мнозина остават гладни, прекарвайки 24 часа с 2-3 кофички, а компот без захар не се продава и няма как да се снабдим, освен ако не сме сварили такъв, планирайки да спазваме режима.

Киселото мляко може да се замени с овесено мляко (при лактозна непоносимост) или с варено пиле (но само 300 г). И киселото мляко, и компотът може да се заменят с тиква – печена и неподсладена.

С какво да заместим тиквата

В сезона на тиквите три от дните в диетата прекрасно се осигуряват с печена/ варена тиква (забележете – не тиквички!). А когато не ѝ е сезон?

“Демир

Тиквата е най-качествената храна в схемата. Тя стои като резервен продукт, само защото е достъпна само за кратко време през годината.

По качества тиквата е №1, защото съдържа редкия витамин Т, който способства съсирването на кръвта и образуването на тромбоцити. Този витамин е незаменим при отслабване, защото гори мазнини и наддава мускулна маса. Благодарение на пектиновите влакна тиквата извежда излишния холестерол, настройва чревната работа, укрепва съдовите стени и вдига жизнения тонус. Зарежда с желязо, калий и вит. К. По съдържание на бета-каротин тя догонва моркова и задминава ябълките по желязо.

Трудно бихме заменили тиквата и по аромат и вкус – тя не прилича на нищо. Но за целите на диетата това не е нужно, достатъчно е да намерим храна, която като качество се доближава до тиквата.

Въпросният вит. Т, който унищожава мазнините, се намира в месото от птици, агне, коза и риба. Също в яйчния жълтък и млечните продукти. Следователно вместо да търсим заместител на тиквата, може просто да изпълним указанията на лечителя – да консумираме кисело мляко или варено пилешко. Или друго  леко месо.

Като храна, тиквата е по-близка до тиквичките и морковите – те също са вариант за заместител, но няма да дадат същите вещества, които бихме вземи от тиквата.

Колко вода се пие?

Водният ден в диетата на Димков се покрива от 1.5 л вода. Понеже не е казано изрично, възниква въпросът колко вода се пие в другите дни.

 • Отговорът е: минимум 1.5 л, същото като във водния ден. Просто при разтоварването не се яде, остава приемането само на водата.

И при диета, и без такава 1.5 л дневно е абсолютният минимум за нормално протичане на обменните процеси.

Има ли йо-йо ефект?

Всяко отслабване носи риска от отключване на йо-йо ефекта, който плаши диетуващите. Причината е в бързото сваляне на мазнини, което тялото чувства като отнемане, да не кажем ограбване. Дали ще направим една или друга схема за отслабване, няма значение. Въпросът е как ще излезем от направената диета.

Единственият начин за борба с йо-йо е да се осигури време за адаптация на организма. Необходими са минимум 21 дни на новопостигнатите килограми, за да стъпим на първото стъпало на стабилизацията. Ето защо толкова се набляга на захранването. При много диети то е изрично указано, при Димков – не, но това не значи, че отсъства. Без захранване няма как да се задържи новото тегло.

dimkov-03

Тиквата е супер храна, носител на вит. Т за топене на мастни депа

И още по-лошото е, че само захранване не е достатъчно. Ако след приключване на захранването отново се завърнем към обичайното хранене с вредности и малко растителни участници, килограмите плавно ще тръгнат нагоре. Затова е нужен буферен период от минимум 3 месеца след захранването, в които се яде нормално, но без крайности и вредности.

Захранване след диетата

И така, на много места се дава 8 дни диета, 8 дни захранване. Принципът е да се включат за 8 дни неизползваните в диетичния режим храни. Но както казахме, така няма да се получи.

 • Добра схема за захранване: колкото дни сте били на диетата, толкова дни ще продължите на млечни продукти (с акцент върху изварата) и немазни меса.

На друго място в книгите си Димков се застъпва за печения лук като отлична лечебна храна. Той препоръчва включването на 2 глави печен лук към основните ядения. Супер е да се добавят и салати, в които да има много магданоз, копър и моркови. Сосът е от зехтин, без да се прекалява.

От месата при захранването предпочитайте пак тези с витамин Т – агнешкото, птичето, козето и рибка.

Отличната вечеря е кофичка мляко, размесена с ленено семе, овесени ядки или настърган морков. Може таратор, но да е по-гъст.

При 8 + 8 и особено при 40 + 40 дни диета и захранване организмът напълно се пречиства от шлаки и отровни отлагания от жизнената дейност на вътрешната флора. Съдовите стени се изстъргват от опасните плаки, подобрява се състава на кръвта.

Мнения за диетата от бг мама и др.

Диетата на Димков представлява изреждане на монодиети – консумацията на една храна дневно, без смесване. В женските форуми монодиетите винаги са били на почит. Преди време Димковата схема е прилагана масово и с добър резултат. Но в последните 10 години тя е изместена от друга, подобна на нея монодиета – Ваня-Червенковата. Принципът на двата режима е идентичен, но Ваня-Червенковата е по-простра в изпълнението. Затова път Димковата е много по-полезна за тялото, особено ако се направи с тиква.

Вижте мнения и оставете своите отзиви ТУК в нашия форум за диетата или директно във формата за коментари!

Резултати

Димков не дава в книгите си колко килограма биха могли да се свалят с неговия режим. Защото той го изписва за лечение, а не за естетика. Неясен е източникът на твърдения в интернет, че за 4 цикъла на диетата се премахват 23 кг.  Отзивите на изпробвалите не потвърждават тази цифра, а и тя въобще не е реалистична.

Реалистично е да се очаква свалянето на 2-4 кг за един цикъл, като с напредване на циклите това число ще намалява. За месец максимумът е 7-9 кг за хора със слабо телосложение и малко килограми за премахване до 10 – 13 кг за по-пълните.

Как за 4 седмици се свалят до 23 кг?

Истината е, че след няколко дни на диета тялото разбира какво се случва и минава в икономичен режим. Ще намалим тази реакция, ако не правим четирите цикъла поред, а ги разредим със седмици на захранване (почивка) по схемата:

8 дни диета + 8 дни захранване + 8 дни диета + 8 дни захранване…

и така 4 пъти диета и 4 пъти захранване. Резултатът ще се постига по-бавно, но ще бъде по-стабилен. Основният негатив е, че диетата се разтяга във времето – вероятно ще отнеме около 6 месеца с цялото захранване в края й.

Разновидности на диетата

Димков е написал доста режими, някои е давал на свои пациенти и оттам те са се разпространили. Някои схеми са оригинални, други изменени, трети просто му се приписват. По-долу ще дадем такива, без да сме сигурни в авторството.

dimkov-02

Тези грудки са супер полезни според Димков и той ги ползва с целебните схеми

Но първо ще опишем оригиналната диета за болни със затлъстяване. Вземаме е от раздела за затлъстяване в неговия тритомен труд с лечебни схеми.

Най-напред да отбележим, че страдащите от затлъстяване на спазват диети, те перманентно се хранят диетично. Според лечителя, базата трябва да са растителни продукти с акцент върху плодовете и млечни произведения. Димков не отрича месото, но го ограничава като количество и като вид. В неговите схеми не присъстват свинско, телешко и овнешко. Останалите меса са разрешени в малки количества.

 • Закуските при затлъстяване се състоят от една ябълка – обикновена или земна, може и гулия и филия груб хляб с трици, по възможност да не е от бяло брашно (макс 150 г). Към тях се добавя специалният елексир на лечителя за отслабване, чиято рецепта ще дадем по-долу.
 • Обедите се състоят от немазно месо (риба), само варено (може сготвено в съвременните уреди с пара), съчетано с особената димкова салата от печен лук. Подправя се с магданоз и зехтин (2 глави), нищо друго. Десертът е някакъв плод, но да не е от захарните.
 • Вечерите се базират на зеленчукови ястия, пюрета с груб  хляб. Десертът е несладък компот или отново несладък плод. И отново елексирът.

Тази схема има едно ключово допълнение – това са напитките. Напитките при Димков не са просто вода или чай, а се приготвят по дадени рецепти. Те са три вида – елексир от овес и шипка, домашна лимонада и отварка от шипки вместо вода.

Елексир за отслабване на Димков

Със закуските и вечерите се изпива по 1 чаша от елексир за отслабване, направен на основата на овесено мляко с добавени билки. Ето рецептата:

 1. Първо приготвяме овесено мляко. Сваряваме в 400 мл 8 с.л. овес на зърна (а не ядки), докато видим разпукване по повърхността. Тогава отделяме овеса и взимаме течността. Хубаво я прецеждаме през многослойна марля, да остане гладка.
 2. После приготвяме билковата съставка. Сваряваме в 625 мл 1 с.л. гръмотрънов корен, 1/2 лимон с корите (но разрязан на парчета) и 8 шипки. Щом шипките омекнат, леко охлаждаме и прекарваме през марля. Щом мине течността, растителният остатък хубаво се изстисква през марлята.

Трябва да са останали около 400 мл течност. Смесваме с овесеното мляко 1:1. Получаваме около 800 мл, което представлява елексирът за два дни.

През целия ден не се пие вода, а само шипкова отварка, да не е подсладена или с мъничко мед – около 1.5 л. Шипките се варят 15 мин.

Третата напитка се приема в леглото. Представлява лимонада от ¼ ч.л. лимонтузу, към което се добавят ½ ч.л. захар и 1 ч.л. сода.

Тридневна диета на Димков с моркови

Радикалната диета на Димков за изчистване и разгаряне на отслабването се състои от три дни „гладуване“ и един ден захранване.

Тя може да прелее в друг отслабващ режим. Става за периодични изчиствания и за свиване на стомаха, когато се усетим, че сме започнали да преяждаме. Отлична е при стомашни проблеми и въобще при боледуване, за отслабване на пресата върху храносмилането.

Най-хубавата й функция е пречистване на кръвта и лимфата. Супер е да се спазва след вирусна или друга инфекция. Въобще има много причини да се остане три дни на моркови. А ето и схемата.

dimkov-01

Димков разчита на настърганите моркови за качествено изчистване и изстъргване на отпадните продукти из тялото

Диетата се базира върху моркови, подкиселени с лимон. Без зехтин и без сол. Морковите се настъргват на ситно и се дъвчат продължително, за да влязат в стомаха на каша.

Трудното е следното: само 500 г моркови дневно! Тялото трябва да влезе в режим на гладуване, а морковите са подпомагащо средство. Те изстъргват отпадъците от лигавиците по пътя на храната, особено от червата. Организмът се освобождава от мръсотиите и започва сам да топи мазнините.

Димков позволява за най-гладните да си помогнат с 2-3 кисели ябълки, но по-добре е да ги прескочим, ако сме в състояние да издържим. И мнооооого вода!

След трите морковени дни не трябва рязко да възстановим храненето в обичайния му вид. За преход служат варени картофи или сготвени на фурна, само че с минимално мазнина. Подходящо е да се хрупат ябълки между обеда и вечерята. Разрешават се само 150 г хляб, ако е черен или ръжен и с много трици.

Напитките са любимата димкова шипкова отварка или друг билков чай.

Описаните три отключващи дни са отличен старт за основната схема за отслабване, която дадохме в началото (от 8 дни).

7-дневна диета за пречистване (разтоварваща)

Димков е любител на леко обогатените монодиети. Но има пациенти, които не издържат на еднотипно хранене. За тях той дава схема с разнообразно хранене. Само че тя проработва за два пъти повече дни, отколкото ударната. Тоест трябват 7 дни, а не 3.

 • Закуските и вечерите при дългото пречистване са абсолютно еднакви. С каквото се започва денят, с това се и завършва.
 • Менюто е: месо, яйце, салата или моно само един зеленчук, гарнирани със сухар. Идеалното месо е 150 г варено бяло пилешко, идеалният зеленчук – 1 краставица.
 • Обедите са подобни, само че месата са печени, а салата е прочутата му от печен лук. Хлябът е от грубата разновидност, не бял;
 • Междинните хранения се състоят от кисели плодове.
 • След вечеря се дава 200 г кисело мляко или се изпива лимонадата от лимонтузу със сода (рецептата е горе).

Билки за отслабване на Петър Димков

Прочутата оздравяваща билкова комбинация на Димков се състои от четири лечебни растения:

мурсалски чай, мента, бабина душица и ж. кантарион

Сборът е дава за вдигане на силите след боледуване, при рязко разклащане на здравето, за отслабване и по време на отслабване, за енергизиране и вътрешно оздравяване на органи и системи. Каквото и да не е наред, тази комбинация е супер качествена и помага.

Чай по тази рецепта се е приготвял в дома на лечителя и се е консумирал всяка сутрин като профилактика и текущо лечение на възникващите неразположение.

Лечителят не е давал рецепта за приготвянето му, затова приемаме, че се смесват равни дози от четирите билки. Хубаво е да са лично брани от планините и след това изсушени, но и с купени от билковите аптеки ще се получи добра напитка.

Друга билкова комбинация на Димков се базира върху лечебните растения камшик, спирея, пъпки от бор, черница, мечо грозде и орехови листа. Днес тя се продава в готова формула, в която са смесени по 12-13 г. от всяка съставка и е добавен ирландски лишей.

Вижте непременно и ТОВА:

Чай Фигурин за отслабване. Мнения, отзиви цена

Златното мляко на Димков

На Петър Димков се приписва рецепта за златно мляко – тоест мляко с куркума, за отслабване и пречистване. Много се съмняваме, че по свое време той е работил с екзотичната подправка, уж формулата е предадена от внука му. Все пак ще визираме рецептата, която получи достатъчно известност, за да присъства в нашия обзорен материал с отслабващи рецепти и схеми.

Златно мляко се приготвя на два пъти.

На първи етап си правим куркумена паста, която ще държим в хладилника и периодично ще разреждаме на дози.

 • Рецепта за паста: купуваме куркума на прах, отмерваме 1 с.л. куркума за 100 мл или 2 с.л. за 200 мл вода, максимум, не по-голямо количество. Варим 7 мин., докато придобие консистенция на майонезен сос. Охлаждаме и прибираме в бурканче на студено.

Тази паста се консумира директно или се разрежда на златно мляко. Годна е 30 дни, ако остане повече, хвърляме.

На втори етап разреждаме пастата.

 • Рецепта за златно мляко: загряваме 200 мл мляко от крава или ядки. Преди да кипне, слагаме 1 ч.л. от пастата. Разбъркваме и изпиваме. Допустимо е да подправим с ½ ч.л. мед
Зелено мляко на Димков

Друга рецепта с куркума на Димков е получила името зелено мляко (за различаване от златното). Формулата се дава пак за отслабване, като с нея се заместват закуските. Препоръчителният период за използването й е 20 дни, но няма да навреди да се направи и за повече време.

За една закуска трябват:

 • Основата е 150 г кисело 2% или с още по-ниска масленост мляко, 1 ср. краставица, по една стиска с дебелината на молив магданоз и копър, 1 тънък или ½ дебел стрък целина. Ако държите, посолете, ако можете без сол – прескочете.
 • Специалните съставки са ½ ч.л. куркума и 1 ч.л. пчелен прашец.
 • Незадължителни съставки към това смути са чер. пипер и бадеми по 6 бройки от двете, пиперът смлян, бадемите счукани.

Всичко се изсипва в блендер и се пасира. Получава се смути с обем от около 300 мл, което се изпива на старта на деня. После до обяд – само шипкова отварка.

А сега продължаваме с няколко диети, които се приписват несправедливо на Димков, но те не са негови и нямат общо с неговата философия на лечение и живот.

Разделно хранене по Димков

Мнозина търсят рецепти и схеми за разделно хранене по Петър Димков. Веднага казваме: няма такива. Разделното хранене не е било познато на целителя. Точно обратното: той е лекувал с комбинации от храни и билки, съчетавайки лечебни съставки.

Житна диета на Петър Димков

Авторът на тази схема е също Петър, но не Димков, а Дънов. Прочутият дъновистки режим си поставя духовни цели – той е за пречистване на душата, става и за лечение, а ние в днешно време сме го пригодили за отслабване. Но няма общо с Димков, той не го е прилагал, нито предписвал.

Монодиета

Възможно е да чуете за монодиетата на Петър Димков за бързо отслабване. Но колкото и да ровите, не откривате такава. Спокойно, под това име се разпространява основната 8-дневна диета, която дадохме в началото. Тя наистина е монодиета – комбинация от 7 монодиети, направени една след друга. Не търсете различна монодиета, защото лечителят не е боравил с такива понятия и не е препоръчвал еднотипно хранене. Той е работил с билки, отварки и лечебни храни, съчетани за най-голяма полза на тялото.

Оризова диета

На Димков се приписват най-невероятни схеми и рецепти. Например една от тях – с коняк „Плиска“ и английска сол. По друга рецепта трябва да ядем суров ориз, само накиснат във вода. Игнорирайте подобни предписания, рецептите на Димков са винаги логични, разумни и веднага ни убеждават в своята стойност.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

18 коментара по “Диета на Петър Димков за отслабване и пречистване. Мнения, захранване

 1. Фигурин билки за отслабване
 2. Здравейте имам един въпрос, пие ли се вода по време на диетата или само посочените храни

  • Здравейте! Наистина не е посочено дали може да се пие вода по време на диетата, освен когато е дадено. Но без вода ще се обезводним и затова следва да се пие вода. Най-правилното е да не се пие вода по време на хранене, а само на гладно между яденетата. До половин час преди хранене и 2 часа след това.

  • Как може без вода, не само диетата на Петър Димков, но и всяка друга е с много вода, пийте поне 2 литра, че да се измиват боклуците в кръвта и червата, и успех!

 3. Супер ефект от диетата на Великия Димков! Само трябва воля, воля и воля за спазването й.

  • Абсолютно е така! Правила съм я 4-5 пъти, само за здраве. Винаги комбинирам с билки за отслабване на Петър Димков, дето са дадени тук, на чайче.

 4. На места прочетох, трябва да да се пие по 2 литра вода на ден. Това вярно ли е ???

  • Нормално е и даже понякога се препоръчва до 2,5 литра вода на ден.

    • Не замествайте тиквата, използвайте я, защото е супер полезна!!! Това е най-суперската монодиета за прочистване и разтоварване, само че излиза скъпичко. Ама точно преди зимата се прави и е наистина ОК.

 5. Искам да попитам тези които са пробвали вече диетата има ли йо-йо ефект

  • Правих диетата първата седмица на септември. Към момента няма йо-йо ефект. Храня се нормално, но без месо. Възнамерявам да я повторя скоро, защото свалих 4 кг., а имам още работа 🙂 Успех на всички!

  • Великият билкар Димков не е дал с какво да се замести тиквата в рецептата. Рецептата е предназначена само с тиква да се ползва.

  • Опитайте със сладки картофи. Подобни са, но не е същото. След месец-два ще узреят тиквите и тогава не забравяйте да смените сладките картофи с тях. Освен това тиква се намира и сега в хипермаркети като Била, Фантастико, Кауфланд, Метро. Просто потърсете.

 6. Никъде не пише нищо за захранването след диетата.
  На 6-я ден съм – почти накря и не знам какво да правя след това.
  Стриктно я спазвам,но усещам че нещо не съм добре. Може би така трябва да бъде ?!?
  Никъде няма информация за захранването ,а мисля, че това също е важно.
  Започвам да се разочарвам. Защо се пуска така в пространството когато не се знае всичко???

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.